Să presupunem că n-ar fi existat niciun blat, nicio campanie lipsită de atracţie, şi totul ar fi mers ca pe roate. ARD ar fi obţinut exact scorul său maxim, scorul PDL de acum patru ani: 2,28 milioane voturi. Mai mult cu 1 milion 5 mii 571 decât cei care au votat de fapt pentru ARD.
Posibilă reacţie intermediară, căreia îi răspund imediat:
"ARD ar fi obţinut mai mult decât PDL în 2008 datorită erorilor guvernării Ponta!"
Răspuns: ARD ar fi fost incapabilă să speculeze oportunităţile ivite chiar şi în scenariul de mai sus. Ce credibilitate avea ARD (... PDL...) când vorbea de scăderea nivelului de trai şi despre măsurile pe care le-ar lua pentru creşterea acestuia? Cât de credibil era ARD în faţa pensionarilor? Care a fost mesajul ARD pentru tineri (în afară de a-i încerca să-i înfricoşeze că România va pleca din UE dacă USL ajunge la putere - frica este supraevaluată ca motivator electoral)? Ce a avut ARD de transmis familiilor din România? A spus ARD ceva despre reducerea birocraţiei? Care a fost propunerea ARD cu privire la sistemul de sănătate cu care să fi atras atenţia? Ce mesaj a dat ARD cu privire la reducerea sau eliminarea corupţiei? Putea oare să zică ceva, după numele trecute cu greu de comisia Macovei sau peste capul acesteia? Putea oare să zică ceva după numeroasele cazuri de corupţie din Transilvania ultimilor ani?
Iar despre teme precum ICR, încălcarea Constituţiei sau plagiatul: acestea nu au avut impact în afara votanţilor pe care PDL/ARD îi avea deja.
Revenind la rezultatul virtual al alegerilor din 2012, avem două posibilităţi: putem să considerăm că unii votanţi care în scenariul nostru ar vota cu ARD au votat şi în realitate, dar cu alte partide, probabil la instigarea organizaţiilor locale PDL care au trădat, sau că toţi au absentat de la vot. Adevărul este între cele două situaţii, dar le voi menţiona pe amândouă, ele reprezentând extremele.
Situaţia 1 (unii votanţii lipsă veniseră la vot, dar cu alte partide, distribuţia celor 1 005 571: un sfert la USL, un sfert la PPDD, 50% au absentat)
Prezenţă 7,9 milioane
USL 4,1 milioane = 51,9% = 61% din mandate
ARD 2,2 milioane = 28,2% = 24% din mandate
ARD 132 de mandate, USL cu 200 mai multe.
Situaţia 2 (toţi acei 1 milion au lipsit de fapt în realitate)
Prezenţă 8,4 milioane
USL 4,3 milioane = 51,2% = 60% din mandate
ARD 2,2 milioane = 26,5% = 22% din mandate
ARD 121 mandate, USL cu 210 mai multe.
Ca element de picanterie, candidaţii ARD care ar fi intrat în parlament în situaţia doi dar care n-au intrat în realitate sunt: 38 de membri PDL, 2 membri PNŢCD/NR, 1 membru FC. Boureanu, Stănişoară, Pavelescu şi zeci de PD(L?)-işti anonimi intrau în parlament. Pentru Papahagi nimic nu era garantat. În continuare out: Neamţu, Biriş, Crăciun, Baconschi şi cam toate celelalte nume care vă vin în minte. Beneficiar major: PDL (92,7% din mandatele în plus).
Lăsând la o parte observaţiile laterale, vedem că diferenţa adusă de scenariul "ARD = 2,2 milioane voturi" constă în ... mai mulţi parlamentari PDL, USL obţinând în continuare o victorie de amploare şi fiind la 20-30 de mandate distanţă de modificarea Constituţiei, mandate care ar fi fost uşor de obţinut, de exemplu de la PPDD.
A întreba despre ce-ar fi trebuit făcut pentru ca ARD să (re)obţină 2,2 milioane este, din punctul meu de vedere, întrebarea greşită. Cele 2,2 milioane voturi nu au reprezentat o performanţă excepţională nici în 2008; faptul că au reprezentat atunci 32% din total a reprezentat o baftă chioară în contextul unor alegeri parlamentare cu o prezenţă (vedem acum) excepţional de scăzută.
Să ne uităm ce au însemnat 2,0 - 2,2 milioane voturi în alte situaţii:
1992: cu 2,17 milioane voturi CDR începe reconstruirea strategiei pentru 1996. Şi strategia a fost reconstruită total, păstrându-se candidatul la preşedinţie dar făcându-se modificări majore "sub capotă" apropo de ceea ce înseamnă grupuri-ţintă, mesaje, proiect, etc.
1996: cu 2,6 (!) milioane voturi FDSN obţine cel mai slab procent din istorie şi intră în criză.
2000: cu 2,1 milioane voturi PRM conştientizează că nu a câştigat alegerile.
Cine vrea să gândească limitat şi pierzător se întreabă cum se poate duce PDL / ersatz-ARD înapoi la 2,2 milioane voturi. 2,2 milioane voturi care, iată, nu înseamnă 30% din total decât o dată la douăzeci de ani (şi nici 30% nu înseamnă cine ştie ce - după cum PDL a descoperit după 2008, chiar şi atunci UDMR şi minorităţile naţionale nu sunt de ajuns, nici pe departe).
Cine vrea să câştige alegeri se gândeşte cum de se poate ajunge dincolo de 3 sau 3,5 milioane, valori atinse şi în trecut de proiecte anti-PSD.
Apropo, în turul doi al prezidenţialelor s-a intrat întotdeauna cu cel puţin 3 milioane de voturi. Diferenţa dintre acest "prag" şi cele 2,2 milioane voturi este consistentă şi nu par să existe soluţii interne pentru recuperarea acesteia.
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
►
2013
(133)
- ► septembrie (13)
-
▼
2012
(200)
-
▼
decembrie
(12)
- Întrebarea greşită despre ARD
- ARD în Transilvania - performanţă dezamăgitoare
- Cine a votat şi cum
- 25 de predicţii revizitate
- Harta cancerului
- Parlamentare - rezultatele în perspectivă
- Despre lupta electorală din Transilvania
- Calculele (pe care ar trebui să le facă) ARD
- Estimările de vineri
- Marje pe ultima sută de metri
- Anii pe care îi vor mânca lăcustele?
- Alegerile parlamentare: "tortul" cu electorate
- ► septembrie (11)
-
▼
decembrie
(12)
singura intrebare valida pentru pdl in momentul de fata suna asa:
RăspundețiȘtergeremai estem? ori nu mai estem?
restu' e cancan.
m-am lamurit... deci pd trebuia sa inghita o gramada de porci mari si mici de la ppdd si unpr si sa refaca guvernul mru cu ajutor masiv de la guvernator, dna, ccr si servicii.
RăspundețiȘtergereriscam sa fi avut revolutie in fe-martie cu un nou targoviste, de paste de data asta...
Razboiul era dinainte pierdut, dar esecul masiv se datoreaza leader-shipului. Structurile locale au cedat, unele au facut non-combat, altele au jucat cu USL. Ori, in lipsa unui elan sau curent de opinie favorabil (care nu va fi posibil pana nu se va uita politica de austeritate), mobilizarea organizatiilor era esentiala. PD pana la Blaga era cunoscut ca un partid cu organizatii razboinice, care rezista la presiune. Au fost suficiente cateva luni si ele au cedat lamentabil. Cat despre viitor, PDL sau ARD nu exista pe termen scurt. Iar daca ar fi sa vina un nou val al crizei, cu noi masuri de austeritate luate acum de USL, beneficiarii vor fi cei de la PPDD. Cei de la ARD vor fi doar martori unei puteri discretionare, iar jocurile se vor echilibra atunci cand lupta pentru suprematie dintre PSD si PNL se va acutiza (vin si prezidentialele, si nu cred ca PSD isi poate permite sa rateze a avea un candidat dupa 10 ani de pauza; ar fi prea mult pentru ei!).
RăspundețiȘtergereNarcis eu am vazut o serie de candidati din PDL ce au ajuns sa se autovictimizeze si sa plece capul chiar daca candidatii din sens opus erau cu mult mai multe pete - fruntasi intr-o sumedenie de afaceri dubioase dar castigatoare pentru ei. Insa desigur au avut "curator de pete" adica presa 'independenta, impartiala, echidistanta'. Cine a avut banuti a dat, s-a curatat de pete pentru a fi gigea la poza, rezultatul fiind ca alegatorul a ales pe unul curat! Este tare fain acum sa ai la o comisie juridica parlamentara pe unul care a fost pe la puscarie si are in continuare dosare prin instanta!
ȘtergereCat despre austeritate...se va lua tot de la unii care muncesc corect si se vor da la restul fiindca cei care muncesc corect nu vor protesta, nu vor vota ei sunt doar sictiriti si mass-media stie sa-i tina cu aceasta 'ocupatie'.
ARD-ul va sta la panda cu cine? cu Blaga, pai nu a pierdut 1mil de voturi? Ar fi bine pentru Romania sa strapunga 'corzile' partidului alti oameni.
Dar oare ce 'traiectorie' va avea un votant liberal care a votat sigla nepunand in balanta oamenii din lista? spera ca asteptarile sale chiar ii vor fi si indeplinite de a devenit un socialist in gandire si fapta?
zic sa te pregatesti, ca maine decolam spre moskova...
Ștergerecred ca daca ajungi pana la 18,45 la szeged,esti scapat.
noi astilalti, care ne-am facut-o cu mana noastra, asteptam sa ne trimiti pachete cu cafea si tigari de import.
p.s.
eu as prefera o sticla de coniac...
cu placere!
Degeaba esti sarcastic, semnale de alarma se trag deja! Treaba aia cu 16.5% e de nota 10. In plus, o gramada de ministere noi (nu mai stiu cine zicea ca nu e asta o problema), din pct meu de vedere e o mare problema! Hai sa facem si ministerul blogului national, sa te punem sefean, vrei? :)
ȘtergereOricum, USL se tine de cuvant, nu e de aceeasi teapa cu hotii astia de la PD-L. Oamenii au promis locuri de munca noi. Avem deja! Parlamentari, ministere, tot ce ne dorim.
Propun sa avem doi presedinti, dar nu Basescu si Antonescu...mai bine Antonescu si Geoana sa facem Romania o tara de invidiat ...macar in vestul salbatic :)
Laurentiu , tu vad ca tratezi pe toata lumea cu o anumita superioritate, sunt curios daca esti genul de om care o sa iasa in strada cand nu mai e painea pe masa sau esti genul de om care sta linistit acasa si da doua-trei telefoane sa mai trimita Gigi un tir de branza...
Sa fim si in tema: ARD nu avea nici o sansa sa castige, asta o stie toata lumea. E nevoie insa de niste forte proaspete care sa motiveze populatia, in special pe cei absenti. Cred ca obligativitatea votului e o tema interesanta pentru romani, sa vedem atunci care sunt procentele si sa ne vedem gradul de intelegere si capacitate de a coabita in spatiul european. Probabil USL ar avea 80% (60% PSD , 20 %PNL), dar atunci ne meritam soarta.
eu am iesit in strada aruncand cateva manifeste impotriva lui ceausescu in data de 19 dec 89 seara. e drept ca nu am iesit din 16 dec, ca la timisoara, dar a fost inainte de 22...totusi.
Ștergereasa ca mi se pare ca am dreptul si obligatia sa-mi spun parerea.
in alta ordine de idei, nu e vorba de niciun minister nou. sunt niste titluri ptr a multumi unele orgolii. e si normal, la cati trebuiesc multumiti( asa se intampla peste tot in lume). a judeca guvernul chiar de la investire, ca n-a facut locuri de munca, e deja o prejudecata care te impiedica sa gandesti limpede.
in mesajul de pe fb al cristinei pocora( deputata aleasa in colegiul unde votez) in care ne multumea ptr voturile noastre, i-am transmis felicitarile de rigoare dar si mesajul de a nu uita promisiunile pe care le-a facut ea si alesii usl ptr ca altfel or sa pateasca ca pdl.
eu am un contract social cu statul roman si atat.
cu partidele politice am doar legaturi temporare in functie de respectarea promisiunilor din campania electorala si a faptelor savarsite in actul de guvernare.
asa ca stai linistit, daca usl va face mai multe prostii decat lucruri bune, vom fi de aceeasi parte a baricadei.
legaturi temporare= simpatii.
Ștergere@"un banatean" --ARD nu avea nici o sansa sa castige, asta o stie toata lumea. E nevoie insa de niste forte proaspete care sa motiveze populatia, in special pe cei absenti...
Ștergerealt banatean
- Da, insa impacarea cu infrangerea a dus la un non-combat patetic lucru ce i-a facut sa obtina si mai jos decat era cazul.
USL(PSD, Voiculescu, Fenechiu, etc.) sunt o gasca de infractori ce mizeaza pe ticalosia si prostia asistatilor social, pe taranii pe care ii mana ca pe oi spre sectia de votare primarii din "regiunile autonome" Dolj, Jiu, Mehedinti, Vrancea, etc.. pe pensionari carora le-a luat Basescu pensia sa isi faca Vila-Dante (si nici aia toti, pensionarii sunt 5.5 milioane de votanti constiinciosi si evident ca nu au votat toti PSD)...pe spalatii pe creier de Antena 3.
Dar si pe o serie de grupuri mai educate, adica diverse categorii de paraziti din sistemul de stat care le-au fost afectate interesele de reformele din ultimii ani.
De exemplu, am chiar eu o ruda prof.univ.dr. (pe bune "dr") care a fost pensionat la 65 de ani de Funeriu--asa ca a devenit brusc turbat impotriva lui Basescu, a uitat de EU de reforma, de tot, si l-a votat pe doctorul-Ponta si pe intelectuala-Abramburica. I-a luat D-zeu mintile cand i-au fost afectate cumva intersele. Mai am si o vecina judecatoare ce a fost anchetata de DNA (pentru marturie mincinoasa dovedita, intr-un proces ce implica magistrati) si, deocamdata, e mutata disciplinar..si ea mare anti-basista si spera ca grupul contra-reformist adunat in jurul lui Pivniceru sa faca o contra-reforma in justitie, de genul celei facute recent, prin ordonanta de urgenta, de Andronescu in sistemul universitar.
Dar toti astia, asa ticalosi si/sau prosti cum sunt si cati sunt, nu reprezinta Romania. USL se imbata in iluzia procentelor victoriei.
Porblema e ca desi USL pierde si va continua sa piarda in continuare (nu e nimic bun de asteptat de la asemenea oameni) deocamdata nu se vede nimeni care sa poata capitaliza/castiga aceste pierderi.
Pentru cine nu e in tema cu subiectul Andronescu/educatie/reforma etc. la care m-am referit mai sus...
Ștergerehttp://www.evz.ro/detalii/stiri/ultimul-tun-al-abramburicai-1016857.html
@ ovidiu- tu esti moderator la blogul "la coltu' strazii"?
Ștergeredaca da, am o intrebare. de ce am fost banat pe blog, in contextul in care nu am injurat ci doar am avut opinii contrare?
daca tu/voi nu practicati democratia la voi pe blog, cu ce drept pretindeti asta de la altii?
poate urmezi exemplul lui barbu de aici si aplici acest mod de moderare si la tine/voi.
Laurentiu - facem asociatia banatilor de pe blogul lui Ovidiu ? :)
ȘtergereDe moderare asa părtinitoare ca acolo numai prin 2006-2008 pe subiectele despre imobiliare am avut parte. ;)
>Pentru cine nu e in tema cu subiectul Andronescu/educatie/reforma etc. la care m-am referit mai sus...
ȘtergereDeschid articolul cu pricina în speranța că o să găsesc vreo mare afacere, niscai milioane ceva și când colo ce să vezi ? "Marele tun" e o măsură care cuprinde chestii absolut normale - precum eliminarea limitei de vârstă la 65 de ani. :))
Indiferent de cât se spumegă contra Androneascăi eu o rețin la pozitiv pe două motive :
- desființarea învățământului prin SMS de la unii gen Spiritu' Haret;
- reducerea cheltuielilor absurde din preuniversitar prin introducerea ( parțială e drept - din cauza presiunilor de diverse feluri ) a transporturilor școlare în mediul rural.
Hai noroc și la mai mare ! :)
asta este cu democratia asta originala practicata de catre cei care se considera "cei mai luminati si cei mai democrati" cetateni ai romaniei...
Ștergerepe contributors am schimbat veo 7-8 nick-uri. la articolele publicate sub semnatura d-lui tismaneanu daca imi trece un comentariu din 5-6 postate, la dl vlaston unu din doua...la ceilalti, nu mai tin contabilitatea. singurul care nu m-a cenzurat pe contributors este barbu.
citesc si ma minunez cum niste oameni instruiti sunt precum indivizii care cenzurau inainte de 1989. si mai curios este faptul ca poate cenzorii aceia faceau o munca platita in care poate nu credeau, pe cand cei de azi o fac
din convingere si cu fanatism...
curat, murdar... coane mia!
in detaliu
Ștergerehttp://lacoltulstrazii.ro/2012/12/28/educatia-bat-o-vina-ministrul-pricopie-despre-plagiat-schimbarea-legii-sub-finantare/
@ ovidiu in special-
Ștergeream postat urmatorul comentariu la adresa indicata, unde se pare ca tu esti un fel de suzana gadea.
"o expunere vadit partinitoare si acuzatoare. o lipsa totala de analiza a ce s-a intamplat in ultimii patru ani si ce trebuie facut ptr a se repara. acuze bazate pe "rautacisme" unilaterale la adresa noilor ministri.
multe raspunsuri vor fi gasite in comentariile articolului urmator: http://www.contributors.ro/fara-categorie/testamentul-ecaterinei-andronescu-dictatura-gerontocratiei/
p.s.
sper ca nu mai banati opiniile care nu va convin."
astia sunt formatorii de opinie din romania. ei se cred cei "alesi" de nu stiu cine sa reprezinte democratia ( in cazul asta in spatiul virtual) si care in fapt, in cel mai pur stil opresiv interzic opiniile care nu le convin.
baietii astia( printre care si ovidiu) sunt nucleul dur al ard si vor constitui de-acum incolo principala piatra de moara legata la piciorul reformei pdl.
sunt ca niste babe habotnice gen doamnele in varsta si fanatice, promovate de iliescu in anii 90 si basescu a inchis cercul in ultimii patru( ce coincidenta!), la televiziunea nationala.
sau si mai sugestiv spus,ovidiu asta arata ca un fel de andreea pora in pantaloni, cu o mentiune, recunosc ca d-na pora nu mi-a cenzurat niciun comentariu.
Eu cred ca nimeni nu se gandeam ca USL va castiga atat de detasat aceste alegeri . Acum cel mai greu este sa nu se certe ei intre ei , deoarece eu asta cred ca o sa se intample , iar atunci ARD - ul va sta la panda . Pana atunci sa speram ca o vom duce mai bine cu totii . Sarbatori fericite si multa sanatate .
RăspundețiȘtergereARD a fost o greseala a celor de la PD-l care au crezut ca Romanul e chiar atat de prost incat sa nu-si dea seama ca sunt PD-L in straie de " sarbatoare " . Fericirea mea este ca cei de la USL au castigat alegerile detasat si i-au introdus pe cei de la UDMR in parlament .
RăspundețiȘtergereprea multe dubii, iata cateva fapte:
RăspundețiȘtergere> PSD+PNL a castigat si alegerile din 2008 cu 54% dar guvernatorul TB le-a refuzat propunerea de premier in persoana lui Johanis...
> apoi cinstittul TB pierde alegerile in Romania si SIE il declara castigator la puncte in Paris...
>apoi guvernul Boc este demis printr-o motiune de cenzura iar TB il propune viitor premier pe: BOC !!! ...
>apoi in semn de recunostinta fata de serviciile aduse il propune premier pe MRU (multumim SIE)...
credeti ca romanii sunt toti niste tampiti? chiar TOTI ? toti, toti ?!?
despre ce tot povestiti aici ca se incalca statul de drept si ca nu este democratie... nu stiu ce alt popor ar fi rabdat cu atata putere abuzurile de mai sus si nu ar fi iesit in strada inca din prima zi...
chiar nu aveti pic de rusine fata de imensa masa muta care v-a suportat in toti acesti ani? inchideti calculatorul si iesiti pe strada sa auziti ce mai povesteste lumea...
nu mai stati la intoxicat in realitatea virtuala a internetului, viata reala curge diferit acolo jos la talpa tarii...
tineti minte motto-ul lui Hitler: "Poti prosti pe toata lumea pentru un timp, si pe unii chiar tot timpul, dar nu poti prostii pe toata lumea tot timpul !"
nu mai puneti la incercare rabdarea acestui popor pentru ca valul urias care acum inca mai clocoteste sta sa iasa din matca peste voi... nu uitati ca dreptatea nu s-a facut pana la capat si trebuie sa va mai toleram 4 ani ranjetele schimonosite ale robertei, udrea, blaga, flutur si altii... aveti un pic de decenta si recunoasteti ca ati gresit, cereti iertare si apoi taceti pana veti fi iertati...
laurentiucat15 noiembrie 2012, 13:13
RăspundețiȘtergerepunem pariu ca ponta va fi prim ministru la 31.12.2012?
RăspundeţiŞtergere
Răspunsuri
Barbu Mateescu15 noiembrie 2012, 15:16
O sticlă de vin Murfatlar Cabernet Sauvignon (roşu, sec). O bem împreună, câştigătorul pariului plăteşte. Ce zici?
Dan Selaru15 noiembrie 2012, 15:23
tin si eu pariul, suntem 3, 2 sticle nu e mult, si daca-l pune noi platim una, tu una
Barbu Mateescu15 noiembrie 2012, 15:28
Se face. Poate majorăm keynesian la 3 sticle, viaţa-i scurtă.
Dan Selaru15 noiembrie 2012, 15:30
aprob
laurentiucat15 noiembrie 2012, 20:40
ok!
Ştergere
tonycriste16 noiembrie 2012, 11:40
daca e vorba de Murfatlar CS io m-as baga doar la baut, e prea greu de "ghicit" asa ceva. cu exceptia celor ce sufera de Lazarita. Sper ca nu va aflati printre ei!
Bujold16 noiembrie 2012, 16:14
Ma bag cu'un Moet rece.
Barbu Mateescu17 noiembrie 2012, 01:53
Vorbim după 1 ianuarie :)
Andrei17 noiembrie 2012, 11:36
o sticla de alb sec pe capul lui Ponta
Barbu Mateescu17 noiembrie 2012, 17:07
Andrei, că va fi prim-ministru sau că nu va fi?
Barbu Mateescu17 noiembrie 2012, 17:10
Apropo: la câţi "pariori" sunt aici, depăşesc bugetul blogului pe 100 de ani dacă pierd :D Aşa că pur şi simplu ne adunăm câţi ne adunăm - donez o sticlă dacă am dreptate, două dacă pierd.
Închidem lista de "pariori" aici, dacă se mai înscrie multă lume nu ne mai încape nici Casa Poporului.
Andrei20 noiembrie 2012, 08:30
Ca va fi. @ Barbu: nu a tinut nimeni impotriva lui Ponta alaturi de tine?
barbule,iti doresc sa bei sticla de vin pierduta la pariu alaturi de persoana iubita si va urez tie si la toti care ati comentat pe acest blog un an nou fericit, cu noroc si sanatate!
mi-a facut placere sa va citesc pe toti si consider ca am invatat destule de aici.
s-auzim de bine !
Corect şi mulţumesc de urări :) Trebuie să "donez" sticlele de vin, probabil că în prima săptămână din 2013. Pe bujold şi Dan Şelaru pot să-i iau de pe Facebook aşa că, Laurenţiu, o să te rog să mă contactezi prin e-mail ca să vedem când ne întâlnim (adresa mea de e-mail e sus de tot, în dreapta).
ȘtergereFoarte corecta concluzia. Daca Romania nu reuseste sa iasa din destinul ei cosntrangator si mediocru de aproape un secol ( de la cand s-a facut Mare)este pentru ca nici cetatenii ei, DAR NICI LIDERII SOCIETATII, NU DOAR CEI POLITICI, NU REUSESC SA GANDEASCA ASA:
RăspundețiȘtergerehttp://ihincu.wordpress.com/2012/07/02/a-fi-sau-a-nu-mai-fi-provinciali-think-freely-think-big/
tineti-va bine in scaune a aparut primul sondaj de anul asta http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-evz-sondaj-csop-afla-cine-a-castigat-cine-a-pierdut-increderea-populatiei-1018058.html
RăspundețiȘtergereideea este daca astia mai sunt sondori sau sunt "canotori" ...pe bistrita.