Faceți căutări pe acest blog

vineri, 6 iulie 2012

Referendumul de demitere: azi, CSCI

Notă: un sondaj mai nou şi mai detaliat, aici.

Sondaj de la CSCI/Infopolitic, institut apropiat USL... dar rezultatele nu sunt chiar roz pentru USL.

Pe scurt:
pro-demitere: 60% din populaţia cu drept de vot aflată în ţară
anti-demitere: 29% din populaţia cu drept de vot aflată în ţară

3% nu răspund, 5% nehotărâţi, doar 3% (!) n-ar merge la vot.

Observaţii:

1. Dacă comparăm situaţia cu sondaje din trecut, puterea a pornit suspendarea în circumstanţe care o defavorizează. Niciodată în ultimii doi ani scorul pro-Băsescu,  indiferent de criteriul folosit (nivel de încredere, evaluare a activităţii sale în al doilea mandat, etc.) nu a fost mai înalt.

Un rol semnificativ îl are şi electoratul PPDD care în urma unui efort de propagandă evident a trecut de partea preşedintelui suspendat.

2. Este greu de crezut că 89% din populaţia cu drept de vot aflată în România va veni la referendum. În mod sigur o parte dintre ei vor absenta în ciuda răspunsurilor date în sondaje. Cum 50% dintre români sunt "în mod hotărât anti-Băsescu" (nici un fel de încredere în el + foarte nemulţumiţi de performanţa sa în al doilea mandat), este de văzut pe câţi dintre ei îi va demobiliza Traian Băsescu. După cum arată discursul de ieri seară, preşedintele suspendat va încerca să mute o mare parte din discuţie spre USL şi spre liderii acţiunii de suspendare, încercând să-i decredibilizeze pe aceştia şi să convingă votanţii "în mod hotărât anti-Băsescu" că susţin o cauză dubioasă.

De asemenea, cum cei 29% anti-demitere nu sunt chiar electoratul clasic PDL/prezidenţial (... acesta fiind de fapt în minoritate în rândul celor care se opun demiterii), şi unii dintre ei ar putea absenta de la vot.

3. Diaspora este alt factor care va mări cu cel puţin un procent scorul anti-demitere.

4. De urmărit situaţia după momentul suspendării, mai ales informaţiile date de alte institute:

a. Sondajul a fost efectuat înainte de momentul votului, care în sine are potenţialul de a modifica percepţii.

b. Majoritatea sondajelor din 2007 au nimerit perfect rezultatul final = campania electorală dintre suspendare şi momentul referendumului nu a avut niciun efect. Opinia publicului era deja formată la momentul votului pentru suspendare şi aşa a rămas. Va fi la fel şi acum?

5. Nu e clar pe care lege se va vota (validare la prezenţa a 50%+1 din cei aflaţi pe liste? demitere în urma voturilor pro-demitere a 50%+1 din cei aflaţi pe liste?).

6. Conform acestui sondaj, raportul este de 1 votant anti-demitere la 2 pro-demitere. Distanţa este mai mare decât pare. Dacă 10% dintre români se duc din tabăra pro-demitere în tabăra anti-demitere, Traian Băsescu tot pierde - la o diferenţă mai mare de un milion cinci sute de mii de voturi.

Cine doreşte mai multe informaţii privind aspectele de sociologie politică din spatele referendumului poate da click aici.

Observaţie: există multe locuri pe Internet unde se poate face propagandă pentru o cauză sau pentru cealaltă. "Sociollogica" nu este unul dintre ele. Aici se discută cifre, nu se aduc injurii.

70 de comentarii:

  1. Nu sunt convins că perioada suspendare-vot va fi similară cu cea din 2007, deoarece atunci n-au fost acţiunile de-acum ale USL-ului, nici reacţiile internaţionale de-acum. Mă rog, eu judec din punctul meu de vedere de căpşunar.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si Turambar zicea la fel: 2 la 1 in favoarea demiterii. totusi e interesant de remarcat ca USL pornea cu prognoze uriase inainte de alegerile locale si totusi n-a trecut de 50%. sau nu cu mult.


    Depinde. Daca in astea 20 de zile se apuca europenii sa zica una alta, si daca leul o ia la vale, eu cred ca o sa fie un about face epic. (recunosc, e un pic de wishful thinking)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ştiam de afirmaţia lui Turambar.

      Votanţii USL au venit. (detalii aici: http://sociollogica.blogspot.ro/2012/06/alegerile-locale-o-alta-interpretare.html). Cei care s-au alăturat după venirea la guvernare au stat acasă. PPDD şi PDL aveau porţiuni semnificative din electorat în "spirala tăcerii", de aceea performanţa lor a fost subestimată în sondaje. Apariţia votanţilor din "spirale" la secţiile vot a scăzut procentul USL. E posibil să vedem asta şi acum apropo de susţinerea pentru Traian Băsescu.

      Europenii deja au zis multe. Efectele se vor vedea în zilele următoare.

      Ai dreptate legat de o eventuală prăbuşire a leului - ar putea avea efecte semnificative.

      Ștergere
  3. @Jeack: wishful dreaming.

    Oare cate procente o sa 'coste' gratierea mentorului lui Ponta?
    Oare cati din aia 60% stiu ce parere are occidentul despre poveste?

    O luna, dar o luna in care USL are cam toata mass-media sub control.

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule Mateescu,

    In orice sistem de analiza, daca bagi shit obtii bullshit!
    Chiar credeti sondajele de opinie romanesti?
    Puteti sa spuneti macar un singur operator care a nimerit (chiar in marja de eroare!) cu previziunile sale rezultatele de la alegerile locale?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă invit să vă uitaţi aici:
      http://sociollogica.blogspot.ro/2012/02/toate-sondajele-minte-un-raspuns-calm.html

      Ștergere
  5. 29% se compune din 15-16% care sunt in continuare increzatori in Basescu si PDL si alti 10-15% care considera ca, fiind votat pentru 5 ani, trebuie sa stea 5 ani.
    Si in 2007 a scos vreo 70%, cu mult peste scorul lui obisnuit de votanti (care a fost mereu de maxim 51%) tocmai pentru ca multa lume, chiar daca vota in mod obisnuit PSD sau PNL, era de acord ca trebuie sa-si termine mandatul.
    Acum insa situatia e diferita. Este clar pentru majoritatea populatiei ca inca 2 ani cu Basescu presedinte vor fi 2 ani de conflicte, pus bete in roate guvernului, faulturi dure, intrari la sacrificiu. S-a vazut chiar in discursul de aseara, de dupa vot, cand a declarat cu nonsalanta ca daca iese la referendum nu va mai da mandatul USL daca il mai prinde pe Ponta acolo. Ori, dupa 4 ani de criza populatia e pur si simplu satula si obosita. Basescu mai are timp sa-si revizuiasca atitudinea pana pe 29 iulie, altfel isi va lua masiv un vot impotriva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bănuiesc că cei 10-15% că au fost motivaţi de:
      1. Cazul Năstase ("justiţiari")
      2. modul în care USL a modificat legi ca să se ajungă la suspendare ("eticiştii")

      De văzut câţi oameni poate convinge să voteze pentru el/să demobilizeze să voteze împotriva lui pe tema justiţiei.

      Ștergere
    2. Nu e asa de clar pentru ca nu se stie rezultatul alegerilor din toamna/iarna/primavara (nici asta nu se mai stie).
      Cred ca USL-ul sufera cea mai rapida erodare din istoria recenta si asta fara sa ia nicio masura economica antipopulara ci numai pe baza masurilor politice luate.

      Ștergere
    3. De văzut. PDL nu a pierdut nici măcar un procent când a introdus impozitul forfetar, sau când a închis şcoli sau spitale, sau când Apostu a fost arestat. Toate electoratele dure au o capacitate mare de a-şi ierta favoriţii, mai ales când fac greşeli *care nu îi afectează direct*, iar electoratele s-au radicalizat în ultimii ani.
      Bineînţeles, asta nu înseamnă că USL va scăpa perfect neatinsă din ce s-a întâmplat. Dar inerţia e întotdeauna mare, mai ales când votul e anti-ceilalţi şi nu pro-aceştia.

      Ștergere
  6. Domnule Mateescu, cum poate sa aiba USL-ul acum, dupa scandalurile Nastase, Ponta, ICR, ICCJ, CCR, TVR samd (nu intra in calcul "lovitura de stat" aici pentru ca am inteles ca sondajul e facut inainte) 64% cand la alegerile pentru consiliile judetene (vot 100% politic) au avut doar 49%? Nu cumva marja de eroare si probabilitatea sondajului este minim de +/- 15%? (plus pentru "ei" si minus pentru "ailalti")

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. O distribuţie a intenţiei de vot se poate determina pe baza răspunsurilor celor siguri că vin la vot sau a tuturor celor care au o opinie (incluzând pe cei nu foarte siguri că vin la vot). Situaţia din sondajul CSCI privind votul la parlamentare a fost replicată în trecut, **în sens invers**, vezi:
      http://sociollogica.blogspot.ro/2011/12/scorul-usl-imas-49-vs-avangarde-59-o.html
      sau
      http://sociollogica.blogspot.ro/2012/02/csop-sau-ccsb-un-pic-de-ordine-in.html

      2. Dacă CSCI a umflat atât scorul USL cât şi pe cel pro-demitere, vom afla acest lucru în sondajele următoare, de la alte institute. Ceea ce am arătat mai sus este că, chiar luând în calcul că CSCI lucrează pentru USL, rezultatele nu sunt excepţionale pentru cauza pro-demitere. Implicaţiile posibile sunt, sper, evidente.

      Ștergere
    2. La locale nu se votează neapărat după simpatii politice, se votează și oamenii.
      Pe lângă asta ar trebui studiat și ce influență a avut uninominalul pur, într-un tur, asupra intențiilor de vot ale oamenilor.
      De pildă, lucrurile fiind 100% decise în București, eu nu am mai votat cu USL ci cu un partiduleț mic, cu niște oameni pe care îi cunosc (mulți erau pe lista acelui partid). Dacă însă sondajele ar fi dat un scor strâns, 40% USL vs. 40% PDL, cu siguranță le transmiteam amicilor mei că voi vota USL, și aș fi votat USL ca să nu-mi irosesc aiurea votul pe un partid care nu contează.
      La generale va fi însă altceva. Nu e deloc în neregulă ca intenția de vot să fie 60% pro-USL, dimpotrivă, e posibil ca USL să adune voturi de la micile partidulețe care au mai prins ceva posturi de consilieri la locale, dar care au 0% șanse să intre în parlament. Bineînțeles, se vor duce voturi și către PDL, PP-DD, UDMR dar e greu de crezut că se vor duce în alte proporții decât în intențiile generale de vot.

      Ștergere
    3. Când mă refer la rezultatul de la locale, întotdeauna fac referire la votul de la consiliul judeţean/municipal, unde se votează o listă de oameni practic necunoscuţi sau de fapt sigla partidului/alianţei respectiv(e).

      Modul în care aţi votat este tipic pentru un fenomen mai larg, care are loc practic întotdeauna: votul la parlamentare "se lărgeşte", adică partidele mari obţin mai multe procente decât la locale, iar partidele mici pierd teren.

      Ștergere
  7. nu ati luat in calcul variabila Crin Antonescu, Anuntul acestuia ca in cazul in care Basescu nu este demis, Antonescu paraseste viata politica. Acum nu se va mai juca doar Basecu --> DA sau NU la demitere, ci be talgerul demiterii a fost aruncata si spada numita Antonescu. In acest caz, ”vae victis” - ca sa mergem cu trimiterile la antichitate pana la capat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt din PNL care nu-l vor pe Crin Antonescu,care impreuna cu Voiculescu au introdus dictatura in PNL.Au sansa sa scape de el.

      Ștergere
  8. @Barbu,
    Demitere prin 50% + 1 din voturi, fara prag de validare a referendumului. Au avut grija cu ordonanta de urgenta de saptamana asta, oug care nu e publicata nici pe site-ul guvernului, nici la monitorul oficial.

    RăspundețiȘtergere
  9. Interesante scorurile oferite de CSCI si le compar acum cu cele oferite la aceasta ora pe site-ul ziarului JN: pentru 69%, impotriva 27% si abtinere 4%.
    Evident ca ma asteptam ca in randurile publicului tinta al JN ponderea celor care sunt "pentru" sa depaseasca 80% (insa poate postacii de meserie din tabara PDL au mai ajustat cifrele).
    Stiu ca nu merge comparatia intre un sondaj probabilist si unul online de pe site-ul unui ziar; sunt, de asemenea, convins ca exista si diferentiere in ceea ce priveste variantele de raspuns intre cele doua rezultate; o a treia diferenta e data si de momentul sondajului. Nu stiu cand l-au pus cei de la JN pe site insa s-a putut vota si astazi ceea ce e diferit fata de ce prezinta CSCI.
    Oricum asteptam cu interes si alte scoruri. Insa raman la convingerea ca USL a gresit strategic in acest demers. Asta pentru ca daca vor pierde la referendum la alegerile pentru parlamentare vor avea un scor diminuat cu minimum 5% (asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca l-au implicat pe Basescu - cunoscut ca un luptator puternic in camapaniile electorale - intr-o lupta unde altfel trebuia mai mult sa taca si sa inghita). Si colac peste pupaza au oferit electoratului PDL (razletit si descumpanit) un stindard sub care sa se adune (indiferent daca Basescu pierde sau nu la vot).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ştiinţific, lucrurile stau în felul următor: un sondaj efectuat pe site-ul ziarului X sau site-ului Y oferă o imagine imperfectă cu privire la opţiunile *cititorilor respectivului ziar sau site*, nefiind reprezentativ în vreun fel pentru România şi nici măcar pentru cititorii de ziare sau utilizatorii de internet din România.

      Nu cred că electoratul PDL era "răzleţit şi descumpănit". Cred că susţinătorii lui Traian Băsescu erau - şi, aproape în întregime, au fost destul de motivaţi de venirea USL la putere astfel încât să voteze pro-PDL la locale. Chiar dacă suspendarea nu avea loc, ei ar fi fost motivaţi de ICCD. Situaţia este, bineînţeles, în continuă schimbare.

      Ștergere
    2. Locuiesc in Bucuresti si n-am vazut in nici un fel vreo motivare a alegatorilor PDL (incepand, mai ales, cu selectarea candidatului la PMB). Luna post alegeri locale a fost una foarte densa. In cercul meu de cunostinte (stiu ca nu sunt deloc reprezentativ dar tot observ cate ceva) minimum 10-15% din persoane au fost mobilizate de aceste evolutii din ultima luna si declara ca vor merge la vot pentru sustinerea lui Basescu (inclusiv printre persoane care nu l-au votat deloc pana acum). Evident ca electoratul hard (tot intre cunostintele mele) din ambele parti s-a radicalizat si isi sustine cu vehementa si mai mare optiunile pro sau versus Basescu.
      Basescu daca va castiga va fi iar pe muchie. Adversarii au ales foarte bine si momentul (29 iulie).

      Ștergere
  10. Puteti sa dati un link cu sondaje din trecut, pentru uzul celor care au deschis mai tarziu aparatele? Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Here it goes...

      Aspectul UNU.
      % de români care au încredere mare sau foarte mare în Traian Băsescu.

      IMAS:
      Iulie 2011: 11,7
      (trecem acum la 2012)
      Februarie: 8,9
      Martie: 10,6
      Aprilie: 10,1
      Mai: 9,9

      CSCI, acelaşi indicator
      Iunie 2011: 22
      Ianuarie 2012: 9

      CCSB, acelaşi indicator
      Mai 2010 (imediat după tăieri): 15
      (trecem la 2012)
      Februarie: 14
      Martie: 10

      CSOP, acelaşi indicator:
      2011:
      Septembrie: 18
      Octombrie: 18
      Noiembrie: 17
      Decembrie: 18
      (trecem la 2012)
      Ianuarie: 17
      Februarie 2012 (două sondaje): 17 şi 19

      Aspectul DOI.
      % de români mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de activitatea lui TB în al doilea mandat:
      CCSB
      Mai 2010 (imediat după tăieri) 18
      (trecem acum la 2012)
      februarie: 24
      Martie: 17
      Iunie: 24

      CCSB, întrebare în martie: Era mai bine ca TB să fie demis în 2007?
      Nu 23% (ca fapt divers: Da 66%).

      Nicăieri nu apare 29 sau mai mult. Lista de mai sus nu este exhaustivă, dar situaţia asta este.

      Ștergere
    2. Multumesc. Asta pune articolul dv. in contextul corect. Initial am vazut doar proportia de doi la unu si nu am inteles de ce nu arata roz pt USL (initial prin Uniune intelesesem Uniunea Europeana)

      Ștergere
  11. Normal ca fiind un sondaj comandat de USL rezulta ca sunt mult mai multi in favoarea demiterii, dar din fericire nu este unj sondaj care reflecta realitatea, cine ia in calcul retelelel de socializare acolo se pot vedea multe sondaje reale care sun exact contrariul, anume ca sunt peste 55-60 % imptriva demiterii....asa ca sa stam relaxati, romanii din pacate sau din fericire nu mai pot fi manipulati....suntem in anul 2012....internetul este cea mai pueternica arma media....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Electoratul votant nu constă numai din membrii reţelelor de socializare. De fapt, ei sunt o minoritate nereprezentativă pentru România ca atare. Nu există argumente pentru a susţine că românii care nu au acces la internet ar vota exact ca cei care au acces la internet. De fapt, toate datele sociologice din ultimii ani sugerează contrariul.

      Ștergere
    2. Cazul Nicusor Dan sugereaza exact contrariul.

      Ștergere
    3. Nicuşor Dan n-a avut nici pe departe susţinerea în rândul populaţiei pe care a avut-o pe internet. Compară susţinerea lui pe internet cu susţinerea pe internet pentru Sorin Oprescu... şi apoi numărul de voturi obţine de unul şi de celălalt.

      Asta n-o spun doar sociologii. Bogdan Naumovici zice aici: http://www.realitatea.net/bogdan-naumovici-alegerile-se-vor-castiga-pe-net-cand-se-va-vota-pe-net_953445.html

      "În 2008, Cozmin [Guşă, pentru campania la primărie a căruia lucra B. Naumovici] era de departe cel mai căutat politician pe internet. Oprescu nu apărea în primii o sută de politicieni căutaţi pe internet, Cozmin era numărul unu în Bucureşti. Am concluzionat atunci că alegerile se vor câştiga pe net când se va vota pe net şi că degeaba eşti tare în online când de fapt votul se duce în offline (Guşă a luat sub 6% din voturi). N-am văzut încă statisticile de anul ăsta, dar în 2008 65% dintre cei care au votat au fost peste 55 de ani. Degeaba am venit eu cu mesaje pentru tineri, cu mesaje cool, cu imn rap Paraziţii, când cei care au votat erau părinţii ălora cu care am vorbit eu."

      Ștergere
    4. N-am vrut sa zic ca internetul/ retelele de socializare si electoratul care raspunde la acesti stimuli conteaza intr-o proportie covarsitoare. Am vrut sa spun doar ca nu sunt "nesemnificativi" (sau "minoritate nereprezentativa"). Mai tineti cont ca in cazul Nicusor Dan se stia si ca votul e irosit si totusi...
      Vom trai si vom vedea. Sa vedem si cate sectii de votare vor fi organizate in afara. Eu cred ca sunteti super optimist cand ziceti ca TB va reusi sa-si atraga de acolo un sfert de milion de voturi. Probabil asta e o varianta maximala teoretica.

      Ștergere
    5. Atunci când afirm că un grup este "nesemnificativ" sau "nereprezentativ" folosesc termenul în sens strict statistic - nu emit o judecată de valoare cu privire la grup sau la societate.

      Ex.: Sportivii români care peste câteva săptămâni vor câştiga medalii de aur la olimpiadă sunt nereprezentativi statistic pentru România (7-8 oameni vs. 20 milioane), dar pot fi reprezentativi din punct de vedere emoţional, cultural, etc.

      Legat de diaspora: într-adevăr e vorba de o variantă maximală teoretică.

      Ștergere
    6. Si eu exact la reprezentativitate statistica ma refeream in cazul Nicusor Dan. E cert ca nu l-au votat doar cei activi in mediul online. Insa urmare a lipsei de acces pe alte canale, campania lui s-a desfasurat mai ales in acea zona.
      Si un scor de 8,5% (aproape 60 mii de voturi parca) nu e nereprezentativ.
      Iar fata de situatia lui Gusa, ND a avut si un handicap relativ la notorietate.

      Ștergere
  12. Daca 3 zile a ajuns Basescu de la 10% la 29% (in sondajele lor), ganditi-va la cat ajunge pana pe 29 iulie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Care 3 zile? Care 10%?

      Procentul de 29% reprezintă o creştere evidentă în susţinerea pentru Traian Băsescu în contextul demiterii. Dar:
      - datele trebuie tratate cu prudenţă, numai după analiza mai multor sondaje se pot trage concluzii;
      - votanţii cei mai enervaţi de guvernarea USL sau de modalitatea în care a fost efectuată suspendarea deja şi-au exprimat punctul de vedere. Vom mai vedea un puseu de susţinere în urma suspendării propriu-zise dar după aceea... cred că, dimpotrivă, cu fiecare zi va fi din ce în ce mai greu pentru Traian Băsescu să atragă susţinători noi.

      Ștergere
  13. Intrebare:
    daca pro-demitere = 60%, de ce situatia nu e roz? se vroia 100%. sau adevaratul sondaj nu este pentru publicul larg?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. CSCI are întotdeauna rezultate ceva mai optimiste decât alte institute pentru USL/cauzele USL. Nu este exclus ca alte institute să dea în săptămânile următoare un scor şi mai strâns. (Nu este exclus nici ca CSCI să reducă intenţionat scorul pro-demitere, pentru a evita o demobilizare a votanţilor pro-demitere - "oricum cade Băsescu, uită-te la sondaje, aşa că nu mai e nevoie să vin la vot").

      2. După cum arătam mai sus în comentarii, 29% din totalul populaţiei aflate în România este un nivel de susţinere pentru Traian Băsescu fără precedent în ultimii ani. Un sondaj "roz" pentru USL ar fi dat un scor de 85-15 sau 80-20.

      Ștergere
  14. 80% era roz. 60% e destul de periculos de aproape de 49,99%.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atenţie. Conform sondajului, scorul ar fi 67% DA demiterii, 33% NU.

      60% şi 29% sunt procente care sunt calculate prin referire la totalul populaţiei aflate în ţară, nu la cei care spun că ar veni la vot.

      Dacă 48% dintre români votează DA (pentru demitere)
      29% NU
      iar restul de 23% nu vin la vot (indiferent ce-au spus în sondaje),
      scorul referendumului în ţară va fi:
      DA 48/77 = 62%
      NU 29/77 = 38%

      Ștergere
    2. Eu am facut multa matematica in scoala si tot nu va inteleg. De ce situatia e "buna" pt Basescu daca are doar 29% sustinere? Nu ar fi nevoie de sustinere 50&+1 vot ca sa nu fie demis?

      Ștergere
    3. Punctul de pornire e foarte, foarte înalt faţă de cum stăteau lucrurile conform altor sondaje şi faţă de cum s-ar fi aşteptat toată lumea să stea lucrurile (sper că link-ul ăsta merge: http://sociollogica.blogspot.com/2012/07/referendumul-de-demitere-azi-csci.html?showComment=1341665041918#c3607050833141486372, dacă nu - poţi să dai scroll în sus să vezi un comentariu mai lung care-mi aparţine). Iar campania nici n-a început, teoretic el având câteva avantaje.

      Ștergere
    4. Dacă 29% din români îl susţin, iar alţi 28% din români votează pentru demitere, el câştigă 50,8% conta 49,2% **din totalul celor care au venit la vot**. (cifrele nu vor fi astea, dar am vrut să clarific cu un exemplu).

      Repet ce-am scris mai sus:
      "Atenţie. Conform sondajului, scorul ar fi 67% DA demiterii, 33% NU.

      60% şi 29% sunt procente care sunt calculate prin referire la totalul populaţiei aflate în ţară, nu la cei care spun că ar veni la vot."

      Ștergere
  15. Cum comentati analiza (e drept ca fara prea multe cifre) lui Alin Teodorescu din a doua parte a articolului urmator: http://www.gds.ro/Opinii/2012-07-04/A+doua+suspendare+a+lui+Traian+Basescu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I-am dat share pe Facebook acestei analize acum două zile. Alin Teodorescu a perceput care este şansa lui Traian Băsescu la acest referendum - care e "pârtia" pe care se poate deplasa.

      Ștergere
  16. Si inca ceva, pot sa existe oare cele doua sondaje la care se face referire intr-un comentariu (sursa: http://www.blogary.ro/2012/07/daca-nu-va-pasa-stati-acasa/) care spune:
    "Eu l-am auzit azi pe alin teodorescu la radio despre doua sondaje referitoare la referendum: unul era 50%-50%, celalalt 52%-48% impotriva de demiterii. Am crezut ca e manipulare..."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atâta timp cât nu există alte informaţii, aceste afirmaţii nu pot fi luate în considerare.

      Ștergere
    2. Eu nu am decat "doua vorbe" despre "marele" analist si sociolog Alin Teodorescu: intr-un interviu acordat de AT lui Dan Duca, in 11 Mai a.c. (http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/alin-teodorescu-in-bucuresti-din-cei-sase-primari-de-sector-vor-pierde-doi-bnr-n-are-increde-in-politicieni-si-in-administratie-78629.html) - scuze pentru link-ul atat de lung - afirma despre sansele lui Boc la Cluj (in contextul alegerilor locale):

      "În ce oraşe lucrurile sînt clare?

      Clar e la Constanţa, Pitești, Târgu-Jiu, Timișoara, Brăila, Sibiu, destul de clar e la CJ Teleorman, CJ Vrancea, CJ Sibiu. Restul se discută.

      La Cluj nu e clar Boc?

      Boc… sper că nu se prezintă. Se prezintă?

      Da.

      Pierde mai rău ca Funar.

      Aş pune un pariu că nu.

      Lumea e sătulă de el. Eu n-am văzut de mult aşa ceva, atîta ură împotriva acestor trei oameni. Am văzut multe, fac măsurare din ’90 încoace, dar aşa identificare „răul este acest şir de persoane” n-am văzut."

      Rezultatul il stim cu totii. Ca o concluzie, nu credeti tot ce spune Alin Teodorescu. Personal nu am incredere in acest om de casa al lui Nastase. Nu spun ca nu e un bun sociolog, ci doar ca nu vorbeste sociologul din e, ci omu' lui Nascase.

      Imi cer scuze pentru o postare asa lunga.

      Ștergere
    3. A greşit în legătură cu Boc. Greşeşte şi acum? Contează oare aceste lucruri?

      Ștergere
    4. Eu zic ca nu a gresit.. A gresit intentionat. Si daca cititi tot interviul, mai are niste "greseli" cu privire la primariile din Bucuresti. Si da, conteaza acest lucru. Cand manipulezi, conteaza.

      Cand esti sociolog, mare sociolog, care spui ca faci sondaje si analize din 1990 si rezultatul este departe de "preziceri" (foarte departe, depaseste marja de eroare, de fapt orice marja), ori gresesti intentionat, ori nu esti bun. Si sunt sigur ca AT este bun sociolog. Poate pentru dumneavoastra e un mizilic sa manipulezi cu sondaje, mai ales cand esti asa de cunoscut si se uita "lumea" in "gura ta", ca la o somitate in materie. Pentru mine, conteaza mult.

      Ștergere
    5. A nimerit-o perfect la Bucureşti. 2 primari din 6 au pierdut. Dar a şi făcut greşeli de apreciere în carieră. Ca orice sociolog (dacă tot suntem la subiectul "locale", alţii au făcut greşeli mult mai mari decât el. Legat de mai multe oraşe şi judeţe. Şi în mod public). Asta nu înseamnă că tot ce spune Alin Teodorescu e greşit. Şi nu înseamnă că sociologii mint. Şi iată de ce:

      Mulţi oameni au iluzia că dacă cineva spune că X are 30% şi de fapt are 20%, rezultatele se schimbă. Fals. Oamenii votează pentru că acel vot are un înţeles pentru ei. Nu pentru că "sondajele zic că..." Traian Băsescu şi Mircea Geoană au intrat în turul 2 al alegerilor din 2009 cu exact procentele din sondaje. Extrem, extrem de puţini dintre susţinătorii lor au stat acasă gândind: "Păi uită-te la sondaje. Oricum intră în turul doi. Mai bine stau acasă." Manipularea prin sondaje există, dar este supraevaluată.

      Nu am un interes în a-l apăra pe Alin Teodorescu. Dacă te satisface să crezi că a greşit cu punctul lui de vedere din Gazeta de Sud (care este susţinut parţial de sondajul CSCI), n-ai decât.

      Ștergere
  17. Dumnul Mateescu, eu vad lucrurile putin altfel decat le vedeti dumneavoastra, cel putin in cazul de fata, adica sondajele cu privire la demiterea lui Basescu. Precizez de la inceput ca intentia mea nu este de a intra cu dumneavostra in polemica, mai ales ca aveti profesia si pregatirea pe care le aveti, pe cand eu nu.

    Parerea mea este ca un sondaj 60-30 in defavoarea lui Basescu nu demobilizeaza votantii pro demitere. Din contra, se duc si mai multi sa "taie capul balaurului", sa-i arate lui Basescu faptul ca nu se bucura de sustinerea a nici macar 10% din electorat. Un 60-30 demobilizeaza posibili votanti pro basescu, cei care sunt comozi, care sunt la mare, la munte, in concediu, sau pur si simplu nu prea vor sa iasa pe caldura sa voteze si-si motiveaza aceasta lipsa de "actiune civica" prin prisma faptului ca "da, USL-ul a facut multe magariui, dar lasa ca si Basescu nu a fost usa de biserica si uite ca se cearta mereu si ca oricum , oricum, nu are nici o sansa, ca nu vezi cat are in sondaje!?". Si ce spun acum nu sunt basme, sunt situatii pe care le-am tot auzit de fiecare data la alegeri (indiferent de alegeri).

    Dar ia sa vedeti ca niste sondaje de 50-40 in defavoarea lui Basescu ar mobiliza mai multi nehotarati/comozi care ar vota pro Basescu, decat cei care ar vota impotriva lui Basescu. Nu vorbim de nucleul dur pro Basescu, pentru ca ei oricum nu au nevoie de campanie electorala.

    Aceasta este parerea mea cu manipularea sondajelor, ca daca nu ar fi niste efecte asteptate, atunci nu si-ar mai bate nimeni capul cu aceste manipulari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă respect punctul de vedere. După cum v-am arătat şi vă pot arăta apropo de toate alegerile din ultimii 17 ani (pentru că numai la astea avem sondaje), "efectul de manipulare" al sondajelor este foarte redus. Îmi dau seama însă că nu vă pot convinge.

      Ștergere
    2. Eu va cred pe dumneavoastra.. nu va contrazic. Eu spun doar ca intentia exista. Ca efectele sunt mici, sau nu sunt cele asteptate, asta nu schimba cu nimic faptul ca unii tot incearca.

      Ștergere
  18. La locale s-au inregistrat urmatoarele rezultate la Consiliul Judetean:
    USL - 49%; PDL - 15%, PPDD - 9%

    Cum se face ca USL are 64% in sondajul asta? Doar 60% voteaza pro demitere? Inseamna ca un procent semnificativ din cei ce voteaza USL sunt si cu Basescu? Ma asteptam daca USL are 64% sa fie peste 70% pro demitere.

    Deci inseamna ca daca USL are 49% (mai degraba cred ca are 49%, procentul de la locale, decat 64%), doar in jur de 45% sunt pro demitere. Deci Basescu nu o sa fie suspendat. Gresesc undeva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Procentele se calculează prin referinţă la totaluri diferite. Cele două "100%" sunt diferite.

      Concret, procentele la partide sunt calculate prin referire la totalul celor care spun că ar veni să voteze la parlamentare. Nu ştim cât este "acest 100%" din populaţia cu drept de vot. Poate jumătate, poate mai mult, poate mai puţin. Din estimările mele, USL este undeva pe la 28-30% din voturile *populaţiei cu drept de vot*.

      Procentele la întrebarea privind suspendarea sunt calculcate prin referire la totalul românilor cu drept de vot. Din estimările mele, mai mult de jumătate din românii cu drept de vot care nu au încredere în Traian Băsescu *nu* sunt votanţi USL. Vorbim însă de o aproximare.

      Cum nu lucrez pentru CSCI, iar ce ofer mai sus este doar un set de presupuneri cu privire la "înţelesul" sondajului, este posibil ca lucrurile să stea altfel.

      Ștergere
  19. Si a mai aparut un sondaj. Cu scoruri asemanatoare:
    http://www.jurnalul.ro/politica/participare-la-referendum-617638.htm

    RăspundețiȘtergere
  20. Navigand un pic pe net am observat urmatoarea chestie:
    - pe site-urile de casa ale USL rezultatul tutoror poll-urilor este undeva la 68% in favoarea demiterii - previzibil tinand cont de profilul vizitatorilor
    - pe site-uri independente situatia e exact inversa, peste 60% sunt impotriva demiterii.

    cum comentati asemenea diferenta? nu cumva de aici pleaca acea situatie nu tocmai roz pentru usl?

    offtopic:
    personal cred ca suspendarea asta a fost un fel de incercat marea cu degetul, pentru ca oricare ar fi rezultatul usl-ul iese in pierdere, poate singurul avantaj ar fi faptul ca sunt la butoane cand organizeaza alegerile, dar in rest ... situatia economica, lipsa unui plac concret de dezvoltare, greselile pe care, cu siguranta, le vor face, nu le va aduce nimic bun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate acele poll-uri sunt nereprezentative pentru populaţia României ca atare. Ele ne spun eventual un lucru deja cunoscut: în cadrul populaţiei care are acces la internet şi e interesată de politică (care în sine e un fragment din populaţia României), cauza pro-Băsescu este mai bine reprezentată decât la nivelul populaţiei ca atare.

      Legat de offtopic: dacă Traian Băsescu e demis, riscul este legat de prezidenţialele care ar urma.

      Ștergere
  21. Test. In afară de mini-legitimare pe la Grupul PES, cum ca au avut ceva-ceva dreptate sa-l schimbe, ce ar mai castiga USL dc demiterea ar fi cu 71%, nu cu 51%?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Impactul ar fi strict politic. Un Traian Băsescu demis pe muchie ar putea porni o mişcare politică. Un Traian Băsescu demis cu un vot masiv ar căpăta o imagine de pierzător în ochii opiniei publice.

      Şi da, ştiu ce-a declarat apropo de întoarcerea la comanda unei nave.

      Ștergere
  22. S-a dat publicitatii azi un sondaj IMAS cu un procent destul de aproape de CSCI, 64% din cei ce se prezinta la vot ar vota pentru demitere:
    http://www.antena3.ro/politica/sodaj-imas-64-3-din-participantii-la-vot-vor-vota-pentru-demiterea-presedintelui-traian-basescu-174641.html

    RăspundețiȘtergere
  23. Maghiarii cum vor vota? Spre DA sau NU va merge votul lor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Etnicii maghiari au înclinat masiv în favoarea lui Traian Băsescu în 2007 şi 2009.

      Pe de altă parte, statisticile din trecut sunt în mare parte irelevante. Criza economică nu a evitat Harghita, Covasna şi restul zonelor din Transilvania unde locuiesc etnici maghiari. E de presupus că apelul unor lideri UDMR ("nu vă implicaţi, nu e lupta noastră") să fie urmat de părţi semnificative ale electoratului maghiar - nu datorită unei autorităţi absolute a UDMR în ochii propriilor alegători, ci datorită faptului că respectivii votanţi ar putea pur şi simplu să considere sfatul respectiv unul corect.

      Ștergere
    2. Exista analize care spun ca totusi in 2009 etnicii maghiari n-au fost asa de "masiv" cu TB. Este vorba, de exemplu, de materialul urmator: http://www.sferapoliticii.ro/sfera/143/art06-grup.html .

      Ștergere
  24. Ma-ntreb daca rezultatele la Bacul de anul acesta se deconteaza la referendumul pt. demitere.

    RăspundețiȘtergere
  25. Domnule Mateescu,

    1. La ce procent de prezenta la referendum va asteptati?

    2. Care parte a populatiei (cea pro sau cea contra Basescu) va asteptati sa se mobilizeze mai bine pentru a merge la referendum?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Teoretic ar fi de aşteptat să vedem mai mulţi votanţi decât la locale (peste 9 milioane).

      2. Dacă USL "se culcă pe o ureche", pot avea surprize. Mă aştept să nu greşească. În acest caz, totul depinde de calitatea celor două campanii.

      Ștergere
  26. Părerea mea referitor la referendumul privind demiterea președintelui este că:

    1. vom avea o prezență sensibil mai mare decât la alegerile locale. Estimez cam 75% din cei prezenți în țară, adică în jurul a 60-63% din alegătorii înscriși pe liste.

    2. ambele tabere vor fi extrem de mobilizate, poate cu un mic plus pentru USL. Interesant este faptul că aud deja oamenii care se încurajează unii pe alții să meargă la vot și să voteze pentru demitere. Alegătorii pro-Băsescu sunt un pic mai timizi și nu așa dezinvolți,însă nu mai puțin determinați. Mulți dintre aceștia sunt prinși în acea spirală a tăcerii și asta nu pentru că nu au argumente pro-Băsescu, ci pentru că argumentele lor idealiste și moraliste par lipsite de sens și sunt respinse cu violență de către motivația lipsurilor și a nevoilor care atacă visceral orice rațiune punând stomacul pe primul plan. La urma urmei și omul e un animal, chiar dacă unii - filozofii - se străduiesc să îl ridice mai sus.

    3. Rezultatul este în mare parte previzibil și, de data aceasta, în mare parte just. Mult mai just decât în 2007. În 2007, când românul o ducea cât de cât mai bine, lucrurile au stat altfel și pentru că PDL-ul și Băsescu nu avuseră (ne)șansa de a arăta ce pot face.
    Acum însă, soarta îi este cam pecetluită. Lupta cu burta goală nu a câștigat-o nici Ceaușescu și n-o va câștiga nici Băsescu.
    Procentul pe care îl avansez, în contextul actual este de 65-35. Și asta în mod optimist pentru președinte.
    4. Sondajul IMAS avansează următoarele cifre: DA - 64,3%, NU - 27,4%. Dacă se ponderează, eliminând non-votanții, avem DA-70,1%, NU - 29,9%. Același lucru pentru CSCI: DA - 67,4%, NU - 32,6%.
    E clar, aici ne învârtim, adică referendumul din 2007 pe dos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diferenta este ca burta goala era provocata de Ceausescu, in timp ce acum de burta se ocupa USL. Aceasta separare va fi intarita daca leul mai scade din cauza crizei.

      In al doilea rand, viteza USL face ca sondajele de moment sa nu includa reactia la discutia cu lovitura de stat. Ma indoiesc ca mai mult de 25% din populatie stiau vineri ca Franta, Germania, Olanda, SUA, UE, CE, toate au avut declaratii. Trebuie sa mai asteptam.

      Asadar:
      - Basescu va incerca sa duca campania lui Iliescu din turul doi al prezidentialelor din 1996, anume "Nu le dati toata puterea, eu ma voi ocupa doar de independenta justitiei". Iliescu a pierdut, dar onorabil (46%).
      - USL va duce (daca sunt destepti) campania lui Basescu din 2004 la PMB: "Nu putem face nimic din cauza lui, dati-ne si presedintia"

      Basescu are sanse mici, eu cred ca pleaca de la 40%.

      Iar legat de prezenta, nu va depasi referendumul din 2007 (44%), orice campanie negatva scade prezenta la vot.

      Ștergere
    2. Atenție că o parte a presei nu știe franceză. În "Le Figaro" articolul despre România vorbea de "coup de force" (lovitură de forță) și nu de "coup d'etat" (lovitură de stat). Mai sunt și alte exemple. Doar liderul PPE a folosit acest termen.

      Ștergere
  27. In judetul PRAHOVA, care este judetul semnificativ pt regiunea Muntenia, se va vota cu siguranta 55-60% anti demitere. Acuma nu stiu in alte judete.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog