Faceți căutări pe acest blog

luni, 14 mai 2012

7 întrebări importante şi 2 intrebări irelevante despre locale. Noutăţi despre bătălia pentru Primăria Capitalei.

În legătură cu campania electorală pentru alegerile locale, iată câteva aspecte importante în legătură cu care vom primi răspuns peste mai puţin de o lună:

1. Cât de mult va reuşi USL să-şi mobilizeze electoratul, acum că deja a câştigat puterea?

2. Cât de grav va suferi PDL din cauza uzurii guvernării? Este pentru prima dată când la nivel naţional PDL este pus în faţa consecinţelor politice ale acţiunilor şi inacţiunilor sale.

Atenţie deci la următoarele oraşe cu primari PDL, primari dintre care mulţi ar putea fi "măturaţi de val": Alba Iulia, Arad, Botoşani, Braşov, Cluj, Drobeta-Turnu Severin, Mediaş, Petroşani, Piatra Neamţ, Ploieşti, Roman, Suceava, Târgovişte, Tg. Mureş, Tulcea, Turda... şi la următoarele sectoare ale Bucureştiului: 3 şi 6.

Am marcat cu bold comunităţile aflate printre primele 15 din România ca mărime şi în care PDL are primari (este vorba de 5 dintre ele).

3. Care vor fi procentele obţinute de fiecare partid la votul pentru consiliile judeţene? (acesta fiind cel mai "politic" şi de-personalizat vot dintre toate).

4. Poate PPDD să îşi mobilizeze electoratul? Alegerile locale reprezintă primul test important pentru partidul lui Dan Diaconescu. După cum au arătat însă şi rezultatele PRM din 2000, un scor slab la locale nu înseamnă un scor slab la parlamentare.

Avertisment: dacă susţinătorii PPDD nu vin să voteze, procentele USL şi PDL vor creşte simţitor faţă de cele din sondajele de opinie. USL 60% şi/sau PDL 30% la votul pentru consiliile judeţene nu ar fi imposibil.

5. Cât de mult va reuşi Nicuşor Dan să obţină în lupta pentru primăria Bucureştiului? Într-un moment de dezamăgire profundă faţă de partidele politice deja existente, vom avea în faţă un test cu privire la capacitatea outsider-ilor de a pune presiune asupra acestora.

6. Care va fi performanţa PDL în Transilvania? Tradiţional unul din punctele forte ale partidului, PDL-Transilvania a fost lovit năpraznic în ultimul an de traseism şi de arestări/puneri sub acuzare ale liderilor săi din aproape toate judeţele. Alegerea primarilor într-un singur tur favorizează UDMR şi defavorizează candidaţii/primarii PDL, în jurul cărora (în al doilea tur) s-ar fi grupat întreaga populaţie de etnie română din comună/oraş.

7. Vom avea un nou val de migrări în vară? Cât de mare va fi acesta? Va afecta "inima" PDL (Arad-Neamţ-Suceava)?

Trecem la întrebările irelevante...

1. Va pierde sau nu Emil Boc la Cluj?

Parantetic: Emil Boc nu va mai conduce partidul. Dacă pierde la Cluj, el nu va mai putea fi preşedintele PDL pentru că lipsa sa de credibilitate a devenit atât de gravă încât nu mai poate nici măcar să câştige alegeri pe care cu ani în urmă le domina. Dacă câştigă la Cluj, Emil Boc nu va mai putea fi preşedintele PDL pentru că are un oraş important de condus.

2. Cine va câştiga alegerile?

Sub-întrebări la fel de intense şi inutile: Dacă USL va avea mai mulţi primari, iar PDL mai mulţi primari decât în 2008, PDL a pierdut alegerile sau votanţii şi-au arătat susţinerea faţă de guvernarea din ultimii ani? Dacă candidaţi ai USL sau candidaţi susţinuţi de USL câştigă în Bucureşti, Iaşi şi Constanţa dar pierd în toate celelalte oraşe mari, USL a căştigat alegerile? Dacă USL obţine 49,5% din voturile pentru consiliile judeţene iar PDL ocupă locul doi cu 25%, le-a câştigat USL pentru că a ocupat locul unu sau le-a pierdut pentru că PDL este partidul de pe locul unu?

Sunt sigur că în primele ore de după anunţarea rezultatelor, fiecare dintre organizaţiile politice implicate în luptă va anunţa că a câştigat alegerile, că rezultatele indică susţinerea masivă a electoratului pentru oamenii săi politici, că rezultatele indică în mod evident o performanţă superioară la toamnă, etc. Şi fiecare dintre organizaţiile politice implicate va avea argumente corecte şi valide pentru a demonstra justeţea afirmaţiilor sale.

PS: pentru cei interesaţi de bătălia pentru Primăria Capitalei, conform unui sondaj realizat de CURS: Oprescu 65, Prigoană 17, Horia Mocanu (PPDD) 6%, Gigi Becali 4%, Nicuşor Dan 3%. La votul politic USL 60, PDL 18, PPDD 10.

Prigoană este în mod interesant sub partid, Oprescu ia votanţi de la PPDD. Este de aşteptat ca diferenţa dintre primii doi clasaţi să fie un pic mai mică la momentul votului, dar chiar dacă această ipoteză se dovedeşte falsă numele câştigătorului va rămâne acelaşi ca şi acum. Evenimente radicale pot, bineînţeles, interveni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog