Faceți căutări pe acest blog

duminică, 8 iulie 2012

Referendumul de demitere: azi, IMAS

Multe, multe detalii aici.

Pentru cine doreşte informaţii rapide, fără prea multe cifre:

1. Printre cei vor să vină la referendum şi au o opinie, scorul este 70% DA - 30% NU. Dacă adăugăm la calcule şi diaspora, rezultatul sugerat de datele din sondaj este 69% pro-demitere vs. 31% anti-demitere.

2. Traian Băsescu ar pierde pe toate categoriile de vârstă, de venit, de educaţie, în toate regiunile istorice, în toate tipurile de localitate, în rândul bărbaţilor dar şi în rândul femeilor. Diferenţele sunt semnificative. În rândul unei singure categorii (locuitorii oraşelor mijlocii) scorul pro-demitere este mai mic de 60%. La şase din cele douăzeci şi trei de categorii socio-demografice analizate, scorul pro-demitere este peste 75%.

3. Tinerii şi bătrânii vor demiterea mai mult decât alte categorii de vârstă. Această apropiere neobişnuită şi unică după Revoluţie are efectul de a se auto-echilibra: tinerii vin la vot mai puţin decât media, oamenii în vârstă vin la vot într-o măsură mai mare decât media.

4. Transilvănenii - unul din bazinele electorale forte ale preşedintelui din trecut - votează într-un raport de aproape 2-la-1 pentru demitere.

5. În Bucureşti opoziţia faţă de preşedinte este mai puternică decât în oricare provincie istorică, existând un raport de 3-la-1 în favoarea demiterii. Rezultatele catastrofale ale PDL în Capitală la alegerile locale n-au fost un accident...

6. Susţinerea pentru preşedinte creşte foarte, foarte uşor odată cu veniturile respondentului. Se confirmă parţial teza Gallup conform căreia PDL/preşedintele au susţinere în special în rândul oamenilor bogaţi.

7. Nu este valabilă teza conform căreia susţinerea pentru preşedinte creşte odată cu nivelul educaţional al votantului. Acest lucru e datorat antagonizării bugetarilor, vasta majoritate a ocupaţiilor celor care lucrează la stat necesitând o licenţă.

8. Nu există diferenţe de gen. Femeile şi bărbaţii se opun lui Traian Băsescu într-o măsură egală.




Pentru cine doreşte detalii:

Participarea la vot. Nu va fi de 79%, ci mult mai mică. Dar asta nu e vina IMAS. Iată ce s-a întâmplat la referendumul anterior:



Ce s-a întâmplat atunci?


Imediat după suspendare: două valuri mari de emoţie, pro- şi contra-. Doi români din trei - 47%+19.4% - promit că vin la vot. O prezenţă cum nu mai văzuserăm din 1992! (N-a fost să fie).

Mai important, vedem un raport de 2,5-la-1 împotriva demiterii.

Mai trec zece zile. O campanie anostă - în sensul în care o singură tabără vorbea. Valurile de emoţie se sting. Un sfert din susţinătorii preşedintelui îşi pierd interesul. Acelaşi lucru se întâmplă cu o treime din oponenţii preşedintelui. Raportul devine 3-la-1. Ambele tabere au pierdut voturi potenţiale, dar tabăra anti-preşedinte a pierdut mai multe, ceea ce a însemnat o creştere în sondaje a scorului anti-demitere prin comparaţie cu celălalt.

La referendum, vedem o mică re-mobilizare: 2 procente pentru fiecare tabără. Oameni care ezitaseră au hotărât totuşi să vină la vot. Raportul scade sub 3-la-1, dar diaspora (care nu este inclusă în grafic) îl ridică din nou.

(Pentru cine e interesat de subiectul listelor electorale: milioane de români erau pe liste deşi se aflau în străinătate. Din acest motiv prezenţa a părut a fi sub 50% - adică, oficial, 44%). 

Este extrem de posibil ca acum să vedem acelaşi tip de fenomen legat de scăderea prezenţei potenţiale la vot odată cu debutul campaniei.

Intenţia de vot - o "spirală a tăcerii"? Un procent semnificativ (8,3% din cei care ar veni la referendum) nu ştiu sau refuză să spună cum ar vota. Sunt oameni cu studii superioare, care au refuzat să-şi declare veniturile atunci când au fost chestionaţi. Este extrem de posibil să vorbim despre "o spirală a tăcerii" în favoarea preşedintelui. Dacă, prin absurd, toţi aceşti oameni ar vota contra demiterii, scorul ar deveni 64% DA, 36% NU.

România în 100 de persoane. Conform datelor furnizate de IMAS, dacă în România ar fi 100 de locuitori cu drept de vot:

80 spun că ar veni la referendum.
         Dintre ei, 51 ar vota pentru demiterea preşedintelui.
                          22 ar vota împotriva demiterii preşedintelui.
                          7 nu ştiu sau nu vor să spună cum vor vota.
5 nu ştiu/nu s-au decis dacă vor veni sau nu la referendum.
15 spun că nu vor veni la referendum.

"Toate sondajele mint". Nu e exclus ca unele sondaje să fie manipulări. Dar să ne uităm la ce s-a întâmplat în 2007.

a. După prima săptămână, PD face public un sondaj comandat INSOMAR în care scorul era 29-71. A fost o intoxicare? Nu. Votul la referendum a fost 25-75. PD nu a umflat rezultatele ca votul anti-demitere să pară mai puternic decât era de fapt.

b. După a doua săptămână, CURS şi CCSB realizează un sondaj pentru Antena 1. CCSB este un institut mult hulit (şi degeaba) pentru asocierea cu trustul Antenelor. Iar Antena 1... aparţine acestui trust. Rezultatul sondajului? 25-75. A fost o intoxicare? Nu. Votul la referendum a fost 25-75. Antena 1 şi Mirel Palada nu au umflat rezultatele pentru ca votul pro-demitere să pară mai puternic decât era de fapt.

c. În ultima săptămână, INSOMAR şi Metro Media Transilvania realizează un sondaj pentru Realitatea TV (deţinută atunci oficial de către Sorin Ovidiu Vântu). Rezultatul sondajului? 21-79. A fost o intoxicare? Nu. Votul la referendum a fost 25-75. Realitatea TV nu a umflat rezultatele pentru ca votul pro-demitere să pară mai puternic decât era de fapt.

Evident, asta nu înseamnă că avem garanţii pentru viitor. Dar prezumţia conspiraţiei dăunează grav logicii.

Mai are preşedintele suspendat o şansă? Teoretic da: o demobilizare masivă a votanţilor care i se opun, câteva mesaje care să atragă votanţi noi şi speranţa că "spirala tăcerii" există şi funcţionează în favoarea sa. Statisticile de mai sus arată că Traian Băsescu nu se luptă cu USL, ci cu opiniile a milioane de români care nu votează nici PSD, nici PNL. Acest lucru poate fi un factor în favoarea sa, sau cel care îl va distruge.

Observaţie: există multe locuri pe Internet unde se poate face propagandă pentru o cauză sau pentru cealaltă. "Sociollogica" nu este unul dintre ele. Aici se discută cifre, nu se aduc injurii.

36 de comentarii:

  1. 2009:

    Voturi valabil exprimate: 10.483.815
    Băsescu: 5.277.068 - 50,34%
    Geoană : 5.206.747 - 49,66%

    Daca sondajul IMAS se apropie de realitate, Traian Basescu trebuie sa recistige vreo 20% din electoratul care l-a facut presedinte. Greu de crezut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prezenţa va fi mai mică decât în sondajul IMAS. Greu de crezut că vom vedea 13-14 milioane de voturi.

      Traian Băsescu poate câştiga referendumul şi cu 3 milioane de voturi... dacă pentru demitere votează 2 999 999. Cheia referendumului este mobilizarea votanţilor anti-preşedinte.

      Ștergere
    2. Mobilizarea votantilor anti-presedinte?

      Ștergere
    3. Scuze, vroiam să spun "demobilizarea". În paragraful respectiv fiind vorba de perspectiva lui Traian Băsescu, era vorba de "demobilizare".

      Ștergere
    4. In lumina noilor evenimente, cheia referendumului s-ar putea sa fie demobilizarea votantilor pro-presedinte. :)

      Ștergere
  2. Sunt destul de curios: de unde o asemenea intenţie de participare la vot (peste 80%)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca şi în 2007, ca şi la toate alegerile pe care le-am avut vreodată în România, ca şi la toate alegerile care au existat vreodată pe glob:

      Unii cetăţeni sunt nu-foarte-interesaţi de politică dar au o părere. Sau vor să nu pară necunoscători într-ale politicii.

      Alt factor: subiectul "Băsescu" este unul puternic, care crează reacţii emoţionale şi care a divizat profund societatea. Nu vedeam aşa o prezenţă declarată la vot dacă era vorba de un referendum cu privire la care autostradă trebuie construită prima.

      Ștergere
  3. Eu nu inteleg cum poate Alin Teodorescu sa scrie pe 5 iulie aici http://www.curierulnational.ro/Opinii/2012-07-05/A+doua+suspendare+a+lui+Traian+Basescu ca "Din cercetările existente se ştie doar că votul împotriva demiterii ar putea fi majoritar" iar dupa o cercetare care era in teren pe 5 iulie sa spuna "Oamenii l-au părăsit pe Traian Băsescu, a avut enormă încredere, acum şi-a terminat în spiritul public, în raţiunea publică a românilor şi-a terminat misiunea istorică". http://www.realitatea.net/sondaj-imas-de-ce-va-fi-demis-traian-basescu-la-referendum_962312.html

    Ar trebui sa publice si intrebarile pe care se pot baza aceste calificative (nivel de incredere, intrebari de tipul "cine este de vina" samd), altfel sunt doar vorbe, nitel contradictorii de altfel.

    Si o intrebare: ce poate explica scorul mai bun al lui Basescu in orase mijlocii? Au mai putini bugetari / pensionari / persoane asistate social?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Consider că este corect ca Alin Teodorescu să răspundă la întrebare. Aş face totuşi o observaţie - atenţie la termenii folosiţi: "ar putea fi majoritar." Şi eu cred că Traian Băsescu are o şansă, un pic mai mare decât se crede, dar asta nu mă împiedică să observ că este într-o situaţie extrem de serioasă.

      Legat de scorul mai bun al preşedintelui suspendat în oraşele mijlocii: este posibil să fie vorba doar de o "întâmplare" statistică. Pe de altă parte, multe astfel de oraşe au primari PDL, iar percepţia asupra binomului PDL/Traian Băsescu ar putea fi **uşor** diferită.

      Ștergere
    2. Alin Teodorescu spusese joi ca votul anti-suspendare "ar putea fi majoritar" si acum s-a razgandit si supra-interpreteaza rezultatele (daca nu are cumva alte date).

      Apropo, se vorbeste ca partidele fac focus-grupuri, ies vreodata rezultatele pe surse, ar fi utile in asemenea situatii?

      Ștergere
    3. În genere rezultatele focus-grupurilor sunt dense (nu un PDF de două pagini sau un PPT cu şase slide-uri), şi nu curg spre public.

      De asemenea, majoritatea focus-grupurilor sunt în genere conduse de şi pentru consultanţi, la partide nu ajung întotdeauna integral rezultatele. Ăsta este alt motiv pentru care rezultatele nu prea se fac publice.

      Nu te teme, vom vedea rezultatele focus grupurilor sub formă de slogane, postere, mesaje utilizate, etc.

      Ștergere
    4. Alin Teodorescu30 iulie 2012 la 10:31

      Acum intelegeti, Domnule Marian ?? La nivelul electoratului (pop.over 18) votul impotriva suspendarii era si este majoritar: din 18 milioane au votat pro 7 milioane. Dar din cei care se prezinta la vot votul pro este majoritar: 7 la 1. Repet ce am spus in articol: suspendarea lui Basescu NU ERA pe agenda publica. Nici acum nu este....

      Ștergere
  4. Daca Traian Basescu va reusi sa intoarca rezultatul in trei saptamani de campanie, foarte probabil campania va intra in istorie si va fi data drept exemplu de eficienta. Se vor scrie carti, se vor preda cursuri la facultate, se vor face mii de analize etc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fără greşeli ale adversarilor, ar fi extrem de greu. O treime din cei care votează "NU" sunt veniţi alături de Traian Băsescu în ultimele săptămâni, din cauza modului în care USL a acţionat apropo de OUG, Curtea Constituţională, etc. E vorba de un cadou făcut de adversari.

      Factori în favoarea lui Traian Băsescu există (oponenţi nu extrem de credibili, cazul Năstase, etc), întrebarea este în ce măsură şi cum poate un om cu nepopularitatea lui să utilizeze aceşti factori.

      Ștergere
  5. parca s-a modificat prin OUG legea referendului.
    acum nu mai conteaza citi vin la vot, conteaza doar procentele. sau n-am retinut bine?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Curtea Constituţională trebuie să decidă.

      Eu lucrez şi în funcţie de % din electoratul total pentru că dă o imagine mai clară.

      Ștergere
  6. Citeam deunazi un sondaj despre perceptia chestiunii cu plagiatul lui Ponta (din pacate nu mai gasesc link-ul). Rezultatele eram cam tot cele de la sondajele despre demitere - cam 25-30% din repondenti spuneau ca cred ca Ponta mai degraba a plagiat, 60-65% ca mai degraba nu. Ma intreb - in gluma si nu prea - in ce masura asemenea rezultate sunt o coincidenta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La plagiat putem vorbi de o interpretare în cheie politic-partizană. La turul doi din 2009 ("filmuleţul cu copilul") am avut o situaţie asemănătoare.

      Procentele sunt calculate din totaluri diferite.
      La plagiat se calculează din totalul populaţiei.
      Cele menţionate la punctul 1. al postării sunt calculate din totalul celor care vor veni la referendum şi au o opţiune.

      Simplificând masiv: cam 10% din populaţie crede că nu a fost plagiat dar nu votează la referendum pentru demitere (nu vor să voteze, nu s-au hotărât, nu vor să spună).
      Cam toţi oamenii care cred că a fost plagiat votează împotriva demiterii.

      Ștergere
  7. rata de participare 70 la sută este aberantă!
    probabil că atâtea buletine sunt ptregătite, de organizatori, spre a fi introduse fraudulos în urne.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi scrie despre asta mâine. Un mic indiciu:

      Primul sondaj de după suspendarea din 2007, comandat de PD. Rata de participare 79%. O lună mai târziu, la referendumul propriu-zis, a fost 52% sau 44%, în funcţie de ce criteriu folosim.

      Nici atunci nici acum nu e vorba de manipulare - foarte, foarte mulţi români reacţionează emoţional *acum*, deşi îşi vor pierde interesul de-a lungul campaniei. Rata estimată a participării va scădea în sondajele următoare, indiferent cine le realizează.

      Ștergere
    2. Răspunsul complet şi pe larg e aici:

      http://sociollogica.blogspot.ro/2012/07/despre-sondajele-din-2007-si-implicatii.html

      Ștergere
  8. O analiza buna, felicitari! Ce as mai adauga eu:

    - specificul campaniei din 2007 (TB agresiv, vizibil vs PSD+PNL+PC tacuti, aproape insesizabili). cu toate astea, TB castiga 2% si opozantii 1%. efect aproape nul in campanie.

    - o abordare emotionala diferita din partea electoratului, mai efervescent in 2007 si mult mai retinut in 2012. electoratul asteapta alte argumente decat cele de tip "322..."

    - efectul "valului" si rezultatului de la alegerile locale inca se simte. si cum, vara fiind, va conta si diferenta demobilizare, acolo unde ea se face mai usor (mediul rural, mediile sarace), acolo se va castiga. ori acolo USL are castigata majoritatea localitatilor. chiar daca marginal, rolul UDMR poate fi semnificativ.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dar oare exista o spirala a tacerii in conditiile in care suporterii presedintelui au acum argumente ca sa nu mai fie tacuti? Revolta, apararea democratiei, lovitura de stat, excluderea din UE ...
    Oare nu cumva folosirea fricii ca motor de campanie minimizeaza spirala tacerii si radicalizeaza chiar si pe cei care se ascund de obicei in jurul unui "nu stiu"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai am văzut că şi la începutul campaniei din 2007, 9% din populaţie spuneau că vin la referendum dar nu indicau cu cine ar vota, spunând că nu ştiu...

      ... personal cred că există o mică dar semnificativă spirală a tăcerii *acum*. Nu toţi suporterii unui candidat sau partid sunt radicali. Întotdeauna o parte dintre ei sunt sensibili la presiunea socială (indiferent de ce candidat sau partid vorbim). Când presiunea socială e înaltă în contra candidatului sau partidului respectiv, o spirală a tăcerii poate să apară.

      Ștergere
  10. Out of topic: Fiti amabil, se mai stie ceva de rezultatele finale ale alegerilor locale? Pe site-ul AEP nu apare nimic despre asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În funcţie de rezultatele anume care te interesează, ele se găsesc pe http://www.beclocale2012.ro/rezultate.html

      Ștergere
    2. Multumesc. As fi preferat o sinteza generala; ma intereseaza in special daca cifra avansata de Adriean Videanu, de 22% pentru PDL este reala, ca si scorul general al USL.

      Ștergere
    3. Folosim în special votul pentru consilierii judeţeni, cel mai nepersonal şi politizat dintre toate (se votează sigla, nu oamenii)...

      USL < 49%
      PDL probabil 21-22%. În aproape jumătate din judeţe ei au candidat sub formă de alianţe cu UNPR, ecologişti, PNŢCD, chiar şi PPDD uneori. Tendinţa este să se subestimeze impactul acestor forţe adiţionale deşi UNPR, de exemplu, a obţinut 1/7 din voturile PDL atunci când au candidat separat. Procentele menţionate de mine mai sus iau în calcul impactul (totuşi redus) al acestor forţe politice în scorul total al alianţelor în care a fost PDL.

      Ștergere
    4. La Consiliile Judetene, observ ca USL a obtinut 54%, PDL aproape 16% (fara multiplele aliante in care a participat), PPDD 10%, UDMR 6,6%, UNPR 1%. Aliantele din care PDL a facut parte au obtinut ele singure 10%.

      Ștergere
  11. Am o obiecţie privind fraza: „Dacă, prin reducere la absurd, toţi aceşti oameni ar vota contra demiterii, scorul ar deveni 64% DA, 36% NU.”
    Reducerea la absurd este o formă de argumentare prin care se demonstrează invaliditatea unei propoziţii prin asumarea ei, asumare care conduce la o contradicţie.
    Reducerea la absurd constă, prin urmare, într-o „presupunere prin absurd” urmată de deducerea unei contradicţii. Dvs. probabil ar fi trebuit să scrieţi doar „Dacă, prin absurd, toţi”.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ipoteza: Daca presedintele Basescu nu ar tine de scaun, asa cum deseori s-a exprimat, ar putea exista posibilitatea de a intoarce spectaculos votul impotriva lui prin...promisiunea demisiei. Ar putea sa spuna ca si-ar depune demisia daca prin acest referendum populatia ar da un vot de blam intregii clase politice prin alegerea optiunii 'Nu sunt de acord cu demiterea'. Prin urmare, referendumul nu ar mai fi despre el, ci despre blamatele derapaje democratice care ne-au atras atentia in mod neplacut pe plan extern. Ar putea un asemenea anunt sa intoarca scorul? Este o ipoteza ce tine de fantezie, stiu, dar nu ar reprezenta cea mai spectaculoasa iesire din viata politica, daca ar functiona?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar părea un truc complicat şi disperat. USL ar specula faptul că în 2007 a promis demisia şi nu a făcut-o (da, ştiu circumstanţele). Iar oamenii care chiar vor ca TB să rămână preşedinte ar rămâne sideraţi - practic cauza lor ar fi trădată.

      În plus, demisia nu are logică decât dacă, în mod **sigur**, MRU ar câştiga alegerile prezidenţiale ce ar veni în câteva zeci de zile. Ceea ce nu e sigur.

      Ștergere
  13. Astazi turambarr pe blogul personal spune ca scorul ar fi acum de 66% la 33%. Putem vorbi de cristalizarea unui trend (chiar daca suntem in marja de eroare sau pe aproape)?
    Sa nu uitam ca absolut toate sondajele de opinie (inclusiv exit-poll-urile) il dadeau pe Oprescu castigator la un scor de 65% sau pe acolo si in realitate a obtinut 55%.

    RăspundețiȘtergere
  14. O campanie cu multe necunoscute. Acum a picat bomba Merkel, o sa urmeze reluarea discutiilor cu plagiatul, deciziile CCR samd. Iar Basescu a inceput sa mearga la biserica si sa iasa doar cu Loganul :)

    A aparut deja un "sondaj" care da votul anti-suspendare majoritar. E al TVH2.0, apropiat de Sebastian Lazarescu si fara metodologie, ce parere aveti? Link http://www.ziare.com/basescu/referendum-demitere/nou-sondaj-pe-tema-suspendarii-lui-basescu-peste-50-la-suta-impotriva-1177772

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sondajul trebuie corelat cu alte sondaje. Deocamdată sunt prea puţine şi e prea devreme pentru a se trage concluzii.

      Ștergere

Arhivă blog