Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 14 iulie 2012

Referendum: după prima săptămână de campanie

Evidenţa sondajelor făcute publice până acum (procentele DA/NU sunt calculate din totaluri diferite şi sunt prezentate strict pentru evidenţierea "scorului"):

CSCI, 3-5 iulie, 67% DA, 33% NU, prezenţă 94%, marjă de eroare 3%.

TVH2.0, 5 iulie, 42% de acord cu demersul Parlamentului de a-l suspenda pe preşedinte, 53% împotrivă, prezenţă 73%, marjă de eroare 4,6%.

IMAS, 5-7 iulie, 70% DA, 30% NU, prezenţă 79%, marjă de eroare 3%.

Avangarde, 7-11 iulie, 67% DA, 33% NU (procente calculate prin referinţă strict la cei siguri că vin la vot), prezenţă sigură 56%, marjă de eroare 2,9%.

ARP, 9-11 iulie, 73% DA, 27% NU (procente calculate prin referinţă strict la cei siguri că vin la vot), 70% DA, 30% NU (în rândul celor care au o opinie), decişi să vină 61%, marjă de eroare 2,6%.

Întrebări şi răspunsuri:

Cât de credibile sunt sondajele de mai sus?

Ele prezintă o imagine care prin natura lucrurilor nu e completă. Aştept cu interes - dacă vor apărea vreodată în mod public - sondajele institutelor care au fost cel mai aproape de adevăr la turul unu al prezidenţialelor din 2009, la localele de acum o lună şi din 2008 şi la referendumul din 2007: CURS şi CCSB. De asemenea, ar fi foarte interesant să vedem o prezentare detaliată a unui sondaj CSOP, sau a mai multora. 

Va fi prezenţa la referendum mai mare de 50%+1 din cei înscrişi pe listele electorale?

Nu se poate da un răspuns cert în clipa de faţă. Este foarte posibil ca cifrele din sondaje cu privire la participarea la vot să nu se concretizeze. Am mai menţionat motivul şi în altă postare, iată-l din nou:

"Dacă, de exemplu, 100% din românii cu drept de vot aflaţi în ţară ar veni la referendum, prezenţa oficială ar fi... 86%. Şi asta pentru că aproximativ 15% din populaţia adultă României se află pe listele electorale, deci contează la "numitorul" prezenţei la vot, dar nu se află în ţară şi nu apare la "numărător", cu excepţia celor câteva zeci de mii care se prezintă la secţiile de vot din diaspora (şi care mai adaugă 1%)."

Trebuie adăugat că în 2007 rata de participare oficială a fost puţin mai înaltă decât cea din ultimele sondaje... ceea ce poate însemna că unii votanţi s-au hotărât pe ultima sută de metri să vină totuşi la vot.

Mai sunt două săptămâni de campanie. Este un lucru garantat ştiinţific că Traian Băsescu va pierde?

Nu.

Cum se explică diferenţele dintre sondaje?

Cauze posibile - lista nu este exhaustivă:

1. Măsoară lucruri diferite (întrebarea din sondajul TVH2.0 este alta decât la celelalte sondaje)
2. Măsoară situaţii diferite (înainte sau după un eveniment important, cum ar fi votul de suspendare propriu-zis)
3. Metodologii diferite (sondajul Avangarde este singurul dintre cele de mai sus realizat faţă-în-faţă şi nu prin telefon)
4. Erori.

Există un trend?
Este prea devreme pentru a se estima existenţa unui trend. Cel mai util este să se folosească datele de la cel puţin două sondaje pentru fiecare moment şi să se ia în calcul şi marja de eroare. Nu avem în clipa de faţă o astfel de situaţie.

Pe site-ul X / blog-ul Y e un sondaj la care procentele sunt altele!

Acel sondaj nu este reprezentativ din punct de vedere statistic pentru populaţia adultă cu drept de vot aflată în România. Dacă, de exemplu, eu aş face un sondaj pe acest blog cu privire la referendum, rezultatele lui nu ar fi reprezentative decât poate pentru cititorii blog-ului: oameni interesaţi de politică, care au acces la un calculator+internet şi care accesează acest blog în zilele cât timp sondajul este disponibil. România ca atare arată cu totul şi cu totul altfel. 54% dintre români nu au folosit niciodată un calculator. Doar 40% din populaţie sunt foarte interesaţi de politică. Etc.

Un sondaj reprezentativ din punct de vedere statistic pentru o ţară e precum poza unei clădiri. Dacă fotografiezi un colţ al clădirii, poţi obţine informaţii utile privind acel colţ. Dar nu ştii cum arată clădirea.

Dacă lucrurile s-ar petrece exact ca în 2007, ce ar urma să aibă loc?

Un sfert dintre cei care spun acum că ar veni la vot n-ar mai face-o.
(cele mai recente două sondaje din 2012 se referă la cei care sunt siguri/decişi că vin la vot tocmai pentru a evita astfel de probleme).

În 2007, scorul majoritar şi pro-Băsescu a crescut cu 9% în termeni relativi şi cu 7% în termeni absoluţi (de la 68% la 75%).

Nota bene: lucrurile nu se petrec niciodată la fel de două ori.

Observaţie: există multe locuri pe Internet unde se poate face propagandă pentru o cauză sau pentru cealaltă. "Sociollogica" nu este unul dintre ele. Aici se discută cifre, nu se aduc injurii.

14 comentarii:

  1. In aceste sondaje nu apare deloc un bazin de NS/NR? Unde sunt nehotaratii? De pilda, procentul de Da/Nu e calculat din (cei care vin sigur la vot-NS/NR)? Parca vazusem in CSCI sau IMAS un procent de 8% NS/NR, ceea ce poate fi semnificativ intr-un sens sau altul..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am inclus această informaţie pentru a nu încărca totul (deja sunt foarte multe cifre).

      În sondajele CSCI şi IMAS, cei care nu ştiu/nu răspund reprezintă 8% din populaţie.

      Precizări:
      1. În genere NS/NR nu sunt luaţi în calcul... pentru că nu e evident cum ar putea fi luaţi în calcul.

      2. Ar putea fi vorba de o "spirală a tăcerii"...

      3. ... sau de un fenomen identic celui de la ultimul referendum, unde NS/NR n-au venit la vot sau s-au împărţit exact în acelaşi mod ca restul populaţiei.

      Ștergere
  2. De remarcat că din 5 sondaje realizate de institute diferite, doar cel apropiat de fostul consilier prezidențial Sebi Lăzăroiu se distanțează categoric de celelalte. Bine, are scuza că el a măsurat altceva. Dar, este cam greu de crezut că între 20-30% din populație nu este de acord cu demersul Parlamentului, dar totuși ar vota pentru demitere la referendum.

    În 2007 scorul opțiunii majoritare a crescut. Acum opțiunea majoritară este pro-demitere, însă de fiecare dată este altfel.

    RăspundețiȘtergere
  3. "CSCI, 3-5 iulie, 67% DA, 33% NU, prezenţă 94%, marjă de eroare 3%."

    Foarte ciudat!

    O serie de sondaje facute de mine pe net dau rezultate tocmai pe dos (nota - prezenta nu poate fi masurata pe internet deoarece nu raspund decit cei interesati sa mearga la vot)

    Sondaj 1:
    http://www.easypolls.net/poll.html?p=500089a6e4b0026fdd12352d

    Sondaj 2:
    http://www.easypolls.net/poll.html?p=4ffb1312e4b0026fdd123005

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sondajul CSCI e făcut foarte, foarte devreme; există şi alte motive pentru care datele probabil că nu se vor confirma.

      Legat de "sondajele de pe net"... încă o dată... din postarea pe care tocmai ai citit-o:

      "Remarcă: Pe site-ul X / blog-ul Y e un sondaj la care procentele sunt altele!

      Răspuns: acel sondaj nu este reprezentativ din punct de vedere statistic pentru populaţia adultă cu drept de vot aflată în România. Dacă, de exemplu, eu aş face un sondaj pe acest blog cu privire la referendum, rezultatele lui nu ar fi reprezentative decât poate pentru cititorii blog-ului: oameni interesaţi de politică, care au acces la un calculator+internet şi care accesează acest blog în zilele cât timp sondajul este disponibil. România ca atare arată cu totul şi cu totul altfel. 54% dintre români nu au folosit niciodată un calculator. Doar 40% din populaţie sunt foarte interesaţi de politică. Etc."

      Sondajele tale nu măsoară decât intenţia de vot a unora din cei care văd link-ul. Total irelevant din punct de vedere statistic pentru România.

      Ștergere
    2. Da, numai ca in 2007, inaintea referendumului de atunci, am efectuat de asemenea sondaje pe net si mi-au dat rezultate asemanatoare cu cele de acum si cele de la referendumul din 2007, de unde trag concluzia ca pe 29 Iulie 2012 romanii vor vota ca in 2007.

      Acea prezenta de 94% din sondajul CSCI imi indica ca acesta a fost realizat pe internet pentru ca numai acolo se obtin asemenea rate de participare. In mod constant am lansat sondaje diverse si mereu aveam prezente de peste 90%. In realitate cei care nu veneau la vot nu raspundeau.

      Ce a facut CSCI este ca a lansat un sondaj pe net, a inversat rezultatele adaugind o marje de eroare de 3% din burta, si asta a fost tot. Adica o frauda.

      Ștergere
    3. Din punct de vedere tehnic este posibil ca aceeasi persoana sa voteze in sondajele tale de mai multe ori, daca isi modifica IP calculatorului. Concluzia este ca sunt cu totul irelevante, chiar daca intentiile ar putea fi bune.

      Ștergere
    4. Am mai multe sondaje lansate fulger prin diverse ziare si situri. Toate dau acelasi rezultat. Chiar daca cineva ar incerca sa fraudeze unul din sondajele mele trebuie sa le fraudeze simultan pe toate lucru imposibil ca nu stie pe unde sunt lansate.

      Ștergere
    5. Două întrebări, ar putea fi zeci...

      1. Cum participă la sondajele tale cei 46% dintre români care nu au calculator?

      2. Românii care nu au calculator votează exact la fel ca românii care au calculator? (indiciu: nu).

      Ștergere
  4. Care credeti ca va fi gradul de participare a maghiarilor la vot (tinand cont de unele indemnuri ale unui presedinte CJ - parca Harghita, de a nu se prezenta la vot, dar si de gradul de participare a maghiarimii la referendumul din 2007)?
    Care credeti ca e optiunea fanilor PP-DD?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În 2007 Harghita şi Covasna au avut prezenţa cea mai mică dintre toate judeţele (27% respectiv 31% faţă de o medie naţională de 44%). Este foarte posibil să vedem acest lucru din nou.

      E mai greu de analizat pe cine va ajuta acest lucru. Când şi dacă au votat, cetăţenii de etnie maghiară au fost în marea lor majoritate pro-Băsescu.

      Nu am la dispoziţie informaţii privind opţiunea fanilor PPDD, atitudinea lor ar putea fi crucială atât pentru validarea referendumului cât şi pentru rezultat.

      Ștergere
  5. 1. Avand in vedere ca Dan Diaconescu a spus ca va vota pentru suspendare, cum va influenta aceasta rezultatul?
    http://www.dcnews.ro/2012/07/afla-cum-voteaza-dan-diaconescu-si-ppdd-la-referendum-care-este-raul-mai-mare/
    2. Daca referendumul se va intinde pe 2 zile, cum vedeti participarea la vot?

    RăspundețiȘtergere
  6. "Scorul majoritar şi pro-Băsescu a crescut cu 9% în termeni relativi şi cu 7% în termeni absoluţi (de la 68% la 75%)."

    Eu aveam impresia ca scorul majoritar e anti-Basescu... Am baut si nu mai stiu?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era vorba despre ce s-a întâmplat în 2007. Am clarificat în text ce şi cum.

      Ștergere

Arhivă blog