Faceți căutări pe acest blog

duminică, 29 iulie 2012

Referendum: despre ultimele ore

Prezenţa la vot pe ultimele ore:

Prezidenţiale 2009, tur unu, în ultimele cinci ore de la acel scrutin:
17,35% din cei de pe liste. 32,4% din numărul total de votanţi. Prezenţă la final 53,5%.

Prezidenţiale 2009, tur doi, în ultimele cinci ore de la acel scrutin:
16,89% din cei de pe liste. 30% din numărul total de votanţi. Prezenţă la final 57%.

Locale 2012, în ultimele patru ore de la acel scrutin (deci în ultimele cinci ore au fost ceva mai mulţi decât cifrele de mai jos):
17,38% din cei de pe liste. 31% din numărul total de votanţi. Prezenţă la final 56%.

Observaţii rapide:

1. Nu toţi aceşti oameni era votanţi PDL/Traian Băsescu. Ei însă ocupau o pondere mare în rândul acestui grup.

Rezultatele de la locale dar şi analizele detaliate ale distribuţiei intenţiei de vot la referendum conform sondajelor arată că sinergia "TB/PDL = urban" s-a făcut franjuri. Şi totuşi...

2. ... se va testa eficacitatea boicotului promovat de TB, *nu* al boicotului-de-partid PDL care are efect în rural şi localităţile mici, afectând astfel teoretic prezenţa de-a lungul întregii zile şi mai ales dimineaţa (ceea ce nu prea s-a văzut, apropo).

3. Ultimele ore din lista de mai sus erau 16-21 respectiv 17-21. Acum există două ore în plus.

4. Prezenţa în primele ore a fost foarte, foarte mare, peste orice scrutin din ultimii cinci ani. Motive? Unul dintre ele: în Bărăgan, pe 29 iulie, e nebunie curată să ieşi să votezi în miezul zilei.

65 de comentarii:

  1. Relativ la prezenta de la ora 10 (mare intradevar) trebuie tinut cont ca la alegerile locale urnele s-au deschis la ora 8 si acum la ora 9. Deci timpul efectiv de vot a fost mai mare cu 50%. E drept ca azi e duminica si lumea se scoala ceva mai tarziu. Insa ruralul (care probabil a ajutat sa se ajunga la scorul curent) se trezeste devreme in orice zi a saptamanii (mai ales pe canicula).

    klahert

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La alegerile locale s-a votat între orele 7 şi 21. S-au deschis la aceeaşi oră ca şi acum.

      http://inbanat.ro/ultima-ora/totul-despre-alegerile-locale-2012-vezi-programul-sectiilor-de-votare-si-procedura-de-vot.html

      Singura dată când s-au deschis secţiile la 8 a fost la referendumul din 2007.

      Ștergere
  2. Eu nu înţeleg de ce se compară merele cu perele.
    1. Se compară alegerile locale, prezidenţiale, legislative, cu un referendum.
    2. Toate alegerile au avut loc în primăvară/toamnă, nu la mijlocul verii, şi nu cu un cod galben de caniculă.
    3. Cele din iunie au fost alegeri normale, cu implicaţii la nivel intracomunitar, şi nu excepţionale, cu implicaţii decisive la nivel naţional şi internaţional.
    4. Beneficiile clasei politice, în special ale Puterii, de pe urma celor din 10 iunie sunt cel mult indirecte. Beneficiile suspendării lui Băsescu sunt aproape exclusiv ale Puterii, care ar obţine voturi în plus, deşi acestea sunt direct proporţionale cu acţiunile de natură emoţională, şi nu raţională, a electoratului. De 150 de ani de existenţă (1862-2012), Puterea din România a utilizat referendum-ul în scopuri electorale şi/sau (în anumite cazuri) ca expresie a unei guvernări cel puţin autoritare. Deci, dacă se votează, nu se votează cu capul, ci cu portofelul, cu burta, sau cu inima exclusiv.

    Semnat, Costan George.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Compar prezenţe la vot, nu alegeri. Şi pentru mere, şi pentru pere trebuie să te duci la piaţă, chit că fructele sunt diferite.

      Prezenţa la localele din 2008 a fost mai mare decât la referendumul din 2007, oricare scrutin folosim drept reper (primari, preşedinţi CJ, consiliu CJ, consiliu local).

      Canicula va juca un rol important, acesta fiind într-adevăr o circumstanţă specială.

      Ștergere
  3. Cred ca pe intervalul 12:00-18:00 cifrele vor incepe sa arate mult mai prost ca in alti ani, pentru ca nu stiu cum e pe la altii, dar in Bucuresti e o caldura ucigatoare. Trebuie sa fii fanatic anti-Basescu sa iesi din casa la orele astea :)

    Probabil ca dupa ora 18 va urma o mobilizare puternica, atat voluntara (vor iesi la vot cei ce-au stat acasa din cauza caldurii), cat si "programata" (USL va vedea ca e groasa si va apasa puternic pedala de acceleratie).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orele 10-14 sunt cruciale. Se crede în genere că în primele trei ore vin foarte mulţi votanţi. În realitate, o pondere semnificativ mai mare din totalul celor care vin la vot fac acest lucru după 10 dimineaţa.

      Ștergere
  4. Unde vedeti prezenta "foarte, foarte mare"? La 10.00 e statistic identica cu cea de la locale 2012 (locale 8,99, referendum 9,05). Iar din cifrele partidelor, se spune ca la 12:30 e 18% prezenta, adica a cazut deja sub 2009 tur I, 2009 tur II (date CCSB) si probabil e la acelasi nivel cu referendumul 2007.

    In al doilea rand, diferenta foarte mare de prezenta intre sud si vest poate avea si cauze politice, fiind una de mobilizare de partid (mai eficienta in sud).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lucrez strict cu date oficiale. Repet afirmaţia din postare:
      "Prezenţa în primele ore a fost foarte, foarte mare, peste orice scrutin din ultimii cinci ani".

      Dovada este aici (tabelul a fost alcătuit pe baza rapoartelor BEC):
      http://sociollogica.blogspot.ro/2012/07/referendumul-o-unealta-pt-estimarea.html

      La locale prezenţa finală a fost a 2-a din clasamentul tuturor alegerilor sau referendumurilor din ultimii patru ani, depăşind chiar şi pe cea de la turul unu al prezidenţialelor.

      Ștergere
    2. Si inca ceva, scorul foarte slab pentru TB al exit-pollului CCSB de pe site-ul A3 confirma de fapt eficienta boicotului.

      Ștergere
    3. Despre care boicot vorbim?

      Cel al lui TB va fi testat după 17. Acela este cel crucial din punctul meu de vedere.

      Ștergere
    4. Datele BEC sunt date statistice dintr-un esantion de 2.000 din 18.000 de sectii, purtatorul de cuvant a spus clar ca marja de eroare este de 3%. Prin urmare, 8.99 sau 9.05 sunt statistic indiscernabile.

      In al doilea rand, in tabel este gresit la 2007 scorul de la 12 (e pus la 11 14,85 dar de fapt a fost 12,85).

      Ștergere
    5. @Barbu Mateescu 14:11
      Despre boicotul lui TB. Daca a adus doar 10% din voturi (300.000 din cele 3 milioane pana la 12.30 din sursele RTV), e foarte putin probabil sa se ajunga la cele 2,5 milioane voturi NU care apareau in estimarea Inpolitics, nu?

      Ștergere
    6. Mulţumesc că mi-ai atras atenţia, am corectat.

      Diferenţa între 8,99 şi 9,05 este evident indiscernabilă statistic. Dacă n-ar fi fost un referendum pe caniculă, implicaţiile ar fi fost cele importante.

      Ștergere
    7. @Marian, 14:20

      Este puţin probabil. În acelaşi timp, trebuie luat în calcul că:

      1) nu ştiu cât de solide sunt sursele RTV. Televiziunile sunt uşor de intoxicat într-un sens sau altul în zile precum cea de azi.

      2) majoritatea votanţilor NU ar fi venit mai pe seară, dacă nu era cvorum (gândeşte-te la cum a crescut intenţia de vot pentru Nicuşor Dan sau pentru Emil Boc la locale, oră de oră). Deci tot vedem peste câteva ore ce şi cum.

      Ștergere
    8. N-as fi invocat datele RTV (date de partide), dar s-au confirmat la 10:00. Si acum si CCSB da la 12.30 chiar mai putin, 17,3% participarea.

      Asta inseamna ca la 14.00 pot cadea sub 2007 cand a fost 20% participarea (cu o ora in minus de votare).

      Ștergere
    9. Marian, e OK - evident că ai toată libertatea să foloseşti orice date doreşti. Eu trebuie să fiu ceva mai circumspect.

      Permite-mi să rămân la concluzia că tot ultimele patru-şase ore decid tot, *aproape* indiferent de prezenţa din restul zilei.

      Ștergere
    10. Cred ca cea mai interesanta intrebarea e cea cu cauzele diferentei de prezenta intre Ardeal si restul. Nu e vorba doar de Baragan, si toata Moldova a votat comparabil cu Muntenia.

      http://media.realitatea.ro/multimedia/image/201207/w728/referendum_2012_harta_judete_78207800.jpg

      Eu cred ca e de la mobilizarea USL care se va epuiza. Poate sunt alte cauze.

      Ștergere
  5. Inteleg ca prezenta la vot este estimata in doua mii si ceva de sectii. Se cunosc ele?Nu exista posibilitatea ca in acele sectii usl sa-si fimobilizat preponderent votantii pentru a crea iluzia unei preznte mari la vor si pentru a determina astfel raspunsul sim patizantilor tb in acelasi sens?

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma uit de ceva timp pe geam,de unde vad sectia de votare,dar nici tipenie de om la oara aceasta.De dimineata intre 8,30-11,00 a fost ceva agitatia...Cred ca alegatorilor USL,li s-a terminat suflul.

    RăspundețiȘtergere
  7. In viata mea n-am vazut socoteli mai incurcate ca la astia de la Sociologica asta. Din datele lor nu intelegi nimic ,oricat te-ai cazni si marturisec sincer ca ma pricep bine la cifre,meseria mea de baza fiind aceea de contabil. Se dau procente,unele dintre el,care nu sunt raportate la nimic.Spre exemplu,la alegerile locale se spune ca prcentul final a fost de 56 %.Din ce ? Aceasta Sociologica are menirea sa ameteasca lumea.Pe de alta parte,nu se compara procentele de participare de la locale sau prezidentiale cu cele de la un referendum.Referendumul este cu totul altceva. Dar nu sunt ei vinovati.Astfel de date nu se publica in mijlocul unui proces electoral in plina desfasurare. E aberant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1) 56%... evident din cei de pe listele electorale. Căci aşa se calculează prezenţa. Postarea este, cred, destul de clară: "Prezenţă la final 56%."

      2) Atâta timp cât vorbim despre prezenţa la un scrutin, putem compara şi alegeri parlamentare cu referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari. Prezenţa la vot nu-şi schimbă structura de-a lungul unei zile în funcţie de ce tip de scrutin avem. Şi asta este prisma prin care se face comparaţia.

      3) Nimeni nu vă obligă să citiţi acest blog şi nu daţi bani ca să-l citiţi. Dacă nu vreţi să citiţi postările, sunteţi liber să nu o faceţi, şi vă respect decizia.

      4) Blog-ul se cheamă Sociollogica, şi pentru că unor oameni ca dvs., care au critici argumentate chiar dacă pe un ton uşor injurios, li se dau explicaţii.

      Ștergere
  8. In general dimineata se voteaza pro-stanga. Votantii de dreapta care veneau dupa orele 15-16 nu vor mai veni. Deci prezenta la vot va merge pe un trend descendent fata celelalte alegeri. Va fi vizibil la 15.30 si mult mai evident spre seara.

    RăspundețiȘtergere
  9. Chiar au fost trenduri descendente pe a doua parte a zilei vreodata? In special dupa ora 17? Fara datele de la ora 14 nu se poate specula inca, POATE FI ORICE DUPA ACEEA. Felicitari pt blog si pt niveul comentariilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc pentru încurajare.

      Dacă împărţim ziua de vot în bucăţi egale şi vedem câţi din totalul celor care au venit la vot au venit în fiecare "bucată", vedem că primele ore sunt supraevaluate şi ultimele ore sunt foarte importante.

      Ștergere
    2. Din cate tin minte (dar ma pot insela, fireste), intr-adevar ultimele ore sunt cele mai importante (dupa ora 6 PM), dar la mai toate alegerile ultimele ore aduceau mai multi votanti anti Iliescu si anti PSD, decat pro.

      Acum mai este si un alt aspect: intervalul de ora 9-23 PM, care nu stiu daca a mai fost folosit pana acum la alegeri (sau la niste alegeri/referendumuri de o asa miza), asa ca nu cred ca avem un precedent pentru a face o comparatie/estimare.

      Si nu in ultimul rand, nu am mai avut alegeri/referendumuri in aceasta luna si nu putem stii cati de din cei de pe litoral, de exemplu, se vor duce la vot mai pe seara (presupun ca se vor duce mai multi seara decat cei care s-au dus pana acum).

      Ștergere
    3. O mică corectură, Alius: intervalul este 7-23. Prima dată ever-ever.

      În iulie n-am mai avut alegeri, nici măcar locale din câte ştiu. Teren nou.

      Electoratele s-au schimbat foarte mult faţă de acum 2-3 ani, de aceea ezit să trag concluzii rapide cu privire la ce fel de electorat vine sau nu vine la vot în ultimele ore.

      Ștergere
    4. Eu cand am spus "9-23PM", am gresit (si-mi cer scuze), dar am vrut sa spun, intervalul 9PM - 11PM, care nu a mai fost folosit, adica dupa 9 seara, asa ca nu stim care grup de votanti (in functie de preferinte) ar fi majoritar intr-un astfel de interval.

      Ștergere
  10. Acest referendum se poate compara doar cu referendumul din 2007 deoarece si atunci a fost un boicot mai mult sau mai putin similar.Rezultatele vor fi "copy paste" cel din 2007, inversate desigur in defavoarea lui TB. A nu s e uita ca doua judete nu voteaza deloc, "amicii" din CV si HG.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Barbu Mateescu

    As vrea sa va cer o parere : considerati ca prelungirea programului de votare va influenta rezultatul ? (parerea mea este ca nu si ca prelungirea va influenta cel mult diferenta atat la cvorum cat si la da/nu )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu avem o experienţă similară pe baza căreia să pot spune un lucru sau altul.

      Ștergere
    2. Nu cred ca avem un precedent in care, la 9 seara, sa avem temperaturi de peste 30 de grade in Bucuresti si, in general, in tot sudul...

      Ștergere
  12. Deocamdata au mai aparut niste rezultate... Totusi, nu cred ca se poate trage o concluzie si consider ce se va intampla dupa 6 PM va fi mai relevant fata de ce s-a intamplat pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  13. http://turambarr.blogspot.ro/2012/07/estimare-participare-la-vot-referendum_9724.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+Turambarr+%28Turambarr%29

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. F frumos graficul, ai putea sa pui si o estimare, a viitoarelor ore? Asta c as a vedem la sfarsitul zilei ce s-a prevazut si ce a iesit. Clar e un lucru- curba prezentei incepe sa se plafoneze, e curios cum vor face diferenta cele 2 ore in plus. SI nici ora 14:00 nu e inca pe grafic.

      Ștergere
  14. Nu va influenta rezultatul votului ci poate va mai permite catorva procente (1-3%) sa se prezinte. Cine e pe litoral, la ora 21 e la carciuma sau abia s-a intors in Bucuresti si e obosit de aglomeratie si vrea s abea si el o bere. Raman la parerea ca rezultatul va fi similar cu 2007. Atunci pt ca stiau ca nu au nici o sansa, f multi nu s-au mai prezentat, era clar ca TB va castiga detasat, chiar unii lideri ai PSD si PNL au cerut boicotarea, desigur nu la modul asta de acum. Era inutil, stiau ca au pierdut, nu aveau de ce sa se faca de ras.Plus ca in toate situatiile maghiarii au votat. Acuma ei nu voteaza pt ca li s-au trasat directive de la Buda de catre V. Orban, amicul lui...normal, cine le facus e Faculate de Mdicina in lb maghiara pana acuma la Tg. Mures. A venit ziua decontului, oamenii sunt corecti.

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu cred ca au iesit la vot in timpul primei parti a zilei cei care sunt foarte convinsi de parerea lor, cei nerabdatori sa scape de Basescu deci emotionalii, impatitimitii.

    RăspundețiȘtergere
  16. Se pot face orice comparatii cu toate momentele in care s-a votat......
    Toate incep sa conteze tot mai putin

    Cred ca acum sunt doua fire de ata -
    USL-ul trebuie sa faca cvorum ei stiu ca atunci vor avea clar asigurata VICTORIA..........
    PDL/TB - pentru ei conteaza sa nu se duca lumea la vot.
    Studiile sociologice ar trebui sa observe ( cred) - dupa rezultat - cat conteaza o campanie, impotriva celui pe care vrei sa-l demiti, de cel putin 2-3 ani
    Si ce inseamna o campanie pentru a spune oamenilor ca miza e alta de 2-3 saptamani..........
    Ce intelșege si ce crede poporul?!

    Pentru mine nici nu mai conteaz rezultatul acestui referendum.
    Fiecare a ales asa cum a inteles.
    Ca sa intelegi trebuie sa poti si sa vrei.
    Orice studiu sociologic , am mai spus, poate fi folosit in orice fel...Si asta nu mi se pare neaparat un lucru bun.

    Intreb -
    Sociologia a facut o anliza socilogica a modului cum a judecat poporul intre Issus si Barabas?!
    Asi fi interesata sa o cunosc.........

    RăspundețiȘtergere
  17. Gata s-a terminat! Se va inregistra un maxim 43-46% din numarul votantilor. Puteau sa tina si 3 zile sectiile de votare deschise,cand nu-ti voteaza 3-4 judete mai deloc, nu ai ce sa faci- si in plus si cele mai disciplinate: HG, CV, TM, AR, CJ. Acuma sa vedem ce urmeaza. E clar c a cei care nu au venit la vot sunt pt TB, il accepta asa cum e. Si accepta si PDL-ul care de azi este relansat spre un 30% la toamna.

    RăspundețiȘtergere
  18. In Ploiesti la ora asta (17.00) la o sectie de votare pe care o vad din balconul blocului:)) e liniste mare. Intr-o 1 ora cred ca a intrat maxim 5-10 persoane ca sa voteze.:)


    Eu estimez prezenta la vot in Ploiesti undeva la +-40%.

    RăspundețiȘtergere
  19. Incercati sa va desprindeti de cifre......
    Stiu, sociologia lucreaza cu ele dar mai lucreaza si cu mentalitatile oamenilor si nu cred ca nu se stie despre acest lucru folosit de altfel ca fiind foarte onorabil.......

    Am mai spus - azi sunt doua fire de ata -
    USL-ul spera sa iasa cat mai multi la vot ca sa fie validat referendumul , sondaje dandu-l castigator in acest caz
    PDL/TB - doresc sa iasa cat mai putini la vot.....referendumul sa fie invalidat.

    Sociologii o sa analizeze dupa rezultate cat de important este sa faci campanie 2-3 ani impotriva inamicului politic sau cat conteaza sa faci campanie 2-3 saptamani impotriva inamicilor politici....Tot sociologii, cred, ca o sa analizeze ce inseamna o populatie informata si una dezinformata, ce inseamna o populatie care se informeaza din mai multe surse sau una care se uita intr-un singur loc, ce inseamna o populatie care are viziune pentru viitor si una care se gandeste numai la prezent, cat am evoluat din 1989 cand credeam ca toata vina o poarta un singur om si pana azi...........

    Toate vor fi interesante si apoi folosite pentru urmatoarele miscari.

    RăspundețiȘtergere
  20. Si eu cred ca va fi ceva intre 37 si 43 % de cand am vazut prezenta de la ora 10.

    RăspundețiȘtergere
  21. Hmm...
    Cica PSD ar spune cu numaratoarea paralela ca la ora 19 au votat 35,72%. Fata de cifrele de la ora 17 inseamna un plus de 4% pe ora. Destul de alert (ca sa nu zic altfel)!

    klahert

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe cifrele astea, în ultimele 4 ore (25% din orarul secţiilor) trebuie să voteze 14,28% din votanţii de pe liste - excludem diaspora - adică 28,5% din votanţii de care e nevoie pentru cvorum. Nici pe cifrele lor nu stau bine.

      Ștergere
    2. Au lucrat pe multiple planuri. Ca sa nu se poata vedea (aproximativ) cate persoane s-au deplasat spre si dinspre litorla au scos taxa de pod de la Cernavoda. Joi seara am platit-o la intoarcere azi nu.
      Sa zicem ca un 4% pe ora dupa ora 17 cand s-a mai domolit dogoarea ar fi plauzibil. Insa aceeasi intensitate de prezentare si dupa lasarea serii este destul de neverosimila. Va mai creste cvorumul cu maximum 1% si din diaspora. Pe langa asta sa nu uitam ca BEC furnizeaza cifre cu marja de eroare (cam mare dupa parerea mea) de 3%. Asa ca teoretic s-ar putea ajunge la cvorum.
      Insa estimez ca se merge spre un 45% in final.

      Ștergere
    3. Marja de eroare a BEC a existat întotdeauna. BEC întotdeauna a estimat prezenţa pe baza unui eşantion de secţii (2 mii şi ceva din 18 mii). Până acum însă n-a contat şi de aceea n-au atras atenţia.

      Ștergere
    4. Stiam ca BEC da informatii despre prezenta pe baza de esantion. Dar fiind pe sistem exit-poll ma asteptam la o marja de eroare de 1%.

      A iesit Eugen Nicolaescu pe post destul de incoerent spunand ca pana la ora 19% erau prezenti la vot aproape 40% ca pe urma sa spuna ca de fapt erau la ora 19.30 39,6%.

      De cealalta parte vad pe B1TV ca numaratoarea paralela a PDL (care are o buna reputatie in numaratori paralele) spune ca la ora 20 erau prezenti 35%. Mi se pare mult mai plauzibil asa.

      klahert

      Ștergere
  22. Intrebarea: marja de eroare este exprimata in PUNCTE PROCENTUALE sau PROCENTE? Adica, de exemplu, (caz ipotetic) o estimare de 50% cu o marja de eroare de +-5% inseamne un interval de certitudine de 45-55% (marja de eroare in puncte procentuale) sau de 47.5-52.5% (adica +- 50% x 0.05, marja de eroare in procente)?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu lucrez pentru BEC şi deci nu am acces la aceste informaţii.
      Din câte ştiu, este vorba de puncte procentuale conform exemplului dvs., deşi marja este foarte foarte mare având în vedere raportul dintre secţiile incluse în eşantion şi cele neincluse (aproximativ 1-la-5).

      Ștergere
  23. cifrelel astea includ sectiile speciale si cei de afara?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu lucrez pentru BEC şi deci nu am acces la aceste informaţii.

      Ștergere
  24. Cum e cu esantionul si, implicit, marja de eroare a BEC? Mai exact:
    * cum absoarbe esantionul variabila 'sectii de votare din strainatate' ?
    * cum absoarbe esantionul variabila 'sectii suplimentare' [in statiuni estivale] ? si, mai ales,
    * cum absoarbe esantionul variabila 'votanti pe liste suplimentare' ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu lucrez pentru BEC şi deci nu am acces la aceste informaţii.

      Ștergere
  25. Cresteri "ciudate" ale prezentei in intervalul 21-23.

    Olt 19,18 %, Mehedinti 13,19% si Teleorman 16,38%, in timp ce pe toata tara ea a fost de doar 8%

    au pus-o PSD de o frauda

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Creşterile nu sunt chiar aşa ciudate când îţi dai seama că în Bărăgan/Oltenia, mai ales în părţile deşertificate e incomod să ieşi din casă în mijlocul lui iulie altcândva decât dimineaţa sau seara.

      Discuţia despre fraudă rămâne evident deschisă.

      Ștergere
  26. Sunt sceptic de explicatie.
    Dar comparand cu localele ne-am putea da seama daca e plausibila o asemenea evolutie.

    RăspundețiȘtergere
  27. Domnule Mateescu, vă propun următorul raţionament şi m-ar interesa părerea dumneavoastră: dacă au participat 46,23% şi au votat "DA" 87,52%, înseamnă că doar 40,46% din populaţia cu drept de vot a votat "DA". Eu cred că aceşti votanţi acoperă integral bazinul USL (există oare votanţi USL care să nu fi votat demiterea?), plus votanţi anti-Băsescu dar cu alte orientări politice decât USL (de exemplu, PPDD; sau cei care scriu pe Facebook "acum scăpăm de Băsescu, după aia şi de USL"). Aşadar, bazinul USL este acum mai mic de 40,46%, poate pe la 37-38%. Sunteţi de acord cu raţionamentul meu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este prea devreme pentru a se trage concluzii. Bazinul dur USL este tot la 28-32% din populaţia din ţară, cum a fost întotdeauna. Restul fluctuează. Şi uneori, chiar nu votează. Până la parlamentare mai e mult.

      Ștergere
  28. http://www.econtext.ro/dosar--2/analiza/cum-ne-amagesc-sondajele-vezi-cat-de-mult-s-au-inselat-sondajele-in-privinta-referendumului.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Econtext face două greşeli, lucru atipic pentru ei:

      1. Un sondaj de acum trei săptămâni sau două nu e relevant pentru situaţia din ziua votului. Întotdeauna, la orice scrutin, dorinţa de participare scade odată cu apropierea zilei votului. Aproape întotdeauna prezenţa este mai scăzută decât la ultimul sondaj de dinainte de scrutin.

      2. Sondajele măsoară prezenţa exclusiv în rândul populaţiei din ţară. După cum am explicat aici:

      http://sociollogica.blogspot.ro/2012/07/despre-sondajele-din-2007-si-implicatii.html

      "dacă, de exemplu, 100% din românii cu drept de vot aflaţi în ţară ar veni la referendum, prezenţa oficială ar fi... 86%. Şi asta pentru că aproximativ 15% din populaţia adultă a României se află pe listele electorale, deci contează la "numitorul" prezenţei la vot, dar nu se află în ţară şi nu apare la "numărător", cu excepţia celor câteva zeci de mii care se prezintă la secţiile de vot din diaspora (şi care mai adaugă 1%).
      Mai mult: calculul de mai sus exclude persoanele decedate aflate pe listele de vot, persoanele aflate pe două liste, etc., ceea ce ar scădea şi mai mult procentul oficial al prezenţei la vot deşi premiza este că... toţi venim la vot."

      Ștergere
  29. Domnule Barbu, mi-ar plăcea să publicaţi (dacă aveţi) situaţia participării la vot a populaţiei de origine maghiară. Din câte ştiu, a existat o falie la nivelul conducerii UDMR aşa încât conducătorii acestei formaţiuni au îndemnat la participarea "după conştiinţa fiecăruia". Pe de altă parte, celelalte formaţiuni maghiare au îndemnat la boicot deoarece "suspendarea nu era problema minorităţii maghiare". Dacă această minoritate chiar a boicotat aproape de 100%, atunci conducătorii ei pro-demitere au un real vid de susţinere (Frunda, de exemplu). Din păcate, eu nu am la dispoziţie decât datele oficiale, care nu conţin defalcarea pe grupe etnice în judeţele din Secuime.

    (Participarea la vot în Harghita a fost de 13,59%, în timp de populaţia românească a judeţului este de 13,2%. Coincidenţă? În Covasna avem 18,56% şi, respectiv, 23,28% - deci raţionamentul pare a nu mai ţine. Deja în Mureş e greu de spus.)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am dubii că există statistici în sensul menţionat de tine, în sensul în care nu cred că s-au făcut sondaje în secuime la referendum :( .

      Dacă te interesează subiectul "UDMR vs. celelalte partide care se adresează minorităţii maghiare", localele sunt un indiciu mai bun şi te invit să citeşti o postare care a trecut cam neobservată: http://sociollogica.blogspot.ro/2012/06/marea-victorie-udmr.html

      Ștergere
    2. Da, citisem lucrurile despre care scrieţi acolo. Mi se pare de menţionat următoarea perspectivă asupra lucrurilor: PCM şi PPMT (susţinute de Viktor Orban) au îndemnat la absenteism, mesaj mult mai tranşant decât cel vag al UDMR; dacă s-ar confirma că secuimea într-adevăr a absentat, ar însemna că la puţin timp după locale (unde PCM+PPMT erau mult în urma UDMR) UDMR se vede subit delegitimată ca principal reprezentant al secuimii în favoarea PCM şi PPMT. Asta ar însemna că, pentru a-şi păstra sprijinul popular, UDMR ar trebui să prefere o alianţă cu ARD (împotriva USL care a lansat suspendarea) - cu atât mai mult cu cât ei înşişi sunt afiliaţi la PPE. Dar asta e doar o încercare, nu o iau prea mult în serios. Ar avea maghiarimea motive de adeziune mai degrabă la TB/PDL decât la CA/USL?

      Ștergere
    3. Dacă nu mă înşel, UDMR a îndemnat la vot şi în 2007, dar s-a absentat masiv.

      Calculele politice ale UDMR sunt complicate. Se pare că, dacă estimăm rezultatul alegerilor, USL are mai mică nevoie de UDMR decât ar avea ARD. Din mai multe motive relaţia UDMR-PDL *pare* să fi fost şi să fie mai bună decât relaţia UDMR-USL. Sunt sigur însă că în contextul necesar UDMR şi USL s-ar putea înţelege.

      Ștergere

Arhivă blog