Faceți căutări pe acest blog

joi, 27 februarie 2014

8 luni până la prezidențiale: despre opoziția alții-decât-PNL

Urmează o lungă perioadă în cadrul căreia subiectele de prim-plan vor fi altele decât cel din titlu. Este deci un moment potrivit să clarificăm câteva lucruri despre care altfel n-o să mai ajungem să vorbim decât prin decembrie 2014.

Care au fost, sunt și vor fi problemele opoziției alții-decât-PNL?

1. Identitate slabă. Toată lumea vorbește despre "dreapta". Însă... din '90 încoace, cu mici excepții, forțele "de dreapta" s-au construit pe o identitate:

a) falimentară sociologic și electoral ( = prea puțini votanți)
și
b) incorectă ideologic.

Cele două lucruri sunt strâns legate. Ideologia nu este o chestie plicticoasă de care vorbesc intelectualii partidului la întâlniri la care se poate moțăi. Ideologia este calea principală de a atrage și convinge votanți gratis. Dreapta, oriunde pe glob, poate fi definită prin două linii de gândire ideologică:

a) conservatorism
și/sau
b) liberalism.

Conservatorism: avem un partid care să susțină stabilitatea, familia, patriotismul, credința în Dumnezeu, optimismul față de România și români, respectul pentru trecut (de exemplu pentru oamenii uciși de comunism), dreptul la proprietate, evident statul de drept și eventual monarhia? Nu, n-avem.

Liberalism: avem un partid care să susțină reducerea TVA măcar la nivelul de dinainte de 2010, reducerea impozitării forței de muncă, reducerea birocrației și aparatului de stat, un climat mai bun pentru oamenii de afaceri, mari și mici, măsuri concrete nu vorbăraie? Nu, n-avem.

Deci pe valorile dreptei: zero. (Lupta împotriva corupției nu e o valoare de dreapta, PSD a putut-o folosi cu ușurință în 2012, PRM-ul în 2000 și asta pentru că și politicieni "de dreapta" au fost, sunt sau vor fi corupți).

Ce are atunci "dreapta"? Două grupuri de votanți:

A) 'Jos Iliescu' din cauza mineriadei din 1990 și a evenimentelor care au precedat-o. Nu se regăsesc aici foarte multe voturi.
și
B) Membrii de partid, familiile membrilor de partid, ce mai pot influența primarii "dreptei" din rural.

Aceste două grupuri, însumate, sunt mici, electoratul votant e prea numeros. Sunt prea mulți votanți în România pentru cât de mic a fost gândit năvodul "dreptei" (adică fără valori ideologice). Masa e înclinată, cărțile sunt măsluite, paradigma e putredă, întotdeauna "dreapta" a fost nevoită să pornească de pe poziții de inferioritate.

Totuși "dreapta" a câștigat alegeri. Cum? Ajungem la al doilea lucru pe care "dreapta" nu-l are acum:

2. Lider carismatic. Dacă opoziția avea o figură forte, USL nu s-ar fi rupt. Pentru că le-ar fi fost teamă.

Pe 6 mai 2010 au murit, politic vorbind, o mulțime de oameni care erau atunci în prim-plan. Sau poate că e prea devreme pentru o re-evaluare. Cum stau lucrurile acum: Emil Boc sau Elena Udrea pot cel mult să ajungă în turul doi și să piardă acolo la o diferență considerabilă.

Cei apăruți după 2010 aveau o șansă atâta timp cât USL exista și avea un singur candidat. În contextul actual ruta s-a încețoșat. Poate că după europarlamentare lucrurile vor prinde viteză.
(Reamintesc cât de greu a câștigat Băsescu, atât în 2004 cât și în 2009, în contextul în care era un lider extrem de performant în planul carismei. Fără valorile potrivite e greu, e foarte greu, pornești cursa cu douăzeci de metri în spatele celorlalți).

În lunile următoare, și mai ales după noiembrie, vom auzi o mulțime de blamări și concluzii, aproape toate tactice, niciuna strategică. Nu există nici soluția de fond (valori) nici soluția-ersatz (un politician care să convingă alte grupuri decât cele marcate cu A și B mai sus). Dacă după înfrângerea previzibilă din iarnă nu se găsesc soluția de fond sau un ersatz, se mai risipește un ciclu electoral.

19 comentarii:

  1. de ce pnl+pdl+pmp+fc etc. nu fuzioneaza intr-un singur partid (cum vroia base in 2005 si a fost refuzat de tariceanu) ? s-ar putea numi ppndl (partidul popular national democrat liberal). sau pnpl (partidul national popular si liberal) sau ppdl, pdnp etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am stat si am tot cugetat.

    Dreapta non-PNL nu pare sa aiba solutii pe rezidentiale. Ma intreb si eu, caci in sondaje nu o vad neam, oare cum ar performa Monica Macovei la prezidentiale? Aveti ceva date sau pareri? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu s-a testat niciodată opțiunea ca parte dintr-un scenariu.

      Practic nu există în planul opțiunilor deschise (adică să i se rostească numele la întrebarea: "Cine ați dori să fie președinte", de exemplu). Asta și pentru că nu s-a profilat, nu a fost menționată drept posibil prezidențiabil.

      Ștergere
  3. monica macovei e, deocamdata, invizilbila in presa
    daca vrei sa alfi ce a mai facut in ultima vreme, trebuie sa intri pe blogul ei :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte buna analiza cu o mica adaugare la votantii dreptei:

    C) oameni cu studii superioare si spirit antreprenorial, liberprofesionisti si profesii liberale (doctori, avocati, profesori, notari, etc...)
    tocmai acesti oameni tin partidul incremenit la minim 16% datorita influentei pe care o exercita asupra celorlalte categorii de persoane.

    In rest, pot aprecia ca manevra de rupere a aliantei a fost una brilianta avand in vedere situata extrem, extrem de proasta a opozitiei si foarte buna a celor 2 partide.
    Aici s-a mai discutat pe forum ca situatia ideala pentru cei 2 lideri ar fi sa ajunga intr-o finala prezidentiala si unul sa ajunga presedinte iar celalalt premier.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in cadrul rationamentului tau e o greseala .iti garantez ca daca ajunge crin presedinte premierul va fi iohannis (sanse 33%) sau basescu (sanse 66%). ponta isi incheie cariera politica daca pierde prezidentialele.

      e mult prea evidenta apropierea dintre antonescu si basescu. eu cred ca a avut o contributie merkel . cancelarul germaniei doreste o dreapta romaneasca unificata in cadrul ppe pentru ca popularii sa aiba in romania si presedintia si guvernul => putere mare pentru ppe in consiliul european, comisia europeana, parlamentul european. asa cum swoboda l-a presat constant de 3 ani pe ponta ca psd sa ia ambele palate.

      Ștergere
    2. În România sunt peste un milion de patroni de SRL/SA și 400 de mii de PFA. "Dreapta" are pe unii dintre ei datorită Pieții Universității, nu datorită viziunii economice. Ce a obținut după 2003 a pierdut în mare parte în 2010.

      Ștergere
  5. Domnule Andreescu aveti o analiza perfecta .
    Nu am scoala dvs dar sustin de ani de zile inexistenta dreptei in Romania . O orgie de "dreptaci" cu programe si statuturi model modernizat al PCR , fara a avea habar ce inseamna notiunea de dreapta la altii si pe alte meleaguri .
    Culmea , la masa votantilor reali si/sau potentiali , nu se chinuie nimeni sa le explice , invete cum se traduc ideile de dreapta in politica . In primul rind in interiorul partidului, a promovarii interne si ulterior in cea de guvernare . Se vede ca nu face bine nomenclaturii din moment ca absolut toate partidele si politicienii perindati la guvernare au avut ca slogan : "mai multe taxe , mai mare cheltuiala publica , mai multa birocratie " . Inclusiv aia "de dreapta" .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt Mateescu :) mulțumesc de aprecieri.

      Ștergere
    2. Si totusi am citit de 2 ori textul inainte sa il public . :)
      Batrinetea (care nu exista ) sau graba de a scrie . :)
      Cer scuze pentru "botezare".

      Ștergere
    3. ... totusi un miel n-ar strica... avand in vedere ca vin si pastele... eu oricum trebuie sa aduc vinul :)

      Ștergere
  6. reducerea cheltuielilor bugetare, reducerea progresiva, pana la disparitie, a tuturor subventiilor bugetare, reducerea progresiva a tva chiar pana la 10%, simplificarea sistemului de taxe ce ar viza scaderea numarulului lor pana la maximum 10, desfiintarea, intr-un orizont de timp rezonabil (20 de ani) a contributiilor la sistemul public de pensii si de sanatate, vouchere educationale, parteneriat public-privat in lucrarile publice, toate astea si multe altele ar fi masuri de dreapta (liberale) care nu au fost niciodata puse in discutie in romania si care, probabil, ar atrage in prima faza, un procent de electorat la nivelul unui partid deja intitulat liberal. nisa exista, si ar fi mai usor de implementat de actualele partide autointitulate liberale, decat de partide noi. nu trebuie decat schimbati liderii

    RăspundețiȘtergere
  7. Barbu, nu avem inscrisi in actualele partide. Dar in ROmania populatia este majoritar de dreapta, doar ca stii bine ca nu ai cum sa pornesti de la firul ierbii nimic.

    http://sociollogica.blogspot.ro/2013/12/o-propunere-de-schimbare-legii.html
    http://www.youtube.com/watch?v=GFGRA7KJ0OM
    http://www.youtube.com/watch?v=SP1ywWypWa8

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. monica macovei are o propunere legislativa postata pe siteul ei...
      http://www.monica-macovei.ro/blog/2014/02/23/doar-500-de-membri-fondatori-pentru-infiin%C8%9Barea-unui-partid-politic-propunerea-mea-pentru-schimbarea-vie%C8%9Bii-politice/

      Ștergere
  8. Ca leftist declarat ma declar satisfacut de analiza. Care dincolo de leftismul meu mai este si corecta. :-)
    Asta daca nu incepi sa visezi frumos in sensul ca doctorii, avocatii, profesorii si notarii trebuie sa fie de dreapta neaparat, sau ca Merkel face o dreapta in Romania(caz in care oricum n-ar conta ce scriem noi pe aici), ori ca scadem taxele pana la un nivel inexistent in Europa civilizata sau in SUA.
    N-am scris in spirit polemic, ci doar cu bun simt, si inainte sa sara cineva in sus, daca doriti sa faceti o paralela pe plan mioritic cu conservatorismul amintit de gazda noastra, atunci mergeti la Partidul Conservator si Barbu Catargiu. Cu moartea acestuia a murit si "PPE-ul" romanesc. sau "CDU-ul" romanesc, sau cum vreti voi sa-i spuneti, iar restul e Liderul Carismatic, e Basescu....care nu mai este.
    In ceea ce priveste liberalismul, acesta e mai degraba o stare de spirit si nu o ideologie politica in Europa de astazi. Iar daca te duci in SUA si spui ca esti liberal, aia o sa te creada socialist. Chestiile astea cu profesiile liberale sunt mai degarba o nostalgie dupa vremurile in care monoclul era la mare cautare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. concluzia mea este....educatia! dreapta trebuia si trebuie sa-si creasca electoratul. avem cel mai mic nr de absolventi cu studii superioare raportat la populatie. si cum spunea antonescu in 2011 in confruntarea ptr sefia pnl cu tariceanu..."dreapta trebuie sa insemne libertatea si nu profitul".

    RăspundețiȘtergere
  11. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam se afla o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
    *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
    *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
    *Dacă doriți să tratați infertilitatea.
    *Dacă doriți să vă răzbuni/reprimi proprietatea.
    *Dacă vrei o vrajă de promovare.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog