Faceți căutări pe acest blog

vineri, 7 octombrie 2011

12 întrebări anormale despre 2012

 1. Care este data alegerilor parlamentare de anul viitor?
 2. Vor fi comasate cu alegerile locale?
 3. Se vor suprapune alegerile cu un referendum? Care alegeri? Care referendum – pentru o nouă constituţie sau altul?
  3a. Dacă opoziţia este de acord cu un referendum privind constituţia, îşi va da Traian Băsescu demisia, precum a spus în iunie 2011 ? Vom avea atunci, în aceeaşi zi, alegeri locale, parlamentare, prezidenţiale şi referendum privind Constituţia?
 4. Care este sistemul care va fi folosit la alegerile parlamentare de anul viitor? Uninominal într-un singur tur sau nu? Vor exista liste? Va putea intra în parlament un candidat care ocupă locul 2?
 5. Câte locuri vor fi în parlament? Câte camere va avea Parlamentul?
 6. Va exista un prag parlamentar?
 7. Câte circumscripţii şi câte colegii electorale vor exista la data alegerilor? Pe româneşte, vor fi 41 de judeţe? 12 judeţe? 8? 16?
 8. Cum vor fi „desenate” aceste colegii? Cine o va face?
 9. Vor vota românii din străinătate? Dacă da, vor vota pentru 1,27% din locurile din parlament (6 colegii, ca în 2008), sau voturile lor vor fi contabilizate altfel?
 10. Se vor face corecturi în listele electorale pe baza recensământului din această lună? Se va schimba ponderea locurilor din parlament între judeţe pe baza recensământului?
 11. Există un mecanism pentru a opri un candidat de la a candida sub sigla partidului X şi apoi, la o lună după alegeri, să treacă la partidul Y? Dacă nu, ce utilitate mai are existenţa partidelor?
 12. E normal ca în anul anterior alegerilor – luna octombrie sau luna ianuarie, nu contează – să nu ştim răspunsurile la aceste întrebări?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog