Faceți căutări pe acest blog

luni, 31 martie 2014

IRES: dileme și oportunități

Două sondaje IRES la aproape un an distanță, aceeași întrebare: "Dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidențiale, cu cine ați vota?", aceeași metodologie (întrebare deschisă, nu există listă de răspunsuri, respondentul rostește orice nume dorește, poate să rostească de exemplu numele președintelui în funcție deși el nu poate candida). Cel mai recent sondaj este aici, întrebarea este pe ultima pagină.

* Numărul potențialilor candidați care trec de 5%, un prag al relevanței, era de patru acum un an și este de șapte acum.

* Într-un an Ponta l-a depășit pe Antonescu în topul preferințelor, lucru care nu surprinde întrucât votanții fostului USL s-au redistribuit conform preferințelor de dinaintea de formarea Uniunii.

* Spațiul populist (Dan Diaconescu + Vadim + Becali) e în cădere: 13% în urmă cu un an, doar 7% acum.

* Spațiul ARD+Băsescu opta atunci pentru două persoane care cumulau 24%: președintele însuși și MRU.
În clipa de față de față același spațiu cumulează 27% dar conține cinci opțiuni. Aceste opțiuni sunt distribuite dezechilibrat, ceea ce matematic vorbind e un lucru bun pentru cauza opoziției: 22% la MRU și Traian Băsescu, restul de 5% la Boc, Predoiu și Udrea.

* Ierarhia de acum pare să semene foarte mult cu tabloul intențiilor de vot pentru partide: un bloc solid și multe opțiuni mai slabe, toate sub 15%.

Propun perspectiva conform căreia în realitate lucrurile stau un pic altfel:

Bazinul de lucru al PSD = Ponta la care putem adăuga cu ceva semne de întrebare opțiunile pentru Geoană și Oprescu = 38%.

MRU = 12%
Băsescu&Boc&Udrea = 14%
Suma "12+14" nu se face, Elena Udrea (aici) și Sebastian Lăzăroiu (mai prudent) merg pe alte opțiuni decât MRU.

Antonescu + Iohannis: 15%

Populiștii: 7%

Jolly joker: cei 7% la Tăriceanu. Unde se duc aceste voturi dacă Tăriceanu nu candidează? E vorba de nostalgici ai USL - caz în care s-ar putea deplasa la Ponta? Sunt liberali care ar reveni la Antonescu? N-ar mai vota de fel?

Procentele de mai sus nu sunt scoruri electorale, ci grupări de preferințe. A exprima o opțiune este ușor, a veni la vot - mai ales dacă persoana pe care o doreai președinte nu candidează - este ceva mai greu.

Concluzia ar fi că nimeni n-are motive de a desface sticle de șampanie ci mai degrabă de a privi cu încruntare spre viitor.

Ponta stă bine dar nu perfect. Domină scena dar n-o strivește în planul opțiunilor de vot precum Iliescu în anii '90 sau Năstase în 2001-2004, este pe locul întâi dar nu are certitudini privind turul doi. Trebuie să spere la lipsă de unitate și/sau demobilizare în spațiul electoral PNL+PDL+PMP+MRU+etc etc etc pentru a fi sigur de victorie.

Niciodată un om cu partid de 3% nu s-a aflat într-o situație așa de bună ca MRU acum. Observăm că tactica "așteptării până după europarlamentare" a dăunat tuturor candidaților opoziției cu excepția sa. Elena Udrea și Emil Boc au distanțe colosale de recuperat atât în turul unu cât și, conform INSCOP, într-un eventual tur doi. Pe de altă parte, atât Traian Băsescu (indirect) cât și Sebastian Lăzăroiu au sugerat în mod repetat că Boc ar fi o candidatură puternică, a se citi "preferată". Urmează o vară toridă.

Antonescu e sub numărul de susținători din 2009 dar trebuie doar să câștige lupta pentru locul doi din care nu este eliminat de fel. Europarlamentarele au căpătat o importanță disproporționată pentru PNL, mai ales în contextul emigrării de aleși locali și membri de organizație. De asemenea Antonescu începe să aibă nevoie ca "unificarea candidaturilor dreptei" de după prezidențiale:

a) să nu aibă loc
sau
b) să-l includă printre participanți.

28 de comentarii:

  1. Buna ziua,

    Cred ca Boc e sugerat ca "preferat" mai degraba in perspectiva eventualei recuperari a PDL-ului din mana lui Blaga. Blaga si Antonescu au totusi o ultima sansa de a-si mentine conducerea prin colaborare chiar si in cazul in care scot sub 15%, respectiv 20%. Cel mai probabil PDL va obtine 12%, iar PNL 15%. E foarte interesanta situatia, atat PDL, cat si PNL au de ales intre a se alia sau a deveni o anexa a PMP-ului, respectiv a PSD-ului. Nu cred ca-si pune cineva serios problema canidaturii lui Boc. Nu are charisma de loc. Pana si Udrea vorbeste mai bine.

    @Barbu Mateescu
    Cine a beneficiat de caderea PPDD-PRM-PNG? Cam toate celelalte partide im mod difuz? Sau PSD si, de ce nu, PDL-ul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Blaga si Antonescu au totusi o ultima sansa de a-si mentine conducerea prin colaborare.................................................Colaborare la ce? Ce alternativa ofera ei electoratului? Antibasismul?Din punct de vedere al buzunarului cetateanului a fost inutil si pana acum...dupa 22 decembrie e istorie.Pentru cei cu idei putine si fixe,antibasismul se poate gasi si la PSD.Se ofera moca zilnic.In rest e greu sa faci un program politic comun...Blaga-Antonescu.Unul asa, la vrajeala ,pentru alegeri,cum a fost si cel al USL....e usor de facut.Dar cine ii mai crede?

      Ștergere
    2. blaga si antonescu sunt opozitia, basescu si ponta sunt puterea. sa fie antiponta si antibasescu si e suficient pentru a castiga

      Ștergere
    3. E oricum suficient cat sa piarda :P
      Eu nu voi vota o alianta PNL-PDL fara girul lui Basescu. Si nici cu girul lui nu m-as baga la vot daca mi-l propune pe Antonescu sau pe Predoiu. Da, stiu, va fi o psihoza imensa cu rusofilul Ponta care ne readuce in anii 90, raul mai mic, bla bla bla. Dar nicu Blaga sau Antonescu nu mi se par ca ar indrepta tara catre Vest, stat de drept sau ca ar dori politici care sa mareasca clasa mijlocie...

      Ștergere
    4. "Cine a beneficiat de caderea PPDD-PRM-PNG?"

      1. Din milionul de PRM-iști din 2004 o parte a murit, alții nu mai votează, unii au rămas alături de PRM.

      2. PNG: balon de săpun. Erau în majoritate oameni care nu intenționau de fapt să vină la vot. O bună parte îl simpatizau pe Traian Băsescu mai mult și au venit la vot pentru el.

      3. PPDD: clar PDL. Tot anul 2013 PDL+PPDD = constantă, în timp ce scorul USL rămânea nemișcat. PPDD a fost o soluție în 2010-2012 pentru oamenii cu o educație nu foarte înaltă care îl simpatizaseră pe Traian Băsescu (pe carismă) dar care au fost dezamăgiți de măsurile de austeritate.

      Ștergere
    5. aberati cu seninatate, PPDD a cazut in sondaje fiindca au ramas fara organul de propaganda OTV care a fost inchis abuziv de catre Ponta.
      In Romania de 25 de ani dispar doar partidele care nu au guvernat niciodata gen PPDD sau PRM iar cei care au distrus-o castiga cu 70 %.
      Si din nefericire pentur noi, exista inca propagandisti de teapa ta care lanseaza astfel de diversiuni ordinare.

      Ștergere
  2. Aici un articol care-l cam scoate pe Boc din cursa:
    http://www.ziare.com/emil-boc/premier/cand-mitul-onestitatii-se-prabuseste-1290774

    Sa zicem ca Ioana Ene e onesta. Dar as paria ca voteaza cu PDL-ul deoarece Macovei...

    RăspundețiȘtergere
  3. cu alte cuvinte dancu face un sondaj inutil cu cifre care sunt prezentate pe la antene si rtv in mod manipulator ca intentie de vot. totul pentru a sugera ca ponta e imbatabil. e doar o mizerie a presei pesediste

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chestia cea mai bizara e ca abia de vreo doua luni li s-au deschis ochii multora care i-au tinut larg inchisi din 2007 pana in 2014. Cam mult, totusi...
      Abia astept momentul in care personaje de genul lui Andrei Marga sau Norica Nicolai vor sustine tandemul Iohannis-MRU sau Iohannis-Predoiu...

      Ștergere
    2. ... desi in realitate nu-i nimic de ras: daca ne uitam la fapte, nu la vorbe, PNL si PDL au predat, in repetate randuri din 2007 incoace, guvernul romaniei PSDului, fara alegeri, cu toate ca guvernul nu-l castigasera ei ci basescu; acum cine este persoana cea mai urata in cele 2 partide? basescu evident! :))))

      Ștergere
    3. Corect.....dar nu pentru asta il iubesc ei pe Basescu, ci pentru faptul ca le-a oferit cu o mana guvernarea si cu cealalta le-a deschis portile spre DNA.Cu alte cuvinte,degeaba ti se ofera ciolanul puterii daca nu te apara si de puscarie.Nu mai e ca pe vremuri ,cand furai linistit ...o parte pt. partid,doua parti pt. tine....si marmota din justitie invelea ciocolata si toata lumea era fericita,libera,prospera.

      Ștergere
  4. Sunt mirat ca MRU are procente serioase, cata vreme el e practic fara partid, fara suport mediatic. E aici doar o anume simpatie sau chiar intentie serioasa de vot? Daca ar avea atata intentie de vot, de ce nu reuseste sa transfere si partidului macar jumatate din voturi?
    Oricum, e un interesant pentru observatori. Cine pariaza acum, poate castiga bine. Scena politica se va schimba major in anul urmator.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca ar avea atata intentie de vot, de ce nu reuseste sa transfere si partidului macar jumatate din voturi?............................................Te pot lumina daca doresti.In decembrie votam presedintele...un om ,nu partide.Iar la europarlamentare ,interesul alegatorilor este mic rau,oferta mare,voturile se tot imprastie.Pana si Dragnea, acest David Copperfield al voturilor mortilor,recunoaste ca la vot se vor prezenta doar 30-32 la suta .

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca are chiar sanse reale la prezidentiale si poate fi cel ce face jocurile politice in Romania, de ce politicienii nostri atat de oportunisti nu se inghesuie sa-i fie in preajma? Cred ca e mai degraba simpatie decat intentie de vot. Desi pentru gustul multora e prea elevat, sofisticat, intelectual si nu e destul de popular asa cum ii place romanului. M-as bucura ca in Romania olimpicii sa aiba mai multa trecere decat corijentii sau plagiatorii. Masinaria de voturi a partidelor conteaza foarte mult si la prezidentiale, cand avem votul cel mai uninominal posibil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. MRU a facut un joc destul de inteligent neimplicandu-se in lupta dintre PMP si PDL. Nici un s-a asociat cu Udrea sau EBA, dar nici cu Blaga. De asemnea, a pastrat o neutralitate prietenoasa fata de Basescu, care la randul lui nu-l prea baga in seama. Problema lui MRU e ca are cam interzis la televiizunile de stiri (B1-PMP, RTV+Antena-PSD, Realitatea-PNL), dar si in ziarele centrale. Exceptii ar fi Adevarul si partial Digi24. Incearca sa compenseze prin multe prezente la televiziunlile din teritoriu. PFC-ul e un partid caruia probabil ca-i lipsesc fondurile de care dispun celelalte partide si de aceea nu prea are posibilitati de promovare si nici nu atrage nume grele, care prefera mai sigurul PMP sau chiar traditionalul PNTCD. In orice caz, cred ca ar fi benefica trecerea pragului de 5% de catre PFC. Poate ca asa se va putea ajunge mai usor la un compromis intre partidele de dreapta. Daca ar intra in turul doi MRU, eu cred ca s-ar putea intampla ceva asemanator cu alegerile de zilele acestea din Slovacia, unde Ponta-ul lor, cu un partid stangist de 40% a pierdut alegerile prezidentiale in fata unei coalitii de partide mici de dreapta.

      Ștergere
    2. Nu rupe norii la carisma nici MRU, dar oricum e altceva decat Predoiu, de ex. Interesanta e schema cu lista la europarlamentare, in care locul va fi luat de filiala cu cel mai mare numar de voturi. TB a vorbit la B1Tv de un om care il bate consistent la simpatie pe VVP si nu e Isarescu. Si care vine tare din urma. Cin' sa fie oare? Iohanis?

      Ștergere
    3. mru , daca era om serios , se inscria in pdl inca din ianuarie 2012. asa putea sa se duca in pmp anul asta sau sa ramana in pdl. si era candidatul dreptei la prezidentiale. dar a avut ideea imbecila de a fi presedinte al unui partid nou si de a-l astepta pe basescu sa-l ia de manuta si sa-l puna candidat al dreptei unificate tot de basescu. pe scurt, nu e un om de actiune

      Ștergere
    4. Eu cred ca a facut bine ca nu s-a inscris in PDL. Acolo nu se poate face treaba cu Blaga si Cezar Preda ca opozitie interna. Si nici la PMP nu se poate face treaba cat timp totul se invarte in jurul Elenei Udrea. Atat Blaga, cat si Udrea au contribuit la caderea guvernului MRU deoarece acesta nu le-a acceptat cererile de folosire a bugetului de stat in beneficiul baronilor din subordine. Cred ca maximul de compromis in ce-l priveste pe MRU, si anume ARD-ul, a fost facut. Oricum nu a iesit bine nici ala...

      Ștergere
    5. ma ovi ma...mru nici nu stiu daca are notorietate suficienta. iar unde o are e cam 90% grevata de protocoalele alea nesimtite, de comentariile facute la deszapezire.
      daca tu il vezi in stare sa mobilizeze alegatorii care sa rupa usile la sectiile de votare te inseli. mru asta e un fel de geoana mai scund...
      ma gandeam si la johannis, care si el are un discurs de iti da limbile de la ceas inapoi. singurul care poate mobiliza o multime prin discurs e antonescu, orice ce ai zice/crede tu despre el. la toamna trebuie unu bun de gura si care e harsait in ale politicii, daca dreapta vrea sa castige ceva.
      singurul care-l poate pune cu botu pe labe pe ponta intr-o confruntare directa e antonescu. poate iti aduci aminte ca in 2009 l-a pus chiar pe basescu la colt.
      daca pnl nu face 20% la europarlamentare atunci pnl se va duce cel putin o parte spre tariceanu si orice alt candidat al dreptei o va lua in freza.

      Ștergere
    6. Decat sa castige "dreapta" cu Antonescu mai bine castiga Ponta. Si te asigur ca multi basisti hardcore gandesc tot cam asa. Si fara noi, multi, putini, prosti, destepti, cum ne vezi tu pe noi, Antonescu nu va fi Presedinte. Sunt sigur ca PNL-ul intelege chestia asta si cred ca va lua masuri pentru un tandem de genul MRU-Iohannis. Chit ca o sa-ti intoarca limbile la ceas. Decat sa-ti intoarca limbile la KKRW...

      Ștergere
    7. asta e! pana acum cateva zile erai cu boc, azi vad ca ai mutat pe mru.
      inseamna ca dancu are dreptate, la fel si mirel palada...
      dar de ce ma mai mir cand ati sustinut ca boc e ok, ca reteta fmi a fost ok si cate si mai cate...iar viata si timpul v-a aratat ca ati fost cu capu in sac.
      ce mai cnteaza inca o data...

      Ștergere
  7. johanis cu o echipa buna in 5,6 luni e peste ponta la intentie de vot. probabil ca a doua zi dupa europarlamentare se va anunta intrarea lui in cursa pentru cotroceni

    RăspundețiȘtergere
  8. http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/ce-le-spune-aritmetica-lui-antonescu-si-lui-ponta-104802.html

    RăspundețiȘtergere
  9. Analize liberale facute de comentatori liberali menite a-i incuraja pe militantii liberali. :))
    In 2004 n-a castigat nici o dreapta, a castigat un socialist, iar scorul a fost de 50-50. Asta era eticheta candidatului Basescu, un socialist aflat in internationala socialista si care se opunea intrarii psd-uluii in pes.
    Astea sunt chestii de publicitate electorala jenanta. Barbu va mai zice despre carisma candidatului, va mai atrage atentia la mesaje, dar voi credeti ca romanii sunt niste roboti de stanga sau de dreapta care votoza incolonati orice prost propus de astia. Geoana a aflat pe pielea lui, urmeaza s-o afle dreapta anul asta.

    RăspundețiȘtergere
  10. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam se afla o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
    *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
    *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
    *Dacă doriți să tratați infertilitatea.
    *Dacă doriți să vă răzbuni/reprimi proprietatea.
    *Dacă vrei o vrajă de promovare.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog