Faceți căutări pe acest blog

luni, 8 aprilie 2013

Succesul USL nu s-a datorat absenteismului votanţilor PDL

Am mai atins această temă imediat după alegeri. E momentul să o reiau, clarificând lucrurile şi prin prisma obiectivelor anunţate public de Mişcarea Populară.

În rândul oponenţilor USL, victoria Uniunii este pusă pe seama absenteismului votanţilor PDL de la parlamentarele din 2008 sau de la localele din 2012. De exemplu: "Voi sunteţi de vină/ ei sunt de vină că USL a obţinut o victorie majoră".

Propun să ne uităm la câteva cifre şi apoi să tragem concluzii:

PDL, 2008, parlamentare: 2,2 milioane voturi (CDEP), 2,3 milioane (Senat).
PDL, 2012, locale: 2,2 milioane voturi
ARD, 2012, parlamentare: 1,2 milioane voturi.

Este evident că un milion de voturi au dispărut între locale şi parlamentare. Să zicem că la alegerile parlamentare din decembrie ar fi venit la vot pentru ARD toţi aceştia. ARD ar fi obţinut astfel nu 1,2 ci 2,2 milioane voturi.

Se schimba radical situaţia? Pierdea USL majoritatea? Nu.

USL ar fi obţinut tot 4,4 milioane voturi, dar de data asta dintr-un total de 8,4 milioane. Concret, vorbim despre 53% din voturi, tot peste 60% din mandate, în principal datorită judeţelor "închise" cu peste 50% (detalii aici).

Succesul USL nu se datorează absenteismului votanţilor PDL. Scorul USL se datorează faptului că aceşti votanţi erau prea puţini. Pragul de referinţă pentru PDL - cel din 2008 - se află prea jos. "2,3 milioane" (adică 12% din totalul românilor cu drept de vot) este insuficient pentru o victorie sau măcar pentru un rezultat bun.

Acum patru ani, la un scrutin cu o prezenţă extrem de scăzută, PDL a obţinut cu 2,3 milioane voturi un scor de 33%. Prea puţin pentru a guverna singur, fiind nevoie de parteneri de coaliţie - PSD şi apoi UNPR.

Dacă USL ar fi existat în 2008, atunci ar fi obţinut ... 52,9% din voturi, 63% din mandate (detalii aici, în simularea Rompol vei găsi sub numele "ARD" scorul PDL de atunci).

Lăsând la o parte afirmaţia din al doilea paragraf al postării, dilema principală a forţelor din opoziţie este cum să se poziţioneze astfel încât:
- să obţină susţinerea celor care au votat PDL şi/sau Traian Băsescu în trecut
şi
- să obţină voturi noi care să îi ducă la victorie.

A jongla simultan cu ambele "farfurii" se dovedeşte a fi un proces dificil, în special în planul imaginii liderilor. Probabil că până în 2016 (varianta realistă) sau până în 2019 (varianta pesimistă) lucrurile se vor clarifica. Mişcarea Populară poate reprezenta - în funcţie de cum dorim să citim lucrurile - o tentativă de a accelera procesul şi de a creşte calitatea rezultatului final.

9 comentarii:

  1. pdl locale 2,2 milioane de voturi din care se scad aliantele locale(alianta pentru suceava, mures, arad etc, etc) unde pdl nu s-a vazut pentru ca nu a candidat cu sigla ci cu marul si alte prostii , si nici cu numele, ci cu alianta respectiva, deci pdl cu numele a luat doar 16%, exact cum au dat exit-poll-urile seara. 1 milion de voturi in aliante locale , doar pentru a ascunde o sigla si o culoare pe care pedelistii o credeau impovaratoare nu se pun, zic eu... dar e doar parerea mea, poate sunt in mare eroare, nu-s sociolog, dar pdl a gresit in abordarea de la locale, pacat de el...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am făcut deja o estimare în sensul ăsta, foarte optimistă apropo de performanţa UNPR şi a altor aliaţi mici de tot. O poţi găsi aici:

      http://sociollogica.blogspot.ro/2012/06/rezultatele-finale-ale-alegerilor.html

      Potrivit estimării acesteia, PDL ar fi luat la locale singur-singurel 2,05 milioane voturi şi probabil ceva mai mult.

      Ștergere
  2. Miscarea Populara? :)
    esti un incurabil optimist in speranta unei tentative de "coagulare" a dreptei. ieri era ARD, azi e FC, maine va fi MP, poimaine- orice ar mai screme presedintele Basescu.

    s-o spunem pe aia dreapta, si cu cat mai repede coagulatorii dreptei isi vor da seama, cu atat va fi mai bine: Basescu este un lepros politic, orice va atinge va imbolnavi. are un electorat captiv care se subtiaza pe zi ce trece: supravietuirea politica in conditii extreme va duce la compromisuri greu de acceptat pt acest electorat, unul obisnuit ca presedintele sa aiba "principii" atunci cand avea puterea deplina.


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Mişcarea Populară poate reprezenta (...) o tentativă"

      Nu văd optimismul incurabil.

      Ștergere
  3. Problema majora(pentru PDL si pentru dreapta) este ca numarul votantilor USL nu scade ci creste,ei apartin zonei cu venituri mici,dependenti de sustinerea si finantarea de la buget,cu locuri de munca "la stat".Acesti oameni nu vor vota niciodata dreapta,nu o sa ii intereseze crestere economica decat daca asta aduce crestere de salar pentru ei si garantarea locului de munca.2019 e varianta optimista

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Între 2012 şi 2014/2016/2019, câteva sute de mii spre un milion vor părăsi electoratul din cauze obiective (deces, incapacitatea de a se deplasa la secţia de vot).

      Ștergere
    2. si nu vin tinerii in locul lor? poate de asta ponta se screme sa arate ca e cu facebook-ul , cu twitter, cu ipad-uri, sa promoveze o imagine tinereasca a PSD ?

      Ștergere
    3. Comentariul meu cu tinerii era pentru domnul Barbu Mateescu :) a fost afisat altfel vad

      Ștergere
    4. Nicio problemă, replicile în blogspot nu apar în-jos-şi-la-dreapta de comentariul iniţial, ci doar sub acela.

      Problema cu tinerii este prezenţa, abia apoi cum votează. Dacă Ponta reuşeşte să facă joncţiunea, ar fi primul PSD-ist din istorie care să obţină majoritatea voturilor tinerilor.

      Ștergere

Arhivă blog