Faceți căutări pe acest blog

vineri, 6 noiembrie 2015

Câteva gânduri despre România protestelor și cea de după

Subiectul e serios, dar există loc și pentru vreo două glumițe. Nu cu ele încep.

1. Iohannis e util. Nu în sensul de lider care să dea inspirație sau să creeze emulație, ci în calitate de persoană cu afiliere/identitate instituțională care are ceva credibilitate. Nu poți să joci ping-pong dacă nu există gravitație. Gravitația, în clipa asta, e Iohannis.

2. Cu scuze pentru cei cu sensibilități de dreapta, tot ce rămâne din proteste sunt câteva versuri ale lui Joan Baez, "ceea ce ei n-au putut să ucidă / s-a apucat să se organizeze / s-a apucat să se organizeze". Dacă din proteste nu reies partide, demonstrațiile se vor relua în anii următori. Cu protestatari la fel de frustrați, cu partide la fel de șocate, cu o situație la fel de încurcată. Sau mai rău.

Apropo, acum se pot face partide cu trei oameni.

3. Mulți din oamenii de stânga pe care-i știu sunt supărați, și au de ce. În continuare conflictul principal din România e unul care are de a face cu triunghiul stat-cetățeni-ritmuri de modernizare, și mai puțin cu distribuirea avuției.

3b. Mare grijă însă. Nemulțumiți de modul în care merg lucrurile în politică nu sunt doar elita tehno-intelectuală, oamenii cu venit mediu și mai ales peste pe care i-am văzut cu toții în prima zi a protestelor, ci și ceilalți. Prezența la vot a cetățenilor care au absolvit maxim 10 clase - cei mai săraci dintre români - a fost 34% în primul tur al prezidențialelor și 43% în turul decisiv, de fiecare dată 20% sub media națională. Cu toată legea privind migrația primarilor, cu toate evoluțiile care au adus organizațiile de partid la perfecțiune, cu Dragnea la butoane, oamenii aceștia au ignorat politica exact la momentul său de maxim interes cvasi-sportiv.

Carisma lui Traian Băsescu a mai impulsionat acest grup de cetățeni ai României, acoperind o situație gravă, care are rădăcini în trecut.

4. Modificările de mentalitate au loc încet. Dar există și o excepție: schimbările de structură. Acestea "amestecă pachetul de cărți", impulsionează societatea, descătușează noi energii. Creează începutul modificărilor bruște de mentalitate sau iluzia acestui început. Când aceste schimbări nu au loc natural dar dorința de schimbare e la cote mari, schimbarea trebuie realizată formal.

Dacă aș fi un politician mare, m-aș gândi serios să promovez ideea ca Parlamentul să devină cameră constituantă. Fenomenul creării unei noi constituții ar trebui făcut cât mai transparent și larg cu putință. Ar trebui dezbătut seară de seară la televiziuni, promovat intens, ar trebui să devină punctul central de atenție al societății, nu ca în 2003, nu ca în 2013. Și asta timp de un an de zile. Dacă revoluția nu există, ea trebuie emulată. Trebuie să avem dezbaterea constructivă, dinamică, optimistă de după revoluție, dar fără aspectele sângeroase ale revoluției.

Din nefericire se suprapune cu anul electoral 2016, dar asta este. Cineva îmi povestea că atunci când Polonia și-a făcut constituția post-comunistă au existat vreo cinci proiecte diferite, majoritatea provenind de la grupuri din afara partidelor, care au fost suprapuse și discutate. Pare un proiect intens și complicat, dar canalizează conștientul colectiv spre întrebările reale: cine suntem? Ce fel de Românie vrem? Ce drepturi, ce libertăți, ce obligații, cum ar trebui să arate instituțiile statului?

Și, cu riscul să par fistichiu, dezbaterile privind toate articolele unde există dezacorduri majore între părțile implicate ar trebui finalizate prin referendum articol cu articol. (Da, am avea un referendum cu 18 întrebări. California are astfel de referendumuri practic anual. Putem fi mai buni decât California. Mai proști sigur nu suntem). Un vot formal ("da"/"nu") pe o carte cât un sfert de Biblie e genul de non-consultare care nu-și mai găsește locul în România actuală.

5. Sunt sigur că există politicieni care citesc punctul anterior și râd. Le reamintesc că, din 2012 încoace, există un protest stradal în fiecare an. De asemenea, fiecare protest are din ce în ce mai mulți participanți. Nu vreau să mă gândesc câți protestatari ar mărșălui pe străzi în 2016.

Sau în 2017.

6. Nu trebuie să reformăm (doar) birocrația, ci modul cum o gândim, rolul și poziția sa în societate, valorile sale.

E greu. În Vechiul Regat de la Bălcescu încoace, birocrația e văzută drept unealta inteligentă a elitei întru educarea unui popor idiot. Dar pentru prima dată în 150 de ani, părți mari din populație au luat-o înaintea birocrației. E vizibil de ani de zile. Acum doare.

Zoso întreba de ce trebuie să scriem în toate formularele cine a eliberat cartea de identitate, adresa, etc etc. când CNP-ul deja conține toate informațiile distinctive. E nevoie de mai multe întrebări simple de acest gen. E momentul să ne mirăm și să acționăm pentru schimbarea mai multor proceduri, legi, prevederi de care ne lovim în fiecare zi.

7. Politica de resurse umane a partidelor mari trebuie să se schimbe radical. Vasile Dâncu a intuit ceva încercând să formalizeze noțiunea de "simpatizant". De fapt, de ani de zile se tot vorbește de "deschiderea partidelor". Lucrurile nu-s așa simple, fiecare om care intră într-un sediu de partid e un pericol la adresa structurilor de putere deja existente acolo, chit că e vorba de filiala PMP din comuna Ucuțu de Jos. Poate că partidele ar trebui să petreacă mai puțin timp ei-cu-ei și mai mult timp dialogând cu societatea. Gen peste 50% din timp. Și larg, în profunzime, cu acoperire formală, nu ca atunci când vine un musafir acasă și-l dai afară pe ușă după două ore ca să poți trece în șlapi la urmărirea serialului favorit.

7b. Poate că mulți oameni trebuie să plece din politică. Au venit ca să fure bani de la stat, acum nu se mai poate și zac precum niște puști cărora cineva le-a furat mingea. Ocupă funcții - în partid sau stat - degeaba, ei știu asta, cei din jurul lor știu asta, societatea știe asta, e o sterilitate absurdă, împovărătoare și stupidă. Blochează ascensiuni și înnoiri, sunt piele moartă.

8. După cum foarte multă lume observă, Victor Ponta cade nu pentru greșelile comise cu adevărat, ci pentru ceva de care nu e responsabil.

Destinul e ironic.

9. Un mic fir care duce spre situația actuală este următorul: ca națiune nu am găsit încă granița între defetismul constant și naționalismul absurd. Cel mai șocant lucru când vii în România, ca străin sau ca român care a trăit ani buni în străinătate, nu este aglomerarea de vehicule, prețurile sau religiozitatea sau mai știu eu ce. Ci seriozitatea, abnegația, determinarea cu care o bună parte a populației se auto-blamează, se critică, se insultă pe sine. Ignorăm cu hotărâre ce merge bine și ne concentrăm voioși pe ce merge prost sau greșit. Nimeni nu insultă România și românii ca românii.

Ca dimensiuni, fenomenul e unic în Europa de est. Și contează, erodează psihologic, lovește în identitatea comunității, înăbușește temporar civismul conducându-l într-un final spre erupții.

10. Nu m-am uitat, dar sunt sigur că Antena 3 a demonstrat că Băsescu e de vină pentru tragedia din Colectiv.


14 comentarii:

 1. Prea complicat pentru o natie romana a secolului actual. Nu incercati sa intelegeti.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua tuturor celor de pe acest site care vad acest post, sunt aici sa vorbesc despre cum am primit imprumutul meu fara prea mult stres. Am primit un împrumut de 50.000 de dolari din Global Loan Access la o rată de 2%, dacă ați căutat să obțineți un împrumut și ați descoperit că este dificil accesul la Global Loan Access este soluția dumneavoastră. Contactați-i astăzi pentru a obține împrumutul la (globalloanaccess@gmail.com)

   Ștergere
 2. Foarte bun articolul. Da. Partide noi ar putea fi create, dar cine le-ar conduce? Sunt putini oamenii care au gustat din administrația locală sau au habar cu ce se mănâncă politica. Politica e urâtă și asta ne-o arată politicienii zi de zi. Cunosc tineri care au încercat să schimbe ceva prin anumite partide. Dar atunci când nu faci/spui ca ei nu ești susținut. Și dacă nu ești susținut ești degeaba. Pentru ca tentativele vor fi sortite eșecului. Și asta e unul dintre motivele pentru care tinerii care fug de politic o fac. Ceilalți se duc în politică din alte diverse motive (a se citi să facă bani).

  RăspundețiȘtergere
 3. Foarte bun articolul. Da. Partide noi ar putea fi create, dar cine le-ar conduce? Sunt putini oamenii care au gustat din administrația locală sau au habar cu ce se mănâncă politica. Politica e urâtă și asta ne-o arată politicienii zi de zi. Cunosc tineri care au încercat să schimbe ceva prin anumite partide. Dar atunci când nu faci/spui ca ei nu ești susținut. Și dacă nu ești susținut ești degeaba. Pentru ca tentativele vor fi sortite eșecului. Și asta e unul dintre motivele pentru care tinerii care fug de politic o fac. Ceilalți se duc în politică din alte diverse motive (a se citi să facă bani).

  RăspundețiȘtergere
 4. Daca am reduce observatiile de la punctul 9 la un singur individ, am avea semnalmentele clare ale abuzului (indeobste emotional) suferit in copilarie. Parinti sau tutori care il blameaza constant, fara recompensa laudativa pentru reusite. Revenind la magnitudinea unei natiuni, parintii ei, care or fi aia in ultimele 2-3 generatii, se pare ca au facut la fel, din moment ce avem o epidemie de "low self-esteem" patologic. Solutie? Greu de spus, insa canalizarea spre pozitii cheie in societate a celor care au crescut totusi drepti sau s-au indrepat prin expunerea la viziunile existente inafara lagarului, ar putea fi o sansa. Asta si pentru ca piramida este construita gaunos, functionand tocmai prin manevrarea fricilor si angoaselor celor mutilati in copilaria democratiei.

  RăspundețiȘtergere
 5. Subscriu la ideea ca suntem "virusati" cu nemultumirea fata de noi insine ca si popor ! Nici eu nu inteleg de unde atata dispret fata de noi insine - poate din scoala ?

  Am fost cu un prieten in Germania si a vazut un grajd cum poate la noi sunt sute la fel - dar reactia lui a fost: "uite ba, cand o sa avem si noi asa ceva ?" - intamplator tocmai ca avem...


  Mai este un aspect care tine de "rusinea fata de munca" si anume faptul ca romanii prefera sa munceasca in strainatate pentru un venit de 800-1000 euro/luna decat sa munceasca in tara pe 500-600 euro/luna dar probabil in alta regiune mai dezvoltata (Timisoara, Ploiesti, Cluj, Sibiu etc...) "rusinea de-a lucra pentru romani " se trage probabil tot de la virusul acela al dispretului si nemultumirii fata de noi insisi.

  Cred ca tara se curata si de jos in sus si mai cred ca o descentralizare si o regionalizare ar grabi destul de mult efectul... daca am fi mai preocupati de ce se intampla in casa noastra si in urbea noastra, regiunea noastra, etc. lucrurile s-ar schimba mult mai rapid.

  1. regionalizare - asta ar ajuta si Republica Moldova sa poata fi integrata mai usor - si-ar pastra o oarecare forma de statalitate dar la nivel regional

  2. parlament regional - camera deputatilor impartita pe regiuni si cu intalniri in plen doar pentru legi organice sau alte decizii importante pentru stat

  3. Buget 40-30-20-10 - 40% din bani raman in localitate - 30% merg la judet sau subregiune - 20% la regiune si 10% la bugetul central


  RăspundețiȘtergere
 6. #10. Nu m-am uitat, dar sunt sigur că Antena 3 a demonstrat că Băsescu e de vină pentru tragedia din Colectiv."
  În schimb tu ai demonstrat că eşti un băsost sadea !

  RăspundețiȘtergere
 7. "Iohannis e util. Nu în sensul de lider care să dea inspirație sau să creeze emulație, ci în calitate de persoană cu afiliere/identitate instituțională care are ceva credibilitate."
  Ha, ha, ha !
  E la fel de penal ca Băsescu, Dragnea, Ponta sau Şova !
  Deşi ultimii doi sunt mult mai mici în ale găinăriilor, decât Săsescu !

  RăspundețiȘtergere
 8. Buna ziua tuturor celor de pe acest site care vad acest post, sunt aici sa vorbesc despre cum am primit imprumutul meu fara prea mult stres. Am primit un împrumut de 50.000 de dolari din Global Loan Access la o rată de 2%, dacă ați căutat să obțineți un împrumut și ați descoperit că este dificil accesul la Global Loan Access este soluția dumneavoastră. Contactați-i astăzi pentru a obține împrumutul la (globalloanaccess@gmail.com)

  RăspundețiȘtergere
 9. Sunt atât de recunoscător Elegantloanfirm că m-a ajutat cu un împrumut de 600.000,00 USD USD, prin ajutorul ofițerului de împrumut Russ Harry, îți sunt etern recunoscător. viața mea s-a întors, finanțele mele s-au stabilit acum dețin o afacere pe care o folosesc pentru a avea grijă de nevoile familiilor mele. Sunt atât de recunoscător pentru dumneavoastră domnule Russ și Dumnezeu să vă binecuvânteze. Le puteți contacta pentru ajutor financiar prin e-mail: Elegantloanfirm@hotmail.com pentru ajutorul dvs.

  RăspundețiȘtergere
 10. Toate mulțumesc instituțiilor de credit pentru împrumut pentru că m-au ajutat cu împrumutul meu de 135.000,00 USD, după ce a fost înșelat de 6 ori de către oameni falși care se ridică la împrumuturi.

  Numele meu este rethabile grace, sunt din Africa de Sud și locuiesc în orașul Johannesburg. Acum o lună căutam un împrumut online și am văzut creditori diferiți pe internet și cu câteva mărturii false și am aplicat de la ei și tot ce am primit a fost escrocii, am aplicat mai mult de 6 companii și am fost înșelat până la capăt. Așa că am renunțat la speranță până când am decis să verific din nou dacă voi găsi ajutor în timp ce căutam și m-am stabilit să caut o companie legitimă de împrumut. Am găsit această companie numită Instituții de credit de împrumut. Am văzut multe mărturii pe care oamenii le comentează dar pentru că am fost înșelat în mod individual, am crezut că este o înșelătorie, dar am făcut ceea ce mi s-a cerut și am așteptat împrumutul meu, iar domnul Ilie mi-a spus în mai puțin de 48 de ore că voi fi cu împrumutul meu în siguranță, nu cred am crezut că este și o înșelătorie, așa că în acea zi a fost noapte în Africa de Sud și am dormit a doua zi dimineața când m-am trezit, am primit o alertă de la banca mea că există bani pe contul meu și imediat am sunat banca mea pentru a confirma iar managerul băncii mi-a spus să vin imediat la bancă și m-am dus imediat, banca s-a deschis în timp ce managerul băncii mi-a verificat contul. Am văzut o sumă de 135.000,00 USD, adică dolari americani și i-am explicat managerului că am solicitat o împrumut online și managerul meu de bancă era sho Am verificat dacă a existat încă o companie de împrumut reală și legitimă, sunt atât de fericită, mulțumită instituțiilor de credit de împrumut, am decis să scriu pe internet, deoarece am văzut că alți oameni o fac și depun mărturie despre această companie, de aceea postez acest mesaj online oricui are nevoie de un împrumut, chiar dacă ați fost înșelat înainte de a solicita de la această companie și fiți siguri că această companie nu vă va dezamăgi. Cu respect pentru oricine îmi citește mesajul și puteți contacta această companie prin e-mail: loancreditinstitutions00@gmail.com
  folosesc și Whatsapp: +393510483991
  Încă o dată salutările mele către oricine îmi citește mesajul și mă rog să fii fericit, așa cum sunt astăzi cu această companie, deoarece aduc mai mulți oameni la această companie pentru a ajuta.

  Spune că eu Rethabile Grace te-a îndreptat spre ele

  RăspundețiȘtergere
 11. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam se afla o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
  E-mail: dawnacuna314@gmail.com
  *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
  *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
  *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
  *Dacă doriți să tratați infertilitatea.
  *Dacă doriți să vă răzbuni/reprimi proprietatea.
  *Dacă vrei o vrajă de promovare.

  RăspundețiȘtergere
 12. Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne deoarece oferim serviciul nostru financiar la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumutul pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat trebuie să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: Josbuajonesloans@financier.com

  RăspundețiȘtergere

Arhivă blog