Faceți căutări pe acest blog

marți, 6 noiembrie 2012

Ziua alegerilor în America

Pe scurt:
1. Potrivit majorităţii sondajelor, Obama are prima şansă.
2. Este posibil ca votul pentru Obama să fie supraestimat puternic în sondaje din motive de eşantionare, şi Romney să obţină o victorie confortabilă.

Detalii:


1. Estimare clasică: victorie Obama

Certitudinile de start în măsura în care există: Obama 217 electori, Romney 206 electori. Dar e nevoie de 270 pentru victorie. Iată câte ceva despre celelalte state, aflate încă pe muchie (în paranteză numărul de electori).

Florida (29) = Câştigătorul potrivit sondajelor din ultima săptămână: Romney în 3 sondaje (în două dintre ele peste marja de eroare), Obama în 2 sondaje (în ambele diferenţa dintre el şi Romney în marja de eroare), un egal. Doar de două ori în ultima sută de ani s-au câştigat alegerile fără Florida: JFK (1960) şi Clinton (1992, când candidatul independent Ross Perot a divizat voturile republicanilor).
Informaţie specială: Nici democraţii nu sunt optimişti apropo de Florida.
Prima şansă: Romney.

Virginia (13) = Obama are un mic avantaj în majoritatea sondajelor, dar acesta nu depăşeşte marja de eroare.
Prima şansă: Romney.

New Hampshire (4) = Obama conduce, dar avantajul său nu depăşeşte marja de eroare.
Informaţie specială: Impactul celor 4 electori din New Hampshire, statistic vorbind, nu are mari şanse să decidă câştigătorul.
Prima şansă: Obama.

Colorado (9) = În mod oarecum surprinzător pentru compoziţia socio-demografică a statului, Obama conduce în 4 din cele 6 sondaje efectuate în ultimele zile. În cele mai recente două sondaje, avantajul său este mai mare decât marja de eroare.
Prima şansă: Obama.

Pennsylvania (20) = Părea a fi o victorie sigură pentru Obama, dar cele mai recente două sondaje arată că diferenţa dintre candidaţi este în marja de eroare.
Informaţie specială: Romney a insistat să lupte în acest stat, iar tenacitatea îi va fi parţial răsplătită. E posibil ca lupta să fie strânsă.
Prima şansă: Obama.

Michigan (16) = Acum o săptămână sau două, Obama părea să câştige relativ clar iar Michigan nici nu prea era subiect de discuţie, dar un sondaj efectuat vineri pe un eşantion mare îl dă pe Romney câştigător la un procent.
Prima şansă: Obama.

Ohio (18) = Obama conduce în şase din ultimele şapte sondaje (în celălalt este egal). Totul este însă în marjă. 
Informaţie specială: Din 1960 încoace, dacă câştigi Ohio câştigi alegerile.
Prima şansă: Obama.

Iowa (6) = Jumătate din sondajele din ultima săptămână îl dau pe Obama câştigător, celelalte pe Romney. Totul este în marjă.
Informaţie specială: Obama a câştigat aici în 2008. Deşi la prima vedere nu este evident, Iowa este cel mai strâns scrutin dintre toate.
Prima şansă: Obama.

Observaţii: 

A) Lista de mai sus indică o victorie a lui Obama la 42 de voturi electorale distanţă (290-248).

B) Romney ar avea nevoie să câştige două dintre cele şase state pe care le-am "alocat" lui Obama pentru a câştiga. O altă cale, mai complicată, este să câştige state considerate deja pro-Obama şi care nu se află în lista de mai sus.

C) Diferenţe faţă de alte site-uri care analizează sondaje sau care sunt agregatoare de sondaje:

RealClearPolitics şi FiveThirtyEight = Virginia la Obama. Preşedintele în funcţie câştigă 303 la 235.
270toWin şi "DeSart & Holbrook"= Colorado la Romney. Preşedintele în funcţie câştigă 281 la 257.


2. Eroare de eşantionare? O mare victorie Romney


Conform Gallup şi altor câtorva institute, democraţii-sau-cei-care-înclină să voteze cu democraţii vor reprezenta mai puţin din cei care vor vota decât în 2004 sau 2008. Ponderea republicanilor a crescut semnificativ, fiind la un punct maxim pentru ultimii zece ani.

Concret:

O situaţie identică se regăseşte în rândul categoriilor socio-demografice: femeile şi oamenii care nu au absolvit o facultate (ambele grupuri: semnificativ pro-Obama în 2008) vor reprezenta mai puţin din electoratul votant.

În SUA votul popular nu este decisiv. Dar dacă cifrele din tabelul de mai sus sunt corecte, evaluările din partea 1 ("estimarea clasică") sunt discutabile, iar Romney va obţine o victorie evidentă, câştigând toate sau aproape toate cele 6 state în care Obama are, teoretic, prima şansă.

Situaţia descrisă de cele două modele nu este foarte diferită de cea de la noi, unde nici acum nu e foarte clar câţi din cei care spun că ar vota USL chiar vor veni la vot. Dacă am şti acest procent, am şti şi rezultatul alegerilor. Estimări diferite ar duce la rezultate diferite. Dar în America diferenţa dintre competitori este infimă, nu de 20-30 de procente precum în România, ceea ce măreşte tensiunea situaţiei.

Cea mai bună concluzie vine la Scott Rasmussen, unul dintre cei mai importanţi pollsteri din Statele Unite şi un susţinător al teoriei din partea a doua: "Campania electorală a avut puţine surprize. În consecinţă, este... surprinzător că, deşi suntem în ultima săptămână, nu putem spune cine are şansa mai mare de a câştiga Casa Albă."

6 comentarii:

  1. De ce in Virginia, prima sansa Roomney?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nişte factori pe care nu i-am pus aici. În special: early voting slab în Richmond, Norfolk, Alexandria, Arlington (zone puternic pro-Obama acum patru ani). În plus, estimez un scrutin echilibrat sau pro-Romney. Dacă Romney pierde în Virginia, pierde probabil serios în mai multe locuri (Obama > 310 electori).

      Ștergere
  2. Oricum misterul Verginicai va fi unul dintre primele care va fi revelat, fiind pe fusul orar de Est. La fel si Florida, care SE JOACA.

    Gallup a fost cam outlier anul acesta, iar Rasmussen inclina traditional spre republicani, deci mare atentie la interpretare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De aceea articolul are două modele şi nu pur şi simplu o predicţie, stat cu stat :)

      Dacă Romney pierde în Florida, practic game over. Sunt curios dacă o să se dea "too close to call" şi de către cine.

      Ștergere
  3. Rasmussen a fost foarte slab - https://twitter.com/mattmfm/status/266204648661209089

    În schimb, PPP, cu o reputaţie de pro-Dem., a avut sondaje foarte bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rasmussen va avea explicaţii de dat :) Gallup s-a mai salvat cu un sondaj făcut public cu câteva ore înainte de ziua votului.

      Ștergere

Arhivă blog