Ştefan Vlaston a scris despre cei 10 milioane care nu au venit la referendum, prezumând că voinţa lor politică:
a) s-a manifestat prin absenteism;
b) s-ar putea manifesta din nou la parlamentare, de data asta prin vot.
Cristian Diaconescu a atins şi el acest subiect în termeni asemănători. El a fost menţionat şi de Dan Andronic.
La mijloc se află o confuzie nefericită şi dătătoare de speranţe false.
În mod evident printre cei 10 milioane care au absentat de la referendum există persoane care au boicotat, susţinându-l conştient pe Traian Băsescu, dar ponderea lor este mai mică decât se crede.
Voi începe cu o observaţie generală. Un sub-grup al absenţilor de la referendum sunt românii plecaţi în străinătate dar care se află pe listele electorale - între 2 şi 3 milioane de persoane. Gradul maxim de participare la vot al diasporei a fost înregistrat la turul doi al alegerilor din 2009, când au votat 150 de mii dintre ei. În mod evident câteva zeci de mii de români aflaţi în străinătate au boicotat activ referendumul de pe 29 iulie, dar cel puţin 1,8 milioane şi cel mult 2,8 milioane n-au mai votat niciodată din momentul în care au părăsit România.
Iar acum să discutăm problema constructiv. Există trei mijloace prin care putem să determinăm câţi oameni au boicotat activ referendumul.
1. Auto-identificare post-referendum: 1,5 milioane au boicotat, 8,5 milioane au absentat fără să intenţioneze ca prin aceasta să-l susţină pe Traian Băsescu
IRES identifică într-un sondaj efectuat imediat după referendum motivaţiile celor care spun că au absentat:
39% au indicat dezinteresul total pentru politică ("nu consider că are sens" şi "nu mă interesează rezultatul")
20% au afirmat că au absentat pentru ca referendumul să nu fie validat
34% au enunţat motive punctuale, neclare din punct de vedere politic ("eram plecat din localitate" sau "nu am avut timp")
7%: "nu pot să mă deplasez" (vorbim aici de o parte din cei 2,3 milioane de pensionari care n-au votat).
Toate procentele de mai sus trebuie calculate prin referire la totalul românilor aflaţi în ţară (sondajul nu acoperă diaspora). Câţi sunt aceştia? Să folosim o valoare de mijloc pentru estimarea numărului celor plecaţi - nici 2 milioane nici 3 milioane, ci 2,5. Pe liste se află aproape 18,5 milioane de persoane. În ţară se află atunci 16 milioane de români, dintre care 7,5 milioane au boicotat referendumul, dispuşi astfel:
39% dezinteresaţi total = 3 milioane.
34% alte motive = 2,5 milioane.
20% boicotanţi activ = 1,5 milioane.
7% nu s-au putut deplasa = 500 de mii.
2. Auto-identificare pre-referendum + extrapolare pe baza rezultatelor: 3,3 milioane au boicotat, 6,7 milioane au absentat fără să intenţioneze ca prin aceasta să-l susţină pe Traian Băsescu
De-a lungul referendumului, absolut toate sondajele făcute disponibile în mod public au indicat un raport de 2-la-1 în favoarea demiterii preşedintelui, în rândul celor care intenţionau să voteze, şi asta înainte ca Traian Băsescu să ceară un boicot. Cel mai optimist sondaj pentru tabăra anti-demitere, revelat chiar de către TB, vorbea de un raport 63% DA vs. 37% NU - în practică, un raport 2-la-1 la care se adaugă o marjă de eroare. A existat şi o mişcare pro-boicot înainte ca preşedintele să o promoveze în mod public, dar impactul ei nu a fost colosal. Acordându-i totuşi valoarea de 3%, avem o situaţie simplă:
În cazul în care n-ar fi existat nici un boicot de niciun fel, 63% din cei care ar fi venit la referendum ar fi votat DA, iar 37% din cei care ar fi venit la referendum ar fi votat NU.
La referendum s-au înregistrat 8,4 milioane de voturi, din care 7,4 milioane de voturi DA.
7,4 milioane = 63% din prezenţa care ar fi putut fi dacă n-ar fi existat boicot.
Prezenţa totală care ar fi putut fi dacă n-ar fi existat boicot se deduce din egalitatea 7,4 milioane / X = 63 / 100, şi este de 11,7 milioane.
37% din prezenţa care ar fi putut fi = 37% din 11,7 milioane, deci 4,3 milioane de români ar fi votat NU dacă am fi avut un referendum la care subiectul boicotului n-ar fi existat. 1 milion dintre ei au votat NU chiar şi în condiţiile unui boicot. În consecinţă, 3,3 milioane ar fi votat NU dar au refuzat să participe la referendum datorită boicoturilor oficiale şi neoficiale.
Ce este paradoxal la calculul de mai sus este că, cu cât consideri că frauda a fost mai mare, cu atât numărul voturilor potenţiale anti-demitere ... scade!
Exemplu:
Dacă crezi că s-au fraudat 1 milion de voturi, nr. voturilor NU ar fi fost 4 milioane, iar numărul celor care au boicotat este de 3 milioane.
Dacă crezi că s-au fraudat 2 milioane de voturi, nr. voturilor NU ar fi fost de 3,5 milioane, iar numărul celor care au boicotat este de 2,5 milioane.
3. Auto-identificare pre-referendum: 2,2 milioane au boicotat, 7,8 milioane au absentat fără să intenţioneze ca prin aceasta să-l susţină pe Traian Băsescu
În aproape toate sondajele efectuate după suspendare numărul celor care ar fi votat NU se afla un pic sub cota de 20% din populaţia aflată în ţară:
Avangarde, 7-11 iulie: 18,4%
CURS, 11-16 iulie: 20%
Avangarde, 16-21 iulie: 18,3%
CCSB, 18-21 iulie: 18,5%
Dacă luăm în considerare şi cei care plănuiau să boicoteze indiferent de ce-ar fi zis preşedintele, vorbim despre un vot anti-demitere din partea a 20% din cei 16 milioane de români aflaţi în ţară = 3,2 milioane. Un milion dintre ei au şi votat "NU" la referendum. Implicit, alţi 2,2 milioane de români au boicotat referendumul.
În concluzie, am încercat prin trei metode diferite să estimez numărul celor care au boicotat activ referendumul pentru a-l susţine pe Traian Băsescu. Vorbim despre un număr aflat între 1,5 milioane (estimarea cea mai pesimistă) şi 3,3 milioane (estimarea cea mai optimistă). În alte cuvinte, între 15% şi 33% dintre cei care n-au votat la referendum au făcut-o cu un scop politic anume, adică de a-l susţine pe Traian Băsescu.
Imi place ca esti delicat :-). crezi, intr-adevar, ca Stefan Vlaston, Cristian Diaconescu sau Dan Andronic sufera "o confuzie nefericită şi dătătoare de speranţe false."? Crezi ca ei nu stiu cum stau lucrurile intr-adevar?
RăspundețiȘtergereO spun eu, pentru ca n-am nici un fel de retinere: Oamenii astia sunt, pur si simplu, nesimtiti in a-si aroga ceea ce n-au facut milioane de oameni, din motivele pe care le explicitezi tu, ca fiind meritele lor....
nea vlaston e profesor de matematica de liceu,director de scoala debarcat de catre tariceanu( de unde si resentimentele catre pnl),actualmente pensionar si membru de partid la neamtu. a facut parte din tabara lui funeriu care a reformat profund invatamantul romanesc, introducand clasa pregatitoare si camerele de luat vederi la bacalaureat. in rest...tematici,metodologii,programe scolare...zero.
Ștergereacesta este cantecul de lebada al lui nea vlaston de pe contributors. http://www.contributors.ro/politica-doctrine/dar-noi-cei-11-milioane/
articolul ca articolul,dar daca citesti comentariile si raspunsurile autorului la ele...te doare capul.
ok, am citit articolul si cateva din comentarii (la un moment dat m-am plictisit...) cred ca aveti dreptate cu nivelul discutiei si mai ales al raspunsurilor cinstitului domn Vlaston.
ȘtergerePot doar sa-i multumesc d-lui Mateescu pentru incercarea de-a ramane impartial si a mentine un nivel cat mai inalt al dialogului.
Este unul din putine locuri de pe internet unde poti avea o dezbatere civilizata si argumentata.
Nici nu puteti avea pretentii de la domnul SV. Stiam cine este, am lucrat vis-a-vis de liceul la care a fost director si, doar cand treceai pe langa el, te apuca durerea de cap:
ȘtergereStefan Vlaston este un fost profesor de matematica si director al unui liceu de periferie, liceul Petru Poni, aflat in B-dul Preciziei, vis-a-vis de depozitul central Coca Cola, din Bucuresti, alaturi de fosta fabrica. Un liceu la care rata de promovare la examenul de bacalaurea este - va las s-o descoperiti singuri. - http://bacalaureat.edu.ro/Pages/JudetUnitRezultMedie.aspx?Jud=+4&IdUnitInv=1208
daca vreti sa determini starea de spirit a populatiei si convingerile sale, e de ajuns sa mergi pe strada. trebuie doar sa tragi cu urechea
RăspundețiȘtergerein transportul in comun, sa vorbesti cu soferii de taxi, sa mergi prin institutiile publice, sa vorbesti cu oamenii de afaceri mici si mijlocii.
Foarte corecta analiza din punct de vedere matematic. As adauga doar ca din sustinatorii UDMR - 2,5 milioane probabil, o parte din ei sunt impotriva TB, dar nu s-au prezentat datorita disciplinei de fier.
RăspundețiȘtergere2,5 milioane de ce? Dumneavoastra sustineti ca UDMR ar avea 2,5 milioane de sustinatori? Domnule, populatia maghiara n-a depasit niciodata 7% din numarul locuitorilor din Romania. La o populatie de 23 de milioane, 7% inseamna 1,610 milioane locuitori, incluzand si minorii. Cum populatia stabila a Romaniei este de 19 milioane, conform CNS, chiar daca numeric maghiarii ar fi ramas la fel, ceea ce este indoielnic, n-ar fi depasit 8,45%, dar nu s-ar fi inmultit numeric ci numai proportional. Cum eu nu sunt sociolog, doar inginer, privesc cu ochi critic afirmatia dumneavoastra si ma-ntreb daca n-ati ramas in giratoriu si n-ati uitat sa iesiti de acolo, din care cauza ati cam ametit.
Ștergerecu exceptia ultimei afirmatii pe care o resping politicos dar ferm,(asa ca de la inginer la inginer) sunt de acord cu comentariul dumneavoastra si trebuie sa recunosc ca si eu m-am lasat dus in eroare de cifra asta 2,5 milioane de maghiari pe care nu stiu de unde am mostenit-o.
ȘtergereCeea ce inseamna ca discutam despre 1 milion de votanti maghiari care nu s-au prezentat la vot. daca ar fi sa pastram raportul de 2:1 ar insemna ca vreo 600.000 de mii ar fi fost pentru demitere, aproape ca erau de ajuns, as zice eu.
Ar fi fost suficient sa-i lase pe toti sa mearga la vot dar sa voteze cum vor ei...
"Sensu giratoriu" vine de la situatia aparent fara iesire in care ne tot invartim in cerc si batem pasul pe loc (pana ametim daca doriti dumneavoastra) fara sa gasim directia clara inspre care sa o apucam.
Scuze.
Ștergere" "Sensu giratoriu" vine de la situatia aparent fara iesire in care ne tot invartim in cerc si batem pasul pe loc (pana ametim daca doriti dumneavoastra) fara sa gasim directia clara inspre care sa o apucam."
ȘtergerePai parca era clar , vest cu bune si rele .Acu iar stam pe loc ? Doar stim cui folosesc apele tulburi .
On topic analiza mi se pare a fi corecta si se potriveste cu aprecierile mele intuitive . Aceleasi aprecieri pun frauda pe la vre-o 10% . Or fi corecte ?
daca considerati frauda: dusul cu masina la sectiile de votare,"presiunile aluzive" de a vota,promisiunile de genul ca se va tine cont ca ai votat,fortarea la limta a votului cu urna mobila...poate se poate aproxima procentul sugerat de dvs. asta cu amendamentul ca nu au fost fortari,intrari in cabina de vot, vot contra bani, voturi duble in numar exagerat( or mai fi fost si nebuni,fanatici care sa fi facut asta,dar cred ca f putini).
Ștergerein opinia mea,cred ca au fost cele mai curate "alegeri" din 90 si pana acum. nu cred ca au fost altele cu mai putine contestatii,cu mai putine scandaluri.
cu atat mai rau a picat actiunea procuraturii de a investiga incalcarea legii la referendum.
chiar daca ar fi fost fraudate 10% din voturi, raman peste 6,5 mil de voturi impotriva lui traian basescu, ceea ce este reprezentativ ptr antipatia sau optiunea politica negativa ,la adresa acestuia.
In contextul crizei economice globale actuale trebuie pornit de la un adevar axiomatic:in nici o tara afectata de criza un referendum pentru demiterea presedintelui in exercitiu nu poate fi castigat de acesta.Sunt foarte mirat ca sociologii urmaresc false piste cand rolul lor,dupa mine ar fi sa reliefeze cauzele care conduc la aceasta concluzie:votul de tip negativ superpotentat de natura scrutinului,postura incomoda si niciodata intalmita in celelalte tipuri de scrutine de boxer obligat sa se dueleze cu umbra a preopinentului,preponderenta factorilor pur emotionali in economia procesului,care este distributia in masa votantilor potentiali a diverselor cauzalitati,etc.
RăspundețiȘtergereToate acestea fac ca ,in contextul situatiei economice actuale ,cand "ne-am saturat de mutra lui "este factorul care raliaza de-a valma categorii socio-politice din cele mai diverse,discutiiele docte sau puternic partizane sa fie la fel de inutil consumatoare de timp si energie.
De ce si cum s-a ajuns la referendum sunt adevaratele teme ce trebuiesc dezbatute,alaturi de modul in care o noua majoritate poate sau nu sa relationeze si coabiteze cu presedintele in exercitiu;si viceversa.
Domnule anonim, neavand, dumneavoastra, curajul raspunderii propriilor afirmati si ascunzandu-va in anonimat, nu remarcati o inadvertenta morala - despre care noua majoritate vorbiti? Sunteti, amabil, sa priviti rezultatele alegerilor parlamentare din 2008? Ia vedeti cine a schimbat majoritatile rezultate din alegeri. Avem - PSD+PC+PNL= 179 deputati, 77 senatori; PDL = 115 deputati si 51 senatori, UDMR = 22 deputati si 8 senatori si 18 deputati minoritati nationale. Puse fata in fata, incluzand la PDL toti deputatii de la minoritatile nationale care, se stie ca voteaza cu majoritatea, totusi, avem 179 vs 155 si 77 versus 59, in fapt 197 deputati versus 137 si 77 senatori versus 59.... Despre care noua majoritate vorbiti domnule anonim?
ȘtergereN-am cum să ajung pe o pistă falsă când nici măcar nu se prea înţelege ce a însemnat că 10 milioane n-au venit la vot.
ȘtergereEu pornesc de la o prima ipoteza ca prezenta la alegerile locale ne arata potentialul votantilor din tara.
RăspundețiȘtergereAvem, conform BEC:
- varianta minimala 8.91 milioane voturi valabil exprimate pt consilierii judeteni
- varianta maximala 10.83 milioane voturi valabil exprimate pt primari (mi se pare foarte mare diferenta fata de consilieri)
Partidele maghiare au primit pt consilierii judeteni 0.57 mil voturi. Maghiarii nu au fost interesati de acest referendum => ajungem la un potential de 8.34 mil, respectiv 10.26 mil votanti in varianta maximala.
Nu am motive sa exclud votantii altor partide.
Voturile din strainatate nu influenteaza semnificativ analiza si nu le includ.
La fel am exclus votantii cu voturi nevalabile – nu am cifrele, dar din nou nu cred ca influenteaza prea mult analiza.
A doua ipoteza: raportul voturi DA vs NU era inainte de referendum de 2 la 1
-voturi DA: 5.50 mil, respectiv 6.77 mil
-voturi NU: 2.75 mil, respectiv 3.39 mil
Diferenta de voturi DA pana la 7.4 mil o reprezinta cei care au venit suplimentar la vot fata de locale (nu cred sa fie multi) + frauda. Diferenta e cuprinsa intre 0.63 mil si 1.9 mil
Diferenta de voturi NU pana la 1 milion o reprezinta boicotul + frauda (voturi NU adaugate pt cvorum). Aceasta diferenta e cuprns aintre 1.75 mil si 2.39 milioane.
Cum votul pt referendum era despre o persoana la fel ca in cazul primarilor, inclin spre varianta maximala: 2.39 milioane boicot.
Frauda ar finsemna 1.9 milioane ceea ce este enorm si putin credibil, dar nu am o explicatie. Doar daca ipotezele sunt gresite.
Erata: in varianta maximala frauda e de 0.63 mil, ceea ce e mai credibil. Deci 2.39 mil boicotanti si 0.63 mil frauda.
Ștergere« Sper să am feedback-ul dvs. şi după postarea de joi. »
RăspundețiȘtergerescuze, dar în afară de „întru totul de acord” și „like”, n-am nimic de zis :)
Cu tot respectul, dar daca pui un sociolog sa faca o demonstratie matematica iese un articol ca acesta.
RăspundețiȘtergereMult mai clar ar fi sa vedem cati romani au considerat referendumul nelegitim. Ca de fapt aici e problema. De ce sa votez eu demiterea lui Basescu cand nu mi-am pus problema demiterii in timpul mandatului si l-am creditat sau nu pe 4 ani! Nu 2 luni si nici 2 ani si un pic.
Deci fara furtisagurile de rigoare in realitate USL (ca ei au fost artizanii nebuniei cu referendumul) au vreo 5 milioane de voturi. Maxim ! Adica din 18 milioane vreo 28%.
Asta e electoratul lor si trebuie lamurit asta.
Deci la alegerile locale unde socialistii au pretins ca au 60% din electorat au avut de fapt: 49.68% la Consilii judetene si 32.74% la primari DAR din prezenta la vot 56.39%. Deci din 100% cei cu drept de vot au avut de fapt 28.01% la Consilii si 18.5% la primari. Asta inseamna 5.0 milioane maxim si 3.4 milioane minim cut tot cu ce s-a mai putut ciordi de ici de colo....fara ciordeli probabil bine sub 5 milioane. Acuma sa impartim proportional astia maxim 5 milioane la partidele componente USL si vedem cat are fiecare partid...vreo 1.7 milioane?
si din calculele fanteziste din articol ies mai multi pro Basescu...
3 prosti nu fac cat unul destept oricat am incerca sa adunam ... 3 cu IQ de 50 nu fac niciodata cat unul cu IQ de 150 oricate diplome ar fura...
Asta e realitatea si se vede exact acelasi lucru si aici
http://www.notapublica.ro/ sondaj la care are acces toata lumea, nu IRES si altele la care nu ai niciun control cat de cat asupra veridicitatii datelor prezentate
« Mult mai clar ar fi sa vedem cati romani au considerat referendumul nelegitim. »
Ștergereperfect.
dar cum?
« si din calculele fanteziste din articol ies mai multi pro Basescu... »
fals.
tabăra pro-Băsescu a boicotat referendumul tocmai fiindcă era în minoritate și pierdea.
tabăra pro-Băsescu și tabăra neutră (având în aceste circumstanțe o poziție pro-Băsescu) însumează mult mai puțini oameni decât tabăra anti-Băsescu.
noroc că și tabăra dezinteresaților e foarte mare, putându-se astfel obține invalidarea referendumului.
« 3 prosti nu fac cat unul destept oricat am incerca sa adunam ... 3 cu IQ de 50 nu fac niciodata cat unul cu IQ de 150 oricate diplome ar fura... »
fals.
un prost (IQ de 50) = un vot, un deștept (IQ de 150) = tot un vot.
cu mențiunea că prostia e molipsitoare, deci un prost e foarte probabil să atragă de partea sa alți proști, adică alte voturi, în timp ce deșteptul e bălăcărit.
Badea influențează incomparabil mai multe persoane (deci voturi) decât Pleșu.
« Cu tot respectul, dar daca pui un sociolog sa faca o demonstratie matematica iese un articol ca acesta. »
despre ce vorbești?
sociologul-gazdă a făcut o analiză sociologică, nu o demonstrație matematică.
daca îmi aduc aminte bine, toate sondajele efectuate înainte de referendum indicau ca aproximativ 3/4 din cetatenii cu drept de vot intentionau sa mearga la vot. Toate sondajele indicau deci ca cvorumul va fi reunit, de altfel pe asta (si pe organizatia Dragnea) se baza si strategia USL
ȘtergerePrimele sondaje (ca şi în 2007) indicau peste 70% din cei care răspundeau la sondaj, adică din cei aflaţi în ţară, adică peste 60% din cei de pe liste. Valorile au scăzut foarte mult (din nou ca şi în 2007) cu cât se apropia momentul votului şi au cunoscut o creştere evidenţiată de mai multe firme de sondaje în ultima săptămână - oameni care au fost nemulţumiţi de boicotul TB+PDL şi au decis să voteze din cauza asta.
ȘtergerePentru anonim-ul care a început thread-ul:
Ștergere1. Ce măsoară sondajul tău? Care este universul? Nu cumva e vorba exclusiv de oamenii care au acces la internet şi care au auzit de sondajul tău? Cât de reprezentativ este un astfel de sondaj pentru *populaţia României*?
2. Nu numai votanţii USL au votat DA la referendum. Fără să-ţi dai seama, faci un mare cadou USL când zici asta. Milioane de oameni care au votat şi vor vota PPDD, PRM sau care nu votează de obicei au votat anti-TB.
Pentru managrement 8 septembrie 2012, 00:24
Ștergere« Mult mai clar ar fi sa vedem cati romani au considerat referendumul nelegitim. »
"perfect.
dar cum?"
-Pai daca 'natiunea' ardea (cum ne povesteau pucistii) pentru demiterea tiranului Basescu, va asigur ca ar fi iesit la vot sa-l demita cu 98.6% prezenta la vot. Nu a fost asa si stim asta fara echivoc.
« 3 prosti nu fac cat unul destept oricat am incerca sa adunam ... 3 cu IQ de 50 nu fac niciodata cat unul cu IQ de 150 oricate diplome ar fura... »
fals.
un prost (IQ de 50) = un vot, un deștept (IQ de 150) = tot un vot.
-Nu m-ati inteles. 'Pilda' cu IQ trebuia inteleasa astfel: IQ-50 = 50 de voturi IQ-150=150 de voturi.
Vreau sa explic ca 150 de voturi adunate de la 3 cu IQ-50 nu fac nici macar politic (doar matematic) cat cele 150 de la unul singur cu IQ-150. Initial am vrut sa pun 150 cu IQ 1 contra unuia cu IQ 150, dar era cam fortat IQ 1...
"despre ce vorbești?
sociologul-gazdă a făcut o analiză sociologică, nu o
demonstrație matematică."
-Inca o data, cu tot respectul, demonstratia ca cei care nu au fost la vot nu sunt de fapt in mare parte impotriva referendumului este falsa. Va spun eu ca poporul acesta mai mult scandalagiu decat muncitor iesea la vot cu bucurie daca era intr-adevar impotriva 'tiranului'. Stim cu nu a fost cazul.
si repet ca referendumul in sine este o problema inventata cu atat mai mult in mod fraudulos.
o zi buna
Eheeeeeeeeeeee ! E plin , p-aici , de postacii USL -ului , care au amusinat articolul asta penibil !
RăspundețiȘtergereCit priveste autorul , am intuit inca de acum citeva luni ( cind se chinuia sa demonstreze ca la viitorul referendum , negru-i-alb ) ca nu este decit un caraghios penibil , care sufla-n tzevile cuplului Pontalone- Arlecrin !
Si , acum , te rog sa ma banezi , dom`le "sociolog" boschetar !
Tot un biet trepadus , cu umori de "independent" , o sa ramii ....
Hai .. siktir , ca n-am gasit alta rima mai buna! eheeeeeeeeeeee !
Pana una-alta, acest blog a dat o estimare foarte apropriata de ceea ce s-a intamplat la referendum. Imi aduc aminte ca ziceau ca vor fi 7.8 milioane voturi contra lui Basescu si ca cvorumul nu se va intruni.
ȘtergereEu cred ca avem nevoie de un schim constructiv de idei, care sa atenueze manipularea grosolana ce se practica de ambele tabere! Mai mult, trebuie sa judecam cu luciditate fiecare gest al oricarui politician.
Eu cred ca basescu a facut o greseala capitala in acest moment iar propaganda basista incearca sa acrediteze aceasta idee - cei 7.5 milioane sunt ori prosti ori tradatori...
O mare parte din cei 7.5 millioane vor vota USL. Daca se vor apropria de 66% din parlament, vor putea sa schimbe orice lege organica. Viitorul pdl-ului este foarte sumbru, datorita lui basescu!
Problema este daca ne dorim sa avem un astfel de partid-stat!
blogusl cu rezultate estimate aproape de ce se va intampla la referendum? dar ce spui de eroarea de un milion cincisute de mii de voturi falsificate descoperite de dna si cate or mai fi dela ani!aritmetica: 7.5-1.5-0.5=?
ȘtergereCând se vor schimba cifrele oficiale voi schimba şi calculele. Nu toate trebuie modificate, însă.
ȘtergereANI (Agenţia Naţională de Integritate)?
Cum am arătat eu acum câteva luni că negru-i alb? Fără boicot, game over TB.
ȘtergereNotă adiţională: îmi face enormă plăcere să fiu acuzat de parti-pris pentru USL. Prea mulţi oameni care au comentat pe acest blog m-au acuzat că sunt basist/PDL-ist feroce. Echilibrările sunt extrem de plăcute şi utile.
ȘtergereREGULAMENTUL CAMEREI DEPUTAŢILOR
RăspundețiȘtergereArt. 129. - (1) Legile constituţionale se adoptă cu votul unei majorităţi de cel puţin două treimi din numărul deputaţilor.
(2) Legile organice şi hotărârile privind Regulamentul Camerei Deputaţilor se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor.
(3) Legile ordinare şi hotărârile luate în procesul legiferării se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, în condiţiile existenţei cvorumului legal.
in concluzie,majoritatea de care pomeniti(minim de 2/3), face posibila modificarea constitutiei printr-o lege de revizuire a acesteia.
In analiza a fost ignorata o variabila importanta, electoratul maghiar, inclus in cei care au boicotat referendumul.
RăspundețiȘtergereŞi ei au fost luaţi în calcul de sondaje.
Ștergeredaca va intereseaza-http://www.gandul.info/financiar/recensamant-2012-cum-s-a-schimbat-harta-marilor-orase-din-romania-in-ultimii-10-ani-10000928
RăspundețiȘtergereDomnule Mateescu, cred ca toate aceste speculatii pe cifre si "milioane de romani" au baze destul de subrede daca nu se fac referiri clare la modul in care se ajunge la cifrele concrete. Preluarea unor informatii publicate pe Internet considerand ca toata lumea le ofera cu maxima competenta si buna credinta poate fi periculos pentru analize speculative. Pot fi si erori nevinovate, asa cum a patit-o mai sus dl "Sensu giratoriu" cu ungurii, dar si altele care trebuiesc bine filtrate, deoarece conduc la analize eronate.
RăspundețiȘtergereAm sa ma refer doar la primul punct si anume sondajul IRES cu care incepeti analiza.
Dvs. spuneti: "Toate procentele de mai sus trebuie calculate prin referire la totalul românilor aflaţi în ţară (sondajul nu acoperă diaspora)." si trageti concluzii cu milioane, desi anterior interpretati corect ca este vorba despre "motivaţiile celor care spun că au absentat".
In frumoasa traditie de a publica procente fara a indica la ce baza sau numar se raporteaza, IRES ofera posibilitati vaste de interpretare, care mai de care mai speculative, cum ar fi una rauvoitoare a unor persoane mai putin pregatite in domeniu: daca totalul motivatiilor de non-participare da cam 100% pe acel slide, nimeni nu a votat la referendum. Scuze, mai raman cei 0,4% care nu raspund, ceea ce inseamna ca exista o posibilitate ca undeva intre zero si 73200 oameni sa fi mers sa voteze la referendum.
Mai mult decat atat, din slideul anterior celui citat aflam ca 78% dintre votanti/nevotanti/popor/ multime de oameni (obligatoriu cu telefon - am s-o numesc in continuare multimea ???) s-au hotarat cum sa voteze la referendum inainte de campania electorala. Alti 13% dintre acei ??? s-au hotarat cum sa voteze "În campania electorală (cu o lună înainte de referendum)". Faptul ca decizia de suspendare a lui Traian Basescu si declansarea procedurii referendumului s-a luat cu 3 saptamani inainte de 29 iulie, mai precis pe 6 iulie, se pare ca nu deranjeaza logica sondajului si analizele care decurg de aici.
In rest rezultate extrem de interesante si pretinente, in mai mare masura, in mai mica masura sau alte variante de raspuns, asa cum se arata in acel raport.
Exista un curent de opinie, alimentat de multe voci publice care, atunci cand nu le convin rezultatele sondajelor de opinie sustin pe toate canalele cum ca acestea sunt falsificate fara jena de care cei care le fac sau, daca nu este asa, oricum s-a lucrat prost si rezultatele nu corespund realitatii. Eu nu cred asa ceva, dar am aratat cum oricine poate ajunge la asemenea concluzii.
Înţeleg perspectiva şi mulţumesc pentru contribuţie. Ca remarcă generală, cred că majoritatea cititorilor postării mele s-au concentrat asupra detaliilor, probabil pentru că nu am pus accentul asupra concluziei: cei 10 milioane care nu au venit la vot nu sunt în majoritate boicotanţi activi sau susţinători ai lui Traian Băsescu sau, alternativ, acest grup reprezintă o minoritate în rândul celor care au absentat.
ȘtergereDa, ati transmis clar acest lucru, lasand la o parte sondajele si analizele IRES sau ale altor institute.
ȘtergereModul in care rezultatele sunt extrapolate are insa relevanta, pentru ca nu stim de fapt cati din esantionul IRES au spus ca nu au mers la vot (46%? 25%? 80%?) si daca intrebarea a fost cu alegere din lista de raspunsuri (ceea ce cred ca a fost cazul aici)sau au fost raspunsuri spontane si grupate ulterior. Pot fi luate acele variante de raspuns ca reprezentand toate motivatiile importante ale celor care n-au mers la vot? Mie mi se pare ca lipsesc multe variante care ar fi aparut spontan.
Din acest punct de vedere, auto-identificarea este irelevantă. Mulţi oameni vor spune că au venit la vot şi că au votat pentru cauza care a obţinut mai multe voturi (n-ai cum să-i verifici). De exemplu, în sondajele din 2005, peste 60% dintre românii intervievaţi spuneau că au votat la prezidenţiale în primul tur cu Traian Băsescu :)
ȘtergereOK, e si asta o abordare. Succes!
ȘtergereE funny cat de slab poti fi in materie de analiza ...
RăspundețiȘtergereCele mai curate alegeri sunt acelea fara miza , deja castigate . Adica alea din 90 ,92 trebuie sa fie campioane la noi , doar cate-un grangur pus pe impresionat sefii sa fi fortat ceva atunci . Acum si in 2009 au fost meciuri pe viata si pe moarte si tu vezi fluturasi. E irelevanta perceptia ta pe mine ma interesa un raspuns profesional stiintific bazat pe curbele de prezenta mai ales cele de dupa orele 20.
http://www.dcnews.ro/2012/09/sondaj-csci-6-romani-din-10-considera-ca-traian-basescu-se-agata-de-scaun-si-de-putere/
RăspundețiȘtergereE genial: "Ce populaţie cu drept de vot există în
ȘtergereRomânia?".
Eu zic sa desfiintam toate institutiile astea care ne incurca si in plus mai si consuma bani, gen Ministerul Administratiei si Internelor, Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorala, Institutul National de Statistica si o sa avem rezultatele investigand prin telefon parerea poporului.
Aflam cu placere din acest sondaj ca 56% au ales varianta "În România sunt mai degraba 15 milioane de alegători".
Din pacate nu se face analiza cati dintre acestia au raspuns la intrebarea anterioara "Aţi urmărit dezbaterile cu privire la numărul real de alegători care se află în România?" cu "Cu destul de mare atenţie" si cati cu "Deloc".
Chiar si fara aceasta analiza, pe baza rezultatelor clare ale acestui sondaj, putem spune: Rusine CCR!