Detalii privind sondajul: aici.
Certitudini: Scena politică s-a stabilizat în ultimele luni (50/55 - 18/20), ceea ce nu e deloc surprinzător având în vedere că, în mod real, nu s-a întâmplat nimic semnificativ. Nu toate temele din prim-planul discuţiilor politice au relevanţă pentru populaţie ca atare. Mai mult, scena s-a stabilizat la nivelul liderilor şi mesajelor: Elena Udrea, Victor Ponta, etc. sunt persoane predictibile, prezente de mult timp în prim-plan, iar publicul şi-a format deja o părere despre ei. Sondajul a fost efectuat înainte de demararea procesului de suspendare al preşedintelui - un fenomen care nu ar surprinde nici pe votanţii PDL şi nici pe cei ai USL. Cel mai mult va întări ataşamentul acestora faţă de tabăra pe care o susţin deja.
În continuare USL pare a fi avantajat de răsfirarea votului. Între 10 şi 15% din voturi s-ar duce la partide care nu intră în parlament, lucru de care este avantajat întotdeauna partidul sau organizaţia politică aflată pe primul loc în opţiunile alegătorilor (pentru că redistribuirea se face în funcţie de procentele primite... şi asta pentru că vom avea sistemul de vot din 2008, nu-i aşa, Mr. Igaş?).
Enigme. După cum afirmam şi aici, este dificil să utilizezi un eşantion naţional pentru a trage concluzii despre regiuni. De aceea, conform IMAS scorul USL în Bucureşti este peste media pe ţară, iar pentru Gallup scorul USL este sub media pe ţară.
Surprinde susţinerea mare pentru USL în cadrul votanţilor care spun că vor veni la vot cu siguranţă. M-aş fi aşteptat ca votanţii PDL să fie extrem de mobilizaţi psihic, iar susţinerea pentru USL să fie largă în rândul celor care poate vor vota, pe ideea unui vot anti-putere difuz şi slab motivat (lucru confirmat şi de alte sondaje din ultimele luni). Sondajul Gallup-Soroş susţine că lucrurile stau invers, şi că PDL ar avea probleme cu mobilizarea.
Cheia situaţiei este următoarea: "La data sondajului (noiembrie 2011), doar 47% dintre respondenţi au răspuns că vor merge cu siguranţă să voteze, iar 24% că probabil vor merge." Câţi din cei 24% vor veni de fapt? Care va fi profilul lor? Ce îi va motiva şi cum îi va motiva să vină la vot?
Notă de mansardă: Surprinde plăcut reacţia lui Cristian Preda. În sensul că măcar cineva are o reacţie.
Notă de subsol: Un scandal urât: Sebastian Lăzăroiu susţine că, în 2004, pe când lucra pentru Alianţa D.A., a livrat PSD sondaje cu date false (... dar despre care PSD nu ştia că sunt falsificate) în schimbul "dosarelor pesediştilor cu afaceri necurate".
Îl felicit. Prin comparaţie, a fi plătit cu bani e de-a dreptul plictisitor.
......
.....
....
...
..
Vrea cineva două-trei sondaje?
Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2018
(16)
- ► septembrie (4)
-
►
2016
(27)
- ► septembrie (2)
-
►
2014
(65)
- ► septembrie (4)
-
►
2013
(133)
- ► septembrie (13)
-
►
2012
(200)
- ► septembrie (11)
-
▼
2011
(77)
-
▼
decembrie
(18)
- O falsă retrospectivă a anului 2011 pentru scena p...
- Scorul USL: IMAS (49%) vs. Avangarde (59%). O expl...
- Gini - un alt fel de a privi România
- Moment de inflexiune?
- UNPR nu duce lipsă de idei
- 22 de ani în 22 de cuvinte
- Fără pasiune: despre moţiunile de cenzură din ulti...
- Crizuiri
- Gallup despre politică, dar nu despre partide
- O dilemă pentru oameni inteligenţi
- Sondaj Soroş/Gallup: certitudini şi enigme
- Fără nici o legătură cu comasarea
- Un gând
- Şi imperiile se dărâmă, nu-i aşa?
- Naţie bolnavă - partea 4
- Surprize în buget: 2010 vs. 2011 vs. 2012
- Bătălia pentru 2012 - faza pe provincii istorice
- Naţie bolnavă - partea 3
- ► septembrie (23)
-
▼
decembrie
(18)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu