Faceți căutări pe acest blog

vineri, 27 iulie 2012

Referendum: ultimele estimări Infopolitic şi Operations Research

Întrucât nu este clar dacă ultimul sondaj Operations Research a indicat o prezenţă de 52% din rândul celor aflaţi în ţară (= 40% şi ceva din cei de pe liste, referendum nevalidat) sau 52% din rândul celor de pe liste (referendum validat), subiectul rămâne în suspensie.

Pentru a încerca să lămurească lucrurile, aici intervine Infopolitic. După cum am mai scris, Infopolitic este un site pe care CSCI/Fundaţia Multimedia pentru Democraţie Locală îşi publică sondajele şi studiile. Aici se regăsesc creierele principale din spatele USL, anume Bogdan Teodorescu şi Dan Sultănescu. Iar CSCI foloseşte sondajele Operations Research.

Triş? Manipulare? Să nu ne grăbim. Aici veţi găsi estimările Infopolitic cu privire la rezultatele alegerilor locale. Aceste estimări au fost de fapt pesimiste pentru USL prin comparaţie cu ce s-a întâmplat de fapt. PDL a câştigat în realitate două preşedinţii de CJ-uri: Alba şi Arad.
Infopolitic prognoza ... patru victorii PDL şi indica alte opt judeţe în care lupta pentru poziţia de preşedinte al CJ era pe muchie.

Iată cum pune Infopolitic problema când vine vorba despre referendum, cu referire la totalul populaţiei de pe liste (detalii aici):

1. Sigur vin la vot 8,2 milioane de persoane.
2. Probabil vin 3,35.
3. Probabil nu participă 2,24.
4. Sigur nu vin 4,5 milioane.

O explicaţie: dacă întrebarea folosită în sondaj are doar două opţiuni ("particip" vs. "nu particip"), va exista o anume distribuţie a răspunsurilor.

Dacă opţiunile sunt mai multe ("sunt sigur că particip" / "probabil că particip" / "probabil că nu particip" / "sigur nu particip"), distribuţia răspunsurilor va fi evident alta.

Conform Infopolitic, 44% din cei de pe liste sigur vor vota, 18% probabil participă, 12% probabil nu participă, restul sigur nu votează.

"Varianta realistă", conform Infopolitic: jumătate din cei care 'probabil ar participa'  vin la vot. Prezenţă 53% conform listelor. Referendum validat.
"Varianta optimistă", conform Infopolitic: două treimi din cei care 'probabil ar participa' vin la vot. Prezenţă 57% conform listelor. Referendum validat.

Informaţia următoare din prezentare ("Urmează îndemnul lui Traian Băsescu la boicot: 15%") îmi ridică câteva semne de întrebare:

a. A fost îndemnul la boicot luat în calcul în estimările de mai sus? Verbul "urmează" sugerează că nu.

b. "15%" este prin referinţă la totalul celor aflaţi pe liste? Atunci vorbim de 2,7 milioane de persoane care ar asculta de boicot, şi mult mai important am vorbi de un referendum nevalidat. Chiar şi în varianta optimistă 57-15 < 50.

c. "15%" poate fi şi calculat prin referinţă la totalul celor care ar veni la vot.

Altfel spus, să ne gândim la cei 53% dintre români care ar veni la vot ('varianta realistă'). 15% din aceştia ascultă de boicot. 15% din 53% (varianta realistă) înseamnă 8% din cei de pe liste. 53-8 = 45. Nevalidare.

15% din 57% ('varianta optimistă') înseamnă 8,5% din cei de pe liste. 57-8,5 = 48,5. Nevalidare.

Afirmaţia de la final ("Ţinta de 50% +1 e tangibilă, chiar şi după îndemnul la boicot") este corectă, dar evident în anumite condiţii:

1. Cei care nu sunt doritori să boicoteze în rândul celor 8,2 milioane 'siguri că vin la vot'... se ţin de cuvânt.
şi
2. O participare extrem de mare în rândul "probabililor", care să suprascrie efectele boicotului.
şi
3. Boicotul are un impact mai mic decât cel dorit de tabăra anti-demitere şi decât cel estimat de Infopolitic.

25 de comentarii:

  1. Sondajul e facut luni-miercuri. Pana luni seara, erau doar discutii cu privire la boicot. Abia luni seara a anuntat Presedintele ca se gandeste serios sa indemne lumea sa stea acasa.
    De fapt, oficial s-a mers pe boicot abia de marti dupa-masa, dupa sedinta PDL.

    RăspundețiȘtergere
  2. a aparut si un sondaj public-affairs ceva mai detaliat. in orice caz, niciun sondaj nu poate estima prezenta la vot, chiar cu o marja de 3%.Infopolitic este in acest sens rezonabil, doar interpretarea datelor poate fi tendentioasa. ce se vede in ambele sondaje este faptul ca tema boicotului a fost lansata destul de tarziu pt a mai schimba radical perceptii. atata vreme cat nu este insotita de un context afectogen, exista riscul sa aiba un efect invers decat cel dorit. nu in ultimul rand, procentul celor nehotarati este destul de mare, respectiv 30% conform Infopolitic si ar fi fost rezonabil sa nu se deduca o concluzie certa, doar pe baza unei probabilitati ("probabil participa"). mai mult, public affairs estimeaza prezenta sigura la vot in functie de criterii care nu ne sunt cunoscute.conform unei fraze din josul paginii de net, infopolitic are in vedere cercetari in ultimele 2 sapatamani.astfel, fie ca boicotul nu va avea rezonanta, fie ca dimpotriva nu va avea amplitudinea scontata. tind sa cred ca ultima varianta e mai apropiata de adevar, in contextul in care mesajul participarii la referendum e bine tintit. probabil ca un sondaj facut azi e mult mai aproape de adevar.insa cine poate face sondaje intr-o juma de zi, avand in vedere ca maine la 7.00 se incheie campania?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de părere că boicotul va avea efecte clare cel puţin în rândul votanţilor PDL care sunt mobilizaţi de organizaţiile locale.
      Câţi? Cât de puternice sunt aceste organizaţii? Vom afla.

      Ștergere
  3. Estimarea aia e o porcarie, ma mir ca nu le e rusine sa publice asa ceva dandu-se sociologi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am publicat comentariul şi îi răspund pentru că ceva merită spus:

      CURS, 11-16 iulie:
      61% din cei aflaţi în ţară sunt siguri că vin la vot.
      28% probabili.
      11% sigur nu.

      Nu întâmplător am scris în postare că: dacă întrebarea folosită în sondaj are doar două opţiuni ("particip" vs. "nu particip"), va exista o anume distribuţie a răspunsurilor. Dacă opţiunile sunt mai multe ("sunt sigur că particip" / "probabil că particip" / "probabil că nu particip" / "sigur nu particip"), distribuţia răspunsurilor va fi evident alta.

      Până acum n-am văzut decât aproape exclusiv sondaje binare ("vin"/"nu vin"). CURS şi Infopolitic au prezentat informaţii şi altfel.

      Ștergere
  4. Problema mea e cu aia 15%. Cum sa nu specifici la ce aplici procentul asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt curios cum l-au calculat. Este vorba aici de o sumă A+B, unde:

      A = forţa organizaţiilor locale PDL (câţi oameni nu mai vin la vot pur şi simplu pentru că aşa zice partidul?)

      B = susţinători ai lui TB care *nu* sunt controlaţi de organizaţii PDL dar care receptează mesajul boicotului şi sunt de acord cu el.

      Ștergere
    2. Despre asta e vorba. Am vrut sa incerc niste variante si, cel putin in acest moment, link-ul nu functioneaza.
      Va multumesc pentru raspunsuri.

      Ștergere
  5. Tb insistat pe faptul ca niciun sondaj nu poate cuantifica boicotul. in primul rand, boicotul a fost anuntat tarziu. in al doilea rand, nu a fost temeinic justificat, ci a urmat unei campanii destul de vizibile duse de TB. in acelasi timp, TB nu a fost initial de acord (nu a fost acord explicit cu boicotu). apoi, TB a anuntat ca va vota duminica.
    Tema boicotului este f subtire dpv politic si ar avea rezonanta numai in cazul unei participari reduse la ref., undeva la max. 40%, cu max. 70% voturi da. in caz contrar, voturile DA vor legitima "lovitura de stat", dar mai ales dreptul la un nou referendum, cu reiterarea aceleiasi teme a USL, de data aceasta mult mai fundamentata, ca vinovat pt instabilitatea politica este tocmai TB. Astfel, TB devine emblema oricarei crize (politice, economice, spirituale).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PDL putea anunţa (intern) boicotul până şi joi seară, organizaţiile PDL ar fi urmat îndemnul. Boicotul "de partid" are altă dinamică şi altă eficacitate decât celelalte.

      Faptul că TB votează duminică are efecte nefericite la nivel de coerenţă a mesajului.

      Interpretări despre legitimitatea a ce s-a întâmplat vor fi o mulţime, şi aproape toate partizane.

      "Astfel, TB devine emblema oricarei crize (politice, economice, spirituale)." Întotdeauna ca sociolog întreb când văd afirmaţii generale: pentru cine?
      Pentru cei care votează DA? E deja.
      Pentru cei care votează NU sau boicotează? Clar nu e şi nu va fi niciodată.
      Pentru nehotărâţi? Cum cuantificăm efectele? Există efecte?
      Pentru cei neinteresaţi de politică: contează?

      Ștergere
    2. In jurul meu nu stiu pe nimeni sa fie in contat cu organizatiile PDL. 70% nu sunt de acord cu demiterea, iar din acestia cel putin jumatate nu se duc la vot. Nu am pretentia de reprezentativitate nationala, e voba de un mediu de corporatisti cu studii superioare (universitati de stat majoritatea), vreau doar sa subliniez faptul ca boicotul a venit oarecum de la sine dupa confirmarea pragului de 50%+1. E posibil sa conteze si teama de fraudare aparuta in ultimele zile + declaratiile lui Basescu care i-au descurajat pe cei care vroiau totusi un procent mai mare pt NU.

      Ștergere
  6. Am avut in vedere faptul ca mesajul principal de campanie al USL a fost acela ca TB este simbolul crizei. TB a gasit raspunsuri(nu discutam despre credibilitatea acestora, dupa cum nici despre fundamentul ca TB e purtator de criza). Insa, dupa referendumul de duminica TB nu va mai avea aceleasi raspunsuri( in caz ca ref. ar fi invalidat), prelungind el insusi o criza chiar artificial pornita si exclusiv imputabila USL.In plus, indiferent cat de bine ar fi organizati in partid, electorii PDL vor fi debusolati fie ca ref. va fi validat (caci ei nu au participat spre a reduce scorul), fie ca va fi invalidat (caci nu vor sti ce sa faca data viitoare). cred ca se mizeaza prea mult pe faptul ca boicotul este totusi semn al unei participari politice, asa cum se incearca a se fundamenta de PDL, ceea ce este greu de justificat in logica evenimentelor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Bogdan Teodorescu si al lui fac doua afirmatii:
    - peste 50% din electoratul pro-TB va veni la vot ignorand boicotul (minim 1,5 milioane)
    - prezenta DA va fi crescuta de boicotul tabarei adverse. Ar trebui ca tabara DA sa gaseasca 1,5 milioane de voturi in plus fata de locale.

    Ambele sunt greu de crezut. E mai probabil sa fie un fel de groupthink USL.

    RăspundețiȘtergere
  8. « "sunt sigur că particip" / "probabil că particip" / "probabil că nu particip" / "sigur nu particip" »

    o mică observație:

    într-o exprimare riguroasă, un eveniment probabil este un eveniment cu probabilitatea în intervalul [0, 1].
    în vorbirea curentă este la fel, doar că prin cuvântul „probabil” se exclud extremitățile intervalului (evenimentul imposibil și cel sigur).
    deci un eveniment probabil este un eveniment cu probabilitatea în (0, 1).

    NU mai mare decât 0,5, ci între 0 și 1.

    adică „probabil că particip” nu înseamnă „mai degrabă particip”.
    chiar și „mai degrabă NU particip” se înscrie în cazul general, „probabil că particip”.
    și ambele „mai degrabă [...]” intră atât la „probabil că”, cât și la „probabil că nu”.

    corect este să fie în următoarele două feluri:
    a) sigur particip | probabil că particip | sigur nu particip;
    b) sigur particip | mai degrabă particip | mai degrabă nu particip | sigur nu particip (eventual și cu o treaptă neutră).

    cei care *mai degrabă NU participă* pot alege „probabil că particip”:
    1. fiindcă această variantă apare înainte de „probabil că nu” și o aleg fără să mai fie atenți la ce urmează (este, deja, o variantă care le descrie intenția);
    2. fiindcă au același raționament ca mine și consideră că doar varianta „probabil că merg” ar trebui să fie ca variantă intermediară, cealaltă fiind „în plus”.

    eu consider că acea distribuție devine:
    1. sigur vin la vot: 8,2 milioane.
    2. probabil că vin: 5,59 milioane (3,35+2,24).
    4. sigur nu vin: 4,5 milioane.

    variantele numite „realistă” și „optimistă” cad, fiindcă folosesc valori raportate la numărul celor care *mai degrabă vin*, număr necunoscut.
    însă numărul real al celor care *mai degrabă vin* este mai mic decât acel 3,35 milioane, fiindcă o parte dintre aceștia mai degrabă nu vin.
    deci scade corespunzător procentajul celor care vin, în toate variantele de estimare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Prezenta de 53% nu a fost calculata tinandu-se cont de boicot? Am vazut ca scrie in estimare perioada 23-27 iulie. Ce rost avea sa dea 53% prezenta daca in urma boicotului prezenta ar fi mai mica? Lumea e interesata de prezenta reala nu de cea de dinainte de boicot.

    RăspundețiȘtergere
  10. Eficacitatea masinariei PDL e destul de buna. Este suficient de observat cat de bine au punctat atunci cand au dat in mod organizat in fiecare sectie de votare un anumit numar de voturi necesar accederii EBA in Parlamentul European. Ca s-a lucrat cu finete o dovedeste faptul ca nu a avut cu mult mai multe voturi fata de minumul cerut (spre deosebire, de ex., de cum i s-a intamplat UDMR si lui Laslo Tokes).
    E drept ca de atunci a trecut ceva vreme insa organizarea a ramas (zic eu).

    klahert

    RăspundețiȘtergere
  11. sint ultimele estimari?
    n-au mai aparut azi nici unele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A mai aparut ieri seara un ultim sondaj tot de la Operation Research. 76% Da, 24% Nu, 52% prezenta.
      http://www.realitatea.net/sondaj-referendum-validat-basescu-demis-cu-un-scor-urias_976536.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb

      Ștergere
    2. Presupun că din nou e vorba de prezenţă măsurată conform listelor. Op. Research spun:

      9,52 milioane prezenţă.

      7,23 milioane voturi DA.

      2,29 milioane voturi NU = boicotul e un eşec, trei sferturi din susţinătorii lui TB vin la vot. Greu de crezut.

      Ștergere
  12. Viktor Orban le-a cerut maghiarilor sa nu voteze. Daca absenteaza in masa si ei nu cred ca se mai pune problema atingerii pragului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La locale, susţinerea preşedintelui parlamentului maghiar pentru oponenţii UDMR n-a avut efect (vezi aici: http://sociollogica.blogspot.ro/2012/06/marea-victorie-udmr.html ).

      Este rezonabil să presupunem că se va întâmpla acelaşi lucru ca în 2007: Harghita şi Covasna vor avea prezenţa cea mai scăzută dintre toate judeţele.

      Ștergere
  13. Personal estimarile de prezenta peste 50% imi par optimiste, o posibila utilitate a lor fiind concordanta cu "prezenta" oficiala ulterioara (destul de probabil "umflata" pe tot felul de cai mai mult sau mai putin ortodoxe). A considera ca toti cei care declara ca sigur merg la vot vor merge efectiv e cel putin o dovada de naivitate. Chiar daca boicotul PDL determina doar o injumatatire a votantilor PDL care participa la referendum, tot ne aflam nitel sub limita de 50% (incluzand anticipari de prezenta medii sau sub medie in randul celorlalte electorate si de peste 90% in cazul USL).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un grup semnificativ dintre care intenţionau să voteze la referendum (dacă n-ar fi existat cvorum) n-au votat la locale. Vorbesc atât de oameni care ar fi votat NU, cât şi de alţii care vor vota DA.

      România nu înseamnă numai electorate de partid :) . În rest, estimările cu participare peste 50% sunt într-adevăr uşor optimiste.

      Ștergere
    2. Bineinteles. In estimarile anterioare am inclus si o mobilizare a unei parti a electoratului care nu a votat la locale. Ghici? Nici asa nu trece de 50%. Oricum, sa asteptam primele cifre ale prezentei (bec si exit-uri) si apoi vom vedea.

      Ștergere

Arhivă blog