Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 11 decembrie 2013

Un moment dificil pentru reformism. Explicaţii.

La rece, fără emoţii:

Ieri cauza reformistă a înregistrat un eşec major, o lovitură în părţile sensibile, un upercut dureros.

În multe articole precum acesta se blamează în principal electoratul pentru rezultatul alegerilor din 2012, şi apoi în trecere se face menţiune despre opoziţie. Multe status-uri pe facebook urmează aceeaşi structură. Presupun că mulţi oameni care se opun USL gândesc în aceşti termeni acum.

Situaţia putea fi evitată de acum 13 ani, de acum 5 ani, de acum 2 ani. Ea este rezultatul unui cumul de decizii greşite, luate nu de om ci de mai mulţi, unii încă în politică, alţii nu. Este rezultatul utilizării unei paradigme eronate cu privire la ce înseamnă politica şi mai ales aspectele electorale ale politicii.

Iată la ce mă refer:

Reformiştii, aici sau oriunde, vor fi întotdeauna în minoritate. Apetitul pentru stabilitate este considerabil în orice societate. Pentru ca o cauză reformistă să aibă susţinerea majorităţii (în România avem vot universal), este necesar ca ea să "vină la pachet" cu alte idealuri sau cu un lider carismatic.

În 1996 s-a utilizat cu eficacitate dorinţa de alternanţă la putere. Apetitul populaţiei pentru reformă era la cote maxime din punct de vedere istoric: este singura dată când PSD a ocupat locul doi la voturi la parlamentare.

În 2003-2004 s-a transferat din fostul FSN un partid întreg care nu gândea în termenii reformelor, ci electoralist. În alte cuvinte s-a adus ce era mai bine (capacitatea de a strânge voturi, de a da mâna cu românii obişnuiţi din Calafat, Paşcani, Zimnicea, etc. fără ca după aceea să te ştergi pe degete cu şerveţele umede, cum ar spune un prieten) şi s-a lăsat în urmă ce era mai rău (gândirea cvasi-comunistă).

Miracolul din 2004-2010 s-a stins odată cu stingerea carismei liderului, nimeni n-a înţeles sau învăţat că poziţionarea Băsescu/PD faţă de votanţi era cu totul diferită faţă de cea reformistă, care este după cum bine ştim: "românii sunt proşti / regret că am fost blestemat(ă) să mă nasc în această ţară de rahat numită România / politica e recensământ filozofic şi nu un exerciţiu de persuasiune".

Mai mult, două guvernări reformiste au însemnat traume economice însemnate (CDR = şomaj şi inflaţie; PDL/Băsescu = mărire TVA şi alte măsuri de reducere a veniturilor unor categorii de votanţi). Credibilitatea reformiştilor în ceea ce priveşte menţinerea unui nivel de trai acceptabil e sub nivelul mării. It's the economy, ... !

Acum cauza reformistă este goală şi singură. E prea devreme pentru alternanţa la putere, n-are lider carismatic cu care să ia ochii votanţilor anti-reformişti, nu are poduri către restul societăţii (şi nici n-o interesează să-şi construiască), în continuare reacţionează de parcă n-ar avea nevoie de aliaţi, de parcă n-ar fi o minoritate care activează într-un spaţiu ostil.

(În acest context orice discuţie despre "dreapta" trebuie aruncată urgent la gunoi. O guvernare de dreapta pleacă de la putere şi renunţă la ciolan mai degrabă decât să mărească TVA-ul, măsură care afectează în principal mediul privat. Un preşedinte de dreapta nu aprobă verbal mărirea salariului minim pe economie, iarăşi o măsură care loveşte în mediul privat, simultan mărind cheltuielile bugetare ale statului şi justificând existenţa unor taxe mari. O forţă de dreapta se bazează pe patriotism, credinţă, reducerea mărimii aparatului bugetar şi nu doar a anvelopei salariale, se bazează pe subsidiaritate, pe reducerea birocraţiei şi pe libertate individuală. În principal pe baza primelor valori o forţă politică de dreapta ar fi avut un electorat imens în România, nu majorităţi parlamentare ruşinoase şi făcute cu dalta, şi ar fi supravieţuit cu bine crizei economice, precum s-a întâmplat în Ungaria sau Polonia. Nu în ultimul rând, ba chiar cel mai important: o guvernare de dreapta menţine stabilitatea şi îţi permite să construieşti pentru viitor pe baze previzibile, nu reformează continuu, constant, tot.

Uneori reformiştii au adoptat măsuri sau perspective de dreapta, uneori s-au bazat pe oameni de dreapta, uneori chiar au avut votanţi de dreapta, dar toate aceste aspecte au fost incidentale şi subsumate ideii principale, şi anume REFORMA).

Cauza reformistă este foarte, foarte în urmă, practic neînvăţând nimic din ultimii 23 de ani. Văd oameni uluiţi că există alţi oameni cărora nu le pasă de subiectele foarte importante pentru cei dintâi. Realităţi fundamentale privind societatea - şi anume existenţa unor priorităţi diferite pentru grupuri diferite - sunt trecute sub tăcere, deşi sunt evidente chiar şi în viaţa reformiştilor (a ieşit măcar un reformist în stradă pe 15 septembrie 2010, în urma faimosului vot privind Legea Pensiilor? Nu, şi acest lucru e natural şi uşor de înţeles, subiectul nu era relevant pentru ei). Faptul că lupta împotriva corupţiei este foarte importantă pentru tine, că pentru ea - exagerând puţin - ţi-ai da viaţa pentru această cauză nu înseamnă că pentru alţii ar trebui să fie la fel de importantă, şi mai ales la fel de importantă tot timpul.

Tot ce-am scris mai sus este neortodox, o picătură inutilă într-un imens ocean de:
(să ne reamintim)
1. "românii sunt proşti"
2. "regret că am fost blestemat(ă) să mă nasc în această ţară de rahat numită România"
3. "politica e recensământ filozofic şi nu un exerciţiu de persuasiune"

Orice reformist este absolut liber să susţină afirmaţiile de mai sus, dar îl/o rog să-şi dea seama că pe baza acestei perspective nu se pot câştiga alegeri. Iar fără accesul la putere, reformismul românesc e un pitic care se agită muteşte într-un acvariu.

66 de comentarii:

  1. Un pitic atat de mic, gata oricand sa se inece intr-un ibric...

    RăspundețiȘtergere
  2. Basescu a inlocuit mafiotii pesedisti cu mafioti basisti si a incercat sa-i bage pe primii in puscarie. A preluat modelul ianukovici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca taceai...anonim ramineai!

      Ștergere
    2. Mai rasfirati baeti, mai rasfirati. Mergeti pe obiectiv info-ul lui Sultanescu si postati acolo despre Basescu-Putin-Timur-Ianukovici.

      Ștergere
    3. 1. Ovi, bai postacul basist, esti unul dintre motivele pentru care lumea striga ca toata scena politica e aceeasi mizerie

      2. mi.a placut foarte mult articolul, si in general asta incerc si eu sa explic oamenilor care voteaza traditional "reforma" - "existenţa unor priorităţi diferite pentru grupuri diferite" - daca mie.mi place fotbalul nu inseamna ca si ceilalti sunt ingrijorati de problemele/temele din aria fotbal.
      3. dincolo de reprosul la adresa lui Ovi(tot respectul pentru unele comentarii argumentate, dar cateodata ma enerveaza la culme) apreciez spatiul acesta de dezbatere/comentarii libere

      Ștergere
    4. Bai postac Craciunist, explica de ce te-a excedat basismul meu si nu te-a excedat uselismul postacului pe care l-am trimis de aici??? Dar uselismul lui Laurentiu C. sau cel al Sensului Giratoriu??? Aia pesemne sunt, de fapt, obiectivi...
      Sunteti un exemplu perfect de tanar groupie manios pentru care e aceeasi mizerie cand USL da liber prin lege la furat sau incalca Constitutia si tratatele UE, dar, in rest, cand nu e lovitura de stat, trag in basisti din toate pozitiile. Voi sunteti uselistii cool - de kritikspanak, mai spalati ca Zgonea, dar si mai perversi.

      Ștergere
    5. Ovi: 1. de unde si pana unde ai dedus tu ca sunt uselist? pentru ca daca toti din lumea ta sunt "ori cu aia , ori cu ailalti", nu exista in lume si alte opinii?

      2. nu stiu unde ai gasit neadevarul in comentariul lui anonim 1 "Basescu a inlocuit mafiotii pesedisti cu mafioti basisti si a incercat sa-i bage pe primii in puscarie" - poate singura problema este semnatura cu anonim

      3. ca tot vorbeai in comentariul tau-raspuns de zgonea...ce mi.e zgonea ce mi.e anastase? sau ai uitat cum fura voturi in parlamentul romaniei??ala nu era atac la statul de drept?

      4.imi pare rau ca discutam atat de agresiv aici, imi cer scuze lui barbu mateescu

      Ștergere
    6. @razvan d.
      Aveti dreptate, discutia e prea agresiva, dar oare nu dumneavoastra ati inceput cu apelativul "bai postac basist". Mentionez ca "basismul" este un clasic slogan gandit de strategii psd si diseminat de Antena 3. Chiar daca sociologii tind sa minimalizeze influenta Antenei 3, ar fi bine sa luam aminte cum aceasta gaselnita a invadat limbajul cotidian, inclusiv intre oameni cu pretenii, care chiar daca au votat cu useleul se mandresc ca nu au urmarit un minut de Antena 3.

      Ștergere
  3. AZI,IN ROMANIA, NU VORBIM DESPRE REFORME VERSUS STABILITATE CI DESPRE ATACUL USL LA DEMOCRATIE.
    VORBIM INCEPAND DE IERI,DESPRE APARITIA UNEI CLASE PRIVILEGIATE ,AFLATA DEASUPRA LEGII....PARLAMENTARII ,PRIMARII,SEFII DE CONSILII JUDETENE CEI CARE, PRIN VOTUL PE CARE SINGURI SI L-AU DAT ,INCEPAND DE IERI ,CAPATA SUPERIMUNITATI.
    VORBIM DESPRE IMPARTIREA IN CETATENI DE PRIM RANG,AFLATI DEASUPRA LEGII SI CETATENI DE RANG INFERIOR ...ADICA TOTI CEILALTI,SUPUSI LEGII.
    VORBIM DESPRE AMNISTIEREA CORUPTILOR SI DESPRE CASTRAREA UNOR LEGI,INSTITUTII, CARE LUPTA TOCMAI IMPOTRIVA CORUPTILOR.
    CU ALTE CUVINTE,NU POTI GASI O JUSTIFICARE ELECTORATULUI CARE ACCEPTA IN SCHIMBUL UNOR COMPENSATII TEMPORARE SI ILUZORII,DERAPAJE DE LA DEMOCRATIE.

    CRESTEREA TVA ,SCADEREA SALARIILOR,AU ACTIONAT VOTUL DE PEDEAPSA PENTRU PUTEREA DE IERI DAR NU MAI POT FI O SCUZA PENTRU DERAPAJELE DEMOCRATICE ALE PUTERII DE AZI.

    DECI NU DESPRE REFORMA VERSUS STABILITATE ESTE VORBA.
    E VORBA MAI DEGRABA DESPRE DEMOCRATIE VERSUS OLIGARHIE SI DESPRE PASIVITATE VERSUS ABUZ.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite, un exemplu de formă nefericită în comunicare de care văd cu droaia pe facebook. De ce nu îşi dau oamenii seama că a scrie cu majuscule reprezintă echivalentul unui strigăt şi că este extrem de jenant pentru ochi? Nici nu mai citeşti fondul.

      Acuma, trecând la fond: ***cauza democraţiei este o cauză reformistă***. În special pentru că reformiştii merg dincolo de faţada democraţiei (de exemplu faptul că sunt alegeri şi alte lucruri de genul ăsta).

      Ștergere
    2. Forma tradeaza de multe ori si fondul.
      ALL CAPS IS CRUISE CONTROL FOR COOL. USING THE "CAPS LOCK" KEY MAKES YOU BECOME AN IMPORTANT AND RESPECTED INTERNETS USER. WHEN USING THE ALL CAPS METHOD, REMEMBER TO PRESS IT AGAIN WHEN YOU ARE THROUGH BEING COOL.

      Ștergere
    3. BARBU.........ESTE UN STRIGAT.

      Atunci cand DEMOCRATIA este pusa in paranteze STRIGI,AVERTIZEZI,TE REVOLTI.

      Repet......CRESTEREA TVA ,SCADEREA SALARIILOR,AU ACTIONAT VOTUL DE PEDEAPSA PENTRU PUTEREA DE IERI DAR NU MAI POT FI O SCUZA PENTRU DERAPAJELE DEMOCRATICE ALE PUTERII DE AZI.

      A ramas cu litere mari fiindca am dat cu copy si cu paste ....invat si eu de la Ponta.


      Spui asa.....***cauza democraţiei este o cauză reformistă***. În special pentru că reformiştii merg dincolo de faţada democraţiei (de exemplu faptul că sunt alegeri şi alte lucruri de genul ăsta)...........vezi ca si liberalii si pesedistii se considera reformisti .Nu exista partid romanesc care sa nu promoveze reforme de tot felul.Zice vreunul in discurs ca doreste sa reformeze democratia pana ajungem din nou in dictatura? Fireste ca nu.
      Cei de la USL spun ca aplica reforma in justitie ...si intr-adevar,reformistii de tipul asta merg dincolo de fatada democratiei...adica fac ceva pe ea de democratie si servesc oligarhia.

      Ștergere
  4. Hai să revedem puțin niște cifre: 30% din populația generală (a oricărei comunități, fie că e bloc de locuințe, sector de București sau regiune de țară) o reprezintă indivizii proști, leneși și hoți; 30% cei care nu-s proști, ci doar leneși și hoți; 30% cei care nu-s nici proști, nici leneși, doar hoți; iar restul de 10% e dat de oricare combinație alta decît cele trei de dinainte. Statistic vorbind, adică. Sigur, unu-două procente pînă-n trei din fiecare categorie se vor plimba tot timpul între categorie, că-i o chestie dinamică. Inclusiv prin primenire naturală, dar mai ales prin influența aerului timpului, ăla de-i ziceți voi Zeitgeist. (Era să scriu Poltergeist, mă rog, tot pe-acolo) Reformă nu ai decît atunci cînd norocul face ca Zeitgeistul să-și atingă forța maximă într-un moment de migrație fastă a procentelor. Mai băbește spus, cînd deștepții harnici și cinstiți se înmulțesc și ălorlalți încă nu li se pare nimic ciudat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi Traian Băsescu în 2009, Traian Băsescu în 2004 şi CDR/Constantinescu în 1996 au fost votat de mai mult de 10%. I-au votat leneşi, proşti, hoţi sau ce fel de combinaţie?

      Ștergere
    2. http://adevarul.ro/locale/iasi/imagini-atroce-timpul-pogromului-iasi-7_52a73f70c7b855ff569a824e/2_52a73fdfc7b855ff569a847d.html#

      Priviti fotografia din linkul de mai sus.
      Cadavre presărate pe Strada Cuza Vodă, în timpul zilei de 29 iunie 1941

      Printre cadavre, trec linistiti cetatenii patriei.Doamne la bratul unor domni,personaje de tot felul...de ordinul zecilor.
      Se converseaza ,isi vad de drum.Nu stau adunati,nu sunt oripilati,nu grabesc pasul,nu ocolesc,nu par deloc interesati.Rar,cate unul arunca o privire grabita peste umar.Nu trec nici macar pe celalat trotuar.Efectiv se plimba printre cadavre....5 sau 6 la numar ,cazute pe trotuar,pe o distanta de 50 de metri,dupa cum a surprins fotograful.

      Vorbim despre pogromul de la Iasi.Daca nici asta nu e un eveniment care ar trebui sa provoace o reactie....!? Sunt sigur ca peste cateva luni au mers plini de evlavie,fara nicio apasare, la moastele Sfintei Paraschiva.

      Acum,citind acest articol de pe blog,vazand cum se comporta majoritatea din fotografie,caut vina minoritatii ce zace pe caldaram.Probabil ca e vina lor ,ca de la primul razboi mondial si pana in 1941 s-au incapatanat sa ramana evrei ,sa se ocupe de comert,sa isi aleaga profesii liberale,sa isi inalte temple...nu au dat dovada de destul patriotism desi au luptat alaturi de romani in razboiul de reintregire nationala.Poarta tot felul de mici pacate in ochii majoritatii,sunt prea diferiti,au alta religie,traiesc prea bine unii dintre ei,fac comert, deci sunt speculanti,au alte reguli si urmaresc alt scop, vor sa exploateze majoritatea.Au devenit o tinta pentru politicienii care nu pot oferi solutii dar care cauta un vinovat .
      Poti crede ca romanii din fotografie sunt victimele unor manipulari grosolane ori lipsiti de suflet,frustrati , manati de interese personale ? Desi,in cateva dintre fotografiile urmatoare apar si jefuitorii de cadavre.Mai exact 2 femei si un barbat.Sa spunem ca sunt doar cazuri izolate.

      Ma intreb daca evreii,rudele victimelor din fotografie,isi spuneau apoi asa: "regret că am fost blestemat(ă) să mă nasc în această ţară de rahat numită România"......?!

      Fiindca din articol am inteles ca majoritatile nu gresesc niciodata iar pentru derapajele majoritatilor, vinovate sunt tot minoritatile....oricare ar fi ele....poltice,religioase,nationale...etc.

      Apropos,cei din fotografie sunt bunicii si strabunicii romanilor de azi.Ma intreb cum s-ar comporta nepotii lor intr-o situatie similara.

      Ștergere
    3. Domnu' Anonimsky, ati inteles gresit. Majoritatea greseste, a gresit evident in 940-941, a gresit in 990, 992, 2000, 2012, dar nu ajuta la nimic sa dai vina pe ei, ca nu rezolvi problemele dand vina pe milioane de oameni. Problema e la lidership. Si la noi problema grava a fost lidershipul de dupa caderea lui Ceausescu. Cehia l-a avut pe Havel, noi pe Ion Ilych.
      Cehia avea o conducere formata din dizidenti in anii 90, la noi apacistele strigau pe strazi "Nu vrem Kent, nu vrem valută, Vrem ca Roman să ne f...!!". Ce rost are sa dai vina pe apaciste, te ajuta sa imbunatatesti lucrurile?? La noi solutia pare sa fi fost colaboarea cu ONG-uri sorosite, progresiste, finalmente de stanga. Asa s-a nasuct la noi dreapta reformista. In 2000 chestia era deja fumata, asa ca, in 2004 s-a apelat la dezertare PDL, condus de un om charismatic. Acuma a esuat si figura asta, pasul urmator fiind neclar.

      Ștergere
    4. Imi spuneti Domnu' Anonimsky.......nu sunt un evreu domnule.Sunt un evreu maghiar...e vreo problema?

      Ștergere
    5. Nu, fiti serios, nu e nici o problema. Doar eram curios daca sunteti. Si intr-adevar, incapatanarea evreilor de a ramane evrei a fost mai putin hotarata in cazul israelitilor din Ungaria. Ungurii chiar au reusit un fel de record mondial, au maghiarizat pana si evreii :))

      Ștergere
  5. jos palaria ptr analiza si ptr obiectivitate!
    nu mai am nimic de adaugat...decat poate floricele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Majoritatea comentariilor dovedeste doar ca "dreptacii" n-au inteles cam nimic din articol.
    Ori incearca sa "intoarca" articolul spre lovitura de stat :))) ori incearca mici calcule meschine si personale din categoria suntem geniali insa mahalaua inepta nu ne intelege.

    In fapt articolul este chiar bun de tot si asta o spune unul care n-a votat cu "dreapta" cam niciodata insa bineinteles ca acest lucru o sa fie folosit impotriva fondului articolului pe motiv ca nu ne place forma, atenteaza la seful suprem iar fara seful suprem noi suntem fix zero. De fapt noi nu credem in niste principii ci intr-o persoana chiar daca stim ca persoana respectiva se joaca cu principiile respective cum ii convine ei.

    Apropo, ieri urma sa fie o confruntare intre Predoiu si Falca; chiar a fost pana la urma ? Si chiar daca a fost ce mai conteaza daca presedintele nu pune la dispozitie palatul Cotroceni pentru depunerea juramantului unui (eventual) judecator la CCR ? :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. E foarte interesanta propunerea de a abandona reformismul/progresisumul si de a-l ingloba unei ideologii conservatoare de dreapta. Polonia e un exemplu ca se poate. Problema ca in perioada 1990-1996 au avut loc fenomene care au impiedicat aparitia unor forte de dreapta conservatoare care sa faca si reforma, dar cu sprijinul taranilor si a oamenilor simpli. Acum PSD preia unele valori conservatoare cum ar fi nostalgia pentru trecut (la noi - trecutul comunist), chiar sprijinul Bisericii, temele nationaliste/xenofobe/homofobe. Asa ca "dreptei" i-au ramas doar teme internationaliste, progresiste, globaliste alaturi de temele statului de drept, independentei justitiei, separarii puterilor in stat. Evident, nici pe astea nu le-au aparat cu convingere (ca exemplu, vedem ce blat au facut sefii de grupuri PDL zilele astea).
    Chiar daca Domnul Mateescu nu indica cum s-ar putea, macar pe termen mediu, deposeda PSD-ul de electoratul conservator, e bine ca macar pune "dreapta" in situatia de a-si recunoaste greselile de strategie de pana acum. Ca se pare ca ea nici nu le observa, doar aruncand vina pe popor. Adica "dreapta" se astepta ca poporul sa fie "destept" si sa aiba prioritati foarte elevate. Guess what, niciodata poprul nu-i asa, ca de aia e popor...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma ovi ma...greu cu voi astia de la cluj...
      daca psd a mostenit un anume tip de electorat se datoreaza faptului ca a stiut sa speculeze problemele societatii romanesti postrevolutionare.
      in fapt psd nu a facut chestii diferite fata de dreapta ci doar le-a impachetat altfel.
      mereu castigurile dreptei s-au bazat pe apelurile la dreptate si justitie. ca s-a ales praful si a iesit pe dos, asta e...
      vrei electorat ptr dreapta?
      pai ai pensia medie 700 de lei. ai 90% dintre pensionari sub 1000 de lei.
      ai salariul mediu net pe economie 1500 de lei dar peste 70-80% dintre salariati castiga sub aceasta suma.
      ai prins ideea? cum poate dreapta sa capteze electorat?
      pai ar fi doua...ori sa creasca economia si implicit veniturile celor saraci ori...
      "dreptate si fratie" si nu din vorbe ca pana acum ci pe baza de exemplu personal, al familiilor, celor ca se vor la butoane.
      adica nu prea poti sa clamezi cinstea si justitia cand iti dai casa de la stat singur, cand familia ta traieste ostentativ opulent si te mai alegi si cu o mosioara de cateva sute de ha, cum nu cred ca sunt 5 in romania.
      uite! itipropun un pariu tie si oricui mai doreste.
      mai gaseste-mi 4 proprietati in romania cum este cea a lui basescu( comasata) si dau o sticla de vin ptr fiecare proprietate de acest fel de la 300 de ha in sus.
      si revenind ma ovi, ma...
      daca psd a mostenit un electorat...atunci dreapta trebuie sa si-l creasca pe al sau.
      pricepusi?

      Ștergere
  8. Dupa umila mea parere ideea ca poporul e prost este cea mai mare greseala pe care a facut-o si o face dreapta. N-au decat s-o continue la nesfarsit, chiar cu formule soft de genul dreapta se asteapta ca sa fie poporul destept. :)))

    Poporul e destept intotdeauna, lasand la o parte faptul ca poporul votant este din ce in ce mai mic, iar daca nu esti in stare sa castigi alegerile asta nu inseamna ca el e prost pentru ca nu te-a inteles pe tine cat de mult bine ai vrut sa-i faci. Curentul politic respectiv, ideologia, principiile, partidele, trebuiesc adaptate la felul de a fi a poporului si nu acaparate sau indoite dupa felul de a fi al unui om. Cand faci asta se ajunge in situatia descrisa in articol.

    In conditiile in care nu se discuta nimic interesant(adica bataia este intre galeti si faina) si cand aproape toate toc-sourile sunt pline de oameni care striga si vorbesc unii peste altii sa mai spui si ca poporul e prost, indiferent de formulare, dovedeste doar frustrare.

    Statul de drept ? Pai ce stat de drept e ala in care presedintele zice ca nu-l vrea el pe unul la curtea constitutionala si drept urmare nu depune juramantul in fata lui ? Asta e statul sunt eu nu stat de drept. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. poporul chiar este prost. cand il alegi de pe buletinul de vot pe robert negoita,vanghelie, mazare,oprisan, dragnea,nechita etc nu dai dovata decat de lipsa acuta de inteligenta

      Ștergere
    2. E mai mult decat prostie.Toti cei care au votat USL-ul poarta raspunderea pentru faptele alesilor lor.La fel si basistii au fost judecati pentru optiunea lor.Sa nu uitam cu cata agresivitate atacau basistii,amenintandu-i cu exterminarea, nu numai politica ci chiar si fizica.Ii acuzau ca datorita votului lor si nu datorita crizei s-au taiat salarii cu 25 la suta ...chiar daca ulterior au fost marite la loc cu 10 la suta.Spun salarii, fiindca la pensii ,in afara celor nejustificat de mari,uriase,de mii de euro,la celelalte nu s-a umblat.Au platit doar asigurarea medicala de 5,5 la suta si cei care nu plateau ....adica cei cu pensii intre 750 si 1000 de lei.Astazi,datorita votului dat de uslasi,riscam sa pierdem mai mult decat 25 la suta la salarii,riscam sa pierdem democratia si o pierdem nu datorita crizei mondiale ci datorita lacomiei puterii,aceasta banda de infractori, amenintata de codul penal cu puscaria . Nu exista motive pentru care reformistii si votantii lor sa se poarte cu manusi, tocmai cu alegatorii agresivi si direct interesati ai USL.Niciodata nu te vei baza pe sustinerea lor in reforma.Sa nu credeti ca nu au stiut ce voteaza anul trecut sau ca taierea salariilor a fost unica lor suparare.Nici vorba....in sinea lor le era teama sa nu isi piarda micile privilegii,mica spaga,marea leneveala.Un sofer care nu platea impozit si era platit pe drepturi de autor ....stia foarte bine ca e un privilegiat.Un judecator,avocat,procuror,politist,primar,consilier,parlamentar,functionar public,care lua spaga, privea ingrozit cum DNA-ul si SRI-ul era pe urmele lor.Unde erau zilele de altadata cand luai linistit spaga fara sa te temi.Astia nu au votat cu gandul la salariile taiate ,au votat pentru dreptul lor la spaga.O mama care a privit cum copilul ei m,cam tamp si golan ,nu mai poate lua BAC-ul cu spaga ....mi-e clar ca a votat cu USL-ul patronilor de fabrici de diplome ,afectati si ei la randul lor de scaderea numarului de studenti platitori.Credeti ca un pensionar de lux,unul care si-a marit la modul urias salariul, cu 3 luni inainte de pensionare,ca sa aiba cateva mii de euro lunar pana la moarte isi doreste reforma sau restauratia promisa de USL,care ii garanteaza un privilegiu hotesc?
      Credeti ca armata de asistati social ,cei care priveau din carciumi cum soldatii le faceau diguri sa ii apere de inundatii sau le curatau drumurile de zapada,nu se supara daca ii trezesti din dulcea leneveala? Sunt pupatorii de moaste,mancatorii de sarmale nationale si votantii fideli ai primarului care le distribuie ajutoarele.Ii doare la bascheti de democratie si reforma.
      Exemplele pot continua cu duiumul si cu totii poarta vina pentru felul in care au votat.Cand ai dat votul USL-ului care ne ameninta azi cu o dictatura de catifea ,ai amanetat viitorul tuturor cetatenilor .Nu ma mai intereseaza micul tau castig personal.....porti vina aducerii la putere a oligarhiei si vina disparitiei egalitatii in fatza legii.Si pe astia Barbu ar vrea ca reformistii sa ii alinte,sa le sufle in ciorba,eventual sa isi ceara si scuze, pentru ca ei votantii,saracii, sunt fie prosti,fie ticalosi,fie ambele.

      Va veni vremea cand mare parte din votantii USL vor intelege greseala facuta.Abia atunci se vor deschide canalele impacarii si construirea de punti.S-a mai intamplat in trecut....se va intampla si in viitor.

      Ștergere
    3. bravo domnu', tine-o tot asa!
      acu fie vorba intre noi ca ai semnat-o si ai dat-o anonima. un nume, o poza ceva sa vedem si noi ca nu esti doamna udrea, eba sau doamne fereste, igas, nu ai?

      Ștergere
  9. Eu raman la parerea ca ori ai un partid care sa se sacrifice pentru dezvoltarea tarii facand reforme de dreapta cum a fost in Polonia in primii ani de dupa 1989, ori o dictatura gen Coreea de Sud, Singapore sau Taiwan (cum au avut aceste tari cateva decenii dupa 1945) care sa ia masuri de dreapta ce sa genereze o crestere economica enorma.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, interesant. Sacrificii au fost. Efecte majore nu prea sau subestimate.

      Ștergere
  10. USL a promis tot REFORMA - constitutionala, administrativ teritoriala, bugetara, etc... in general cred ca la putere ajung cei care promit ca vor schimba din temelii vechea structura... oamenii simt nevoia de innoire... probabil ca multi ati spus : "de la anul voi face..." asta se intampla si in pragul anului electoral... ne promitem mincinos ca vom fi mai buni, dupa care probabil uitam....

    RăspundețiȘtergere
  11. Felicitari pentru articol, foarte bun si la timpul potrivit. Asa e, dreapta reformista are mult de lucru daca se doreste sa acceada la putere. O intrebare as avea, oare nu s-ar putea gandi si organiza o miscare de tipul Tea Party-ului din SUA, care sa se adreseze grupurilor diferite ale societatii, cele de care vorbiti? Credeti ca ar putea avea sanse de succes o miscare grassroots de acest fel, acum in Romania?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde de elementele specifice. ce şi cum se va face. De asemenea, e de asemenea importantă interfaţa cu mediul politic: se va face un partid nou? o coaliţie cu un prezidenţiabil?

      Ștergere
  12. http://www.dw.de/%C3%AEntre-democra%C5%A3ie-%C5%9Fi-autoritarism-moralizant/a-17295418?maca=rum-CB_rom_hotnews_ro-7335-html-cb

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vad ca admiratorul lui Crin Antonescu ne pune la dispozitie, in nemarginita lui marinimie si gratie imensului sau altruism, un text scris de un bun amic (Pepine) al liberschimbistului etern candidat (in scurte reprize, chiar si interimar) la suprema functie in stat. Pe scurt, pendulam intre o forta democratica (USL, puterea poporului), cu anumite derapaje morale probabil izvorate din lipsa de experienta si niste forte dicatoriale (basistii, justitiarii), permanent dispuse sa ne puna pe toti pe coji de nuca cu o imensa ipocrizie si lipsa de empatie.

      Ștergere
    2. of ma ovi, ma... te inteleg ca pricepi mai greu si de aia iti explic si tu tot nu te prinzi.
      comparatia intre astia de la usl si cei de acum cativa ani, e ca astia mai noi, reactioneaza la opinia publica, la presa, la sindicate, etc.
      si ei au problemele lor cu coruptia, cu prostia, cu incompetenta dar ideea e ca fac pasul inapoi cannd se activeaza anticorpii sociali.
      daca tu crezi ca or sa vina unii pe cai albi sa-i ai pe post de sfinti...inseamna ca esti iremediabil pierdut.
      alta eroare din partea ta e ca judeci usl ca pe un tot unitar, asa cum era coalitia lui boc sau mai bine zis a lui basescu. aici e diferenta de ideologie, de traditie, de conditie chiar. coalitia basescu/boc era doar o adunatura de jefuitori.
      faptul ca eu am votat cu usl, e ptr ca mereu am ales schimbarea...
      si acum "sprijin" pnl si sper sa pricepi odata, ca nu ptr ca acestia sunt cei mai buni, ci ptr ca sunt cei mai putin nocivi.
      asa ca ma ovi, ma...merg pe intuitie, ca pana acum nu prea m-a inselat.

      Ștergere
    3. din mai 2012 si pana azi oamenii saraci din romania traiesc mult mai bine iar faptul ca useleul e la putere ne face sa dormim linistiti stiind ca democratia nu mai este in pericol.acum oamenii potriviti conduc destinele nevoiasilor si se ingrijesc sa avem de toate.hotia a scazut si asta deja se simte in buzunarul fiecarui cetatean iar occidentul nu ne mai izoleaza asa cum ne izolase pe vremea lui boc.ponta si crin sunt respectati in lume si nu ne fac de ras precum basescu,cu care nu vorbea nimeni la ue.rusii si chinezii ne vor ajuta cu investitii iar noi vom trai tot mai liberi si fericiti.

      Ștergere
    4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  13. Lesne de intuit, rata cea mai mare a uitării se înregistrează în primele 1-2 zile după momentul memorării, mai apoi uitarea încetinindu-se considerabil. În cazul memorării unor informații cu sens, uitarea este mai puțin drastică. Cu alte cuvinte, dacă nu uităm ceva în primele zile după memorare, sunt șanse mari ca amintirea respectivă să ne rămână ani întregi în minte. Cei mai mulți oameni ar întâmpina dificultăți în a descrie destul de amănunțit ce făceau exact cu o săptămână în urmă, dar, de exemplu, își pot aminti cu ușurință detalii despre decembrie1989 sau atentatele de la 11 septembrie 2001, dacă erau destul de mari atunci – unde erau, ce făceau, ce li s-a spus și de către cine etc. Reamintirea – surprinzător de vie uneori, în ciuda timpului scurs de atunci – unor evenimente dramatice sau traumatice (așa numita flashbulb memory) care lasă o puternică impresie emoțională asupra noastră este condiționată și favorizată de faptul că aceste evenimente-emoții sunt „procesate” în amigdala cerebeloasă, situată foarte apropiată de hippocampus, acesta din urmă fiind zona din creier care controlează învățarea și sedimentarea amintirilor de lungă durată. Desigur, acuratețea respectivelor amintiri nu este atât de mare pe cât suntem tentați să credem – alterăm ceea ce memorăm, după cum o demonstrează numeroase cazuri legale, cu martori oculari mincinoși fără voie..


    amigdala cerebeloasă.....cu asta au probleme romanii.....alterăm ceea ce memorăm, după cum o demonstrează numeroase cazuri legale, cu martori oculari mincinoși fără voie..

    RăspundețiȘtergere
  14. mai laurentiucat mai, o tii intr-o superioritate continua. eu inteleg ca te mandresti cu cei 2,4-2,8 milioane de fani antonescu! dar zau asa, incearca sa poluezi mai putin blogul asta :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai altu mai bun? iti dau doua stiri doar din ultimele doua zile:
      -vezi ca predoiu va saluta de la monte carlo unde a plecat sa promoveze romania si interesele sale.
      -iar de la fc taman si-a dat demisia iulian craciun.

      Ștergere
    2. O veste excelanta. Iulian Craciun si fosta pesedista bruneta sunt doua exemple de oameni care nu stiu pe ce lume traiesc, complet neechipati mental si spiritual pentru spatiul public.
      Oricum, bravul Craciun va merge la, surpriza, liberschimbistul IRL. Aia care acuma se dau aparatori ai statului de drept, dar in vara lui 2012 erau mari suspendatori...

      Ștergere
    3. Gabriel Carbunaru
      M-am uitat azi din cand in cand pe FB. Concluzia pe care o trag dupa diverse hapening-uri de strada sau de partid: Suntem praf. Taberele sunt din ce in ce mai bine conturate si sapa transee din ce in ce mai adanci: PDL, PMP avand in siaj (tot mai departe insa) FC, Justitiarii (da, sunt o tabara tot mai bine conturata si cu adepti tot mai vocali), PNTcd si NR cumva in spatele cortinei facand si ei ceva, nu se stie exact ce. Pe langa influencerii asumati ai diverselor tabere apar insa si diversi insi (sau inse) extrem de activi care toarna acid, insi inca neasociati cu o tabara sau alta.

      Exista cel putin trei Biserici ale Adorarii (a lui Basescu, a lui Ungureanu dar si a lui Macovei).

      Cum draq se poate iesi din isteria asta?

      Mai ca-mi vine uneori sa fredonez si eu CD-ul ala celebru.
      p.s.
      ma ovi, ma.
      tipul e "sef de trib" pe fb la un grup de zaltati,exaltati,babe nebune, excentrici si oameni de bun simt care au sesizat veleitarismul si duplicitatea liderilor formatiunnilor in care tu mai crezi sau mai bine zis, mai speri ...

      Ștergere
    4. Răzvan Constantinescu
      Opţiuni pentru această postare
      Ca să nu mă mai bateţi la cap pe cine să critic şi pe cine nu, reproduc aici o replică explicativă hipertrofiată, dar necesară, pe care i-am dat-o prietenului meu Calin Ciobotari; acesta mă tăguia azi subintrant (în timp ce eu mă repausam) ca să-i răspund în scris la una dintre frământările domniei sale: "Nu înțeleg de ce antibăsiști de marcă ai Iașului, precum Răzvan Constantinescu, nu fac nici un comentariu despre Gigel de la Cultură..."

      Eu nu critic la grămadă curente, cohorte sau concepte vagi - bunăoară noţiunea de "uselism" este prea eterogenă şi nu te aştepta să mă înscriu în puhoaiele de postaci care înjură fără discernământ. Eu am ţinte precise şi riguros argumentate. Tot din R)umori vei pricepe că:

      1. l-am votat pe Băsescu în 2004 şi în turul II din 2009 pentru că nu credeam că se poate mai rău decât cu golanii lui Năstase;

      2. am aflat că se poate şi a fost cu mult mai rău; în momentul ăsta nu cred că-mi pot imagina un caracter mai distructiv, malefic pentru ţara pe care doreşte cu tot dinadinsul s-o distrugă, decât Băsescu şi clica lui de derbedei, unii vizibili sau în executiv (Blejnar, Duţă, Falcă, Anastase, Udrea, Macovei, Pinalti, Igaş, Ialomiţanu, Funeriu, Baconschi şi mulţi alţii), ori marionete (MRU, Boc, Toader ş.a.) alţii infiltraţi în diverse structuri (DNA, ANI, CCR, CSM, ICR, SIE, SRI) de care cu greu vom scăpa şi care sper cândva să răspundă pentru mârşăvii şi pentru trădarea de ţară;

      3. golănia celor de mai sus a fost chiar superioară celei din regimul Năstase şi, în plus, a asociat două elemente suplimentare: incompetenţa crasă şi aroganţa sfidătoare: nu se mai fereau de nimic şi te şi scuipau în faţă dacă întrebai;

      4. în aceste condiţii, au mai generat un efect artificial, nefavorabil: alegerile au adus o majoritate uriaşă la guvernare; aşa că - pentru nostalgicii tâlharilor care au adus ţara pe marginea prăpastiei, naţiunea în prag de disoluţie şi societatea într-o diviziune polarizată generată de ură - este foarte greu ca înjurăturile să aibă legitimitate şi să evite penibilul pentru că au în faţă 70% din sufragii;

      5. am atras atenţia încă de la începutul declinului găştii Băsescu (după ce alt golan, mai mic, generalul de izmene Gabriel Oprea îi trădase) că există pericolul ca noii veniţi să se comporte similar cu cei pe care-i alungaseră, mai ales că dementul beţiv nu fusese pedepsit exemplar pentru nelegiuiri şi nici nu fusese trimis acasă după ce la Referendum obţinuse doar 10%; în acest sens am scris articolul "Boccizarea guvernului Ponta" în octombrie 2012; pe vremea aia, tu te limitai la opinii doar la şedinţele de bloc, aşa că nu prea am cum să primesc lecţii or îndemnuri spre "anti-uselism", "re-băsism", "no-name-dreptism" sau alte bazaconii;

      6. am susţinut în spaţiul public alianţa PNL-PSD dintr-un motiv foarte clar, pe care mereu l-am explicat: era singura capabilă să elimine pericolul vital pentru România, şi anume pe dementul beţiv şi trădător; dacă la volanul autobuzului ai un psihopat care hăhăie şi răcneşte în timp ce dă peste borduri, parapeţi şi pietoni pentru că aşa i-au spus lui cei care ne vor dispăruţi (ca element concurenţial pe piaţa economică sau chiar ca naţie) că se poate preamări şi îmbogăţi, atunci e preferabil să punem în locul lui chiar şi pe cineva care nu are carnet de şofer! Dacă susţinerea mea ar fi fost "la comandă" sau "cumpărată", acum aş fi ocupat o funcţie sau măcar ar fi fost reînfiinţat Institutul meu drag; înţelege-mă, mi-e greu să mă las jignit...

      Ștergere

    5. 7. sesizând pericolul schimbării unei găşti cu altă gaşcă, chiar dacă mai puţin interlopă, mi-am pus obrazul la bătaie şi am şi candidat, amestecându-mă printre atâţia pitecantropi şi agramaţi, pentru a da semnalul că există şi alte variante; ulterior am realizat dezamăgirea că, pe unii, ura faţă de Băsescu îi determinase să nu mă voteze pentru că nu scria USL pe fruntea mea, iar alţii, oameni în a căror discernământ aveam încredere, l-au votat pe... Marius Spînu (ca tine!); aşa credeau ei că e bine să se facă politica în România - cum o făcuse Marius Spînu (!), ăsta era tipul de discurs care-i satisfăcea...;

      8. este adevărat, am obţinut dublu faţă de procentele partidului sub sigla căruia candidasem, dar acel 3,17% indica un lucru: că nu avem alternativă! ori acceptăm şmecheria şi hoţiile de tip Ponta (patentate de Năstase), ori ne întoarcem la tâlhăriile (că alea erau şi cu violenţă, şi cu dispreţ, şi cu sfidare opulentă) de tip Băsescu; în aceste condiţii, suntem tentaţi mereu să-i înjurăm pe cei de la putere şi să-i lăudăm nejustificat pe cei din opoziţie, indiferent din care gaşcă fac parte; nu consider că este productiv să înjurăm la grămadă şi pe categorii largi, ci doar punctual, indiferent din care bandă face parte individul respectiv; n-am să înţeleg niciodată de ce, de exemplu, amestecat în grămada generalizatoare, Crin Antonescu este atât de înjurat... cu ce a greşit el şi de ce este comparat cu Băsescu ori cu Ponta?

      9. aşa "uselist" cum sunt, am fost printre primii care i-am atacat dur (dar argumentat, nu insulte gratuite, de precupeţe de mahala), cu mult înainte de a veni tu la catedră şi la şedinţa cu părinţii, pe unii ca: Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Daniel Chiţoiu, Ioan Rus, Radu Mazăre, Codrin Ştefănescu, Daniel Barbu, Radu Stroe, Titus Corlăţean, Rovana Plumb (deşi, în mod clar, nu-s mai veroşi decât cei dinaintea lor); până şi pe Gâgă ăsta micul de la Cultură am fost primul care l-a luat în coarne, deşi se pare că, măcar parţial am greşit)*; dar ce vină ar avea, de exemplu, Mihai Voicu, Mihnea Costoiu, Eugen Nicolăescu, Eugen Teodorovici, Varujan Vosganian, Mona Pivniceru, Crin Antonescu, Liviu Voinea să-i atac cum vreţi voi, globalizator?! îmi cer scuze, dar eu nu sunt nici Marian Papahagi, nici Andreea Paul/Pora, nici Andrei Bădin, nici Sorina Matei, pur şi simplu nu semăn cu ei.

      10. răspunzându-ţi şi mai concret apelului revoluţionar, susţin următoarele: a) guvernarea Ponta este net superioară celor anterioare ale lui Boc şi MRU (mă rog, cât a fost, până s-a scăpat în pantaloni şi au decis serviciile că pute prea tare, astfel că e nevoie de odorizantul Gabriel Oprea); şi ca obiective, şi ca strategie, şi din punct de vedere al componenţei, şi ca realizări; b) guvernarea Ponta este net inferioară aşteptărilor noastre, în special pentru nerespectarea principiilor şi obiectivelor dinainte de alegeri şi pe care le-au transformat în minciuni electorale: "dreptate până la capăt" - minciună!, Roşia Montană şi gazele de şist - minciună!, "învăţământul şi sănătatea sunt priorităţi" - minciună! etc. - e ca şi cum oculta care cumpărase derbedeii lui Băsescu şi le ţinea momiţele în menghină, acum au bile noi (ce-i drept, mai moi) cu care să se joace; cineva scria: "este mai eficient de distrus o ţară prin a-i infiltra guvernul cu zeci de neisprăviţi, decât cu armate de spioni super-performanţi";

      11. aşadar, ţi-aş fi recunoscător dacă m-ai scuti de îndemnuri şi lecţii anti- sau pro- în jungla asta de nemernici care mai de care mai corupţi!
      p.s.
      ma ovi ,ma, tipul e: "Medic primar medicină internă și gastroenterologie la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași"

      Ștergere
    6. Pai atunci ar trebui sa-si poata procura diazepam si rudotel mai usor. Pacat ca n-o face...
      "Dacă la volanul autobuzului ai un psihopat care hăhăie şi răcneşte în timp ce dă peste borduri, parapeţi şi pietoni pentru că aşa i-au spus lui cei care ne vor dispăruţi ca element concurenţial pe piaţa economică sau chiar ca naţie"
      Ee, dragii mosului, pasajul asta il ridica, acolo sus, intre stele ca Val Valcu sau Ciuvica (tot medici)...

      Ștergere
    7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    8. observ o radicalizare a discursului - radicalizare pe care o pun pe seama stresului de dinainte de concedii... sau cum ar fi la femei PMS... :)

      sunt curios cum va fi discursul de dupa 6 ianuarie al celor care popleaza acum blogul cu postari inflacarate... porcul trebuie odihnit putin... ma refer la porcul mancat la craciun desigur...

      toata aceasta introducere o fac doar pentru a modifica un pasaj din toata descrierea de mai sus: la pct 2 la marionete apare Toader... nu as cadea in gresala asta... Mircea Toader este orice numai naiv nu ! parte din succesul familiei Basescu in afaceri i se datoreaza exclusiv lui.

      in rest ramane cum am stabilit: carnatzi, tzuici, un foc de lemne la tzara si mult fum... fum de pe afumaturi...

      nu uitati ca de craciun s-a nascut Isus si a murit Mos Gerila ...

      Ștergere
  15. "altu mai bun?" fratioare, antonescu contrasemneaza legi pe care nu le-a citit si de care nu stie nimic, dupa care mai ajunge si carpa de sters pe jos a unuia ca zgonea, il numeste pe semialfabetizatul gigel ministru, toate intr-o saptamana, si tu imi livrezi tot lozinca cu altul mai bun? un pic de pauza in superioritati nu ti-ar strica, nu crezi? voteaza-l, nu zic nu, dar revin-o cu piciorele pe pamant din cand in cand, sa te mai distrezi si tu, ca prea esti incrincenat...
    uite, iti dau un hint: cica antonescu l-a nimit pe gigel la cultura (http://www.youtube.com/watch?v=hhDZcuvET4w&feature=youtu.be) ca sa arate alegatorului ca e la fel de suferind, frustrat si needucat ca el. daca e asa, e mare politician antonescu asta al tau, se coboara la nivelul poporului, abil, nu ca nenorocitii aia care au condus tara pana acum, gen mru unguent si altii ca el!...

    RăspundețiȘtergere
  16. si-un P.S.: mie nu ai ce stiri sa-mi dai, eu nintru pe blogul asta ca sa citesc postarile interesante ale domnului mateescu, eu nu ma ocup cu tocatul politicienilor, ca tine; daca as face-o, as constata ca esti unul dintre cei 2.4-2.8 milioane de amarati carora li s-e pare o idee buna sa-l voteze pe antonescu in 2014, ceea ce, sincer, nu vreau! asa ca, sa o lasam asa!... :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. merci! poti sari peste ce postez eu. ar fi bine sa fie in tara asta macar 2-3 milioane de amarati care sa o duca ca mine. atunci ar avea si dreapta un electorat.
      sa inteleg ca tu faci parte din restu de...? ( pune-ti tu eticheta ca sa nu zici ca te jignesc...)
      si apropo...eu daca daram ceva ,incerc sa pun altceva in loc.
      asa, sa dau cu napalm peste tot...nu ar mai ramane nimic.
      si ti-l tot var pe antonescu in fata nu ca sa-l votezi, ca stiu ca e greu sa admiti ca te-ai inselat( poate!) si ca o sa o faci doar daca nu ai avea incotro asa cum am votat iliescu in turul doi in 2000, ci ptr ca vreau sa vad daca criticile tale pe care i le adresezi, mi-au scapat mie din vedere.
      ptr ca eu nu ma duc cu antonescu precum cu sfintele moaste care "aduc"
      ploaia ci cam cum mergeam la 23 august cu pancartele, ptr ca nu aveam altele si nu aveam, incotro.
      sper ca ai priceput...merci!

      Ștergere
    2. nu domnul blaurentiu! cand votezi cu antonescu pentru ca e raul cel mai mic, adica faci exact ce au facut alte milioane de romanin din '89 pana acum (..cu rezultate catastrofale, e destul sa te uiti cum merg trenurile ca sa intelegi gradul de inapoiere al managementului de orice fel al romaniei...), nu mai dai lectii nimanui, nici de logica nici de morala.

      Ștergere
    3. imi dai tu o solutie acceptabila, realizabila? promit sa reflectez la ea, sa o iau serios in considerare si daca merita...dau o lada de bere. si nu ptr ca m-ai "invins"," convins", etc. ci ptr ca eu nu am "vazut-o".
      ok?

      Ștergere
    4. da, sustine-i pe cei 60% procente care nu voteaza, fa ceva pentru ei, consuma-ti energia pentru ca ei sa ajunga inapoi la vot; cei 40% care voteaza au dus romania in fundatura, ca si cei 2.8 milioane de fani antonescu. nu o lua ;personal, asta e realitatea: antonescu inseamna fenechiu si gigel, e capat de linie...

      Ștergere
    5. nu salvezi nimic daca il votezi pe antonescu si nu pe ponta, e fix acelasi lucru; ba as zice ca,din toate punctele de vedere, e mai bine sa fie ponta la butone si antonescuin opozitie sau acasa...

      Ștergere
    6. generalitati... am spus realizabile si imediate...ca la anul avem alegeri.
      nu pot eu sa fac educatie la 60% din cei care din varii motive nu se prezinta la vot. desi procentul e mult mai mic daca ii scadem pe cei plecati afara.
      edcuatie le fac celor din familie si rudelor apropiate sa zic asa. si pe bune... mama a votat cu basecu inn 2009, tata voteaza cu pdl, sotia cu psd, eu cu pnl, bunica cu psd, unchii si matusile unii cu psd si restu cu pdl. prietenii mei si ei sunt distribuiti egal ca optiuni de vot si simpatii politice...
      in 1990 cand faceam "propaganda" in comuna pro ratiu,...am fost acuzat ca o fac pe dolari si marci. astazi sunt acuzat ca am sarcina de partid.
      eu iti cer niste nume pe care sa le urmaresc si pe care sa le aleg, ca "munca patriotica" fac destula cu niste copiluti destepti si saracuti ca sa invete bine si isi gaseasca vocatia.

      Ștergere
    7. e, vezi, aici ne despartim: tu vrei rezultate imediate, votezi odata la 4 ani, iar rezultatele concrete ale votului tau sunt astea: trenul romanesc merge cu 50 km pe ora. intre voturi ii toci pe adversarii politici si ii dai lectii de logica lui ovi. o activitate constanta care sa plece de la firul ierbii te plictiseste. tragand linie, nu vad nici un motiv de mandrie in cariera ta electorala.

      Ștergere
    8. pai vezi.... in cariera mea electorala nu am ratat nicio votare. asta cred ca e un plus. si nici nu am de gand sa ratez vreuna.
      pe urma, strategic... am unele idei. tactic, ma uit dupa ce e in jur.
      tintele mele nu vreau sa fie asa de indepartate incat sa fac un "market garden" si nici nu vreau sa nu vad padurea din cauza copacilor.
      faptul ca-l bazai pe ovi e ptr ca mi-e simptatic si l-am ales ca "tinta" pe principiul : "bate saua sa priceapa iapa."
      din testele psihologice la care m-am supus de-alungul timpului a reiesit ca sunt neatent la inceput, dupa care sunt de cursa lunga si ca nu-mi oboseste atentia si nu fac greseli cand ma concentrez. asa zice psihologii, mama lor de analisti...!
      daca ma iei la bani marunti in privinta constantei..sa stii ca nu prea am ratat ce mi-am propus...de la gagici, la ocupatie sau de la... hai sa-ti spun un secret personal.
      anul trecu in vara. baiatul fratelui meu era cum sa-ti zic...l-am dus la poate cei mai buni profi din judet si la fizica era zero iar la mate a reusit la testare 1.85 cu 1 pct din oficiu. acum e la automatica,la politehnica din bucuresti si nu e mai jos de mijloc. am cheltuit timp si vreo doua salarii medii anuale ca ale lui taica-su...da; ...am rezolvat.
      timpul pe care il "pierd" cu ovi e si el in logica lucrurilor ptr ca nu vreau ca acel nepot pe care l-am ajutat, sa plece din tara. ci vreau sa-si faca un viitor aici si sa dea si el inapoi catre altii din ceea ce a primit.
      in alta ordine de idei... mi se rupe... as trai foarte comod si linistit daca
      nu mi-ar pasa ce e in jur.
      daca in 90 nu a tinut cu idealismul...incerc acum sa fiu pragmatic la extrem. vb de politica...ca in rest sunt un downshifter de succesuri...

      Ștergere
  17. PARLAMENT 2013: Câţiva aleşi care execută „treburile murdare” ale şefilor lor, întâlniri neoficiale, amendamente primite pe telefonul scurt, falsuri grosolane, dar şi un habarnism generalizat în marea masă de senatori şi deputaţi.

    Operaţiunile nocturne „Codul Penal” şi „Graţierea”: o lecţie despre cum o mână de iniţiaţi plantează bombe în legi, iar o masă amorfă de parlamentari-butoane aruncă statul în aer.

    VA MAI MIRATI CA ACESTI MAFIOTI ISI DORESC O REPUBLICA PARLAMENTARA ? CA ISI DORESC O NOUA CONSTITUTIE CARE SA LE ASIGURE ETERNITATEA LA PUTERE, CUN UN PRESEDINTE MOLAU,DECORATIV,CU TOATE INSTITUTIILE STATULUI, SUBORDONATE IN TOTALITATE PARLAMENTULUI ? ADIO CHECK AND BALANCE,ADIO MECANISME DE REGLARE INTRE PUTERILE STATULUI.ADIO DEMOCRATIE! PUTEREA OLIGARHILOR .....TRAIASCA PSD,PNL,PC,UNPR!

    http://www.gandul.info/politica/operatiunile-nocturne-codul-penal-si-gratierea-o-lectie-despre-cum-o-mana-de-initiati-planteaza-bombe-in-legi-iar-o-masa-amorfa-de-parlamentari-butoane-arunca-statul-in-aer-11770668

    RăspundețiȘtergere
  18. ia mai ovi si citeste...http://www.hotnews.ro/stiri-politic-16212289-crin-antonescu-despre-legea-amnistiei-premierul-avut-idee-stupida-exista-riscul-psd-guvernul-incerce-treaca-legea-amnistiei-marti.htm

    RăspundețiȘtergere
  19. A aparut un nou sondaj de opinie CSCI (guv. Ponta):
    http://www.obiectiv.info/sondaj-crin-antonescu-depasit-de-traian-basescu-la-capitolul-incredere_26872.html
    Epic... cum il pune Sebi pe coji de nuca pe bietul Crin... Hai ca pan' la primavara ajunge la scorul lui Predoiu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sondajul inscop de saptamana trecuta dadea crin la 30% si base la 24%, acum bogdan teodorescu si sultanoiu il dau pe antonescu la 23% si pe base la 25%. se pare ca pesedistii il imping pe ponta sa candideze , desi el nu vrea.

      Ștergere
    2. INSCOP-ul au dat sondajul pe date din noiembrie, Sultanescu si Sultanoiu pe date din 11-13 (?!) decembrie. Oricum, sondajul nu pare sa fie altceva decat un trolling la Antonescu. Cred ca nici nu ar merita ca domnul Mateescu sa-l comenteze, chiar daca el prezuma de dragul meseriei corectitudinea sondajelor.

      Ștergere
    3. Scuze, nu stiu de ce am scris Sultanoiu. Am vrut sa scriu Bogdan Teodorescu. Sultanoiu e un gazetar destul de incisiv de la Gandul.

      Ștergere
    4. De fapt cred ca e semnalul pe care il dau pesedistii doritori de candidatura a lui ponta: baiete, nu tu hotarasti aici, trebuie sa candidezi si gata. plus ca dupa stenogramele pnl unii pesedisti spun ca "pana aici, nu mai e cale de intoarcere".

      Ștergere
  20. ca tot vorbeam de baza electoratului de dreapta.niste date proaspete de la statistica.
    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-16218586-toamna-gasit-5-4-milioane-pensionari-pensia-medie-lunara-808-lei-imbatranirea-demografica-continua.htm

    RăspundețiȘtergere
  21. Sorin Cucerai
    Bucharest, Romania

    Așa. Acum, că m-am mai liniștit, să vedem cum stăm cu protestele .

    Mai întâi, cam care sunt categoriile de public despre care putem presupune că e puțin probabil să participe la proteste civice?

    În primul rând, cei afiliați politic. Nu e un public foarte numeros, dar cei care au un partizanat politic nu participă la proteste civice decât dacă au consemn.

    Pe urmă, nu vor participa la proteste civice persoanele care nu înțeleg finalitatea protestului. E întrutotul inteligibil.

    Iarăși, nu vor participa la proteste - civice sau de orice alt fel - cei care au de pierdut dacă protestatarii reușesc să modifice legile/practicile sociale. Din nou, e perfect inteligibil.

    În fine, la proteste nu participă cuminții, firile conservatoare (nimic peiorativ în asta) și cei pentru care realitățile sociale sunt asemănătoare meteorologiei - forțe independente de voința oamenilor.

    Să luăm acum cazul Bucureștiului, pe care îl înțeleg mai bine. Cel mai mare protest civic recent a adunat 20.000 de oameni. Adică 1% din numărul de locuitori ai orașului. Ceea ce înseamnă că 99% fac parte din categoriile enumerate mai sus.

    Protestul de duminică a strâns maxim 6-700 de oameni, adică mult mai puțin chiar și decât cei 1% care au dovedit că în principiu sunt dispuși să participe la proteste civice. De ce?

    În primul rând, pentru că tema a fost corupția parlamentarilor. Iar tema asta nu intră în topul problemelor care-i frământă pe cetățeni (agenda publicului, cum ar veni). Dar, veți zice, nici protecția mediului nu e pe agenda publicului, și cu toate astea protestele anti-RMGC au scos în stradă 20.000 de oameni.

    Corect. Numai că la corupție lucrurile sunt mai complicate. Fiindcă cea mai răspândită formă de corupție e corupția de subzistență. De-asta și toleranța față de corupție e foarte crescută în România. Iar a veni cu un mesaj de protest de tip anti-corupție în condițiile astea, înseamnă să nu înțelegi că majoritatea săracă, cea care practică corupția de subzistență, se va simți amenințată. Pentru că un atac la adresa corupției e un atac la adresa subzistenței lor.

    Așa că e inutil și contraproductiv să vii cu teorii cum că dispariția corupției va genera prosperitate atât timp cât, pe termen scurt, ea (dispariția corupției) va afecta puternic subzistența majorității cetățenilor, care supraviețuiesc tocmai întrucât corupția de subzistență e posibilă.

    Prin urmare, o categorie importantă de public a fost nu doar neinteresată de protestul de duminică, dar chiar speriată de el. Ceea ce e contraproductiv.

    Mi se pare ipocrit să te plângi că nu iese lumea în stradă. Mi se pare ipocrit și comod. E mult mai ușor decât să faci activism civic propriu-zis: să construiești mecanisme prin care cei săraci să poată supraviețui fără să mai fie obligați să recurgă la corupția de subzistență (veți vedea atunci cât de mulți vi se vor alătura), să explici mecanismele astea, să-i convingi pe oameni că ele funcționează; să fii atent la categoriile de public și să construiești programe/proiecte de interacțiune cu ele; și așa mai departe.

    Pentru asta e nevoie de organizații civice, de management, de marketing, de o cultură organizațională radical diferită de cea a ONG-urilor care și-au câștigat notorietatea în anii 90 (în care organizația e feuda liderului/fondatorului, și în care nombrilismul și heirupismul proliferează dezolant).

    Așa încât, dragii mei hipsteri corporatiști, ia aplicați voi ce-ați învățat în corporații: targetați, măsurați, definiți și produceți proceduri, stabiliți criterii de evaluare, puneți deadlineuri. Pe scurt, manageriați-vă civismul. Abia după ce creați infrastructura asta o să vă puteți aștepta să aduceți oameni la proteste.

    Succes! Vi-l doresc din toată inima, fiindcă altfel vom rămâne cu toții în același rahat.

    RăspundețiȘtergere
  22. ovi...a innebunit pieleanu aseara...s-a enervatsi iar a dat din casa.
    cica ponta si antonescu pe primele doua locuri daca candideaza separat iar restul sunt praf. adica isarescu ia bataie la scor daca candideaza numai ponta sau numai anntonescu si ajunge in turul doi. mru cica e pe la 13-14%, tomac 3%, elena udrea, e praf, predoiu e sub mru...

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog