Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 2 aprilie 2014

CSCI vs. IRES: clarificări privind opțiunea la prezidențiale

În ultima perioadă au apărut două sondaje separate care măsoară intenția de vot la prezidențiale: un sondaj IRES și un sondaj CSCI

Atât vizitatori ai blog-ului cât și destui politicieni au fost mirați de rezultate. La mijloc se află o confuzie, și anume încercarea de a compara rezultatele.

Întrebarea este aceeași, dar opțiunile aflate la dispoziția respondentului sunt diferite, ceea ce schimbă și structura răspunsurilor.

În sondajul CSCI se testează scenarii, adică liste de candidați. Este o simulare a exercițiului de vot din ziua alegerilor. Accentul cade pe replicarea cât mai realistă a situației din toamnă.
În sondajul IRES respondentul e liber să răspundă după cum dorește. Nu există o listă din care trebuie să aleagă un nume. Accentul cade pe o captare cât mai fidelă a preferințelor.

Rezultatele nu au cum să fie identice, mai ales pentru că avem o scenă politică cu multe personalități iar candidaturile nu sunt clare. Ce se întâmplă dacă niciuna din opțiunile din sondajul CSCI nu e pe placul tău? Nu vei răspunde sau te vei reorienta spre una din opțiunile disponibile. Sondajul IRES îți permite într-o mai mare măsură să îți afirmi punctul de vedere, dar va cuprinde în mod inerent și opțiuni care nu vor exista pe buletinul de vot.

Exemplul cel mai evident vine de la oamenii pentru care Traian Băsescu ar fi cea mai bună candidatură a opoziției, dacă ar putea candida. La sondajul CSCI sunt obligați să se reorienteze spre unul din numele de pe listă. Sondajul IRES le permite să-și afirme opinia ca atare.

În viața de zi cu zi vedem această diferență sub altă formă. Dacă aș întreba 5 fani al brand-ului Mercedes și 5 fani ai brand-ului Porsche care este brand-ul lor favorit, structura răspunsurilor ar fi:

Mercedes 50%
Porsche 50%

Dacă însă le-aș pune la dispoziție doar următoarele opțiuni:
a) Dacia
b) Lada
c) Porsche 
și
d) Toyota

fanii "Mercedes" n-ar mai putea opta cum doresc. Unii s-ar reorienta spre Porsche, alții spre Toyota sau Dacia sau Lada, iar structura răspunsurilor ar fi foarte diferită, de exemplu:

Porsche 70% (cei 5 fani inițiali + 2 fani Mercedes obligați să se reorienteze)
Dacia 10%
Lada 10%
Toyota 10%

Atenție - ambele întrebări ar măsura același lucru (brand-ul favorit) și opiniile acelorași 10 oameni. Diferențele între rezultate sunt, însă, consistente.

Care sondaj e perfect sau mai aproape de realitate? Ambele metode au puncte tari și puncte slabe.

Întrebarea-cu-listă devine utilă atunci când lista candidaților este cunoscută, ceea ce nu e cazul acum. După cum arătam mai sus în exemplul cu mașinile, apariția unei candidaturi sau înlocuirea unei candidaturi preconizate cu alta schimbă toate procentele, mai puțin sau mai mult. În cazul în care "nimerești lista", întrebarea e foarte utilă (de observat că CSCI a propus trei scenarii diferite). Spre sfârșitul anului vom vedea exclusiv întrebări închise.

Întrebarea deschisă investighează susținerea pentru un potențial candidat sau altul. Este o metodă care permite analizarea în detaliu a opțiunilor votanților, însă nu are cum să livreze rezultatul alegerilor.

Niciuna din prezentările celor două sondaje nu arată câți din totalul eșantionului au răspuns la întrebarea/întrebările privind prezidențialele. Acest lucru limitează calculele și analizele care se pot realiza. La un nivel mai superficial se poate observa că nu există diferențe majore în ierarhie, că Ponta e pe locul unu, că opoziția non-PNL-istă are la dispoziție un bazin mai mare decât Antonescu (în special dacă Predoiu nu este Candidatul Unic) și cam atât.

59 de comentarii:

  1. opozitia non-penelista daca se uneste nu inseamna ca isi va mentine totalul. in voturi 1+1 nu fac 2, ci mai putin de 2. unii il plac pe neamtu si nu o plac pe udrea, altii il plac pe stolojan , dar nu pe mru. asa ca daca se unesc nu inseamna ca vor si reusi, a mai fost unificata opozitia non-pnl si a luat ca ARD in decembrie 2012 doar aprox. 17%.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai dupa greseala candidaturii pdl la localele din 2012 in diverse formule unificatoare, acum cred ca se incearca captarea electoratului de tot felul fiecaruia oferindu-i-se ce doreste:
      vrea electoratul un justitiar..i-o dam pe macovei, vrea cancan...i-o dam pe udrea, doreste un intelectual..ia neamule pe mru, daca doresti unu mai sarit cu capul si cat se poate a dreapta...ia de aci pe neamtu.
      chestia e ca dupa ce i-ai separat pe toti, cum ii amesteci la loc si daca timpul va permite asta!? unii deja incep sa lanseze semintele unificarii spunand ca mircea marian ca se vor tine cu mana de nas si vor vota boc.
      altii spun ca vor sta acasa si ca mai bine psd ca sa se aleaga praful ca sa o luam de la zero. ceea ce e cam sigur ca se va intampla ptr ca chiar daca psd nu va rupe pnl dupa europarlamentare, dupa castigarea prezidentialelor se va intampla ca acesta va avea 2/3 din parlament si va face ce-i va trece prin cap.

      Ștergere
    2. Opozitia non-penelista (ma refer la votanti) este totusi cea mai omogena si mai putin antagonista. Daca se gaseste o cale de mijloc, ma refer la candidat, o sa voteze in corpore acel candidat. Nu sunt fracture mari intre acesti votanti, pentru ca partidele au fost la un loc relative recent (2012) si nici nu au avaut loc atacuri dure si de mare durata (contrele Udrea-Blaga-Macovei-Preda) sunt recente.

      Si nici nu sunt atat de dure: de exemplu Macovei si-a tinut gura, eu nu a vazut contra-atac dur la Udrea sau Eba sau Basescu in zilele astea.

      S-ar putea ca tactica sa dea roada la europarlamentare: PDL+PMP sa ia impreuna mai mult decat ar fi luat un PDL singur. PMP va trage din nucleu dur al lui Basescu, PDL o sa incerce sa iasa din cercul asta, adoptand o atitudine mai rece fata de Basescsu, dar defiland cu "capacitate de bun organizator"a lui Blaga si cu Macovei - europarlamentar performant.

      E pacat doar ca procentele FC se pare ca se vor pierde iremediabil, pt ca se pare ca FC nu o sa treaca de 5%.

      Adica e posibil ca PDL+PMP+FC sa ajunga la 25% la europarlamentare. Un singur partid "basist" pana la capat, gen PDL, nu ar fi reusit asa ceva.

      Oricum prezidentialele sunt altceva. Opozitia non-PNL are o misiune mult mai grea acolo (trebuie sa sparga niste bariere). Dar depinde foarte mult de candidat. Un candidat prea apropriat de Basescu nu are sanse.

      Ștergere
  2. Laurentiu, am o dedicatie pt. tine :P
    http://www.kmkz.ro/wp-content/uploads/2014/03/liberal-de-stanga.jpg

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma ovi, eu sunt mic intreprinzator particular care are nevoie sa fie protejat de catre stat impotriva rechinilor mari, impotriva concurentei neloiale, etc. ca oi fi liberal de stanga, de dreapta...in orice caz ideea incepe cu cuvantul liberal. tu ce esti?

      Ștergere
  3. PRM, Diaconu, Noua Republica nu vor participa la Europarlamentare. PNTCD e partial acceptat, au o problema de acte cu candidata Stavrositu. Cred ca PSD e cel mai multumit, niste procente care in mod normal s-ar fi redistribuit, merg direct la ei. Ca daca sunt peremist sau antenist cu Diaconu si nu pot vota cu astia, fie stau acasa, fie merg si votez cu PSD-ul. Bingo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ia pe loc repaus, ca se vor adresa instantei de judecata care va hotara ce si cum...
      inainte sa scrii, pune si tu mana si intreaba-l pe boc cum vine treaba, ca macar atata lucru o stii si el.

      Ștergere
  4. Voturile acelea daca nu faceau pragul ajungeau la cel mai puternic (PSD &Co). Asa insa, votantii respectivi vor alege alte partide, deci sanse mai mari de depasit pragul pentru partidele ramase in cursa. Analizele sociologice pot arata unde se duc acesti votanti.

    RăspundețiȘtergere
  5. @laurentiucat: "Antonescu, despre PSD: I-am adus la guvernare şi l-am făcut pe Ponta din mai nimic ditamai premierul"... iata cel putin doua motive ca sa nu-l votez pe idiot!.... hai, o zi buna iti doresc,
    http://www.realitatea.net/antonescu-despre-psd-i-am-adus-la-guvernare-si-l-am-facut-pe-ponta-din-mai-nimic-ditamai-premierul_1413322.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta e democratia. incerci, experimentezi,te repliezi,inveti. sau vrei sa moara basescu la butoane?

      Ștergere
    2. E treaba votantilor USL ...au ceea ce au votat.Daca as putea l-as invia si pe Ceausescu ca sa fie fericiti.La o finala Ponta-Antonescu nu voi vota.Nu am ce alege.Din partea mea puteti sa stati si 30 de ani cu ei pe cap,eu sunt ferit de efectele nocive pe care le produc .Uneori oamenii trebuie sa aiba parte de ceea ce isi doresc pentru a invata din greseli.

      Ștergere
    3. fratele meu care o duci bine da in anonimat. si eu sunt precum in prima strofa din urmatoarea poezie:
      Gruia lui Novache

      Supt un poume ouriașe, Gruioa oadormise
      Doarme ca un coupilașe legănat dee viiise.
      Paloșu-i atârnă-n cui, legănat de-o crache,
      Murgul paște-n voia lui, rumegă și cache.

      dar problema vine ptr toata lumea in strofa a doua:

      - Scoale Gruoio drag copil, Scoaleo Gruoio draghe!
      Au nu vezi cum vin tiptile turcile și leagă?
      Turcile aduc cu ei funii de mătase,
      Funii răsucite-n trei și-mpletite-n egy, kettő, három, négy, öt, hat...
      Tii bassza meg! pe romunește șase!

      pricepi?

      Ștergere
  6. Buna seara,

    @Barbu Mateescu.
    A aparut acum cateva ore un sondaj IMAS care cred (dar nu sunt sigur) ca da nu numai situatia la zi la capitolele incredere in personalitati si intentie de vot la partide, dar facea si un istoric al acestora in ultimele luni. Din pacate, a fost publicat in exclusivitate la Antena 3 si o multime de informatii care nu-l intereseaza/avantajeaza pe Varan nu au fost reluate.
    Poate gasiti studiul integral.

    Aici stira truncata: http://www.antena3.ro/romania/dincolo-de-stiri-sondajul-imas-care-indica-pe-cine-trimitem-la-bruxelles-in-25-mai-249439.html

    P.S. Evident, A3 nu au uitat totusi sa mentioneze ca PNL sunt la sub 15% :) :) :) .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alin teodorescu(imas) a fost la antena 3 si a zis ca ponta nu are nicio sansa in turul 2, se coalizeaza toti impotriva lui. cristina topescu(prezentatoarea) a ramas socata. iar sociologul alfred bulai i-a zis ca pnl a iesit prea tarziu, trebuia sa iasa demult de la guvernare . soc de 2 ori.

      Ștergere
    2. alin teodorescu(imas) a zis ca psd 42, pnl 16, pe site la antena 3 e o greseala (intentionata)

      Ștergere
    3. ovi-aoooleeeu! unde a zis omu ca are pdl bazinul electoral? nu se poate! minte!


      Ștergere
    4. Alin teodorescu(imas) a fost la antena 3 si a zis ca ponta nu are nicio sansa in turul 2, se coalizeaza toti impotriva lui. cristina topescu(prezentatoarea) a ramas socata. ..........................DOAMNEEEE! NU NE LASATI DOMNU PONTAAAA! CUI RAMANEM? CINE NE MAI DA GALETI,ZAHAR SI ULEI? CINE NE MAI DA AJUTOARE CA SA PUTEM STA ACASA?CUM SA TRAIM FARA LOCURI DE MUNCA LA STAT SI FARA SPAGA ? FEREASCA DUMNEZEU SA VINA VREUNUL CARE NE OBLIGAM SA TRAIM CA IN DEMOCRATIILE OCCIDENTALE....MUNCIND,FARA SPAGA, CU LEGI CARE SE SI APLICA...SI CU CORUPTII LA PUSCARIE! BRRRRR! BIATA TOPEASCA E DISTRUSA!

      Ștergere
    5. laurentiucat.......unde a zis omu ca are pdl bazinul electoral?...........IL ARE LA PMP .DACA MAI INTARZIE PUTIN,PNL SI PDL RISCA SA FACA FUZIUNEA DOAR INTRE CRIN ,BLAGA SI ACTIVUL LOR DE PARTID.

      Ștergere
    6. Laurentiule, la ora actuala bazinul PDL-ului e format cel putin pe jumatate din votantii din 2012 ai PPDD-ului. Aici suntem de acord. PDL e in buna masura noul PPDD. Cred ca e foarte periculos pentru ei sa aiba un astfel de bazin electoral, format in mare parte din bizonime juvenila, care voteaza cu un amestec de nepasare iresponsabila si mistocareala. Cand o sa apara urmatorii populisti mai talentati, PDL-ul o sa se trezeasca sub pragul electoral... Cred ca cei mai elitist electorat e acuma la PFC. E asa de elistist ca nu trece pragul, e pe la 4%...

      Ștergere
  7. Acu' nu stiu ce sa zic. Sondajul asta e "bun" sau "rau" ? :))) Aia care l-au facut "minte" si "are" boala pe liberali si pe Crin, sau "e" baieti de incredere ? :)))

    PNL 15+ PDL 8+ PMP 8 = 31+ PPDD(ca sunt dă dreapta si ei hahahah) 8= 39 + UDMR 7(ca si ei sunt dă dreapta) = 46%

    Ce mai dreapta... :))))

    RăspundețiȘtergere
  8. crin e singurul cu sanse in turul 2. daca ajunge ponta cu udrea/mru, la fiecare afirmatie a lor ponta va raspunde:"ai taiat pensiile si salariile, ai distrus tara". crin nu poate fi atacat pe subiectul asta. practic ponta nu are cu ce sa-l atace pe antonescu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vorbim despre turul 2 ...si despre ce sanse are Ponta si ce sanse are Crin.Prea putin important.Romania si romanii nu au nici o sansa ...nici cu unul,nici cu celalalt.De 2 ani au tot aratat ce pot.Priviti in buzunare,priviti la cata dreptate au promis si cata dreptate au facut.....nu s-a schimbat nimic.Ponta e preocupat sa isi apere baronii de puscarie,Crin e preocupat de scaunul de la Cotroceni.Atat.

      Ștergere
    2. parerea ta... si pe cine propui?

      Ștergere
    3. Este simplu.....doresc un presedinte care sa limiteze puterea baronilor locali,acesti mici ceausesti, care mentin provinciile romanesti intr-un amestec de feudalism... pudrat la ocazii cu comunismul festivist .In baronatele lor avem de 25 de ani cele mai mici salarii,cel mai mare somaj,cele mai putine investitii,cei mai multi asistati social(armatele lor de votanti docili).....efecte clare ale coruptiei endemice.Solutia? Sa se limiteze mandatele primarilor si ale sefilor de consilii judetene dupa modelul de la prezidentiale....nu mai mult de doua.Doresc un presedinte care sa nu atace periodic partenerii din NATO si UE ,organisme la care am aderat de bunavoie si din interes national.Un presedinte care sa nu creada ca prin denigrarea aliatilor si blocarea initiativelor europene ,gasim mijlocul cel mai bun de a avea relatii profitabile cu Rusia.Un presedinte care sa nu atace zilnic justitia,sa nu ii planga pe infractorii condamnati definitiv,oricare ar fi ei... si sa nu incerce sa protejeze clasa politica prin tot felul de legi speciale.Un presedinte care sa nu fie papusa unor oligarhi ,un presedinte care are nu numai curajul dar si puterea de a schimba lucrurile....ma gandesc aici la o altfel de descentralizare.Nu mai mult control pentru baronii locali ci dimpotriva.Nu mai vrea ca managerii de spitale ,directorii de la deconcentrate ,directorii de scoli etc...sa fie numiti politic. Ar mai fi multe de adaugat.....

      Ștergere
    4. Bleah, propaganda pe fata. Nu uita de cleptocrati. :))))

      Ștergere
  9. Cu sistemul electoral actual, cu exclusivitatea unor partide politice osificate, nicio sansa de progres. Cele cateva institutii curative nu pot curata si nici macar stavili puroiul si cangrena politicii romanesti. Un presedinte ideal nu ar fi ales, nu ar ajunge nici macar sa candideze cu reale sanse. Orice politician ce conteaza are musai cateva schelete prin dulap pentru a putea fi controlabil si manevrabil.

    RăspundețiȘtergere
  10. acum mi-am amintit. in ziua referendumului ,pieleanu, sondorul care apare pe la antena 3 si rtv, a zis pe la ora 12-13 ca la ce prezenta la vot a fost de dimineata, e clar ca procentul de prezenta la vot nu poate depasi 37-38%. Am auzit cu urechile mele pe antena 3. e clar ca acesta era procentul in conditii normale.
    probabil ca uselistii s-au gandit ca era catastrofal sa fie un procent sub 40% si dragnea et comp. au "scos" oamenii la vot. Pe unii i-au scos probabil cu forta , probabil cu mita, probabil au mai bagat si in urna. Totul ca sa se apropie macar de 45-50%. Mai ales ca antena 3 arata cu o jumatate de ora inainte de inchiderea urnelor coada la sectiile de votare din mamaia lui mazare. probabil ceva manipulator pentru a sugera ca a fost cat pe-aci sa fie 50%, probabil au fost manati ca turma de oi.

    deci de unde 7,4 milioane? cred ca au fost mult mai putini. deci asa-zisii votanti usl nu prea exista, sunt doar electoratul psd si pnl

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ti se pare. nu zic ca nu or fi fost manareli, dar eu am vazut la mine si vorbeam si cu prieteni din alte localitati, ca au venit masiv pe seara votanti care fusesera dusi de primarii sau liderii locali pdl la diverse activitati. si oamenii veniti pe seara ca sa nu se puna rau cu primarul sau ca asa au dorit, au votat.
      in plus am o multime de cunostinte care nu voteaza. unele nu au votat niciodata din 90-92 si s-au dus pe caldura de foc la sectia de votare.

      Ștergere
  11. In Romania sunt 19000 de sectii de votare.La referendum ,in fiecare sectie de votare,Basescu nu a avut decat un singur om venit din partea PDL.Toti ceilalti erau din partea USL.Daca in fiecare sectie ,atunci cand era la toaleta omul PDL ,aruncai in urna 100 de voturi din burta.....surpraiz! ai scos la nivelul intregii tari 1.900.000 de voturi false.Daca mai folosesti si urna mobila.....depasesti 2.500.000. Electoratul USL era la nivelul de 4,4 milioane la alegerile din dec.2012.Maximul atins de PSD plus PNL a fost la prezidentialele din 2009 cand Geoana a primit 5 milioane de voturi.

    RăspundețiȘtergere
  12. Socialistii au fost in 2004 peste10 milioane, caci alegerea a fost intre Adrian Nastase si Traian Basescu. :)))

    Daca-i pe "logica" din asta basista se poate orice. Apropo, basistii ies la vot ? Ce ordin au primit ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Socialistii au fost in 2004 peste10 milioane, caci alegerea a fost intre Adrian Nastase si Traian Basescu. :)))
      ................................................................inseamna ca si la o eventuala finala Ponta -Crin vor fi tot 10 milioane de socialisti.....ca altii nu vin la vot.

      Ștergere
  13. un purtator de vorbe fan al lui ros-imparat si rugbist infocat a mai scos o minciuna plina de venin pe blog. faptul ca e angajat al imperiului comunist il face sa fie necredibil. acel om expira prin toti porii ura si venin. cu mintea sa invatata cu raul coace non-stop strategii diabolice pentru a-si sluji stapanul. se gudura ca un catel pe langa ros-imparat. toarce satisfacut cand isi primeste cecul pentru mizeriile pe care le creeaza. daca ar putea sa-l prezinte pe ros-imparat intr-o lumina perfecta , ar fi cel mai fericit om de pamant si ar muri fericit.

    RăspundețiȘtergere
  14. si desi isi doreste ca ros-imparat sa avanseze, am o veste proasta pentru el. ros-imparat va pierde pe mana lui pentru ca tanarul imparat umileste aceste popor in fiecare zi prin incompetenta de 2 ani incoace. se pare ca domnia imparatului ros va fi scurta , doar 2 ani. hi,hi,hi

    RăspundețiȘtergere
  15. insa un lucru e sigur: acest purtator , ratat in meseria sa de baza si complet paralel cu logica , are boala pe imparatul galben pentru ca si stapanul are aceeasi boala pe imparatul galben

    RăspundețiȘtergere
  16. mirel palavra se ineaca in minciuni

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar se sclada in bani....deci ii convine! Gloria nu ii tine de foame,nici caracterul nu il ajuta prea mult....

      Ștergere
  17. poate psd doreste reeditarea alegerilor prezidentiale din 2000 si poate ca vadim se incearca a se transforma in victima justitiei basiste, care nu-l lasa sa cadideze la parlamentul european.
    in orice caz nea mirele...or fi adevarate sondajele. da' va tremura chilotii in confruntarea antonescu-ponta. ca pe tariceanu sau geoana ii aveti asa de speritoare de ciori sau om de tinichea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mirel e amator in ale sociologiei. se scoala dimineata si mazgaleste fara talent niste grafice pentru a-i face pe plac lui ponta. e angajat la ponta, e compromis. oricum era compromis prin slujul la voiculescu. i-a iesit vreodata vreun exit-poll? asa e cand nu te pricepi la profesia ta de baza , mirele...

      Ștergere
    2. deci n-am voie sa zic nimic sau ce? am contestat eu sondajele? am contestat profesia domnului palada?

      Ștergere
  18. cred ca esti frustratul ala care a tocmai a primit interzis in lista lui Turambar. :))))

    si nu uita ca i-au iesit o gramada de exit-uri. :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mirele , esti varza, baietas, de ce nu dai , mirele, intentia de vot, slugoiule?

      Ștergere
    2. care exit-uri, ca la usl i-a dat prea mult , la referendum i-a iesit cat a furat dragnea. penibil sociolog ,de duzina, parerea mea

      Ștergere
  19. Cand am spus ca pot sa vorbesc de 120 de ori cu Traian Basescu am vrut sa-i enervez pe anti-basisti (…) Posturile TV de proasta calitate asa isi fac stirile, asa avem noi stirile, ca la colt s-au intalnit Basescu cu Antonescu…asta nu e politica, asta e mahala gen OTV”, a declarat Crin Antonescu, vizibil iritat de aceste intrebari.

    hahaha, a vrut sa-i enerveze pe anti-basisti, exact pe aia care l-au votat. :))) cred ca si aia o sa vrea sa-l enerveze pe el :)))
    vai de capul lui, e disperat in ultimul hal. iar unii se intreaba de ce n-o sa faca 20%

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mirele, da ma intentia de vot la prezidentiale, nu mai manca rahat turcesc pe la televiziunile lui voiculescu si ghita , aia care te-au platit in ultimii 10 ani ca sa fii sclavetele psd-ului. sondor de duzina ce esti...

      Ștergere
    2. uita-te pe site-ul gandul la inregistrarea cu crin la minutul 42. sintagma " am vrut sa-i enervez pe anti-basisti " NU EXISTA . exista " nu am vrut sa enervez inalte somitati din presa romane sau instante antibasiste " ai preluat de pe site-ul stiripesurse.ro care dezinformeaza la greu ( e detinut de sotul doamnei tusa, membra pntcd)

      Ștergere
    3. si ce, instantele antibasiste nu l-au votat sau cum ? :)))
      te pomenesti ca l-or fi votat basistii ? ca e dă dreapta.
      iar site-ul ala stiripesurse.ro dezinformeaza de cand ? de cand a exclus-o crin pe aia sau mai dinainte ? :)))

      asa e lumea, nerecunoscatoare. cum se suceste crin, cum tusa nu mai e buna, site-ul nu mai e bun, a3 nu mai e buna, turambar nu mai e bun, stroe nu mai e bun...gata, am inteles. :))) da-mi te rog adresa de la un site bun, corect si echidistanta, care pune problema "bine". pnl.ro sau ceva de genul asta. :)))

      Ștergere
    4. baietas, intra pe site-ul gandul, vezi video-ul cu antonescu la minutul 42 si vezi ca ai gresit. mirel palada, nu mai comenta anonim, ca esti penibil

      Ștergere
    5. lol :)))
      sper sa realizezi cat esti de penibil, baietas. :)))) lumea intra pe aici tocmai ca sa citeasca lucruri concrete si masurabile, nu frustrari de partid. :)))

      Ștergere
  20. mirel palada sa scoata un sondaj clar sa-l comparam cu cele ale inscop , institut in care am cea mai mare incredere. daca seamana , detractorii sunt redusi la tacere. daca sunt diferente mari , he's in a deep shit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. inscop sunt SRI-istii aia "de stanga" ? :))) ca presa dă dreapta se cam ia de ei, nu-s buni cica.
      si la ce alegeri au participat aia de ai cea mai mare incredere in ei ? ca abia s-au nascut, in 2013. :)))
      http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/ce-legatura-exista-intre-ultimele-sondaje-de-opinie-si-seful-sri-310277

      Ștergere
    2. tocmai pentru ca stefureac a fost consilierul lui george maior, iar george maior nu poate fi banuit de partizanat politic. a reformat sri . garantia corectitudinii sri este george maior, stefureac, seful inscop a fost consilierul lui maior, deci garantia corectitudinii in sondaje este stefureac si inscop. Punct. Comentarii?

      Ștergere
    3. da, multe.
      cum de stii tu ca a reformat maior sri-ul ? care sunt datele pe care te bazezi ? caci daca le stii, inseamna ca esti un MiniSecurist, un insider. daca nu le stii, doar plimbi niste vorbe aiurea. :)))
      si oricum, pana nu participi la niste alegeri si te validezi, ciocul mic. deocamdata este doar propaganda, sa mearga zvonul in societate ca aia sunt baieti buni, prieteni cu maior si cu sri-ul. vrajeala ieftina, genul ala care functiona in cazul zapp la inceput, ca nu poate fi ascultat. :)))
      astept argumente, nu pareri. :)))

      Ștergere
  21. http://www.catavencii.ro/Geniu-si-destrabalare_0_10618.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vad ca atat dumneata, cat si griveiul de buscu pe care-l citati pe acest blog (al carui autor a fost, de altfel, atacat in mod stupid de catre practicantii prin batista de la catavencii) cu o obstinatie demna de o cauza mai buna, ati parcurs o traiectorie realmente remarcabila intr-un timp extrem de scurt. Lautentiu Catrina de acuma doar 3-4 luni ar fi socat si dezgustat de ceea ce scrie laurcat-ul din prezent. Ar zice: cum adica isi permite tizul meu basist din viitor sa vorbeasca asa ceva despre un partid de 27%, aflat in plina ascensiune? Coloana de anelid, nene!

      Ștergere
    2. amice esti tralala...
      1. ce are buscu cu patrick? cand barbu mateescu a fost atacat gratuit de patrick andre de hillerin i-am reprosat acestuia din urma faptul ca nu are dreptate, chiar pe pagina sa.
      2. faptul ca am dat o analiza a unui comentator preferat nu ma face nici mia bun, nici mai rau decat ieri sau decat maine.
      am spus mereu ca aleg raul cel mai mic si in urma evolutiei politice din romania mi se pare rezonabila aceasta parere. de fapt am si spus chiar aici pe blog ca pnl a fost curatat de dna si psd si pdl de catre basescu si pmp.
      daca tu ma ovi,ma preferi sa ramai incremenit in proiect, e problema ta. faptul ca tie iti trebuiesc ani sa te dumiresti ce si cum e evident pe parcursul "evolutiei" tale pe blog. iar in ceea ce-l priveste pe basescu, nu cred ca mi-am modificat parerea. singurii despre care mi-am schimbat-o, vorbesc din cei la varf, sunt ponta si monica macovei. in primul am avut speranta ca poate sa fie altceva si sa reformeze psd iar pe d-na macovei am reevaluat-o in urma adoptarii in p.e. a propunerii de confiscare extinsa a averilor.
      si apropo, o urmaresc pe d-na kovesi care se pare ca face la dna ce nu prea a facut daniel morar si o sa-i bat in cuie reevaluarea cand indivizi ca berceanu,videanu si cu madam udrea in frunte vor apare si ei cu mascatii pe la usile tribunalelor si puscariilor...

      Ștergere
  22. oare de ce barbu mateescu nu e arondat si el pe langa o casa de sondare, ar fi foarte fain

    RăspundețiȘtergere
  23. imi pare rau ca barbu mateescu nu scrie articole mai des, ar fi foarte fain

    RăspundețiȘtergere
  24. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam se afla o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
    *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
    *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
    *Dacă doriți să tratați infertilitatea.
    *Dacă doriți să vă răzbuni/reprimi proprietatea.
    *Dacă vrei o vrajă de promovare.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog