Faceți căutări pe acest blog

marți, 29 aprilie 2014

Dâmbovița și rezultatul turului 2 al prezidențialelor?

Adrian Țuțuianu, PSD, președinte CJ Dâmbovița, zice: "Eu în Dâmbovița am făcut un sondaj de opinie și în competiție cu oricare dintre candidați Victor Ponta scoate între 68 și 72 la sută, ceea ce înseamnă ca are capacitatea să ia voturi și de la alții nu doar de la cei care în mod tradițional votează PSD."

Să pornim de la prezumția că afirmația e adevărată în toate aspectele sale (sondajul există, a fost efectuat corect, etc) și să ne jucăm un pic.

Există o legătură între Dâmbovița și restul țării, în ceea ce privește rezultatele de tur doi?
Care este diferența dintre rezultatele din Dâmbovița și rezultatele de la nivel național?
Implicit, dacă știm rezultatul turului doi în Dâmbovița, ce presupunere - imperfectă, e adevărat - se poate face cu privire la rezultatul de la nivel național?

În anii '90, Dâmbovița era un județ 'roșu'. Relativ vorbind, scorurile lui Ion Iliescu erau cu 17-19% mai bune decât cele înregistrate la nivel național.

În 2000 scorul din Dâmbovița a fost același ca la nivel național: două voturi din trei spre Iliescu.

În 2004 Năstase a continuat tradiția din anii '90, înregistrând în Dâmbovița un scor (relativ vorbind) cu 13% mai bun decât cel de la nivel național.

În 2009 s-a petrecut un fenomen unic în istoria județului. Pentru prima dată Dâmbovița a devenit un cost electoral pentru PSD. Scorul lui Geoană a fost cu 1% mai slab în județ decât la nivel național.

Ce ar însemna atunci un scor de 68% pentru Ponta în turul doi în Dâmbovița? În termeni neștiințifici, ce se întâmplă în restul țării când un candidat PSD obține 68% în Dâmbovița în turul doi?

Dacă restul României ar avea o distribuție a voturilor ca în anii '90 sau ca în 2004, Ponta ar obține 58-60% în turul doi.

Dacă luăm drept reper anii 2000 sau 2009, Ponta ar obține un scor și mai bun.

De ce? Pentru că intenția de vot pentru Ponta în turul doi în Dâmbovița este atipic de mare. El are 68-72%? Ei bine, de două ori a reușit cineva să obțină peste 60% din voturile din Dâmbovița în turul doi: e vorba în '92 de Iliescu (75%) ... și iarăși Iliescu, dar în 2000 (67%). Nu e întâmplător că e vorba de alegeri la care candidatul PSD a câștigat la nivel național.

Prin contrast, când un oponent al PSD câștiga alegerile prezidențiale la nivel național, el obținea scoruri bune în Dâmbovița:

1996, Constantinescu: 46%
2004, Băsescu: 44%
2009, Băsescu: 51%

Dacă într-adevăr candidaturile dreptei obțin în sondajele din Dâmbovița 28-32% din voturile din turul doi, PSD s-ar putea să aibă un scrutin foarte liniștit în noiembrie - Dâmbovița este un bun test de turnesol. Și nu numai pentru că în acest județ sunt un sfert de milion de voturi. Mai important este faptul că vorbim de un județ tipic în planul sociologiei politice pentru "frontul regățean" despre care am scris aici. Doar cu Ardealul și cu București un candidat anti-PSD pierde. El are nevoie de rezultate bune sau măcar strânse în celelalte zone ale României pentru a putea câștiga. Un scor de 28-32% în turul doi în Dâmbovița nu indică acest tip de performanță.

Nu mai discut aici faptul că Dâmbovița fusese un fief al PDL după 2004, și că până și în 2012 se așteptau rezultate bune sau foarte bune, în parte confirmate.

Dacă sondajul lui Țuțuianu există și e bine făcut, candidații "dreptei" la prezidențiale vor trebui să se miște repede și bine.

41 de comentarii:

  1. pai psd se bazeaza pe pui si galeata si bani dati direct (asta ii va duce la parnaie + compromiterea totala a psd si a lui ponta pe plan european). plus propaganda groteasca de tip felix-palada

    RăspundețiȘtergere
  2. aia din Dambovita sunt suparati pe "dreapta" pentru ca le-au dat pui stricati in 2012. :)))))
    vorbind serios insa nu prea pun baza pe ce zice Tutuianu.

    RăspundețiȘtergere
  3. parerea mea e ca antonescu a dat deja o lovitura psd-ului. planul din 2013 era ca in 2014 crin sa fie debarcat de chitoiu,rusanu ,stroe si sa fie inlocuit cu tariceanu , iar apoi tariceanu ar fi recomandat electoratului pnl sa voteze cu ponta la prezidentiale, cu speranta falsa ca grecoteiul ar fi fost desemnat premier in locul lui dragnea care vizeaza acest post.
    pentru ca usl s-a rupt , iar pnl nu a fost destructurat inca, chiar daca tariceanu preia pnl dupa europarlamentare si recomanda in noiembrie ca liberalii sa voteze ponta in turul 2, deja nu toti o sa mai achieseze la propunere. deci in turul 2 , exact ca in 2009, prea putini liberali vor vota psd, deci stanga pierde din nou alegerile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu din ce vad la cunoscutii liberali, mai degraba ar vota cu Ponta decat cu un basist. Ei ar vrea sa voteze cu Tariceanu, si aia mai nervosi pe Crin, chiar imi ziceau ca daca intra Crin in turul doi cu Ponta o sa-l voteze pe Ponta. Pentru ca Crinul e un tradator basist. Cam asa au ajuns aia 25% simpatizanti liberali in anul de gratie 2014 :)))))

      Ștergere
    2. @Anonim29 aprilie 2014, 13:09
      mai sunt si spalati pe creier care cred ca e basist crin. ai, inteles, turambare?

      Ștergere
    3. Esti frustrat rau daca il vezi pe turambar peste tot :)))))
      Chiar nu-ti dai seama ca face lumea misto de tine ? :)))))

      Ștergere
  4. http://www.stiripesurse.ro/predictia-unei-fundatii-apropiate-pnl-psd-va-fi-marele-perdant/ Interesante predictii. Diaconu chiar sa ia voturi mai degraba de la PSD decat PNL? PRM si PPDD sa prinda la mustata pragul? FC sa nu prinda pragul desi in ultimul sondaj CSCI, MRU are 14% si e peste Crin, deci ar prinde turul 2? Oricum, pentru sociologi (cei pasionati si mai putin partizani politici), alegerile sunt un fenomen interesant, iar predictiile sunt o mare provocare intelectuala.

    RăspundețiȘtergere
  5. Liberalii ies sa contracareze sondajul scos azi de consilierii lui Ponta:
    http://www.stiripesurse.ro/predictia-unei-fundatii-apropiate-pnl-psd-va-fi-marele-perdant/

    PSD in jur de 30-35%
    PNL in jur de 21%
    PRM, DIACONU, PPDD fura fiecare cate 5% de la PSD
    Basistii: 9-10% sau sub prag
    :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. psd nu scade sub 40% si pnl e pe la 17%. daca si diaconu intra in alde cum a declarat pnl poate motiva ca face 20%. dar cu conditia ca diaconu sa nu declare ca se delimiteaza clar si definitiv de pnl.
      singura sansa ca pnl sa faca 20% e sa fie sub 28% prezenta la vot.
      antonescu trebuia sa scoata pnl de la guvernare cu sase luni mai devreme si pe o tema publica.
      dar ptr prezidentiale mai are sanse.

      Ștergere
    2. @laurentiucat
      esti varza , frate,habar n-ai, biciclistule

      Ștergere
    3. oi fi ma frate... da le mai nimeresc si eu, ca bicla cu care ma dau e cu doua roate si patru cercuri si se asorteaza la aia cu patru roate si patru cercuri. baga si tu o poza sa ti se lumineze fata!

      Ștergere
  6. Consilierii lui Ponta se tavalesc de ras cand vad cum contraataca liberalii si fundatiile lor. :))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acum da. dar cateodata din ras dai in plans. ponta are bafta ca dragnea are experienta de la baza in campaniile electorale. si el si nea mirel stiu ce tip de discurs prinde la electoratul psd.
      nu conteaza ca minte , ca se incurca in declaratii, ponta trebuie sa para impaciuitor, milos si orice prostie spune sa o zica cu convingere.
      antonescu trebuie sa iasa din discursul cu glumite si sa-l ia pe ponta la tavaleala, sa-l lege de mazare si portul costanta,de voiculescu si ica si sa o lase moale cu rosii si comunistii ca unora le e deja dor de locurile de munca de la cap si de la ias.
      fanaticii lui basescu, talibanii d-nei macovei nu or sa-l sustina in numar mare pe antonescu si atunci trebuie sa intoarca cu orice pret de pe acum electoratul de la tara si din orasele mici impotriva lui ponta. aceste voturi vor conta dublu la numaratoare.

      Ștergere
  7. Calculul prost facut de liberali a fost sa ocupe "dreapta" chiar daca ea nu vroia iar ei nu puteau.
    Calculul prost facut de liberali a fost ca Antonescu sa ia locul lui Basescu, ca poate sa fie Basescu, dar nu-l recunosc basistii. Dupa umila mea parere nici peste 20 de ani n-o sa-l recunoasca basistii ca fiind basist oricat s-ar chinui si oricata tavaleala ar avea el impresia ca face.

    Dupa calculul prost dar curvesc de mai sus liberalii se vad atacati si de la dreapta si de la stanga. Vad ca n-au unde sa creasca. Vad ca au iesit de la guvernare si nu inteleg de ce. Vad ca n-au presedinte. Vad ca n-au premier. Vad ca n-au ministri. Vad ca ce mai au, au cu sprijinul tacit sau nu, interesat sau nu, al PSD.

    Si te intrebi...a gresit cineva ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Calculul prost facut de liberali, nu a fost facut acum, ci in 2011 cand s-au aruncat in bratele PSD.
      Rezultatul era lesne de anticipat......o mare tzeapa pentru PNL.Au revigorat PSD-ul fara sa se gandeasca ca intrarea in USL e usoara dar iesirea e grea si cu costuri electorale mari pentru partidul mai mic.Viitorul PNL in interiorul USL era asemanator cu cel al Romaniei Mari, vechiul aliat al PDSR.Abia de acum inainte liberalii au scapat de aventura din 2007, cand Tariceanu i-a impins in bratele unui PSD muribund.De acum inainte se pot reconstrui ,alaturi de celelalte partide de dreapta si pot forma noi aliante, ori pot ajunge chiar si la fuziuni cu partide mai mici.

      Ștergere
  8. bleen, un blogger de dreapta, spune ce cred si eu: ca sondajele psd(palada si sultanescu) umfla pmp si pe udrea constant in intelegere cu traian basescu. visul lui basescu si a lui ponta e ca nutzi sa fie in turul 2, chiar daca pierde. s-au prins pana si basisti ca ponta si base sunt pe blat. degeaba, palada, la vot pmp de-abia daca ia 5%.

    RăspundețiȘtergere
  9. daca iti zice bleen, un blogger de dreapta, ce crezi si tu este clar ca-i adevarat. :))))
    pmp creste pe carca pd-l daca e s-o spunem pe bune.

    sunt tare curios ce-o sa-ti spuna maine gigel, cititor in stele de centru ? :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PMP creste, fiindca PDL sub Vlaga e inert,inexistent si nu face opozitie la puterea actuala.Ba mai mult,pedelistii s-au incapatanat sa pastreze dreapta faramitata,respingand orice propunere de alianta pentru europarlamentare.Nu e greu de inteles ca o astfel de atitudine a avantajat alianta stangii formata din PSD-UNPR-PC. Si asta ti-o spune unul care a votat cu PDL si care acum va vota cu PMP.Ca sa nu mai existe dubii.....legate de sondaje.

      Ștergere
    2. PDL-ul a ramas doar cu fostii PPDD-isti din 2012 si cu fanii Monicai Macovei care-l detesta pe Basescu. Cam putin...

      Ștergere
    3. PDL-ul a ramas doar cu fostii PPDD-isti din 2012 si cu fanii Monicai Macovei care-l detesta pe Basescu. Cam putin..................................Gresit.Eu sunt fan Monica Macovei dar nu il detest pe Basescu.

      Ștergere
    4. Si votezi cu PDL?? Wow. Bull...
      Da' sa stii ca partea cu PPDD-ul e cam valabila. Inclusiv Barbu Mateescu poate sa ti-o confirme. PDL e noul PPDD + Pora + Tapalaga + Macovei + @Anonim_15:53.

      Ștergere
    5. Nu Ovi.....desi imi place de Macovei nu votez cu PDL.Votez cu PMP.

      Ștergere
    6. Ma gandeam io ca nu votezi cu PDL. Oricum, pedelistii nu stau de loc bine. Au doar figuri extrem de sterse si de uzate, iar Macovei, de care se agata acuma ca inecatul de pai, era tratata cu dispret in timpul motiunii "reformistii" (remember eructatia lui TRU cu: "Monica Macovei, procuror comunist"?). Aia mai normali la cap au plecat la PMP, jumate din baroni s-au dus tot acolo cu Udrea in frunte. Basistii s-au dus si ei. Asa ca, PDL ramane cu un electorat extrem de nesigur, care la prima chemare populista, gen Domnu' Dan 2.0, va dezerta pe capete. Risca sa dispara mai ceva ca PNTCD-ul. Macar din aia a mai ramas brandul confiscat de suspendacii Diana Tusa, Pavelescu, Moisescu sau Chiliman.

      Ștergere
    7. Este problema PDL.I-am votat atata timp cat au sprijinit temele care ma interesau.....integrarea Romaniei in UE,reforma in justitie,lupta cu coruptia...inclusiv din propriul partid ,apropierea de SUA,cresterea prezentei NATO in Romania,apropierea de Rep.Moldova si sprijinirea ei pentru integrarea in UE.Eu nu votez ezitanti,duplicitari,corupti,cavaleri ai luptei cu proprii nostri aliati, mandri ca sunt antieuropeni si antiamericani,nu votez nationalisti de duzina si avocati ai ticalosiei.Votez privind nu la vorbele ci la faptele lor.Cum ii depistez,imediat isi pot lua adio de la votul meu.Eu nu astept de la politicieni ,precum altii,sa ne dea pachete de alegeri si sarbatori,mariri temporare de pensii si salarii,sa asigure dreptul tuturor la spaga si sa incurajeze nemunca si hotia.Nu imi plac baronii ...indiferent de partid.Nu imi plac primarii care stau mai mult de doua mandate....legea ar trebui sa le interzica sa mai candideze.Asa dupa cum se intampla in cazul presedintelui,asa ar trebui sa fie si la primari.Cei care stau mai mult de 2 mandate devin mici Ceausesti locali...puterea ii sminteste.

      Ștergere
  10. tocmai ce m-am intors din Dambovita si pot intelege mult mai exact de ce se intampla lucrul acesta in zona respectiva. in primul rand pentru ca este o zona foarte saraca si iesita de pe traseele importante ale marfurilor si banilor (intre valea oltului si valea prahovei). cu turismul sta prost si din cauza infrastructurii - drumul de la Sinaia la Targoviste este catastrofal... izolarea asta geografica si lipsa infrastructurii a limitat foarte mult accesul investitiilor serioase in zona si a facut sa apara si sa infloreasca un fel de haiducie economica locala care duce destul de mult spre organizarea mafiota.
    astea fiind premisele judetului, era doar o chestiune de timp ca PSD-ul sa puna stapanire pe aceasta zona si sa controleze prin dependenta de tot felul de atentii sociale o societate incapabila sa-si asigure un viitor si sa-si poarte singura de grija. asa se explica scorurile foarte mari, similare probabil cu alte judete celebre gen vaslui, mehedinti sau teleorman. daca functiona o industrie puternica cu locuri de munca si cu oameni bine platiti, probabil ca argumentele dreptei s-ar fi facut mai bine auzite prin vocea investitrilor locali si ar fi influentat mai multa populatie. cand 70% din forta de munca lucreaza la stat e clar ce politica si ce discurs se face.
    e doar o parere la cald... voi incerca sa o mai temperez dupa urmatoarele vizite in zona...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oamenii de acolo, au votat timp de 25 de ani PSD-ul, sperand ca ii scapa de saracie.Precum ai vazut,mai multa saracie ca la ei rar intalnesti.Asa ca,oamenii si-au spus ca exista un mare risc sa ajunga ceva mai prosperi daca voteaza cu altii.Prin urmare,vor vota in continuare PSD-ul pentru inca 20 de ani ,stiind ca numai ei le vor pastra intact nivelul de saracie.Lipsa investitiilor din zona se datoreaza coruptiei generalizate .Cine baga bani in fieful PSD e obligat apoi sa cotizeze lunar la partid.Sa bage bani marii capitalisti din PSD....

      Ștergere
    2. Rau cu rau, dar mai rau fara rau. Ee, uite de aia e romanul pesedist. Cred ca nu exista popor pe glob cu o zicala asemanatoare...

      Ștergere
    3. Ei ofera pe plan local toata puterea PSD-ului ...ei sufera cel mai mult.Sa fie sanatosi ...ca de saraci ,vor fi si mai saraci.Isi merita soarta.

      Ștergere
    4. cetatean de dreapta din Dambovita:

      ne este dor de dreapta! :))))

      vrem pui! :))))

      Ștergere
    5. zi sa mori tu ca n-ai mancat nicio aripioara!

      Ștergere
  11. base vrea sa-i faca un ultim cadou lui nutzi, intrarea in turul 2 cu ponta. degeaba, blonda vopsita cu tenul masliniu nu are vlaga sa bata la vot pe nimeni

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ee, daca ar fi adevarata chestia asta, as deveni si eu antibasist. Ceea ce e de fapt o reducere la absurd a ipotezei tale :) .Dar nu e nicio ipoteza e doar propaganda pe linia Teodorescu-Sultanescu-Palada pentru a mentine antibasismul in viata. In lipsa de altceva mai concret, se pare ca PSD-ul tine neaparat sa se cantoneze pe doua mesaje: Basescu-Boc-Udrea i-au violat pe bugetari in 2010 (ce e aia criza???) si Basescu isi pune amanta presedinte iar apoi aceasta il va pune premier, ca tura asta vrea ea sa stea deasupra...
      Sa vedem pe cine mai tine in toamna in priza gogorita asta...

      Ștergere
    2. daca candideaza udrea, jura-te ca votezi dan diaconescu!

      Ștergere
    3. Daca candideaza si intra in turul doi, clar nu votez. Dar tu laurcat ar trebui sa speri din toata inima ca va candida Udrea. Pentru ca daca va candida, iti va intra sigur tulcenul preferat in turul doi cu pesedistul. Si atunci voi sta acasa, sau voi merge sa votez cu Ponta ca sa ma asigur ca se alege praful de dreapta noastra antonist-udrista :)

      Ștergere
  12. guvernul ponta, spre deosebire de guv. nastase, e format din habarnisti. cresterea econimica se afla in ardeal, la firmele germane care produc mai mult pentru germania, asta pentru ca germania si-a revenit din criza. daca erau competenti, sleahta asta venita de la tsd-ul anilor 2000, era pericol mai mare. asa, psd-eii sunt varza profesional.

    RăspundețiȘtergere
  13. oameni buni, votati dreapta ca e praf. :))))

    RăspundețiȘtergere
  14. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam se afla o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
    *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
    *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
    *Dacă doriți să tratați infertilitatea.
    *Dacă doriți să vă răzbuni/reprimi proprietatea.
    *Dacă vrei o vrajă de promovare.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog