Faceți căutări pe acest blog

joi, 21 noiembrie 2013

Candidatul aflat "sub partid"

Vei auzi formula asta foarte mult în anul care urmează. Ea se bazează în cele mai multe cazuri pe o confuzie simplă.

Să luăm drept exemplu valorile din ultimul sondaj CSCI.

Scorul PSD este 41%. Scorul lui Ponta este 32%.

Aparent, aproape un sfert din votanţii PSD optează pentru alt posibil candidat la prezidenţiale.

Însă afirmaţiile de mai sus ar fi adevărate doar dacă "41%" şi "32%" s-ar calcula prin referire la acelaşi total, ceea ce este fals. La europarlamentare sunt siguri că ar veni 44% din respondenţi. La prezidenţiale 60%.

Adică: scorul PSD este 41% din 44% = 18% din totalul respondenţilor.
Iar scorul lui Ponta este 32% din 60% = 19,2% din totalul respondenţilor.

De fapt, Ponta este peste partid sau, în cel mai rău caz, dacă luăm în calcul marja de eroare, la nivelul partidului.

Evident că este realmente posibil ca un candidat să fie sub scorul partidului, dar trebuie făcut un calcul ca să te asiguri.

De exemplu, la europarlamentare (prezenţă 25%) un partid obţine 10%...
... iar la prezidenţiale (prezenţă 50%) candidatul acelui partid obţine 4%.

Partidul are 10% din 25% = voturile a 2,5% din oamenii aflaţi pe liste.
Candidatul are 4% din 50% = voturile a 2% din oamenii aflaţi pe liste. 0,5% din oamenii aflaţi pe liste (cam 90 de mii de oameni) au votat acel partid la europarlamentare dar la prezidenţiale au votat alt candidat sau n-au votat deloc.

Starea de fapt pe care o exprimă formularea din titlu indică ceva, dar ... altceva. Şi anume, arată un candidat care nu reuşeşte să ţină pasul cu ceilalţi atunci când vine vorba de obţinerea voturilor altor oameni decât cei care optează pentru partidul său.

Să zicem că în România ar exista doar două partide, Albii şi Picăţelele. La europarlamentare vin la vot două milioane de persoane, care optează jumătate pentru un partid, jumătate pentru celălalt.

La prezidenţiale mai vin încă 4 milioane de persoane, din care 3 milioane optează pentru candidatul Albilor şi 1 milion pentru candidatul Picăţelelor. Ce rezultate avem?

La europarlamentare:
Albii 50% (un milion de voturi)
Picăţelele 50% (un milion de voturi)

La prezidenţiale:
Candidatul Albilor 66% (patru milioane voturi)
Candidatul Picăţelelor 33% (două milioane voturi)

Candidatul Picăţelelor a obţinut voturi în plus. Un milion de voturi! Dar n-a putut ţine pasul cu adversarul său, care a strâns enorm de multe opţiuni de vot de la cei care s-au prezentat la urne doar la prezidenţiale. Candidatul Picăţelelor a fost "sub partid", dar doar în sensul în care performanţa electorală pentru care era responsabil (atragerea votanţilor-alţii-decât-cei-ai-partidului) a fost mai slabă decât performanţa partidului său la europarlamentare.

23 de comentarii:

  1. Si o alta chestie de observat la sondajele astea: numarul de variante de raspuns. De obicei se foloseste o scala inchisa cu un anumit numar de variabile (de obicei la partide mai putine ca la candidati pentru prezidentiale) dar suma procentelor este 100%.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,

    Chiar daca scorul PSD este de 18% si cel al lui Ponta este de 19%, avand in vedere ca, la europarlamentare, repondentii au putut indica toate partidele, pe cand la prezidentiale au avut la dispozitie doar candidatii de la PSD, PNL si dreapta, apare un alt dezechilibru prin nereprezentarea maghiarilor si ciudatilor. De la astia Ponta a luat 1%. Extrem de putin in opinia mea.
    Oricum, e doar un sondaj, ar trebui sa se coroboreze si cu altele, de exemplu cred ca INSCOP (SRI, "basisti" etc :)) sau Avangarde (Pieleanu-USL) ar urma sa publice si ei ceva pe luna octombrie.
    De asemenea, in sondajele din Decembrie cred ca vom putea observa mai bine trendul lui Ponta si efectele scoaterii lui Antonescu din joc de catre Ponta+Felix si Basescu. Mi-e chiar un pic mila de George Crin Laurentiu (care primeste zilele astea tratamentul eu te fac, eu te omor de la Varan). Cred ca el ar fi mai convenabil pentru candidatul "dreptei unite". Ca daca a lu' kk e debarcat de Iohannis sau chiar de Moliceanu e posibil ca "dreapta" sa se uneasca in jurul lor, intr-un mare proiect "antibasist". Si probabil ca ar castiga, pentru ca lui Ponta ii va fi luat singurul discurs posibil de campanie electorala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am luat sondajul CSCI şi cifrele de acolo doar de exemplu.

      Ștergere
    2. comisia aia nu va aduce nimic palpabil. la ce proportii a dus chestiunea asta varanul si ponta, vom vedea ca totul va fi un mare fas. marii luptatori anti-basisti felix+ponta vor scoate o maslina ca rezultat si se vor face de ras. si crinisor iese avariat de imbratisarile verbale mortale ale lui basescu din ultimele zile pentru ca samanta indoielii in electoratul antibasist s-a pus (asta daca nu cumva planul refacerii aliantei da chiar exista pentru ca dorul de ciolan e urias printre pedelistii-blagisti sau chiar printre pedelistii basisti)

      Ștergere
    3. mai ovi ma...iar ti-a dat liber boc in timpul programului.
      1- jocul ponta-antonescu e facut ca sa va estompeze pe voi.
      2- usl va avea un singur candidat la prezidentiale la anu.
      3- daca ponta ar dori sa candideze la anul ar avea mai multi asi in maneca decat antibasismul...unul ar fi cota regresiva...
      4- si inca o chestie... toate grupuletele astea de dreapta sunt populate cu "mari democrati". cum le-ai dat peste cap convingerile devii deviationist...
      pot sa-ti dau exemplu reactiile la articolul sabinei fati din romania libera sau multe alte exemple de pe blogurile: "la coltul strazii", 'jeopardy", 'agora lui iocan" de pe facebook toate pline de 'idioti".
      si ca sa fie si o masura "reparatorie"...
      pe blogul "la coltul strazii" exista un domn ovidiu pe care l-am "injurat" si cu care nu sunt de acord in multe privinte... mentionez totusi ca respectivul are o pozitie echilibrata si constanta fata de toate formatiunile politice si m-am inselat in privinta lui. mea culpa!

      Ștergere
    4. O intrebare ramane iar ea naste alte intrebari......DE CE?

      DACA LUCRURILE STAU ATAT DE SIMPLU , DE CE SE CEARTA DE 3 LUNI PONTA CU CRIN,CRIN CU PONTA,CRIN CU CONSTANTIN,CONSTANTIN CU CRIN,CRIN CU VOICULESCU? AJUTA CERTURILE ASTEA CANDIDATULUI USL? CONVING ELECTORATUL SA IL ALEAGA? DACA AJUTA,ATUNCI E OK... CONTINUATI!

      .....SEPTEMBRIE,OCTOMBRIE,NOIEMBRIE.....3 LUNI DE ZBUCIUM INTERN PENTRU USL.SI NU AM TRAIT CU IMPRESIA CA SCADE IN INTENSITATE,DIMPOTRIVA....

      AZI AU INCEPUT SA SE CERTE INTRE EI PENELISTII ,RAMONA MANESCU (O APROPIATA A LUI CRIN) SI ....FENECHIU (FINUL LUI RUSANU).....O FI BINE? O FI RAU? O FI DE LA PREA MULT SAU DE LA PREA PUTIN? NICI NU MAI CONTEAZA....E DOAR UN ALT MIC SCANDAL INTERN.
      VA IMAGINATI CUM VA FI DUPA DECEMBRIE 2014,ATUNCI CAND COMBUSTIBILUL ANTIBASIST SE VA FI TERMINAT ?
      EI DEJA ISI IMAGINEAZA IAR CEEA CE VAD II DETERMINA SA SE COMPORTE ASA.


      Ștergere
    5. sa le luam pe rand:
      -se "cearta", mai mult se inteapa, ptr ca sunt partide diferite si au interese diferite;
      -atat timp cat au de castigat si realizeaza ca mai binele e dusmanul binelui, vor fi impreuna, nu-mi fac iluzii;
      -la cate lucruri sunt de facut, stresul creste si concentarrea scade... refuleaza si ei in glumite, important e sa se inteleaga pe chestiile majore;
      -la liberali...mereu a fost libertate, tocmai de aceea ii simpatizez...
      ramona manescu are cateva sanse mari de a se remarca...metroul, portul constanta, porturile dunarene si cfr marfa...( la tarom a procedat ok si deja are o bila alba) daca are parte de o iarna usoara ca sa nu o ia presa in penitze, s-ar putea ca la anu sa fie primadona la liberali.
      fenechiu e in agonie...se zbate si el sa lase impresia ca mai e viu.
      -2015-2016...deocamdata e "un pod prea indepartat", sunt multe variabile si orgolii. daca ar fi intelepti, ar trebui sa pastreze usl si ptr 2016-2020. asa am avea o sansa ca politicul sa nu mai afecteze major economicul... in sensul negativ, ma refer si sa crestem spre a deveni a saptea economie europeana, nu numai a saptea tara ca marime.
      s-auzim de bine! ptr ca in 2004 am votat " sa traiti bine!". astazi constat ca se va termina cu "familia mea sa traiasca bine"...
      si... nu e bine, domnu chestor!


      Ștergere
    6. Deci glumitele astea,cum le numiti, au inceput brusc ,acum 3 luni si cresc zilnic in intensitate.Dumneavoastra spuneti ca ele vin de la stresul guvernarii,desi Ponta nu imi pare deloc stresat.E interesant de vazut cum le percepe electoratul PSD si cat umor are.

      Nu l-as uita pe Rusanu,omul cu finantele in PNL si nici nu l-as minimaliza pe finul lui Fenechiu,seful baronilor PNL.Nu le-am sesizat agonia.Crin nu poate risca sa ia masuri fara a pierde sprijinul lor.Daca asta se cheama libertate...atunci sa aiba parte de ea dar sa nu ii surprinda deznodamantul.

      Sa vorbim despre pastrarea USL pt.2016-2020.Desigur ca USL-ul poate fi pastrat si pana in 2030...intrebarea este.....vor mai fi votati de 51 la suta dintre romanii care vin la vot ? Parerea mea este ca in clipa in care USL-ul o sa scada sub 50 la suta nici PSD-ul,nici PNL-ul nu il vor mai dori.Se vor lepada de aceasta constructie si vor incerca sa isi minimalizeze pierderile dand vina pe celalalt.Avem exemple in istoria recenta.

      Despre realizarile guvernarii nu comentez.Nu am comentat niciodata,indiferent de guvernare, fiindca e simplu de constatat pentru fiecare roman.Se uita in propriul buzunar,se uita la castiguri,se uita la cheltuieli,la taxe,vede ce se intampla in strada si face diferenta fatza de anii din urma....traieste mai bine sau mai rau? Ce rezulta ...aia e realizarea guvernului.Oricare ar fi el.Restul e gargara.

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Trebuie luptat impotriva comunistilor asta este clar!Incalcite caile Domnului!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine sunt azi comunistii? Cum definiti azi comunismul? Daca va referiti la comunistii de ieri si la urmasii lor politici ....atunci avem mai degraba o oligarhie bazata pe structura fostului PCR (mult mai prezenta in PSD) si pe structura fostei securitati (mult mai prezenta in PNL si PC) si cu elemente combinate in UDMR,PDL,UNPR,PPDD.Au fost dovediti cu acte,e plina presa ultimilor 23 de ani de numele lor.Nu avem destul spatiu ca sa ii enumeram pe toti.Credeti ca acesti miliardari,milionari,dezvoltati in 23 de ani si care se hranesc din bugetul statului ,din contracte cu statul ,din privatizari pe un leu .....pot fi suspectati de comunism? Credeti ca doresc sa isi nationalizeze averile si sa le imparta cu poporul? Ma indoiesc.As spune ....dimpotriva,vor sa acapareze si mai multa putere politica . O republica parlamentara le-ar asigura permanentizarea politica, pentru ei si famigliile lor,un circuit inchis care le-ar furniza venituri si mai mari.

      Ștergere
  5. neaparat trebuie luptat impotriva comunistilor :))))

    https://www.youtube.com/watch?v=Tj5I4VCW-L4

    RăspundețiȘtergere
  6. am incercat sa public textul integral al articolului andreei pora din revista 22,dar amfost restrictionat ptr ca e prea lung, asa ca va dau linkul :
    http://www.revista22.ro/articol.php?id=34162

    RăspundețiȘtergere
  7. http://www.blogary.ro/editorial/mai-bun-decat-traian-basescu/

    RăspundețiȘtergere
  8. A aparut un nou sondaj "basist" de la INSCOP. Foarte interesant.
    http://tinyurl.com/md595xu
    Pe scurt, la parlamentare, USL 57, PDL 15, ADA 6, PPDD 6, PMP 5, UDMR 5, PRM 3 (i-au luat ungurii, ce umilinta).
    La europarlamentare avem: PSD 39, PNL 20, PDL 15, ADA 6, PMP 5, PPDD 5, UDMR 5, PRM 3.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sondajele INSCOOP tind sa devina o rusine. Sa creditezi pntcd cu 2,4%, cand in toate sondajele sunt sub 1%, cred ca spune cam totul. INSCOOP -ul ia cateva procente de la pdl si le redistribuie catre pmp, fc si pntcd cu un scop evident....sa sustina teoria lui TB privind necesitatea unitatii "dreptei" la europarlamentare.....imi este foarte dor de un sondaj CURS, sa vedem exact care este situatia....chiar nu mai comanda nimeni un sondaj la CURS ?

      Ștergere
    2. Dorul asta de sondaje CURS, garantate Blaga-Gigi Chiru e chiar induiosator.

      Ștergere
    3. Nu inteleg ce legatura are Blaga-Gigi Chiru cu institutul CURS ?! Confunzi, probabil, Curs-ul cu Csop -ul.......

      Ștergere
    4. 1----Ultimul sondaj realizat de CCSB ( 5-11 APRILIE 2013 pe un esantion de 1.003 persoane prin apelare telefonică, marjă de eroare +/- 3%) relevă un lucru de neconstestat: în caz de alegeri --USL 67%.

      2---Sondaj Avangarde---Alegeri parlamentare intentie de vot 10 MAI 2013: 60% ar vota candidaţii USL

      3----Un sondaj realizat de CSOP.Sondajul de opinie publică a fost realizat ,pe un eşantion de 1.082 persoane, în perioada 24 AUGUST-1 SEPT. 2013, marja de eroare fiind de ±3,0%, potrivit Adevărul. USL se bucură de o intenţie de vot de 58%

      3---62% dintre alegători ar vota cu USL în cazul în care ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României, arată un sondaj realizat de CSCI la începutul lunii octombrie. Sondajul a fost realizat de CSCI la solicitarea Fundaţiei Multimedia, pe un eşantion de 1.090 interviuri, multistadial cluster, cu selecţia probabilistică a persoanelor. Eroare tolerată este plus/minus 3,1%, la un nivel de probabilitate de 95%. Sondajul a fost realizat în perioada ----1-5 OCTOMBRIE 2013.----

      4----SONDAJ INSCOP: USL – 58%--2 octombrie 2013

      5---Sondaj CSOP.....14.10.2013....USL a scăzut cu trei procente în ceea ce privește intenția de vot, ajungând la 55%.

      6----U.S.L- 57,1%--Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului Adevarul, in perioada 7-14 NOIEMBRIE 2013. Volumul esantionului a fost de 1.055 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.Eroarea maxima admisa a datelor este de a 3%.






      Ștergere
  9. ovi, ma tata, ma! asta e de la voi?
    http://clujazi.ro/exclusiv-un-paznic-al-aeroportului-international-din-cluj-s-a-impuscat-in-timp-ce-spargea-nuci-cu-arma-din-dotare/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi acolo, in Baragan, aveti nuci si arme in dotare??

      Ștergere
    2. ma ovi, ma...eu stau la dunare si ce naiba sa faci cu pistolu in padure sau pe apa? te aude imediat...
      conform "traditiei" milenare, ptr ca fiind fosta zona de granita...aici totul se face pe muteste, chiar si spartul nucilor...

      Ștergere

Arhivă blog