Faceți căutări pe acest blog

marți, 10 iunie 2014

Ce se întâmplă cu PSD dacă pierde?

Înfrângerea despre care vorbesc în titlu nu e doar cea de la prezidențiale, ci implică și o pierdere a majorității parlamentare, deci a guvernului, deci trecerea PSD în opoziție.

În mod bizar pentru votanții sau politicienii oricărui partid de "dreapta" poate cu excepția PNL, în PSD după ce se pierd alegeri se schimbă conducerea, în principal liderii partidului.

(Știu, știu, știu, e de necrezut. Pare science-fiction. Dar e adevărat).

La nivel de resurse umane PSD nu mai are unde să meargă. Liderii cu experiență sunt în mare parte la închisoare. Nu există opțiunea "întineririi" - Ponta și prietenii săi sunt deja o generație extrem de proaspătă biologic prin comparație cu ce există în alte partide. Facțiunea transilvăneană e prea slabă pentru a prelua controlul. Nu există "mari carismatici" ascunși prin partid; cei care se cred într-o astfel de poziție sunt decredibilizați de înfrângeri majore din trecut. În mod implacabil, la conducere ar veni nume vechi. Singurul lucru care le rămâne e schimbarea strategiei. În alte cuvinte oameni deja puternici în partid ar genera opțiuni noi. Nu îi supraestimez când scriu asta - adevărul este că, de fapt, ar fi obligați să o facă.

În contextul în care PSD ar pierde prezidențialele pentru a treia oară consecutiv (!!!) iar șocul pierderii guvernării ar fi major, opțiunile care ar fi luate în calcul ar fi:
a) emoționale
și
b) colosale.

Rutele banale deja s-au testat. În 2010, înainte de criză, Ponta venise cu un program ambițios bazat tocmai pe premiza că PSD se află într-o situație strategică extrem de dificilă. Social-democrații au ieșit din acea poziție fără să aibă un merit iar programul lui Ponta (vezi introducerea și punctele 19-22 de aici) a fost aruncat la gunoi. Acum s-ar apela la soluții semnificativ mai radicale.

Cele patru opțiuni pe care întrevăd că le-ar lua în calcul social-democrații ar fi următoarele:

1. Mutarea spre centru

Calculul e simplu și banal: dacă PSD a pierdut încă o dată prezidențialele atunci electoratul de "dreapta" e mai numeros decât cel de "stânga". Mariile victorii din 2012 au fost obținute, de fapt, pentru că votanții PNL au marșat alături de social-democrați. Până și victoria din 2000 s-a datorat faptului că votanți anti-PSD l-au susținut pe Iliescu din cauza factorului Vadim. La parlamentare PSD n-a obținut niciodată mai mult de 38% din voturi, indiferent de scrutin. Practic, de 22 de ani stânga este în inferioritate numerică atât la prezidențiale cât și la parlamentare.

Un om care ar gândi astfel n-ar putea distruge monopolul PSD pe stânga. Ce e în mână nu-i minciună, nu pierzi 30% ca să obții 10%. La nivel de mesaje, valori, lideri și identitate PSD ar putea însă prelua niște elemente cu care să atragă votanți de "dreapta", care acum nici nu se gândesc că ar putea vota PSD. Ținta cea mai ușor de atins ar fi atitudinea privind economia și mediul privat. O asumare prin penitență a evenimentelor din 1990-1991 ar fi paradoxal mai utilă atâta timp cât Ion Iliescu este încă în viață (după dispariția sa regretul față de ce a făcut el ar părea tardiv). O atitudine de toleranță zero față de corupție ar fi ușor de mimat, mai ales că PSD ar fi în opoziție.

Singura variantă cu șanse reale de succes din cele de mai sus este una economică. Nu e clar însă ce ar putea spune PSD că ar putea face - e greu de crezut că un președinte și o guvernare de "dreapta" ar fi atât de incapabile încât să mărească impozitele, taxele și birocrația. Însă nimic nu e exclus.

2. Mutarea spre stânga

"Pensionarii și țăranii nu-s de ajuns!" ar putea ajunge să gândească un lider PSD după noaptea încă unui tur doi catastrofic. În urbanul mare PSD ar putea să-și propună facă joncțiunea cu un public în creștere, axat pe probleme de gen, egalitate de șanse, ecologie și alte cauze de stânga, dar care acum nu e reprezentat. Această strategie e riscantă (vin tinerii la vot?) și depinde de calitatea liderilor partidului. Cu excepții minore niciun politician PSD nu poate comunica cu #unițisalvăm și electoratul potențial de acest tip.

Avantajul imens este că, pe termen lung, aceasta este mișcarea corectă. Pe modelul stângii americane din perioada 1965-2015, votanții câștigați acum te pot susține decenii la rând.

Trenul acesta nu stă în gară, dacă PSD nu se mișcă repede o să se pomenească cu o competiție la început mică dar foarte enervantă pe stânga (vezi relația dintre LMP și socialiștii maghiari).

3. "Back to the future"

O citire leneșă și nu foarte corectă din punct de vedere sociologic a istoriei FDSN/PSD ar putea fi următoarea: "de când am devenit pro-vestici și pro-capitalism am pierdut. Trebuie să ne întoarcem la începutul anilor '90 și la mesajele care au adus victoriile lui Iliescu. Tot electoratul populist-extremist trebuie să ne revină de drept."

PSD ar deveni astfel un partid eurosceptic, maghiarofob, dacofil, declarat anti-american, poate chiar rusofil și anti-capitalist dintr-o perspectivă paseist-naționalistă. Publicul tradițional al acestor mesaje este însă în rapidă dispariție (PRM practic s-a topit) iar publicul nou, în formare, este limitat numeric. PSD s-ar pomeni în timp izolat la marginea scenei politice drept o forță nefrecventabilă iar toate câștigurile sale din ultimii ani (punctul z de aici) ar fi înghițite de un președinte de "dreapta" popular.

4. Anti-republicanism

Dacă pierzi de trei ori o partidă la un joc anume, există tentația să te gândești să schimbi regulile jocului. Un lider PSD-ist fatidic ar trage concluzia după înfrângerea din 2014 că partidul pur și simplu nu poate câștiga prezidențialele. În 2004, 2009 și 2014 înainte de turul doi PSD avea puterea sau era într-o poziție parlamentară extraordinară pentru a putea prelua puterea. Prezidențialele în sine sunt o problemă. Prezidențialele, deci, trebuie eliminate.

O republică parlamentară ar îndeplini în aparență acest obiectiv. Însă românii nu vor accepta niciodată să piardă dreptul de a-și alege președintele... decât dacă li se oferă o opțiune apetisantă în schimb. Și anume o monarhie, în contextul unei promovări mediatice extrem de susținute (constituțional se poate, dar cu multă răbdare și cu mult tutun).

Astfel, PSD nu ar schimba nimic la nivel de structuri, valori sau mesaje. Ar trebui însă să găsească un aliat în Parlament fără de care nici nu se poate demara un proiect constituțional. Acest lucru e mai ușor decât pare. Orice președinte de "dreapta" are șanse să cadă în hubris ("Unific dreapta cu forța sub sceptrul meu genial!") și și-ar face inamici pe "dreapta" practic imediat după numire. Pentru validarea unui referendum e acum nevoie doar de 30%. Ținta e fezabilă. Pe fundalul continuei decredibilizări a scenei politice, vremea unui astfel de proiect (care ar fi perceput de cetățeni drept para- sau meta-politic) va mai veni.

PSD ar avea un prestigiu imens în ochii casei regale care ar veni la putere, oricare ar fi ea - practic, regele ar fi îndatorat social-democraților pentru că, fără ei, n-ar fi ajuns în situația să domnească.

O a cincea posibilitate, care nu este o opțiune strategică pentru nimeni, ar fi ruperea partidului. Aceasta ar veni natural datorită posibilelor disensiuni cu privire la cauzele înfrângerii din 2014 și, evident, ar scinda partidul între "reformiști" și "închistați" (sau, din perspectiva inversă, "zăluzi" și "realiști"). E de așteptat ca "reformiștii"/"zăluzii" să meargă pe una din rutele menționate mai sus iar "închistații"/"realiștii" să se axeze pe un motiv punctual pentru înfrângerea candidatului PSD la președinție și să meargă înainte cu găselnițe tactice. Soliditatea și unitatea acestui partid par a fi, însă, ceva mai relevante pentru discuție.

Mai sus am arătat atât opțiunile cât și defectele fiecăreia. Opțiunile sunt evidente oricărui politician social-democrat care, după o înfrângere semnificativă, ar vrea să se gândească la viitor. Defectele mai puțin.


130 de comentarii:

  1. george maior candidat al psd ar fi o solutie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... fragmente din interviul lui Dughin din 1998.....Îl aștept pe Ivan cel Groaznic”

      Europa azi are de ales: eurasianism sau atlantism. Fie merge cu Rusia, fie cu America.

      Dacă Noua Dreaptă europeană ne alege pe noi, înseamnă că alege elementul barbar, şi deci trebuie să adopte metodele noastre de acţiune. Trebuie să organizeze atacuri, să se ocupe de sabotaje, incendieri, să arunce în aer poduri. Anti-globalismul adevărat este distrugere şi teroare.
      De aceea sunt apropiat de Noua Stângă, de Brigăzile Roşii, de Rote Armee Fraktion. Sarcina noastră nu se limitează la cultură, sarcina noastră este să facem o revoluţie reală. Pentru aceasta avem nevoie de ideologie şi pregătire intelectuală, dar fără participare concretă la acţiune, fără experienţa de front, fără botezul luptei – ne va rămâne inaccesibilă.

      Nu ştiu dacă vreunul din activiştii Noii Drepte a fost vreodată sub tir de artilerie, însă oamenii noștri nu merg numai la mitinguri, sau luptă pe baricade, ci merg și la războaie adevărate, de ex. în Transnistria sau Iugoslavia.
      Sarcina noastră este sa ne unim cu Germania şi să facem un bloc continental puternic.

      - Şi atunci cum rămâne cu Polonia?
      Rusia, în dezvoltarea sa, atât geopolitică, cât şi sacral-geografică nu este interesată sub nicio formă de existenţa unui Stat polonez independent. Nu este interesată nici de existenţa Ucrainei. Nu pentru că nu ne plac polonezii sau ucrainienii, ci pentru că aşa sunt legile geografiei sacre şi geopoliticii.

      Polonia trebuie să aleagă: ori identitatea slavă, ori cea catolică.
      Polonia se află într-o situaţie geopolitică tragică. Atât ei (adică Noua Ordine Mondială), cât şi noi (Eurasiaticii) vrem să vă luăm catolicismul.

      Oferta noastră este totuşi mai bună, pentru că la noi cel puţin veţi putea să vă dezvoltaţi și să vă realizați identitatea slavă.

      Ștergere
  2. dovada ca psd e un partid prorus si antioccidental:

    http://www.gandul.info/politica/cum-i-a-trimis-la-plimbare-pesedistul-ciprian-nica-pe-senatorii-din-sua-americanii-sa-si-vada-de-coruptii-lor-12727372

    psd trebuie sa piarda alegerile

    RăspundețiȘtergere
  3. La 4 paragraful 2 sari in monarhie pe motiv ca "romanii" n-ar accepta renuntarea la prezidentialism. Uiti ca a fost nevoie de "maretia dreptului" tocmai pt ca era limpede ca daca s-ar fi ajuns in vot cu prag de 30% "romanii" ar fi acceptat/dorit limitarea puterilor presedintelui.
    Ori, in scenariul pe care-l propui, presedinte ar fi cineva venit de pe locul 2 in primul tur, acceptat doar ca rau mai mic si ar fi si ostil partidului mare din parlament (ca sa zic doar atat desi mie nu mi se pare deloc limpede ca s-ar schimba guvernul si majoritatea parlamentara).
    Optiunea anti-prezidentialismului ar fi cumva naturala fara sa fie obligata sa ajunga in anti-republicanism.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest articol pleaca de la o idee gresita: ca politica romaneasca e bazata pe doctrine si idei. Romanii nu voteaza cu PSD-ul nu fiindca romanii ar fi "de dreapta" si partidul "de stanga", ci fiindca PSD-ul (si partidele in general, dar PSD in primul rand) e un cuib de mafioti care vor sa fure tot ce prind. Foarte putini romani mai vor sa-i lase pe aia "la putere", dupa ce ne-am lamurit toti la ce-i duce capul.

    RăspundețiȘtergere
  5. e totusi o judecata simplista (sau poate prea complicata pentru modul primar de a gandi al PSD), PSD are scopuri mult mai marunte si daca ar pierde prezidentialele din toamna -ceea ce nu este un fait accompli- nu-si va face mari analize de strategie ci doar cum sa pastreze parte din ceea ce a obtinut pe plan local ca sursa de venituri. Gandirea PSD este totdeauna concentrata "pe minge" nu pe amplasamentul strategic in teren cred ca de asta au supravietuit si prosperat atatia ani

    RăspundețiȘtergere
  6. cred ca ideea regalitatii poate fi eliminata lejer, atat timp cat sustinerea populara a monarhiei e cu o singura cifra.

    Dracu

    RăspundețiȘtergere
  7. Era buna si o analiza cu titlul "ce se intampla cu PSD daca castiga ?" :))))))

    Iar cu monarhia, da ! Ca socialist roman mi-ar placea o monarhie constitutionala independenta si echidistanta. Nici macar nu ma gandesc la o monarhie constitutionala prietenoasa su recunoscatoare cu PSD si nu am texte filozofice inspirate din fosti mari nobili.
    Pur si simplu cred ca este mai ieftin si mai bine ca sa cadem de acord cu totii asupra necesitatii existentei unui Arbitru. La fel s-a intamplat si cu Bratienii presupun, au trecut printr-un moment asemanator de clarificare. Cand nimeni nu respecta nimic in tara asta, nici o regula a jocului, nici o cutuma, incep sa cred ca monarhia ar fi solutia salvatoare si nu CCR sau un presedinte care incearca pe cat posibil sa para a fi al tuturor cand el nu este decat al unora.

    PSD-ul de astazi, si nu numai de astazi daca e sa fim corecti, este periculos de aproape de centru. Daca o sa castige prezidentialele o s-o faca pentru ca stapaneste stanga si pare extrem de bine ancorat pe centru. Evident ca aia aflati la stanga dar care nu stiu foarte multe despre asta habar nu au despre acest lucru. :)))))
    Ce spune dl. Barbu la punctul 1 imi pare a fi cam fals, deoarece daca votantii PNL votau propunerea PSD, era obligatoriu ca Geoana sa iasa presedinte si daca se mai ducea de 10 ori la Vantu.
    Eu raman la parerea ca au partidele rostul lor, mai ales la supravegherea voturilor, dar persoana ramane esentiala in cazul prezidentialelor. Este singurul uninominal adevarat, poate alaturi de primaria capitalei, in rest nu prea exista uninominal.

    Iar in ceea ce priveste "dreapta", pai ea a marit tva-ul, a lasat cas-ul la fel timp de 10 ani si a angajat cateva sute de mii de bugetari. :))))))

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca si cu parca. PSD nu pierde. Intrebati-va ce se intampla cu "dreapta" daca nu castiga Iohannis, MRU sau Diaconescu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Avem noutati pentru dreptacii uniti. :)))))))
    Ponta a fugit in munti de frica lui Johannis iar romanii voteaza cu stanga, chiar si aia de dreapta. :))))
    http://media.stiripesurse.ro/2014/06/Sondaj-OR-iunie-2014.pdf

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. iliescu judecat , pentru sangele varsat!
      psd nu va reusi sa intoarca romania catre moscova, opozitia si romaniii nu ii vor lasa pe banditi sa distruga visul european al romaniei. plecati, plecati la moscova , comunisti imputiti!

      Ștergere
  10. Romanii nu sunt nici de dreapta nici de stanga, majoritatea nu sunt suporteri ai niciunui partid. Multi nici nu cred ca stiu bine ce inseamna stanga sau dreapta iar probabil daca ar sti ar fi de stanga pentru ca majoritatea romanilor sunt saraci. La prezidentiale se voteaza exclusiv candidatul de cei care nu sustin niciun partid. Ce s-a intamplat la ultimele alegeri e ca dreapta a avut un candidat populist, carismatic, mai degraba om de stanga decat de dreapta dupa profilul lui, in timp ce PSD in mod paradoxal a avut candidati scortosi, aroganti, candidati mai degraba de dreapta decat de stanga. Multa lume probabil ar fi iertat pacatele lui Nastase din perioada 2000-2004 daca nu era atat de arogant si ar fi fost in schimb un prim ministru carismatic. Geoana a fost o candidatura foarte neinspirata, cam oricine castiga in afara de Geoana. Lucrurile insa sunt diferite acuma. Ponta (Oprescu) e candidatul carismatic, apropiat de popor iar dreapta se pare ca are numai candidati scortosi care nu sunt apropiati de oameni. Nu mai avem nici ura fata de PSD din 2004, pe atunci PSD era partid stat si Nastase era foarte arogant. Johaniss pe langa faptul ca nu e apropiat de oameni mai e si strain iar multi oameni o sa aiba retineri sa voteze un strain, iar majoritatea romanilor sunt patrioti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Romanii sunt saraci pentru ca prefera sa lupte pentru dreptul la spaga nu pentru dreptul la salarii corecte.Atata timp cat majoritatea romanilor vor crede ca spaga le aduce mai multi bani decat un salariu corect......atata timp vor trai in saracie.Nu intamplator in judetele in care intalnim cea mai mare coruptie ,intalnim si cea mai mare saracie.Iar PSD-ul,nu numai ca a fost parintele coruptiei dar a fost intotdeauna si aparatorul coruptiei.Problema PSD e ca si coruptia are crizele ei ...ciclice.Dupa un jaf bine organizat, timp de 20 de ani ,ajungi la fundul sacului si ai parte de un fenomen de ucrainizare.Atunci trebuie sa gasesti niste fraieri politici carora sa le predai puterea si care sa isi ia in freza toata mania proletara.Dupa inca 5 ani de reforme ,de austeritate si stabilizare economica ,alungi fraierii si te intorci la furat.....ca acum tara si-a revenit si ai de unde.Si tot asa....inainte ,inca 100 de ani,ca poporul e usor de prostit si uita.Si atunci unul care apara coruptii si da mititei devine carismatic.....ala care prinde hotii si vrea lege si ordine devine scortos.Partea haioasa e ca prostii devin tot mai saraci......pe masura ce voteaza tot mai multi hoti carismatici.Numai ca sunt atat de prosti incat in loc sa priveasca in propriul portofel, tot mai gol,privesc la televizorul care le spune ca vor fi tot mai bogati.....dar de la anul.

      Ștergere
  11. ponta are carisma mobilei. iar tariceanu salveaza liberalismul vanzandu-l lui iliescu si neocomunistilor din psd.
    george maior nu vrea sa candideze , deci sua e impotriva psd. daca au reusit sa-l dea jos pe ianukovici, pai ponta e o flatulenta in comparatie cu ucraineanul.

    RăspundețiȘtergere
  12. pana sa se gandeasca SUA luati de cititi :))))))))
    http://catavencii.ro/iohannis-se-asteapta-sa-fie-atacat-cu-dezvaluiri-grele-despre-trecutul-sau-si-promite-ca-stie-cum-sa-se-apere/

    go Predoiu, go. :)))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ati incercat , bolsevicilor, sa suprimati partidele istorice, nu veti reusi. cangrena bolsevica pesedista va fi distrusa la vot in toamna. plecati, pesedistilor , in rusia, si lasati-ne in pace. electoratul de dreapta e mai motivat ca oricand. chiar daca o sa amenintati cu minerii din nou. sau cu oamenii lui dogaru

      Ștergere
    2. In tezele sale, Tovarasul Ion Iliescu a creionat cu mult timp in urma raspunsul la aceasta curata neobrazare a fascistilor romani, promotori ai sinecurismului de dreapta si al miliardarilor de carton abonati la contracte cu statul care subventioneaza in schimb tot felul de fituici electronice ori ba.
      Acesta a fost facut public chiar in cadrul unui congres al PSD, cand fortele reactionare si cam prostanace tineau neaparat sa se infiltreze in conducerea superioara a marelui partid al stangii romanesti, si suna cam asa:

      De ce sa plecam noi si sa nu plecati voi ? :))))))))
      Hai, in Congo cu voi ! :)))))

      Ștergere
  13. Foarte multi oameni au un stil de gandire care nu-mi place, se numeste “wishfull thinking”,dar in afara de faptul ca te face sa te simti bine pe moment gandind optimist, nu are nicio utilitate acest mod de gandire. Ce poate sa faca SUA sa opreasca oamenii sa aleaga pe cine vor atat timp cat diferenta e mare de scor? Singurul lucru pe care-l poate face SUA e sa incerce sa impuna PSD-ului sa puna un candidat foarte slab cum ar fi Geoana si asta nu cred ca o sa se intample. Alegerile nu pot fi fraudate la scara mare (poate doar daca e diferenta foarte mica). Si eu tin cu dreapta dar are sanse mici sa castige alegerile prezidentiale, nu 0, dar mici. Ganditi realist, nu optimist. Poate Ponta nu e cel mai carismatic candidat, dar in comparatie cu ce ofera dreapta (oameni cu discurs care nu starneste emotii) porneste din start cu un avantaj. Oamenii voteaza emotional, nu rational.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce poate sa faca SUA sa opreasca oamenii sa aleaga pe cine vor...............Simplu!Sa nu mai imprumute guvernul Ponta cu banii pentru pensii si salarii.
      Poate Ponta nu e cel mai carismatic candidat..........insa este clar cel mai mare mincinos,cel mai bun aparator al coruptiei ,cel mai absent in guvernare si cel mai prezent la tv.Apropos....sigur e premier? Nu cumva este angajat la antene ca realizator al emisiunii ....Guvernam usor,guvernam la televizor?
      Oamenii nu voteaza emotional ci rational........romanii voteaza hoti pentru ca numai hotii le asigura sansa de a fura si ei la locul de munca.Romanii vor sa poata lua spaga de la munca,sa nu isi plateasca taxele,sa poata munci putin si pe ciubucuri dese.Ati auzit romani care sa iasa in strada cerand respectarea legilor....cerand institutii eficiente care sa le colecteze corect taxele.....cerand ca spaga sa dispara? Credeti ca politistul de la circulatie vrea politicieni care sa aplice atat de corect legea incat el sa nu mai poata lua spaga? Credeti ca soferul roman prefera sa plateasca amenda in loc sa dea o spaga pe jumatate din valoarea amenzii? Credeti ca vamesii isi doresc sa se aplice legea si sa traiasca numai din salariu? Credeti ca importatorii prefera sa plateasca in vama taxele sau sa dea spaga ? De aceea Ponta nu se fereste sa declare ca daca va ajunge seful tuturor va da scapa coruptia si coruptii din ghearele justitiei......sa mananca si gura la totzi romanii o paine! Traiasca amnistia ....!

      Ștergere
  14. singurul care facea fata psd si lui ponta era antonescu. cu mici ajustari de discurs si ceva teme populiste putea lua voturi si de la votantii psd. cu johannis nu vad vreo sansa de castig, predoiu e praf iar mru nu exista.( nu stiu de ce-i mai plimba astia numele prin sondaje).

    RăspundețiȘtergere
  15. antena si rtv nu dau nimic despre mineriade in zilele astea. sunt niste posturi ale bolsevicilor de la moscova, proruse si antioccidentale. nu puneti occidentul la incercare, pesedeilor, ca va va lovi cand nu va asteptati! vreti un regim de tip ianukovici sau orban, sa distrugeti tot ce s-a construit bun in ultimii 10 ani. vreti un regim orientat catre beijing si moscova, jegurilor!

    RăspundețiȘtergere
  16. prietenul lui ponta, adica vladimir putin , a taiat gazele ucrainei. cu asta vreti sa fim aliati, mai, pesedistilor? tocmai de asta o sa pierdeti alegerile, pentru ca in criza din crimeea ati ales moscova , nu washington

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fireste ca vrem sa fim aliati cu rusii lui Putin, pentru ca asa ,noi,pesedistii, putem face milioane la greu.Rusii nu fac fitze,nu cer criterii de integritate ,nu te intreaba ce faci cu malaiul ,ba in plus,ofera spaga din prima...fara sa o ceri.Voi ceilalti, nu aveti decat sa ramaneti saraci si cinstiti ,prieteni cu americanii.

      Ștergere
  17. A aparut un nou blog dreptac:
    http://alegatordedreapta.info
    Declara ca nu e un nou blog din categoria "HaiAiNostriJosAiLor".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vad ca au si Facebook:
      https://www.facebook.com/AlegatorDeDreapta

      Ștergere
  18. La cît de fragmentată este acum dreata (i.e. opoziția relativ frecventabilă), PSD nu a reușit deja să evite consecințele avute în vedre de titlu? Întreb și eu, nu dau cu parul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cunoasteti numele candidatului PSD la prezidentiale? Dar numele candidatului dreptei? Peste 4 luni mergem la vot si nimeni nu se inghesuie sa intre in cursa prezidentiala.Multe nume vehiculate de un an,doi, incoace....insa dupa un timp se retrag si se anunta alte nume ....apoi se schimba si astea ... nimic clar,definitiv,totul provizoriu.Daca PSD ar fi deja sigur pe victorie ,multi din partid s-ar fi zbatut sa ajunga in postura de candidat oficial.Ba mai mult....PSD si-ar fi anuntat deja candidatul, fie si pentru a arata tuturor ca nu se tem,ca sunt puternici si siguri pe victorie.

      Ștergere
  19. sensu giratoriu16 iunie 2014 la 15:57

    Varianta a 4-a ar fi cea castigatoare pentru multi ani de aici inainte... dar ce stie taranul ce-i sofranul (crocus sativus)...

    RăspundețiȘtergere
  20. bolsevicii de la psd sunt disperati. ei stiu ca daca nu castiga prezidentialele se incoloneaza toti catre jilava, penalii dracului....

    RăspundețiȘtergere
  21. Paun Al-comentariu la un articol al lui ion ionita din ziarul adevarul- "Cea ce numesc analistii "dreapta " este de fapt o adunatura de "stangi"... formata din lideri ,in care fiecare vrea sa fie sef, fara experienta PSD-ului , a inregimentarii in partidul unic de dinainte de 89 . PSD este in realitate cel mai de dreapta partid , cu acumularea cea mai mare de bogatie , de baroni ...de averi , influenta . Faptul ca plag ipocrtit pe umarul saracilor bugetari , pensionari , asistati.... nu inseamna ca sunt de stanga . Pentru interesele lor fac politica de"dreapta " folosindu-se de propaganda "de stanga ". Cei din asa zisa "dreapta" , daca vor sa ajunga la putere trebuie sa faca tot propaganda de stanga , in Romania populatia de "dreapta " este minoritara . Faptul ca nu se unesc nu tine de faptul ca se declara de "dreapta " , ci de faptul ca nu au experienta comunista a PSD-ului , care reusesc sa depaseasca orgoliile personale ,sa se inregimenteaza in "front "... si de 25 de ani sunt alesi ca partid ..cu o larga majoritate . Alte aliante care au mai condus tara s-au bazat doar pe inabilitate alor , de asi gasi cate un aliat . ca sa-l citez pe confratele dv B Chireac "au vrut sa "manance singuri " . sa "nu imparta "."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stanga...dreapta....centru......lucrurile sunt mult mai simple.O recunoaste insusi Alin Teodorescu ,confirmat si de ultimele alegeri.

      Bazinele în România sunt de trei feluri. De 22 de ani. Bazinul PSD, care are anumite caracteristici și care a avut 3,7, acum are în jur de 3 milioane de electori disciplinați, este bazinul liberal sau zis de centru care are mai puțin, are un 1,5-2 milioane de electori, destul de disciplinați și ei și apoi mai este bazinul tânăr, urban, sub 40 de ani, care respinge liberalismul românesc și social-democrația românească și se îndreaptă către al treilea, un outsider. Este bazinul care l-a sprijinit pe Corneliu Vadim Tudor în 2000 și care a fost apoi ocupat de Traian Băsescu și de PDL. E de aproape 2,5 milioane de electori, mai puțin disciplinați, dar care în anumite momente se prezintă la vot și înclină balanța. Deci pentru turul al doilea, Victor Ponta mai are nevoie de încă unul din aceste trei bazine, el are unul, îi mai trebuie unul măcar. Avea prin USL.

      În momentul de față știm sigur că dacă Victor Ponta va candida, intră în turul al doilea, de pe primul loc, dar în turul al doilea va fi înfrânt de oricine se va prezenta drept candidatul unic al opoziției. Asta știm în momentul de față. Se poate schimba.

      Ștergere
    2. Alegatorii lui Dan Diaconescu din 2012 in ce bazin se regasesc? A luat un scor destul de bun.

      Ar fi bine sa fie asa (ca Ponta sa piarda impotriva oricarui candidat) dar eu sunt sceptic. Vadim 2000, Basescu 2004 au avut ceva in comun: mesajele populiste. Prin mesajele astea au atras electoratul nehotarat, cei ce nu voteaza in mod obisnuit vreun partid. Sa ne uitam la ce candidati ar putea oferi dreapta: Johaniss, Predoiu, MRU, Antonescu. Singurul care are un discurs mai bun si mai incisiv, discurs cu care poate atrage nehotaratii e Antonescu insa are o problema mare de credibilitate. Nu e suficient sa fii populist sau sa fii un bun demagog daca oamenii nu au incredere in tine. Johaniss de-abia e in stare sa scoata 2 vorbe, insa oamenii au mai multa incredere in el, ceea ce-i aduce cateva procente fata de Antonescu, Predoiu, MRU, insa ii aduce si suficiente procente ca sa il poata bate pe Ponta? E posibil si ca nehotaratii sa nu se prezinte la vot in numar mare daca nu gasesc atractiv niciunul dintre candidati (mai ales daca pentru ei PSD si Basescu e acelasi rau, zic Basescu in loc de dreapta nu pentru ca PNL-PDL ar mai avea vreo legatura cu Basescu, dar asta e perceptia multor oameni, perceptia e mai importanta decat realitatea). Pentru electoratul lui Vadim 2000 si Basescu 2004 nu vad cum ar putea gasi atractiv vreun candidat al dreptei. E important pentru acei nehotarati care e raul mai mare, PSD sau Basescu? In caz in care pentru majoritatea nehotaratilor PSD e un rau mai mare ca Basescu atunci poate candidatul dreptei sa aiba o sansa. Insa daca PSD e la fel de rau ca Basescu sau chiar e un rau mai mic in viziunea lor nu prea are nicio sansa.

      Ștergere
    3. Dan Diaconescu a candidat pentru senat in 2012 si nu a fost ales.Apoi a candidat anul asta la europarlamentare si nu a fost ales ....nu a facut nici pragul.Va candida si la prezidentiale cu acelasi succes.Nu va trece in turul doi fiindca in turul intai vor candida multi si procentele se vor imparti iar DD nu poate spera la mai mult de 5 la suta in primul tur.Fireste ca Ponta viseaza ca cele cateva procente ale lui DD sa ajunga la el in turul 2.Numai ca electoratul lui DD nu se mai duce la vot in turul 2... in lipsa idolului.Oricat de tare ar visa PSD-ul ,la prezidentiale ,procentul care vor vota impotriva lui Basescu va fi mic .Toata lumea stie ca Basescu nu mai candideaza.In 2004 nu s-a votat impotriva lui Iliescu ,care pleca oricum acasa ,ci s-a votat impotriva lui Nastase, care avea porniri dictatoriale.....precum Ponta azi.

      Ștergere
    4. Vroiam sa spun Partidul Poporului, care a luat peste 10% in parlament. Banuiesc ca a atras multi de la Vadim si din randul nehotaratilor cu educatie mai slaba. Bineinteles in lipsa OTV nu a mai facut pragul anul asta. Ponta intr-adevar nu poate sa spere la procente de la DD, atat timp cat OTV e inchis.

      In 2004 nu a fost numai un vot anti Nastase, ci si un vot pro Basescu. Parerea mea e ca Stolojan nu ar fi castigat alegerile in 2004 (cu toate ca era considerat un rau mai mic ca Nastase) si asta e ce ma ingrijoreaza. Eu cred ca foarte important e si candidatul. Multa lume a votat impotriva lui Basescu la referendumul din 2012 fara insa sa dea votul USL-ului la parlamentare. Doar pentru ca esti anti un partid, nu inseamna ca te si duci la vot sa-i dai vot pro adversarului daca acel adversar nu iti place (e foarte probabil sa stai acasa in cazul asta, la cati oameni sunt anti PSD ar fi trebuit dreapta sa aiba scor urias daca toti anti PSD-istii s-ar fi dus sa-i voteze). Exceptie fac cei ce se duc constant la vot si voteaza partidele mari de fiecare data.

      Ștergere
    5. La europarlamentare vin putini.La prezidentiale vor veni in jur de 10 milioane la vot....

      Ștergere
  22. cum se va prezenta PSD-ul? baronii vor ceda pentru bani si Ponta va lua deciziile nu el va fi candidatul ... http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-17501021-problemele-candidatilor-prezidentiale.htm

    RăspundețiȘtergere
  23. catavencii zic ca pentru a avea cele 10 procente care il despart pe plagiator de cotroceni, psd pregateste candidaturile independente a 2 securisti: mircea diaconu si dan puric (puric sa atraga electoratul de tip vadim). predictie: esec pe toata linia pentru psd.
    oricum biden l-a avertizat pe ponta sa sustina lupta anticoruptie. ponta nu si nu , el isi apara coruptii din partid. ok, plagiatorule, deci vrei regim ca in rusia si china, zic americanii. bineee, sa nu crezi , plagiatorule, ca iti vei pune niste procurori slugi sa protejeze penalii din psd, mai zic americanii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca mircea diaconu e securist, tu esti un mare bou.

      Ștergere
    2. E mai rau decat securist. E varanist. E un fel de esenta foarte concentrata de securism.

      Ștergere
    3. e securist diaconu. naivule laurentiu, citeste ce a facut la revolutie, a facut lucruri foarte urate. plus ca e fost membru pd, zis si partidul securistilor (ctp chiar spunea in 2009 in turul 2 ca se infrunta partidul comunist si securitatea)

      Ștergere
    4. si de puric a zis presa ca e securist

      Ștergere
    5. diaconu , inainte de a fi liberal, a fost pedist, mult timp coleg cu basescu, basescu l-a facut membru cna. laurentiu, esti varza, il crezi pe actoras ca fiind in afara sistemului? pai e din sistem , de asta sistemul i-a aprobat candidatura. sistemul bolsevic securist de tip moscovit pe care sua, prin kovesi, il extermina

      Ștergere
  24. SRI sapa dupa „Cartitele” Moscovei de la Bucuresti

    http://www.enational.ro/dezvaluiri/sri-sapa-dupa-%E2%80%9Ecartitele%E2%80%9D-moscovei-de-la-bucuresti-408991.html/

    banuiesc ca tinta principala e ponta

    RăspundețiȘtergere
  25. Somnul ratiunii, de dreapta fiind el, naste monstri. :))))

    SRI sapa si dupa cartitele Varvara si Filofteia. :)))))

    Ca o concluzie: cam ce pateste laurentiucat pe aici, de la Ovi si anonimul de dreapta, cam asta o sa pateasca liberalii in noul partid nascut prematur. Mesajul acestuia o sa fie basist 100%, cu statul de drepti, securist, varanist, si lovitura de stat din 2012.
    Adieu Monsieur tout est fini :)))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai ramane tanara speranta Tariceanu. Si Diaconu daca nu ajunge la Brussels. Tony Blair cu plagiat trebuie sa scoata cumva 50%...

      Ștergere
    2. Lasa ca mai sunt si altii, de exemplu tanara speranta de la Drganesti-Olt, seful de organizatie PDL de acolo. :))))))

      Cu interlopi de genul asta vrea dreapta sa castige alegerile ? :))))))

      In fapt alde Fileata si Capatana vor sa ajunga in locul lui Mazare si Vanghelie beneficiind de mantia generoasa a "zeitei" Macovei. Care Macovei, ca si majoritatea basistilor din PDL, tac din gura si nu sufla o vorba despre mega scandalul din zilele astea. Ei lucreaza la proiectul de dreapta impreuna cu Johannis. :))))))))

      Ștergere
    3. Cu interlopi din astia "dreapta" pierde alegerile. Si e normal sa fie asa. Ceea ce e anormal e ca stanga le castiga cu interlopii. Sunteti practic partea penala a romaniei, ar trebui construita o imensa inchisoare pentru milioane ca voi...
      Astept acuzatia de fascism (pentru ca, nu-i asa, cine respecta legea e fascist).

      Ștergere
    4. Astept acuzatia de fascism (pentru ca, nu-i asa, cine respecta legea e fascist)..........................in cazul asta ,daca a respecta legea = fascist,atunci cu mandrie ma declar fascist.........ca sa pastram nota de umor printre atatea umori......

      Ștergere
  26. Interlopii basisti i-au castigat doua randuri de alegeri lui Basescu. Cu Fileata si cu Capatana le-a castigat, nu cu altii. Chiar daca nu au fost chiar ei, ci altii. Cu baronetul de teapa lui Falca, Scripcaru. Popescu si Pinati ati castigat alegerile (vorba vine le-ati castigat, Parisul sa traiasca).

    Asta-i chiar culmea, Penalii Penalilor si Lichelele Lichelelor dau lectii despre moralitate cand sunt infratiti si incuscriti cu Tatii Tiganilor.

    Urla salbele si cocoseii de pe gatul vostru, stati pe sute de hectare si pe zeci de case luate de la stat sau facute pe uin salariu de bugetari-sinecuristi, va bagati alifiile si unsorile pe cheltuielile statului, va luati Range Rover cu banii jos, carati in sacose de rafie si sunteti plini de penthouse-uri cat un stadion fiindca sunteti performanti si toate multinationalele de imbulzesc sa-si faca actele la notariatul vostru, plus multe alte hotomanii, dar va dati de "dreapta" si cinstiti, asta-i chiar culmea ! :)))))))

    "Dreapta" pute ! Pute rau de tot ! Pute mai rau decat "stanga" ! Abia astept sa vina diplomatul IT Morar, un alt apologet al dreptei, ca sa explice el cum e cu tarile civilizate. Eventual cu Patrasconiu si cu tovarasa Culcer. E nevoie de-o figura noua, restul sunt expirati. :)))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comentariu tipic de postac antenist.Patronul postului care hraneste cu iluzii votantii stangii, este el insusi un miliardar controversat,condamnat la 5 ani cu executare, un securist dovedit care isi turna propriile rude.Acum este noul prieten si binefacator al clanului Bercea iar pe 1 iulie s-ar putea sa devina coleg de puscarie si cu Bercea si cu Mircea.

      Ștergere
    2. Vezi sa nu te incurci in nick-uri. :))))

      Si acum pe bune, spune drept, iti iese de-un cocosel vara asta ? :))))

      Pana la urma, cum o fi sau n-o fi, satra Mondialu a fost mai tare, a jucat mai fin, mai la firul ierbii, decat satra Basescu. :)))))

      Ștergere
    3. Satra lui mondialu facuse blat cu satra lu voiculescu....astia castiga finala puscariabililor si trofeul rahova:)))))

      Ștergere
    4. Asta cu Voiculescu este marota basistilor hardcore. Numai ei sunt in stare de enormitatile astea. :))))
      Daca-i iese lui Basescu in fata pisica neagra intr-o marti 13, sigur Voiculescu a trimis-o acolo. :)))))))

      Pana la urma trebuie sa va invatati cu astea. Ani de zile ati salivat la stenograme pe surse (scurse de la procurori adica). Acum se intoarce roata, stimabililor. Si asta nu-i decat inceputul, stati sa vedeti ce-o sa v-o luati in freza cand o sa inceapa sa curga alea adevarate cu Basescu Traian, de la Hayssam si preacinstitul Yassin incoace. :)))))))

      Ștergere
    5. :)))))))...........e bine ca va luptati cu Basescu, fiindca el nu candideaza in noiembrie.

      Ștergere
    6. Nu candideaza el, dar alianta DA iarasi vrea sa puna o paiata corupta si grobiana in fruntea statului. :))))))))
      Am mai vazut filmuletul asta. Hai pa, sa traiti bine. :))))))))

      Ștergere
    7. Mai paiatze decat Tonta si Cacalin Momoliceanu nu se egzista.:))))))))

      Basistii oricum voteaza impotriva PSD ...indiferent de show-urile infractorului securist Felix ...the rat.//// 5 ani condamnare....securist dovedit definitiv in instanta....turnator al propriilor rude.

      Ștergere
  27. ce chestie curioasa..pe 20 iunie 2012ns-a mpuscat nastase, pe 20 iunie mircea basescu este bagat la brutarie ptr 30 de zile. era sa uit. pe 19 iunie a fost acuzat ponta de plagiat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Concediile si vacantele bat la usa...

      Ștergere
    2. Aiurea, dreapta sta pe metereze si in vreme de concedii si vacante. Lucreaza la proiectul de tara de dreapta. :))))))))

      Ștergere
  28. teoria mea e ca basescu si udrea se opuneau unificarii dreptei, evz si b1 il atacau pe iohannis, iesise din palarie si cristian diaconescu.... i s-a dat o lectie de catre papusari lui base: "prietene, unificarea dreptei pnl-pdl e prea importanta pentru noi ca sa te mai bagi si tu in oala" si i-au inchis gura. prevad o migratie masiva de la pmp catre pnl-pdl si pe kovesi arestand-o pe nutzi udrea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se opuneau pe naiba.Cel mai tare se opun pesedistii si baieteii lui Tariceanu.Uniti-va neuronii si ganditi si voi cui ii dauneaza cel mai mult unificarea dreptei? Lui Basescu care nu mai candideaza sau lui Ponta care candideaza? Iar migratzia ....usurel cu pianul pe scari.....sa nu creada cei din pnl-pdl ca votantii lui Basescu vin oricum,chiar si daca ii refuzi zilnic si te prefaci ca nu ii vrei.

      Ștergere
    2. Esti cumva Bogdan Tiberiu Iacob sau ii plagiezi scenariile de pe Inpolitics?

      Ștergere
    3. cine e bogdan tiberiu iacob? nu am auzit de el, am auzit teoria spusa de cineva.

      Ștergere
  29. Inseamna ca "dreapta", papusarii lui Basescu, PNL-PDL, conduce DNA. :)))))

    Pai asta-i exact controlul politic al justitiei de care vrem sa scapam.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la cat de puternic e sustinuta kovesi declarativ de catre ambasada americii, acei papusari de care zici sunt americanii. tu vrei ca in locul lor sa fie rusii? adica putin sa conduca dna? nu veti reusi , pesedeilor, se intampla asa in georgia, unde saakasvili si partidul sunt urmariti penal pe capete. toti de la opozitiem niciunul de la puterea de stanga. justitie selectiva. deci americanii stiu ce va urma.
      nu uita ca in romania nastase a fost incarcerat pe cand ponta era premier :)))) voiculescu condamnat pe cand ponta era premier :)))) deci din exterior se vede clar, justitia e independenta !

      Ștergere
    2. Stai sa vezi ce-o sa zica americanii dupa viitoarele stenograme. :)))))))
      O sa-i pupe talpile lui Ponta. :)))))

      Ștergere
  30. basescu e mort politic. deci si antibasismul e mort politic. deci si ponta e mort politic. deci si prezidentialele sunt o lupta intre psd si antipsd, nu intre basism si antibasism. ce bine se potrivesc toate :))))))

    RăspundețiȘtergere
  31. Pai cum e mort mai ? :))))
    Pai nu faceai tu socoteli din astea de dreapta, ca procentele PNL-PDL plus procentele PMP, plus procentele lui Neamtu si MRU le depasesc pe ale lui Ponta ? :)))))

    De unde iei procentele care iti lipsesc la socoteala asta de doi lei ? :)))))

    Si apropo, vezi ca basistii din PDL, Macovei, Stolojan, si inca cativa, suint toti alaturi de Basescu in scandalul asta exploziv. Citeste declaratiile date de ei. Astea se pun la minus, nu la plus. :)))) Nu-ti mai fa iluzii, Blaga si PDL-ul sunt terminati de scandalul asta, iar liberalii nu se simt nici ei prea bine dupa atatea stanga imprejur. :)))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. razi tu razi , harap alb, se bucura si putin pentru bucuria ta :))))) dar vedem cine rade la urma :)))))

      Ștergere
    2. Serios acum, cat de....optimist(?) sa fii incat sa crezi ca chestia de se cheama dreapta o sa mai castige vreodata alegerile ? :)))))
      Apropo, le-a castigat vreodata ? :))))))

      Ștergere
  32. am impresia ca dottore plagiatore le-a promis americanilor ca NU ii schimba pe kovesi , stanciu, si altii din justitie si atunci ei sunt de acord sa nu se opuna ajungerii lui ca presedinte, de unde si faptul ca americanii au permis compromiterea lui basescu la antena 3. de unde si plecarea lui duane butcher, omul lui gitenstein

    RăspundețiȘtergere
  33. Observ ca USL totusi traieste. Deci Ponta a zis si el o data un lucru adevarat...
    http://alegatordedreapta.info/ponta-nu-a-mintit-usl-traieste/

    RăspundețiȘtergere
  34. Asta-i reclama nemascata care repeta aceleasi prostii cu Voiculescu e "dujmanul" in timp ce membrii familiei lui Traian Basescu cad ca popicele sub acuzatiile de coruptie. :))))))

    USL ca USL, dar BASISMUL TRAIESTE ! Asta-i esenta dreptei. :)))))) Sper ca stanga sa defileze sub sloganul asta in campanie, cu aceleasi fonturi.
    Basescu Traieste si chipul paiatei care o sa candideze. :)))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu uita ca pieleanu, sluga varanului, cu sotia propusa de pc la curtea de conturi, da psd la 42% si pnl-pdl la 29%. alte sondaje dau pnl-pdl la 31%. este exact scorul aliantei DA din 2004. nu te grabi , ponta inca nu poate deschide sampania.

      Ștergere
    2. Ba o poate deschide linistit.PNL e in barca USL incepand de azi.Incepand de azi liberalii au pierdut definitiv voturile basistilor.

      Ștergere
    3. Ba le-au castigat, madame Valean cica o sa fie vicepresedinte PPE in parlamentul european. :))))))))))

      In USL este nevoie de niste dreptaci onesti si cu pedigree, nu de Calimente, Valean, Pocora samd. Apropo, spre stiinta, in USL nu se dau nici dispense. :))))))))

      Ștergere
    4. Onesti pe naiba......tot USL-ul e plin de banditi.De la Voiculescu la Ponta ,de la Tariceanu pana la Rusanu.Tariceanu era ala care in timp ce era premier facea actele de privatizare cu Ford la notara lui nevasta......de vreo 2 milioane de euroi.Ponta impreuna cu Sova,acest gaylord al dreptului, dadeau consultatii statului tot de cateva milioane bune....muncind 25 de ore pe zi :)))))))).........Felixache, nu mai zic.....pe tot ce pune mana din averea statului....usuca.

      Ștergere
    5. Pe bune acum, stangistii din Romania sunt cei mai onesti dreptaci. Dreptacii romani stau toata ziua pe Hotnews sau pe Oficios si zic ca ei performeaza in privat si platesc impozite la stat. :)))))))

      Asta daca nu sunt niste "bujetari" mediocri numiti politic. :)))))))

      Ștergere
  35. Alianta de trista amintire DA n-a castigat alegerile niciodata. Le-a castigat Basescu. Omul Basescu. Votat de cei ca tine si de liberalii inca nefuzionati pe vremea aia. Defuncta si reanimata DA le-a pierdut. :)))))

    Oricum, daca nu se face fuziunea pana in alegeri, candidatul nici n-o sa fie votat, iar daca n-o sa le castige, liberalii o sa le faca bye-bye basistilor dupa alegeri. :))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Basistii nu voteaza cu omul PNL, nici chiar desemnat in urma unei fuziuni cu PDL.Azi ,PNL a aratat ca USL traieste....din cand in cand.Mai ales atunci cand e vorba de visul unei justitii ca pe vremea lui Ilici.....vremuri de aur, in care fiecare politician putea fura linistit.Fara voturile basistilor PNL nu are vreo sana in alegeri.Iar dupa felul in care PNL se manifesta ...incepand de azi isi pot lua adio de la aceste voturi.

      Ștergere
    2. Ai si tu dreptate, astazi, dupa reforma, fura rudele politicienilor. Fratii si fetele. :))))))

      Iar PNL sa faca ce vrea. Dupa atatea intoarceri si rasuciri liberalii isi pot deschide linistiti o scoala de yoga. :)))))) Sau de....am un lapsus momentan dar precis stie Barbu Mateescu la ce ma refer, ca a fost acolo, e un joc pe care-l joaca fetele de prin America, un fel de sotron pe care il joaca 2-3-4 fete in camera si ajung in pozitii nefiresti dar apetisante. :)))))))))

      Oricum pentru PNL usile se inchid rapid. Ambele. Dar daca le zici ca gresesc imediat ti-o baga pe aia cu 140 de ani. Ca si cum asta este o scuza pentru prostie.

      Ștergere
    3. Si socrii........aia care faceau afaceri cu mafiotii din Timisoara.Brigitte stie ,ca i-a fost partenera de afaceri lui nenea Sarbu....apoi a adus recuperatorii,a iesit cu bataie si a ajuns saracutza la bulau.Azi e doamna Nastase ......:)))))))))

      Ștergere
  36. Daca a furat socru sa raspunda.
    Sunt sigur ca Ponta n-o sa faca ca Basescu.
    Daca o salta maine DNA-ul pe EBA, sau pe IBA, Basescu o sa zica in timp ce se uita imprejur ceva de genul "EBA...mda, parca aveam o fata abreviata in felul asta. Dar sta departe, tocmai in Baneasa, si nu ne-am mai vazut de vreo 2 ani" :))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigur ca Ponta n-o sa faca ca Basescu............Si eu sunt sigur,el isi apara toti banditii ....socrul e primul.

      Ștergere
  37. Dati banii inapoi, dati banii satrei inapoi ca daca se pun astia in capul vostru nici Dunarea nu va mai spala. :)))))
    Si asa sunteti patati in ultimul hal; cate seturi sa mai castige Simona Halep, cate meciuri sa mai castige Hagi si Popescu, cati de 10 sa mai ia Nadia Comaneci, cat sa mai vasleasca Pataichin incat sa spele aceasta rusine de pe obrazul Romaniei ? :))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei ultra-hotărâți într-un sens sau altul au devenit și mai ultra-mega-hotărâți, ceea ce nu are efectul de a mișca procente.......cum bine explica Barbu.

      Dar asta o stiti deja......:)))))).....desi,altele v-au fost asteptarile.Exista un lucru care va tradeaza vulnerabilitatea si va scade complet credibilitatea....GRABA.Oare de ce nu asteptati calmi si surazatori,ca sa treaca ultimele 5 luni de mandat ale lui Basescu si sa faceti apoi cu Ponta presedinte,tot ce vreti voi cu DNA,cu ANI,cu justitia in general ? .....5 LUNI..... :)))))).......decat.......cum ar zice Geoana.....

      Ștergere
    2. Ce vorbesti tu, un basist in actiunea de zi cu zi, despre credibilitate ? :)))))
      Pai voi luiati banii tiganilor, spaga, si-i bagati si la puscarie. :)))))
      Pai voi luati banii alora cu firme, le luati spaga, si le luati si afacerea. :)))))

      Macar aia din PSD sunt cinstiti, daca iau spaga incearca sa rezolve treaba, nu sa te bage la puscarie sau sa te lase pe drumuri. Asta a recunoscut-o si amicul Lazaroiu candva, ceea ce spune multe despre credibilitatea de dreapta, reformista. :))))))

      PSD-ul are credibilitate inclusiv pe zona asta, a infractionalitatii, pe cand dreptacii basisti sunt praf, niste distrusi cu aere de intelectuali care-ti fura portofelul cu prima ocazie. :))))))))

      Si sa-ti mai zic ceva. Basistii, indiferent ca-i vorba de Blaga sau de Udrea, au incalcat prea multe reguli, cutume si legi in astia 10 ani. Au fost prea slugi si au facut prea mult rau. Ba la un moment dat li s-a transmis ceva de genul "bine bai, faceti voi tot ce puteti acum, incalcati orice regula, ca sa nu ne para noua rau pentru ce-o sa facem cand ne-o veni randul." :))))))

      Si a venit randul, astfel ca foarte surazatori si calmi (nu stiu de unde ai scos-o pe asta, ca n-am fi asa?) va aplicam suturi peste suturi. Nu este nici o vulnerabilitate, it's payback time ! :)))))))) L-ai vazut pe Basescu calm si surazator in astia 10 ani ? Daca da, uite-l si pe Ponta. Daca nu, la fel. :))))))

      Pai asa credeti voi ca merge in jocul asta, va luati galetusa cand nu mai puteti si ziceti gata, nu ne mai jucam ?! Ba ne jucam, ne jucam pana in ultima zi de mandat si mai ales dupa aia. :)))))

      Ștergere
    3. Amice......intrebarea era asta..........GRABA...?!...5 luni trec intr-o clipa ......mai ales ca demersul nu va aduce mai multe voturi si nici sprijinul occidentului,ba dimpotriva.Ca visele si onoarea banditilor din PSD le cunoaste toata lumea.Un lucru nu ati inteles....regulile si cutumele banditesti ale lui Iliescu nu se aplica in NATO si UE.....alea cu 70 la suta furam noi puterea si restul voi opozitia.De acum cine fura si e prins merge la bulau......Cat despre Ponta...:))))))))......vreau sa il vad surazator si in saptamanile urmatoare.Nu spui de ce....stie el si stiti si voi..... :))))))))
      Voi tot timpul ati crezut ca va luptati cu Basescu ..... :))))))))
      Daca ar fi fost asa era invins de acum 5 ani.....:))))))))

      Ștergere
    4. Dar ce treaba ai tu cu graba noastra ?
      Ne grabim cand vrem noi nu cand vreti voi, basistii. :))))))) Ia uite la ei ce pretentii au astia, sa ne grabim cand vor ei ?! :)))))

      Si nu-i nici o problema, scoateti voi tot ce aveti in saptamanile urmatoare, dati-i ordine lui Luluta cat mai puteti, c-o sa scoatem si noi ce avem.

      Si avem ! Poate ni le-au dat americanii, ce zici ?! :))))))))

      Ștergere
    5. Si avem ! Poate ni le-au dat americanii, ce zici ?! :))))))))...................va zic asa....iok sansa Rambo!......... :))))))))

      Graba tradeaza frica........:))))))))

      Voi ,inca nu ati inteles ca nu cu Basescu va luptati......:))))))))

      Ștergere
    6. Asta cu lupta si graba este vreo terapie de grup la basisti ? :))))))

      Ca altfel nu-mi explic. Ti-am zis, scoateti voi tot ce aveti caci oricum n-aveti voi cate are NSA-ul si CIA-ul. Ponta + Biden = Love & Good Bye My Friend. :))))))

      Ștergere
    7. Ponta + Biden = Love ..........Amara... 2014.....:))))))

      Ștergere
    8. Nu Amara, ci Mamaia 2015. Punem si de-un curcubeu cand ne luam tara inapoi de la basisti. :)))))))

      Ștergere
    9. :))))))))........Mai intai va trebuie o amnistie.... ca sa va scapati din puscarie toti banditii....

      Ștergere
    10. Pana una alta ieri a intrat la bulau amicul Stavarache, om de dreapta, reformist, care militeaza pentru unitatea dreptei si statul de drept pe zona Moldovei, plus alte chestii si socoteli din astea de luat ochii fraierilor. :)))))))

      Sa spunem insa ca omul este nevinovat pana la epuizarea ultimei cai de atac, bla, bla, bla. :)))

      Ștergere
  38. ete d-aia mi-e scarba mie sa ma dau in barci cu alea "cinstite si corecte"... iti strica tot chefu. da' stim toti ca viata e curva si ca curvele reformate is cele mai bigote sau cele mai nasoale.
    asa ca mi s-arata o greata profunda de la raul de mare carele s-a intronizat in capetele spalate si frezate pe partea dreapta si carele voteaza ele ptr binele propriu si propasirea neamului cu mana in sacu de faina.
    asa ca bai ovi n-as crede ca votam impreuna anu asta, ca am ocolit mereu pe aia cu comportament de sluga, mai ales daca-s slugile lui basescu.
    nu o sa ma duc nici in barca lu "fa ponta" sau nea varanie ca astia-s mai nocivi ca ciuma si nu aia rosie, ca n-au legatura cu ea decat poate prin canalul deferent.
    mi s-arata de la un timp sa votez pe aia care vin cu program exact, cu termene precise si masuri care pot reforma de la baza si nu frectii sau cosmetizari ptr prosti. adica o lege a declararii averilor, o lege impotriva evaziunii, o lege a functionarilor publici pe bune si inca alte cateva pe justitie, pe buget si pe functionarea institutiilor statului.
    Hasta la vista compañeros señores capitalistas!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu exista program exact si termene precise. Dincolo de faptul ca noi suntem romani, indiferent ce partid preferam, daca stii cu adevarat legislatia privitoare la termene atunci stii si ca nu se poate. De exemplu Consiliul Concurentei sa traiasca si alte institutii de factura UE. Nici macar nu poti sa-i schimbi pe aia de acolo iar asta spune multe despre puterea unui guvern national in Europa de astazi. Daca mai e vorba si de Romania atunci.....

      Ștergere
    2. :)))))))) .....laurentiucat.......va doresc succces la prezidentiale.O sa aveti mare,mare nevoie de noroc, fara voturile basistilor.Nu e mai bine sa refaceti noul USL si sa va puneti direct la dispozitia PSD?

      Ștergere
    3. Am citit.Dar situatia e destul de clara......vrea PNL sa se desprinda de PSD si sa dea impreuna cu toata dreapta noul presedinte? In acest caz are nevoie si de voturile basistilor.Iar alea nu vin injurand zilnic basistii .Ca sfat,nu uitati ca basistii judeca dupa fapte ,nu dupa vorbe.Asa ca ,faptele de ieri sunt deja contabilizate.Fireste, liberalii viseaza ca asa vor castiga voturile antibasistilor.Numai ca antibasistii voteaza PSD.Cu astfel de fapte, din partea PNL,maret antibasiste,victoria PSD e asigurata.Cu alte cuvinte, tu vei vota indirect cu candidatul PSD desi spui ca nu asta vrei.In acest sens spuneam ca....daca tot va place antibasismul ca doctrina,doctrina care peste 5 luni ,odata cu incheierea mandatului isi va pierde ratiunea politica, puteti negocia o intoarcere in USL acum.Nu de alta dar Ponta si PSD-ul au anuntat ca ar renunta la functia prezidentiala in favoarea candidatului vostru.De ce nu incercati daca tot acolo v-a ramas sufletul? PSD ar vota pentru Tariceanu presedinte al Romaniei ,pentru Iohannis,poate si pentru Crin....negociati voi pe care il doriti ,daca reveniti in USL.

      Ștergere
    4. Uau....cat autoerotism, basistii judeca dupa fapte, PNL impreuna cu toata dreapta. :))))))))

      Liberalii au cam inceput sa inteleaga ca asa-zisa "toata dreapta" este de fapt basista, tot mesajul asa-zisei drepte este basist 100%, statul de drept si lovitura de stat din 2012. :)))))))

      Dar mai ales au inceput sa inteleaga ca se unesc cu alde Macovei si alti basisti. Iar procuroarei comuniste nu-i poate inchide nimeni gura, ea e formata in spiritul vremurilor de atunci, astfel ca liberalii risca sa dispara pe fondul tipator al discursului tip Macovei, sau risca sa ajunga la si altii, caci dreapta oricum nu se uneste. Cum spuneam, lui Macovei nu-i inchizi gura, iar daca i-o inchizi farfuza pleaca imediat la Udrea, pe considerente doctrinare desigur, de dreapta, chiar daca n-o place. Dar ea e basista 100%, ea nu exista daca nu exista Basescu.. :))))))))

      Ștergere
    5. Anonim26 iunie 2014, 13:33......................Deci ,PSD e pregatit sa renunte la candidatura la prezidentiale in favoarea candidatului PNL.... cu conditia refacerii USL.A spus-o chiar Ponta......:))))))))
      Asta era si conditia pe care o solicita PNL.Ca atare.....de PSD tine refacerea USL.

      Ștergere
    6. @Alegatordedreapta.info
      prisacariule tu esti ma? aport! vezi ca patronu e la olguta si o pune ...mi se pare ca te cam bate vantul divin spre balarii si nu mai pupi servite ca s-au mutat "democratia" si "justitia" spre antena 3. pai tu, ditamai investigatoru, ai ajuns sa scrii glumite din astea?
      stii cum e chestia asta cu a fi de dreapta: liberal, conservator, etc? iti zic io si ramai dator.
      nu tre sa pupi pe nimeni in cur ca sa-ti castigi banu.
      io pot! tu poti?

      Ștergere
  39. Basistii au iesit in strada. Sa se vanda. :)))))

    Dar au pretentia sa primeasca pret de virgine desi sunt gauriti pe la toate incheieturile. :)))))))

    RăspundețiȘtergere
  40. culoarul basist se ingusteaza pe zi ce trece. daca pdl ramane pe aceeasi poteca, dispare. a zis-o bine iohannis : unificarea dreptei nu se face cu basescu sau impotriva lui basescu, ci fara basescu. culoarul basist : 1 milion, cel pesedist :3 milioane, cel altfel, antibasist si antipesedist : 14 milioane. QED.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. LOL, 14 meleoane :)))))))))) Vad ca basismul se ia, iarasi se fac socoteli de genul "aia care stau acasa sunt basisti". Sau "altfel" in cazul asta. :)))))))

      Ștergere
    2. Guvernul intentioneaza sa desfiinteze sectiile speciale de votare la alegerile prezidentiale din acest an si sa permita cetatenilor care nu se afla sa voteze in localitatea de domiciliu sa voteze la orice sectie, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta aflat pe ordinea suplimentara de zi a sedintei de guvern de joi........... :)))))))))) ..........batalioane pesediste, treceti la turism electoral!Ca nu suntem altfel decat 3 milioane.......Baietii cu autocare,faceti bani buni in noiembrie.....:)))))))))) Precum vaz.....PSD are emotii legate de prezidentiale ......

      Ștergere
    3. Eu imi aduc aminte de cozile din Gar de Nord, cand regimentele basiste stateau cu orele ca sa poata vota statul de drept si reforma. :))))))

      Daca a mers atunci mrege si acum. :)))))) Daca vreti invitam si observatori internationali, sa vina asistenta Nuland si asistentul lui asistenta Nuland ca sa vada cu ochii lor corectitidinea alegerilor. :)))))

      Ștergere
    4. Daca vine Nuland iar se ascunde Ponta.In rest...ce e bun pentru ratoi e bun si pentru rata......:))))))

      Ștergere
    5. Nuland poate sa vina si maine, caci n-are nevoie de viza spre deosebire de tine. :)))))
      Dar ca sa se vada cu Ponta trebuie sa faca o cerere inainte si o sa fie primita in functie de programul premierului. Sau daca n-are timp se poate vedea oricand cu adjunctul lui Corlatean. :)))))

      Ștergere
  41. mda, deci din cauza de unificarea dreptei psd va pierde alegerile din 2016. degeaba va incerca ponta sa nu dea dreptei premierul, tot dreapta va avea mai mult in sondaje decat psd

    RăspundețiȘtergere
  42. blaga viitor presedinte al partidului rezultat din unificarea pnl+pdl=pnl. probabil si macovei locul 2 :)))) probabil iohannis candidat la presedintie. basescu presedinte de onoare si tablou langa bratieni :))))

    RăspundețiȘtergere
  43. opinia mea e ca daca numele va fi pnl, atunci culoarea noului partid va fi portocaliu, sediul in modrogan, sigla trandafirul, imnul verde inrourat, blaga presedinte. desi cred ca fuziunea nu se va face.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fuziunea se va face.Liberalii PSD-isti pleaca spre PSD-ul liberal al lui Tariceanu,acel ONG creat saptamana trecuta.Au incercat la inceput sa opreasca fuziunea luptand din interiorul PNL....nu au reusit.Au sperat ca vor disloca un numar mare de organizatii PNL.Nu au reusit nici asta...si de acum incolo, nici atat.Subiectul, basist sau antibasist ,nu mai poate impiedica fuziunea....deoarece Basescu nu mai poate candida,e la finalul mandatelor.

      Ștergere
  44. Barbu, ce ar trebui sociologic să (nu) se întîmple pentru ca PSD să piardă alegerile?

    RăspundețiȘtergere
  45. trei sferturi din comenturi sunt de un penibil incredibil! sincer, nu stiu daca disperarea e mare, sau daca nu cumva lipsa simtului penibilului e mai mare... sociologul ce crde?
    http://sociollogica.blogspot.ro/2014/05/fals-calendar-politic-al-anului.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate de aia le-a si inchis la ultimele doua postari :)

      Ștergere
  46. Daca PNL il desemneaza pe Antonescu candidat, ar putea avea probleme cu alegatorii basisti. Antonescu a fost cel care l-a suspendat pe Basescu acu 2 ani. Din electoratul PDL cati or fi basisti? Cei de la PMP si FC sunt sigur basisti si cu siguranta si un procent din PDL. In turul 2 probabil basistii l-ar vota pe Antonescu dar in turul 1 s-ar putea sa-l voteze pe MRU sau pe Diaconescu. Partidele basiste si PDL adunate fac mai mult ca PNL. Sunt insa si multi care vin doar la prezidentiale sa voteze. Majoritatea din acestia ar putea alege doar dintre candidatii cu sanse reale (Ponta si Antonescu) fara sa voteze candidati fara sanse. Multi oameni au votat anti Basescu la referendum, asadar e de asteptat ca Antonescu sa ia mai multe voturi de la oamenii apolitici decat ar lua MRU sau Diaconescu, putand reface un handicap cauzat de faptul ca multi alegatori PDL ar putea sa nu-l voteze si sa dea in schimb votul candidatului basist. Sunt sanse foarte mici sa piarda locul 2 (daca ar candida Johanis nici nu s-ar pune problema din moment ce e agreat si de alegatorii basisti). In turul 2 insa Antonescu ar avea probleme din cauza credibilitatii sale scazute in randul alegatorilor apolitici. Johannis ar face un scor mult mai bun potrivit sondajelor (parerea mea e ca sansele sunt 50-50 la ora actuala intr-un tur 2 Johanis-Ponta). Johanis poate insa sa piarda voturi in campania electorala pentru ca nu are un discurs asa bun ca Antonescu, ceea ce inseamna ca nu e un candidat automat mai bun ca Antonescu doar pentru ca sta mai bine acum in sondaje. Sondajele nu iau in considerare campania electorala si arata doar ce scor ar face acum fara sa faca campanie electorala (daca e sa credem sondajele intalnirea de la televizor dintre Geoana si Basescu a contat enorm, inainte de intalnire Geoana avea 4 procente in fata lui Basescu). PMP era dat cu 11% in sondaje la europarlamentare si a luat doar 6% (posibil multi basisti sa se fi razgandit si sa voteze cu PDL in schimb, asta ar insemna ca 5% din PDL ar fi basisti, asta presupunand ca sondajul a fost bazat pe date reale).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totusi scorul PDL din sondaje a fost apropiat de scorul PDL obtinut (diferenta mare a fost la PSD , la Mircea Diaconu si la PMP). Probabil a fost o eroare de sondaj.

      Ștergere
    2. Cred ca o varianta interesanta ar fi MRU, candidatul PNL.

      Ștergere
  47. N-ati luat in calcul ca Basescu n-a fost comandant de barcute de hartie, nu va grabiti inca n-a scos armele in lupta electorala din ultimele 60 zile,va fi frumos, cand ii va atarna pe marii corupti multi si din Psd la panoplie.. cutremurul mediatic cu hoti din zonele puternic pesedizate ,bolsevizate, TINUTE expres in saracie pt voturi, pot schimba balanta presidentia se poate pierde si la 1 vot. e 50.01la 49.99 ponta poate castiga dar fara loc..cu 49.99%

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aha, Basescu are arme pentru batalia finala ? :)))))

      Ca Hitler asa. :)))))

      Oricum eu zic ca daca le are o sa le foloseasca ca sa-si faca loc pe dreapta. :))))

      Ștergere
  48. http://www.pesurse.ro/2014/07/06/exclusiv-fostul-consultant-al-lui-antonescu-arunc-//#news Exista (oare) un candidat supriza castigator?

    RăspundețiȘtergere
  49. habar n-au voiculescu si dragnea ca cel care ii vrea aruncati la cosul de gunoi nu este basescu , ci victor viorel ponta. la sefia psd se pregateste ghita, deci dragnea e pe faras, si tot sebi ghita probabil ca vrea ca rtv sa preia jurnalistii antenei 3 dupa ce ultima intra in faliment

    RăspundețiȘtergere
  50. de ce nu se pot comenta celelalte articole (cele mai noi)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comentariile la obiect pot fi adresate direct autorului. Adresa de e-mail este mateescubarbu (coadă de maimuță) gmail punct com.

      Ștergere
  51. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  52. Instituții de credit de împrumut MĂ MÂNCUȚI CÂND NU ESTE NICI O SPERĂ (loancreditinstitutions00@gmail.com)

    Bună ziua tuturor celor de pe acest forum, eu sunt John Michael din SUA, nu-mi vine să cred că Dumnezeu nu există cu adevărat până când nu am fost răscumpărat și salvat de la robie financiară ... eram în criză financiară și trebuia să plătesc niște facturi. Am încercat să caut ajutor de la bănci, dar în niciun caz, am încercat, de asemenea, să căut ajutor de pe internet doar pentru a întâlni escroci care s-au prefacut creditor privat și au făcut bani cu suma de 15.000 $ și nu mi-au primit împrumutul, nu până când DUMNEZEU m-a prezentat dlui. Ilie printr-un prieten care a fost salvat de la o problemă financiară și i-a fost acordat un împrumut de 100.000,00 USD de către domnul Elijah, așa că i-am luat sfatul și am contactat instituțiile de credit împrumut, iar în termen de o săptămână mi-a fost acordat un împrumut de 250.000 USD. sfatul meu tuturor celor care caută un împrumut la o rată a dobânzii scăzută de 2%. Fac acest lucru pentru că sunt atât de fericit că sunt din robie financiară și sunt din nou plin de bucurie și viața este ușoară, mulțumită Domnului și domnului Ilie. Puteți contacta instituțiile de credit împrumutate prin (loancreditinstitutions00@gmail.com) SAU WhatsApp: +393510483991

    RăspundețiȘtergere
  53. Instituții de credit de împrumut MĂ MÂNCUȚI CÂND NU ESTE NICI O SPERĂ (loancreditinstitutions00@gmail.com)

    Bună ziua tuturor celor de pe acest forum, eu sunt John Michael din SUA, nu-mi vine să cred că Dumnezeu nu există cu adevărat până când nu am fost răscumpărat și salvat de la robie financiară ... eram în criză financiară și trebuia să plătesc niște facturi. Am încercat să caut ajutor de la bănci, dar în niciun caz, am încercat, de asemenea, să căut ajutor de pe internet doar pentru a întâlni escroci care s-au prefacut creditor privat și au făcut bani cu suma de 15.000 $ și nu mi-au primit împrumutul, nu până când DUMNEZEU m-a prezentat dlui. Ilie printr-un prieten care a fost salvat de la o problemă financiară și i-a fost acordat un împrumut de 100.000,00 USD de către domnul Elijah, așa că i-am luat sfatul și am contactat instituțiile de credit împrumut, iar în termen de o săptămână mi-a fost acordat un împrumut de 250.000 USD. sfatul meu tuturor celor care caută un împrumut la o rată a dobânzii scăzută de 2%. Fac acest lucru pentru că sunt atât de fericit că sunt din robie financiară și sunt din nou plin de bucurie și viața este ușoară, mulțumită Domnului și domnului Ilie. Puteți contacta instituțiile de credit împrumutate prin (loancreditinstitutions00@gmail.com) SAU WhatsApp: +393510483991

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog