(MRU la lansarea candidaţilor PDL din Sălaj; sursa fotografiei: Adevărul; sursa textelor: ... necunoscută)
MRU a anunţat crearea unui ONG ("Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta") care va colabora cu PDL şi nu numai în tentativa de "a retrezi interesul şi de a atrage atenţia celor din electoratul de centru dreapta. Care acum este amorţit şi dezamăgit de democrat-liberali."
Formularea de mai sus îi aparţine lui Dan Andronic şi este extrem de corectă. După cum sondajele arată în mod evident, PDL reuşeşte în clipa de faţă să atragă voturile a mai puţin de jumătate din cei care au încredere mare sau foarte mare în preşedinte.
Aceşti oameni poate că ar fi ieşit la vot oricum în toamnă. Ajungerea USL la putere i-a dinamizat. PDL vrea să fie sigur de voturile lor. MRU pare a fi mai capabil decât PDL însuşi în a materializa încrederea acestor 1,6 milioane de votanţi în preşedinte.
Ce înseamnă mobilizarea acestui electorat în perspectiva alegerilor din toamnă? Dacă nouă zecimi dintre ei susţin PDL-sau-formula-electorală-din-care-va-face-parte-PDL, scorul partidului creşte la 16% din totalul populaţiei. Ceea ce în sondaje s-ar translata în 22-28% din voturi, în funcţie de cât de mulţi susţinători USL şi PPDD vin la vot.
Lucrurile nu sunt însă atât de simple. PDL a pierdut încrederea acestui grup de votanţi, dacă a avut-o vreodată. În timpul guvernării MRU, s-a ajuns chiar la situaţia incredibilă în care intenţia de vot pentru PDL scădea în timp ce încrederea în MRU creştea cu acelaşi procent. Practic, PDL a pierdut votanţi... care s-au dus spre MRU! Este posibil ca asocierea "MRU+PDL" să reducă încrederea în Mihai Răzvan Ungureanu. Sau... aceşti oameni pot reveni la PDL.
Asocierea ICCD-PDL mai are încă un scop: atragerea oamenilor care nu au încredere nici în Traian Băsescu, nici în PDL, dar care au încredere în MRU (15% din totalul populaţiei). PDL crede că aceştia sunt "liberalii nemulţumiţi". În acest grup se află însă şi non-votanţi, "idealişti" care sperau că MRU va forma o nouă forţă politică, etc.
Să vorbim însă despre "liberalii nemulţumiţi". PDL şi susţinătorii săi par să aibă probleme în a înţelege că există votanţi de dreapta care, datorită antipatiei faţă de Traian Băsescu şi faţă de liderii PDL, nu vor vota niciodată PDL sau proiecte adiacente. Mici artificii lingvistice de tipul "dacă nu au încredere în PDL/Băsescu, atunci nu sunt de dreapta" nu schimbă situaţia: ei nu vor vota aşa cum ar dori PDL/ICCD.
Să discutăm pe cifre:
25% dintre români se consideră de dreapta.
Despre 10% dintre români am vorbit mai sus: se consideră de dreapta, sunt pro-Băsescu, nu votează PDL, poate vor fi convinşi să o facă.
Au mai rămas 15%.
Dintre ei, mai puţin de o treime votează PRM/PNG/PPDD sau sunt susţinătorii unor mişcări naţionaliste mai puţin vizibile în plan politic. Este un electorat la care MRU/PDL nu au acces.
Mai mult de o treime din cei 15% votează deja PDL.
Am rămas cu 5% din totalul populaţiei, toţi aceştia votând PNL*. Poate că Iniţiativa Civică de Centru Dreapta va reuşi să facă în şase luni ceea ce n-a reuşit PDL în şase ani, şi anume să atragă aceşti votanţi. Sau poate că nu.
* Electoratul PNL nu este de doar 5% din populaţie. O mare parte din electoratul PNL se consideră de centru.
În concluzie: PDL n-are nimic de pierdut. MRU speră că asocierea cu PDL nu-i va dăuna prea grav. Intenţia de vot pentru PDL-sub-forma-ICCD va creşte substanţial, întrucât va atrage o bună parte din electoratul pro-Băsescu-dar-n-am-încredere-în-PDL.
Punctul slab ar putea fi dependenţa Iniţiativei de cea mai slabă verigă a proiectului: Partidul Democrat Liberal. Toate cifrele de mai jos sunt date prin referinţă la totalul populaţiei:
1. Intenţia de vot pentru PDL este mai mică decât procentul românilor care au încredere în MRU. (7% < 31%)
2. Intenţia de vot pentru PDL este mai mică decât procentul românilor care au încredere în Traian Băsescu. (7% < 17%)
3. În rândul celor care au încredere în Traian Băsescu, mai mulţi intenţionează să nu voteze PDL decât să o facă. (10% > 7%)
4. Dintre cei care au încredere în MRU, mai mulţi intenţionează să nu voteze PDL decât să o facă. (24% > 7%).
Pe de altă parte, fără susţinerea organizaţională a PDL, proiectul este imposibil.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu