Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 22 mai 2013

OZN şi majorităţi parlamentare

"În 2014 cel care va decide câştigătorul alegerilor se numeşte Traian Băsescu. Va avea măcar 20% electorat fidel. (...) Cine are cei 20% câştigă. Rezultă că va fi cel mai curtat om politic din anul 2014. Drept pentru care cred că îi vor cumpăra nu Boeing sau Airbus, ci un OZN" (S. Lăzăroiu, 22 martie)

"Un partid care câştigă alegerile parlamentare sau o coaliţie care câştigă alegerile parlamentare în România să vină la mine şi să-mi spună: 'Noi am câştigat alegerile parlamentare, domnul Traian Basescu este candidatul nostru oficial pentru funcţia de prim-ministru'. În acel moment Traian Basescu ar fi desemnat prim-ministru al României, pentru că tocmai în acest sens am înţeles eu mereu Constituţia, chiar cea actuală" (Crin Antonescu, ieri la Realitatea TV).

Ofensivă de imagine sau declaraţie nu-foarte-planificată. Cum şi declaraţiile de simpatie ale lui Crin Antonescu faţă de Gigi Becali pot fi într-o tradiţie de solidaritate intrapartinică ("nu-l las la greu") sau o tentativă de a capta publicuri noi. Vom vedea în lunile următoare.

Preşedintele PNL face şi o eroare interesantă în acelaşi interviu: "Preşedintele trebuie să ia notă prin desemnarea sa de alegerea pe care au făcut-o cetăţenii. Cetăţenii au ales o majoritate în parlament, care acea majoritate decide cine va fi prim-ministru, preşedintele oficiind pur şi simplu consacrarea acelei voinţe".

Cetăţenii nu aleg majorităţi. Am avut şapte scrutine parlamentare după Revoluţie. Doar de două ori un partid sau o alianţă a avut majoritatea absolută în Parlament în urma alegerilor (1990, 2012). Majorităţile sunt rezultatul negocierilor dintre partide post-alegeri. Exemplu:

Partidul Mare 30%
Partidul A 20%
Partidul B 20%
Partidul C 20%
Alţii          10%

Partidele A, B şi C sunt partide dispuse să colaboreze între ele şi să izoleze  partidul Mare, formând o nouă coaliţie de guvernare fără el. Sau poate că unul dintre ele colaborează cu Partidul Mare şi formează o coaliţie de guvernare cu el. Aceste lucruri se decid însă după alegeri.

Dacă excludem din calcul negocierile post-alegeri, nu ştiu care a fost "majoritatea aleasă de cetăţeni în parlament" în urma alegerilor din 2008 (PSD şi PNL 35% din mandate, PNL 20%). Tehnic se pot alcătui trei majorităţi (PSD+PNL, PSD+PDL, PNL+PDL).

De asemenea în 1996 PDSR şi PD aveau posibilitatea teoretică să se alieze (aveau, combinat, 40% din mandate) şi să încerce să izoleze CDR (un pic peste 30% din mandate). Dar nici măcar atunci nu vorbim de o majoritate. Exemplele pot continua.

11 comentarii:

  1. antonescu il numeste pe basescu, basescu nu gaseste aliati pentru partidul sau, vine urmatorul la rand in functie de procente si face majoritatea. asa se intampla in toata lumea civilizata

    RăspundețiȘtergere
  2. vise...
    usl nu se desparte. actualele declaratii sunt fumigene ptr a se distrage atentia populatiei.
    ponta va ramane la conducerea guvernului iar antonescu va ajunge la cotroceni.
    adica ponta face tot ce se poate ptr a nu crea instabilitate si asculta ce zice comisia, face pact cu basescu si se cearta cu antonescu inainte de modificarea constitutiei, de regionalizare, de adoptarea legislatiei fiscale, electorale,etc...?
    antonescu supraliciteaza acum cu basescu premier...impuscand doi iepuri. le da o tema sustinatorilor fanatici ai lui basescu care mai usor ar accepta un pnl-ist decat un psd-ist si le arata pisica baronilor din psd ca si altii pot incheia pacte de coabitare...cu succesuri.
    parerea mea!

    RăspundețiȘtergere
  3. USL nu va merge impreuna la Prezidentiale. Isi joace fiecare sansa si castigatorul face negocierile avand presedintele. Asta daca nu vom avea un presedinte decorativ la anul. Personal, ma indoiesc.
    Daca Basescu are acum 20% sustinere si va creste in sondaje, cresterea se datoreaza PSD-istilor multumiti de el. Eu, de exemplu sunt mai basist decat Basescu, si increderea mea si a celor ca mine va diminua intr-un an de coabitare.
    Asa ca, daca inainte de alegeri, Basescu va iesi si va zice: "Sustinatori, mergeti si votati pe europeanul Viorel Ponta" sau "Sustinatori, mergeti si votati pe omul de dreapta Laurentiu Antonescu" eu voi sta acasa. Si asa vor face o multime de basisti, chiar daca in sondaje Basescu va avea 25% incrdere. Peste un an aia 25% vor fi jumatate PSD-isti, care oricum o sa voteze unul din politicienii din USL.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar sunt curios. care este "doctrina" unui basist, avand in vedere ca ea sufera permanente reevaluari?

      Ștergere
    2. Servus BuscuFanule,

      Doctrina e simpla. Pesti mari bagati in puscarie, impostori academici scosi din sistem, impozite si ajutoare sociale putine, debirocratizare, decuplare monolitului feudal partid-administratie-buget-guvern, independenta energetica, scoaterea R. Moldova de sub influenta Rusiei, combaterea crimei organizate, eficietizarea armatei, descentralizare, reducerea influentei oligarhilor, predictibilitate si integrare aprofundata in structurile occidentale.
      Basescu, macar declarativ a lucrat in aceste directii cu rezultate mai degraba mediocre, dar celelalte forte politice isi fac un TITLU DE GLORIE din minimalizarea, negarea si sabotarea acestor teme, MAI ALES in domeniul justitiei si luptei anticoruptie. PSD-PNL-UDMR-PPDD-PC-UNPR si-ar dori cel mai mult sa fie in Parlamentul ucrainean, dar fac tot ce pot sa egalizeze ecuatia:
      "Romania = Ucraina + ceva_bani_europeni_de_furat". Si PDL tot din categoria asta face parte, dar mai putin decat celelalte partide, dar sub conducerea lui Blaga recupereaza puternic.

      Ștergere
    3. servus,anonymous venetianus !cred ca traiesti in alta dimensiune si iti iei dorintele drept realitate.
      -pdl si basescu a arestat numai de la ailalti iar de la ei, numai plevusca.
      -in 'anotimpul portocaliu' taxele au crescut.
      -crima organizata...la noi? mergi macar pana in bulgaria!
      -independenta energetica? si ponta vrea...are cineva in europa inafara norvegiei? si acolo doar temporar.
      -armata? cu ce bani?
      -descentralizare? pai descentralizarea o fac baronii locali si invers...
      - debirocratizare? n-a facut-o nimeni... si boc inafara faptului ca a dat otova niste bugetari afara, nu a simplificat nimic. din contra acum e si mai haos decat inainte ptr ca "specialistii" au plecat si au ramas absolventii de spiru haret si politrucii.
      -in incheiere, iti recomand : http://adevarul.ro/news/eveniment/becali-sfarsit-tranzitie-1_519b5c48053c7dd83fb912d8/index.html
      p.s.
      cu mici exceptii, chestiile alea mi le doresc si eu si banuiesc ca la fel, orice om de bun simt care traieste din munca sa.

      Ștergere
  4. In 2008 atat PSD cat si PNL au avut un discurs violent anti-Basescu si PDL. PDL a avut un discurs anti-PSD si impotriva conducerii PNL de la momentul respectiv. Cetatenii au ales o majoritate PSD-PNL, impotriva PDL si Traian Basescu. Ca "presedintele-jucator" si "negocierile" au dus ulterior la o coalitie PDL-PSD e doar un rezultat al democratiei originale din Romania. In Franta presedintele-jucator prin Constitutie, nu ca la noi, ar fi acceptat fara comentarii coabitarea, asa cum s-a intamplat de multe ori.

    Dar sa nu confundam lipsa de educatie politica balcanica si invartelile cu alegerea cetatenilor. Aceasta a fost cat se poate de clara in 2008.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PSD şi PNL nu prea păreau conştienţi de ce au vrut alegătorii, dacă aşa punem problema. Puteau izola PDL fără probleme. Aveau peste 50% din mandate, puteau forţa lucrurile. Negocieri, cum le spui cu ghilimele, vor exista întotdeauna dacă nicio alianţă politică sau partid nu obţine 50%+1 din mandate.

      Ștergere
    2. psd l-a avut in plus pe geoana... un strateg desavarsit.
      daca e in pericol sa il aleaga astia secretar general la nato, precis o sa se intalneasca cu putin sau cu vreun terorist arab, cu o seara inainte sa fie facuta nominalizarea.

      Ștergere
    3. PSD si PNL erau foarte constienti, ca doar ei dadusera toate alea pe gura. Nu puteau izola PDL fara probleme daca Basescu se incapatana sa numeasca premier PDL (ceea ce si facuse deja), si se temeau unii de altii ca vor trada.

      Am pus ghilimele la negocieri pentru ca elementul decisiv a fost foamea de resurse publice a baronilor PSD. Nu Geoana, aduceti-va aminte ca s-a batut cu pumnul in masa in biroul lui. Au fost negocieri politice in aceeasi masura in care ignorarea rezultatelor alegerilor de catre presedinte poate fi comparata cu ideea de presedinte-jucator din Franta sau US. De fapt a fost vorba doar despre negocierea supravietuirii individuale si a accesului la furaciuni intre niste indivizi submediocri atat ca educatie cat si intelectual sau etic: Basescu, Sarbu, Mazare, Oprisan, Boc, etc.

      Dar "majoritatea aleasa de cetateni in Parlament" a fost clara ca lumina zilei.

      Ștergere
  5. Dacă s-ar putea vota mai complex (prima opțiune, a doua, a treia, eventual ceva cerințe imperative) s-a vedea clar că oamenii aleg majorități. Doare băsismul, parcă cel care va executa atribuțiile prezidențiale va fi veșnic Băsescu, de parcă cei care vor vrea un referendum vor fi veșnic antibăsiștii (apropo de scăderea cvorumului la 30%).

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog