Faceți căutări pe acest blog

joi, 1 mai 2014

Fals calendar politic al anului electoral 2014

De acum și până la ziua de după turul doi al alegerilor prezidențiale vei găsi pe acest blog:
- mai multe articole despre sondaje și discuții aplicate
- mai puține articole de analiză și discuții teoretice (de exemplu ăsta ar fi cam ultimul).

Nu mai e mult timp până la alegeri - europarlamentare sau prezidențiale.  Deja aspectele teoretice se reduc ca importanță, planul strategic dispare temporar din prim-plan în favoarea planului tactic. Cu fiecare zi care trece opțiunile aflate la dispoziția actorilor principali se mai îngustează câte puțin. Presiunea alegerilor elimină pofta de construcție serioasă, pe termen lung în favoarea soluțiilor punctuale, de efect, pe termen scurt. Ceea ce nu e neapărat rău, dar e o stare de fapt care trebuie luată în calcul.

Iată și falsul calendar politic pe care l-am promis în titlu...

25 mai, seara. Toate partidele politice se auto-felicită pentru rezultatele foarte bune obținute în condiții grele și dificile, de prezență redusă și interes scăzut.

26 mai. Toate partidele politice sunt criticate în presa de toate felurile pentru rezultatele de la europarlamentare. Citind cumulativ toate articolele, s-ar trage concluzia că de fapt toate și-au ratat țintele electorale.
Unii oameni descoperă că suma PNL+PDL+PMP+FC+NR+PNȚCD+UDMR este mai mare decât scorul USD și deschid sticla de șampanie rezervată pentru ziua decesului lui Iliescu.
Alți oameni descoperă că pe Facebook fanii înfocați ai unei tabere sau alteia pun virgula între subiect și predicat. Această virgulă devine, de fapt, simbolul discuțiilor despre politică. Moda se răspândește.

Iunie. Au loc negocieri pentru unificarea candidaturilor dreptei. Negocierile se încheie atât de rapid că toată lumea se freacă la ochi, întrebându-se dacă a visat sau nu cumva ele de fapt continuă în mod secret și 'nu știm noi'.
Dispare în neant o candidatură a dreptei și se lansează două.
Cineva se decide să nu candideze, lucru pe care-l vom afla sub formă de zvon imediat și sub formă de certitudine admisă public într-un interviu abia prin 2015.
În presă se propun candidaturi-miracol, cvasi-sacre și anti-electorale (Liiceanu, Rebengiuc, Patriarhul, Bănică Junior, Nadia Comăneci, Caramitru, Gică Hagi, Lăcătuș - "Dreapta atacă și marchează!"). Oameni răutăcioși dar glumeți îl propun pe Emil Constantinescu: "mai are dreptul la un mandat, a câștigat alegerile din '96 deci are experiență, e cu -escu..."

Iulie. Vacanță, mai e mult de tot până la alegeri.
Se clocesc planuri în laboratoare.

August. Vacanță, mai e mult de tot până la alegeri.
Planurile din laboratoare sunt aruncate la gunoi, era stricat aparatul de aer condiționat și s-au clocit de tot.

Septembrie. Se lansează multe candidaturi (exemple posibile: "creștinul" filo-kaghe... ăăă, filo-rus; țicnitul blând; țicnitul țicnit; politicianul-ăsta-încă-trăiește-uau-credeam-c-a-murit; un nenea bine intenționat dar care n-are habar de nimic; românul din diaspora; omul de afaceri de care n-a auzit nimeni niciodată; Vadim; #unițisalvăm; Candidatura-Senzațională-Care-Face-Fâs-Dar-Despre-Care-O-Zi-Vorbește-Toată-Lumea, etc).
În afară de candidaturile din paragraful anterior: un candidat serios se retrage, apare altul nou care pare a fi Candidatul. O a treia campanie intră într-o furtună perfectă, criză de resurse umane, resurse materiale și imaginație, dar - cu greu - povestea continuă.
Se aruncă două bombițe de presă, genul de cvasi-dezvăluiri care creează mare emoție atunci când sunt lansate dar care sunt, istoric vorbind, nesemnificative.
Se întețesc zvonurile privind bolile, defectele grave și evenimentele întunecate din viața primilor doi candidați din sondaje.
Pe Facebook există mai multe propoziții care au o virgulă între subiect și predicat decât propoziții în care lucrurile să nu stea așa.

Octombrie. Apar postere peste tot, cu care ocazie se descoperă că a început campania electorală.
Mesajele lui Ponta sunt: stabilitate - familii - #josBăsescu - tradiții - patriotism - empatie. Sigla PSD nu e nicăieri. Ziare serioase din afară cheltuie cantități colosale de cerneală încercând să explice cititorilor non-români că ăsta e candidatul de stânga.
Celelalte campanii vorbesc despre lupta împotriva corupției și despre calitățile personale ale candidaților. Există o surpriză plăcută, curată și pozitivă. Dispar câteva castele de cărți de joc.
În plan concret, toți candidații partidelor principale spun multe lucruri fără efect în mitinguri imense.
Traian Băsescu vrea să miște niște procente cu un interviu la B1, îi iese dar pe jumătate.
Pe Facebook toate propozițiile au o virgulă între subiect și predicat. Pe de altă parte nici nu mai există așa multe propoziții, totul este inundat în imagini Photoshop-ate hâd, grosier, cu multă ură și nehazoase.

2 noiembrie. Turul unu surprinde pe toată lumea prin faptul că are loc așa devreme ("păi nu era în decembrie?").
Rezultatul e nesurprinzător, între locul doi și locul trei sunt mai mult de 5 procente ceea ce era indicat de cam toate sondajele de dinainte de alegeri.
Surprinde puțin votul la furie, la mișto, de respingere a clasei politice (... de vreme ce citești asta acum, n-ar mai trebui să te surprindă...).
Pe Facebook se pune virgulă după fiecare cuvânt.

3-9 noiembrie. Au rămas doi candidați. Șansele nu sunt egale și asta știe toată lumea din secunda unu.
Calcule non-stop, făcute amatoricește, subiectiv, sub imperiul momentului. Ceea ce e păcat.
Nația se dozează cu 4 sondaje pe zi. Toate sunt tratate drept false. Toată lumea le ia, de fapt, foarte în serios.
Cam zece milioane de cetățeni ai României se ceartă înfiorător cu o rudă, un prieten sau un coleg datorită alegerilor.
Apare o manipulare absurdă, rizibilă, habarnistă. Circulă doar prin nucleul dur al unuia din cele două electorate care au candidați în turul doi.
Momentul maxim de emoție al conspiraționiștilor ("îți zic eu, reptilienii din SRI s-au înțeles cu CIA și cu masonii împotriva Bilderberg-ului, Ponta pierde, o să vezi!", "Aiurea, SIE și MI6 au bătut palma cu venusienii Illuminati din GRU, nu știi nimic, Ponta câștigă!").
Colosal val de mesaje, SMS-uri, clipuri și virale cu tema "Trebuie salvată țara de dominația PSD!"
Alegerile din 2004 sunt invocate la fiecare discuție despre politică, în fiecare talk-show, la fiecare două sau trei articole de ziar.
Se zvonește că Ponta a cedat lui Putin Moldova, Ardealul, Țara Românească, Dobrogea și Banatul sau oricare patru din aceste provincii istorice. Se zvonește că Dragnea e colonel FSB. Se zvonește că Ponta va scoate România din NATO, UE și ONU. Se zvonește că Ponta a furat 531 de trilioane de dolari din bugetul de stat.
Despre contracandidat se zvonesc lucruri asemănătoare sau mai grave. Se bate mult toba pe o așa-zisă înțelegere de salvare a lui Traian Băsescu de închisoare. Ponta, de fapt, luptă cu Băsescu. Președintele în funcție va avea de ales între a ieși public cu o declarație/interviu sau nu. Opțiunea, de fapt, nu există :) Acel moment va fi văzut ulterior drept crucial, cel care a înclinat balanța în mod decisiv.
Toate propozițiile despre politică de pe Facebook conțin nu numai virgule între cuvinte ci și trei semne de exclamare.

10-15 noiembrie. Primele clipuri cu mineriada din 1990 ("Cine votează Ponta, votează minerii!"). Ultimele clipuri ale lui Ponta despre Băsescu.
Explodează două bombe gigantice de presă, care sunt ținute la sertar încă de prin vară. Se anulează între ele.
Dezbaterea finală are loc între Traian Băsescu și Victor Ponta, candidatul opoziției în turul doi având sarcina de a umple ceșcuțele cu cafea și de a spăla scrumierele. Moderatorul este CTP. Toate sondajele de opinie de după dezbaterea finală arată că, potrivit telespectatorilor, CTP a câștigat dezbaterea.
Pe Facebook nu se mai scriu propoziții, ci exclusiv semne de exclamare.

Exemplu de discuție:

PontaEsteCelMaiBunnn: !!!!!!!
LuptămContraComuniștilorJosPOntaIaMânaJavrăDePeNeamulRomînesc: !!!!!!!!!!!!!!!
PontaEsteCelMaiBunnn: !!!!!!!!!!!
LuptămContraComuniștilorJosPOntaIaMânaJavrăDePeNeamulRomînesc: !!!

16 noiembrie dimineața. Pe sute de wall-uri de Facebook se regăsește tradiționala urare din ziua alegerilor ("Dar-ar Dumnezeu să fie cutremur, inundații și grindină în zonele în care locuiesc alegătorii omului pe care nu-l votez").
Prezență mare dimineața în sud și în Moldova. Dragnea e menționat de 17 mii de ori pe minut.
Câteva ore enervante pentru non-sociologi când nu există exit poll-uri și toată lumea discută despre ploaia din Arad și zăpada din Bucovina, încercându-și creierașul la meteopsihologia votului în condiții climatice adverse.

16 noiembrie după-masă. În toate berăriile se discută despre exit-poll-uri. Românul s-a născut statistician!
Toți cunoscuții tăi îți povestesc despre un cunoscut de-al lor care n-avea de gând să se ducă la vot și care totuși s-a dus.
Dragnea e menționat de 170 de mii de ori pe minut.
Sebastian Lăzăroiu și Mirel Palada iau munți de like-uri și căruțe de înjurături cu câte un status fiecare.
O campanie dă pe Facebook, Twitter și SMS-uri mesaje de genul "Nu e totul pierdut, nu cedați, putem câștiga!!". Și chiar așa e.

16 noiembrie seara, ora 19. De la ambele campanii se află pe surse, prin SMS-uri, șoapte și bip-uri următorul set oarecum schizofrenic de informații:
- "am câștigat, 8 procente diferență *minim*, e clar!"
și
- "stăteam prost, dar am recuperat, se decide acum, pe ultimele ore, dar e bine."

16 noiembrie seara, ora 21. Niciun candidat nu recunoaște înfrângerea. Ambii dau un discurs prudent dar optimist. Nu se țopăie.

16 noiembrie seara, ora 21,01. Milioane de persoane rostesc aproape simultan cuvântul "diaspora".

16 noiembrie, seara, ora 23,00-23,55. Șefii celor două campanii ies la televizor de mai multe ori, separat. Obosiți, nedormiți, nemâncați, ei rostesc o listă aparent nesfârșită de comune și o listă chiar nesfârșită de cifre fără sens. Țara se distrează ('deci chiar există o comună care se cheamă Botul Vacii?!') și ațipește în fața televizorului.

17 noiembrie: Viața continuă. În România se nasc copii, mor bătrâni, se muncește, se mănâncă, se face amor și se doarme. În ziare și la televizor încep să apară comentarii (rația între prostioare și observații inteligente: 6-la-1). Sociologii încep analiza detaliată a rezultatelor. Niciun lider/președinte de partid nu-și dă demisia și nu se retrage de pe scena politică.

54 de comentarii:

  1. Domnule Mateescu, intr-o parte din articolul asta il recunosc pe Caragiale; ma intreb daca a fost un gest intentionat sau asa a iesit!?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alegerile seamănă cu Caragiale. Textul mai puțin, Caragiale e un clasic, nu poate fi mimat nici dacă aș vrea.

      Ștergere
    2. Da, trebuia sa formulez: "... un gest intentionat sau asa a iesit din analiza sociologica"!?! Altfel, avand in vedere asemanarea dintre alegerile de acum si de atunci, nu stam atat de rau: epoca lui Caragiale a fost una de profunde schimbari, cele mai multe in bine! :)

      ... Nici Calogero Sedara, al lui Lampedusa, nu e departe de Caragiale, si totusi a contribuit la nasterea Italiei mari! :)))))

      Ștergere
  2. Domnule presedinte Victor Viorel Ponta, va predau acest pupitru albastru pe care il doriti atat de mult. Ati fost cel mai bun si meritati acesta victorie...

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Mateescu, in afara faptul ca l-am recunoscut pe nenea Iancu in acest articol, mie mi-a adus aminte de Nichita Stanescu si de sentimentul de rasu-plansu.

    Dincolo de aceste considerente, regret ca nu veti mai publica articole de analiza. Tin minte un articol de pe blogary (pe care nu-l mai gasesc acum) in care explicati "for dummies" :) principiile si categoriile sociale pe care trebuie sa aiba in vedere dreapta din Romania (crestinism, familii, intreprinzatori privati).

    Pot sa va rog sa-l republicati pe blog? Multumesc si raman acelasi cititor constant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ăsta e? http://www.blogary.ro/editorial/prima-batalie-a-dreptei/

      Din punctul meu de vedere articolul aparține Blogary, nu-l voi republica pe Sociollogica.

      Ștergere
  4. 16 noiembrie ora 21:00 -> 2 exit-poll-uri care nu se afla in mana psd-ului dau egalitate perfecta 50-50 , ponta spune: am invins , daciana logana, dragostea mea! candidatul antipsd asteapta numararea voturilor.
    17 noiembrie ora 3:00 -> hrebenciuc anunta ca psd a pierdut alegerile, iar candidatul antipsd e surprins ducandu-se spre sediul de campanie. acolo presa il felicita si ii cere un comentariu. acesta raspunde: "un fleac, l-am ciuruit."

    RăspundețiȘtergere
  5. D-le Mateescu, varianta cu 50-50 este foarte optimista. Ea rezulta din analizele dvs. sau face parte din economia acestui text-pamflet? (Pentru care, dealtfel, va felicit)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unde am spus eu 50-50? :)

      Mulțumesc pentru felicitări.

      Ștergere
    2. Scuze, n-ati spus dvs. Dar reiese din scenariul imaginat, cum ca nimeni nu-si recunoaste infrangerea. La scor detasat, deznodamantul ar fi altul. Intrebarea mea ramane: credeti ca va fi asa? Dupa opinia mea, ar mai fi o speranta... Multumesc!

      Ștergere
    3. Nu cred că va fi o diferență de 14 procente (56-42) sau mai mult. Va fi mai strâns. E o intuiție, însă, nu o observație pe date concrete, e prea devreme.

      Ștergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Bravo, domnule Mateescu!
    Mi-ai făcut ziua un pic mai senină!
    Keep ... blogging!

    Îmi permit să dau share!
    Măcar pentru cei ce NU PUN virgula între subiect și predicat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, dați share liniștit.

      Ștergere
    2. Citind acest pamflet mi-am amintit de o „pontă” ce s-ar potrivi de minune:

      Cică, la ultimele alegeri „democratice” din North Korea, leaderii partidului au raportat Conducătorului Unic - Kim Jong-un, realizarea UNANIMITĂȚII prezenței la vot: 100%.
      La care prin Teleorman, unu zDrăngănea, începe să râdă cu sughițuri:
      „ - Ce fraieri! Doar 100%?
      Stai să vezi când vom raporta noi Conducătorului Unic - Kim Young Ponta, realizarea prezenței la vot în procentaj de 154%!”

      Ștergere
    3. cred ca si rusii au glume mai bune. :))))
      nici antonescu daca ar spune-o n-ar rade nimeni, iar el e mare orator se stie. :)))) are 50% direct, doar din oratorie. :))))

      sunt sigur ca poti mai bine, doar ai niste autoti si carti preferate celebre, adolf hitler cu al sau crez si jean ecrivain, alias grigore cartianu, cu un mic, o bere, hai o friptura daca are o zi buna si nu e transpirat. :)))

      Ștergere
  8. sensu giratoric1 mai 2014 la 19:17

    Si in Dambovita ? Ce s-a intamplat cu puiul dambovitean ? :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Acesti antiguvernamentali retorici trebuie stirpitzi de mici. #trimitjandarmii #echipajulepedrum :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. turambaru' are umor zero.

      Ștergere
    2. are bre, vezi pe blogul lui. numa ca e nitel cam stresat de cand e la guvern si nu-l mai imprastie pe coclauri. eu ii doresc sa se insele in prognoze, sa faca o dezintoxicare prin noua zeelanda si sa-l vedem din nou ca pe autorul grumpiloiului si nu "manipulatorul" lui ponta.

      Ștergere
    3. Si poporul e stresat.Numai ca spre deosebire de Turam,bar poporul castiga mult mai prost de pe urma guvernarii lui Ponta.
      Oricum ,premierul e profund afectat psihic de mitomanie.Mitomania este o forma patologica a comunicarii.Aparitia si manifestarea mitomaniei sunt legate de domeniul afectivitatii. Mitomanul minte pentru a se simti bine, pentru a se simti securizat. El se simte deosebit de satisfacut atunci cand, in urma celor povestite, anturajul ii da crezare, il considera inteligent, altruist, o persoana extraordinara. In ceea ce priveste scopul acestor minciuni mitomanul nu urmareste prin ticluirile sale atingerea vreunui scop utilitar, ci insusi faptul minciunii, aceasta reprezentand una dintre deosebirile fundamentale dintre minciuna patologica si cea "normala".
      De regula, mitomanul este constient de caracterul absurd al productiilor sale dar recompensa afectiva pe care o primeste atunci cand minte este atat de importanta pentru el incat nu se poate abtine. Acest obicei al denaturarii adevarului poate avea insa, din pacate, urmari negative. Ea poate duce la alterarea relatiilor cu cei din jur odata ce acestia sesizeaza caracterul fictiv al relatarilor mitomanului, poate isca neintelegeri, certuri si chiar destramarea unor relatii de cuplu. Este important de stiut faptul ca exista anumite "grade" ale mitomaniei. Din pacate insa, putem intalni mitomania si ca fenomen nedeliberat, fapt de care persoana in cauza nu este constienta, caz in care ea se constituie intr-un simptom patologic. Aceasta situatie poate sa apara in cazul unei isterii sau a unor tulburari de personalitate, diagnostice mai grave si mai ample .Multi dintre noi am avut de-a face cu oameni care frecvent sau chiar permanent ne mint. Oameni care mint constant, fara un motiv intemeiat sunt cunoscuti ca mincinosi patologici. Ei au o nevoie intensa ca oamenii sa ii placa, dar minciuna lor ii tine pe oameni la distanta. in acest sens ei sunt auto-distructivi, in sensul ca altii decid ca mincinosul este mai stresant decat merita.
      Unii mincinosi patologici nu sunt constienti ca spun tot timpul minciuni. Ei merg si mai departe si chiar traiesc o minciuna, uneori chiar adopta o identitate complet diferita si o traiesc ca si cum ar fi adevarata. Ei pot poza in fizicieni, avocati, vedete rock, eroi etc. Cea mai importanta recompensa pentru acestia este o crestere a stimei de sine. Cam o treime dintre mincinosii patologici adopta identitati false.
      Au de obicei o inteligenta medie si au abilitati verbale peste medie. Unul din patru simuleaza boala, si unu din cinci a fost arestat pentru furt, escrocherie, plastografie etc.
      Mincinosii patologici sunt unii dintre cei mai sarmanti oameni pe care ai vrea sa ii cunosti. Sunt experti in inselatorie, si spre deosebire de ceilalti oameni, nu arata emotiile sau nu se supara cand mint.
      ------------------------------------------------------------------------------
      Premierul Victor Ponta a calificat drept o "minciuna" informatia legata despre folosirea, de catre PSD, a unor poze din Belarus si din Polonia in cadrul campaniei electorale "Mandri ca suntem romani".

      "A fost o minciuna, bineinteles", a spus acesta, interogat de ziaristi despre acest subiect.

      Acesta a precizat ca, din cate stie, manastirea Voronet si "Coloana Infinita" (corect Infinitului, denumirea originala Coloana recunostintei fara sfarsit, n.r.) "sunt in Romania, nu in Belarus".

      Cand presa a insistat cu intrebarile asupra subiectului, primul ministru Victor Ponta a multumit si a plecat.
      ------------------------------------------------------------------------------------------

      Ștergere
    4. http://www.hotnews.ro/stiri-europarlamentare_2014-17151157-victor-ponta-despre-pozele-din-belarus-polonia-campania-psd-mandri-suntem-romani-minciuna-bineinteles.htm
      "Victor Ponta contrazice si evidenta si sustine ca este o minciuna folosirea de poze din Belarus si Polonia in campania PSD "Mandri ca suntem romani""

      Ștergere
  10. din pacate pentru electoratul "dreptei", nu mru va fi candidatul dreptei unite, ci elena udrea. e mai mult decat evident. na, votati-o, daca va place!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. elena udrea sau boc din partea pmp, in niciun caz al dreptei unite. la prezidentiale nu o sa fie nicio dreapta unita, doar un candidat anti psd in turul doi.
      iar sloganul de campanie o sa fie urmatorul: "daca ii vreti liberi pe nastase,voiculescu & co, stati acasa!"

      Ștergere
    2. Pai ailalti o sa zica: "Daca il vreti pe Basau in brutarie, votati Victor Ponta!"

      Ștergere
    3. Cred ca vor fi trei posibilitati, in functie de scorul PMP vs PDL vs PFC. Tandem Iohannis-Diaconescu, Iohannis-MRU sau Iohannis-Predoiu. MRU iese din pacate joc daca PFC-ul nu scoate macar 5%. Il scot ceilalti concurenti mai plini de bani si de resurse, cu organizatii in spate.
      Exista si posibilitatea unei sciziuni la PNL, dar nu cred ca va fi ceva major. Cativa baroni si kgbisti gen Stroe sau Tariceanu vor trece la PSD.
      Mai exista si posibilitatea ca PNL-ul sa reuseasca intrarea in turul doi pe un tandem Antonescu-Iohannis. Pentru asta trebuie sa le treaca motiunea de cenzura si sa obtina un scor de vreo 20% inainte de redistribuire la europarlamentare. E o strategie riscanta, dar ar putea merge daca reusesc sa impuna o noua majoritate in parlament condusa de ei si astfel sa atraga la putere celelalte partide de opozitie. Dar va fi riscant in turul 2 sa nu promita macar un post de premier celorlalte forte politice.

      Ștergere
    4. Nu va mai bateti capul....e simplu.Unul castiga....toti ceilalti pierd .Daca dreapta nu se uneste, nu exista candidat anti PSD....castiga stanga fluierand.Daca simpatizantii PNL raman blocati in antibasism vor trai sub Ponta urmatorii 5 ani.Apropos,antibasismul expira pe 21 decembrie.Daca basistii raman blocati in lupta cu antibasistii liberali, il vor aduce pe Ponta la Cotroceni. Daca PDL crede ca poate castiga jucand si cartea basista si cea antibasista ,atunci Ponta e presedinte.Cam despre asta e vorba si asta incearca sa va explice si Barbu.Daca doriti ca incepand de anul viitor sa il aveti presedinte la Cotroceni pe Viorel Ponta, in SRI pe nasul lui Ponta,la interne celalalt nas al lui Ponta,in fruntea PSD socrul lui Ponta,in fruntea grupului europarlamentar al PSD sotia lui Ponta,la justitie sotul verisoarei lui Ponta.....atunci dreapta nu trebuie sa faca decat ceea ce a facut si pana acum ,adica sa ramana dezbinata .In timp ce famiglia Ponta se va bucura de puterea absoluta, precum se bucura odinioara si famiglia Ceausescu,invinsii se vor lupta in continuare dupa 21 decembrie cu Boc,cu Udrea,cu Basescu,cu bordurile lui Videanu,cu EBA,cu Berceanu,cu Blaga,cu Mru,cu Morar,cu Macovei,cu Chiliman,cu Crin.....etc,etc.

      Ștergere
    5. la ce campanie ii face base, udrea este aleasa lui, adica mostenitoarea politica. i-o fi luat dumnezeu mintile? udrea, dom'le? udrea?

      Ștergere
    6. Ponta nu castiga indiferent cu cine intra in turul doi. Dar asta nu inseamna ca "l-am reabilitat" pe TB si de acum trece drept "baiat bun" si frecventabil. Parerea mea este ca regimul TB si oamenii lui vor fi sanctionati indiferent cine din dreapta sau stanga va ajunge la putere. E periculos sa te asociezi cu un pietroi care tocmai se duce la fund si ii duce si pe cei cativa care si-au facut iluzii ca ii mai poate scapa inca o data. Macovei, Blaga, MRU, Stolo, sunt deja convinsi de treaba asta si nu mai asculta cantecele de sirena. Daca esti basist vin vremuri grele, indiferent cine va fi la putere.

      Ștergere
    7. Mai mari pietroaie decat baronii,coruptii,oligarhii si asistatii social care isi vand votul mafiotilor ,nu exista in tara asta.Cat despre vremurile grele ...ele vin cu adevarat doar pentru cei cinstiti si harnici.Sa furi,sa minti,sa inseli.....asta e sloganul actualei puteri.Problema lor e ca in Romania sunt prea multi hoti si mult prea putini muncitori...asa ca, economia va ceda .Asa s-a intamplat si in comunism,asa s-a intamplat si in Ucraina oligarhilor....si pe ai nostri tot dezastrul economic si social ii va matura de la putere.Smecheria PSD-ista cu... furam 4-5 ani la putere, apoi ii lasam pe fraierii din opozitie sa ne ia locul ca sa achite nota si sa pice electoral,dupa care poporul ne aduce iar pe noi si iar furam.....se va termina.PSD-ul ar trebui lasat vreo 8 ani la putere ca sa achite tot ce a furat.Dar vor fugi singuri ...inainte de soroc.....vei vedea!

      Ștergere
    8. N-ai inteles ! Fara Base si fara Ponta ! Si chiar si fara Antonescu. Dreapta curata este cea calita in opzitia adevarata. Nu asta care este cu un picior la guvernare sau presedintie si cu unul in opozitie. Deci Iohanis-Predoiu poate parea mai mult decat realist. Uita de Base si uita de Ponta ! Poti uita si de Antonescu !

      Ștergere
    9. Dar nu ar fi mai bine ca toate partidele de dreapta sa se uneasca intr-unul singur?.....pmp..pnt....fc...pdl...pnl....asta ar ingusta masiv posibilitatea psd de a se folosi de diverse partide de dreapta pentru a reveni mereu la putere.Am avea 3 partide....psd pe stanga...popularii pe dreapta si udmr ...

      Ștergere
  11. ca sa mai radem, sa ne simtem bine- https://www.youtube.com/watch?v=Lg0JshvRxfE

    RăspundețiȘtergere
  12. ouch, in 2006? prietena cu ponta?
    http://www.gandul.info/stiri/cuplul-ponta-daciana-masa-quot-intre-prieteni-quot-sotii-udrea-c-264682

    http://www.cotidianul.ro/images/stiri/0214/338/1393275883udrea-ponta-olteanu_resize.jpg

    " "Ne-am mai intalnit si ne vom mai intalni cu ei", a povestit Daciana Sarbu, care a amintit ca relatiile cu sotii Cocos sunt vechi si foarte stranse."
    ouch, ouch

    RăspundețiȘtergere
  13. http://www.pesurse.ro/2014/05/03/sondaj-intenie-de-vot-la-prezideniale-antonescu-de/
    1. VVP
    2. MRU
    3. KKR

    De IPSOS stiti ceva? Astia ies cu sondaje doar in campanie? Dubios...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca e un fel de "zeama" de ghips ptr cine doreste sa-si imobilizeze creierul.

      Ștergere
    2. am impresia, convingerea chiar, ca mru nu e cunoscut de cel putin 1/3 din populatie. nu stiu de unde ii scot astia cifrele astea.

      Ștergere
    3. degeaba, nu are partid in spate. blaga il vrea pe predoiu, a fost ministru in guvernele pdl. basescu si pmp o vor candidat pe udrea. asa ca mru ramane pe dinafara.

      Ștergere
  14. pentru ca ponta sa piarda e necesar ca basescu sa nu mai faca nicio declaratie intre 25 mai si pana la prezidentiale. altfel ii potenteaza campania lui victor ponta, premierul parand sa intruchipeze schimbarea regimului.

    RăspundețiȘtergere
  15. un nou articol pe blogul sau al sociologului lipsit de scrupule palada cu ce ar vrea psd sa se intample anul asta. ca cica usl e de succes (?!) .ca cica tinerii , ardealul si penelistii l-ar vota pe ponta , nu pe antonescu/mru in turul 2, ca cica psd e curat, nu e sperietoare, nu e ciuma rosie neschimbata de 25 ani. ha,ha,ha. mi-e mila de acest om (daca e om).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si turambar zice ca in 2009 diferenta intre psd si dreapta in turul 2 a fost mai mica decat in 2004 etc. pai in 2009 crin si-a dat o pare din voturi catre geoana , deci diferenta intre antipsd si psd era mult mai mare in 2009

      Ștergere
    2. adica : ”Câțiva politicieni, cam cu chef, fac un turneu electoral prin sate. Pe un drum de țară, mașina se izbește de un copac și accidentu-i gata.
      Aflat în trecere, un țăran cu frica lui Dumnezeu îi adună, îi îngroapă pe loc și își vede mai departe de treabă.
      După un timp, se observă lipsa politicienilor.
      Anchetă, reconstituire, interogatorii, ...
      E chemat și țăranul iar anchetatorul îl întreabă:
      -Când ai sosit la locul accidentului mai era vreunul în viață?
      -Eu i-am întrebat, unii dintre ei ziceau ca sunt, dar poți să-i crezi pe ăștia...? ”

      Ștergere
    3. Palada e Turambar .......pt anonimul de la 23.39

      Ștergere
    4. Cuuum? Turambar e Palada? Goddamit, si mie de ce nu mi-a spus nimeni pina acum??

      Ștergere
    5. hai bre nea mirele, tot la noi saracanii ai pretentii? pi nu vine nasu lu sefu matale de la cooperativa ochiu si timpanu cu informarile la zi? sau le duce doar in partea ailanta?
      ca tot esti matale cu masuratorile...ia propune-i ,de curiozitate, sa verifice cum e la zmeii aia ai lui in ceea ce priveste rata divorturilor si recasatoriilor. ca alde james blond astia de dambovita se pare ca nu-si pot tine chilotii pe ei si se defecteaza repede.
      acu nu ca oamenii nu ar avea voie si si-ar pierde parohia precum e la aliatii astia noi ai psd, care cu cadelnita or sa dea cu fum in popor la urmatoarele alegeri, in loc de lumina, dar daca vine o spioanca d-a lu putin mai cu vin-o incoae, s-ar putea sa-i lase descoperiti in rusinica goala iar pe noi cu ochii-n soare...

      Ștergere
    6. Turambar5 mai 2014, 22:25

      Cuuum? Turambar e Palada? Goddamit, si mie de ce nu mi-a spus nimeni pina acum??
      --------Dr. Jekyll și Mr. Hyde ----------Dedublarea personalității-----------

      Ștergere
  16. Predictii ca la meteo. Abia stim ce se va intampla maine. Dar maine nu-i ca poimaine . Mai vorbim. O seara buna

    RăspundețiȘtergere
  17. basescu, pentru ca se baga in campanie, televiziunile il asculta pe el, el le ocupa spatiul lui mru, crin, predoiu. nu lasa sa creasca niciun opozant la ponta in afara de el si udrea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e pe blat cu ponta, care o sa-i asigure imunitate si dupa ce o sa plece de la cotroceni. tot au ei pact de coabitare.

      Ștergere
    2. Eu cred ca fiecare popor trebuie sa aiba ceea ce isi doreste.Daca poporul roman vrea sa dea toata puterea PSD-ului ...atunci sa i-o dea.Daca poporul roman vrea ura,razbunare,atunci sa traiasca din antibasism si in anii urmatori, indiferent ce costuri implica ura asta pentru viitorul lor si al tarii.Chiar cred ca pentru o vreme romanii merita sa isi traiasca din nou visul partidului unic,sa fie la discretia unor penali cu porniri de mici ceausesti si sa se bucure de frimiturile azvarlite in scarba,sub forma de pomeni ,platite altfel din taxe inzecite ...doar asa se vor invata minte.Daca as putea l-as invia si pe Ceausescu ,ca sa fie si mai fericiti ,fiindca tot regreta ei comunismul.Ceilalti romani,indiferentii,antreprenorii,exilatii,toti cei care nu sunt dependenti de statul roman.... vor privi de pe margine, atata timp cat nu vor fi afectati.Dupa parerea mea...nu prea mult timp.Partidul unic a stiut mereu sa cheltuiasca dar nu a stiut niciodata sa produca .

      Ștergere
  18. remember:
    Postarea este din data de 1 mai.
    Însă este de-a dreptul profetică în ceea ce privește unele prezumții corespunzătoare lunii septembrie:
    „În afară de candidaturile din paragraful anterior: un candidat serios se retrage, apare altul nou care pare a fi Candidatul. O a treia campanie intră într-o furtună perfectă, criză de resurse umane, resurse materiale și imaginație, dar - cu greu - povestea continuă.”

    Românașii s-au dovedit ceva mai hărnicuți și au început taman din iunie să comită cele profețite pentru septembrie.
    Superb!

    RăspundețiȘtergere
  19. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam se afla o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
    *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
    *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
    *Dacă doriți să tratați infertilitatea.
    *Dacă doriți să vă răzbuni/reprimi proprietatea.
    *Dacă vrei o vrajă de promovare.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog