Faceți căutări pe acest blog

luni, 5 decembrie 2011

Bătălia pentru 2012 - faza pe provincii istorice

 Iată cum arată intenţia de vot la nivel de regiuni istorice înainte de "scandalul Geoană" (sursa: sondaj IMAS efectuat pentru Adevărul):


 

La nivelul provinciilor istorice, România pare uniformă. Acest lucru este o veste proastă pentru PDL. Şi iată de ce:

Într-un scrutin în care trei sferturi din parlamentari se vor alege uninominal (actualul proiect PDL + UDMR), bătălia electorală se dizolvă în sute de bătălii independente.

Să utilizăm reducerea la absurd, şi anume să vedem ce se întâmplă dacă România ar fi o ţară perfect uniformă sau omogenă. Atunci, USL (51% din voturi la nivelul întregii ţări) ar învinge în fiecare colegiu PDL (18% din voturi la nivelul întregii ţări). Colegiu după colegiu, am avea acelaşi rezultat: 51-18, 51-18, etc. Astfel, în cadrul sistemului discutat de putere USL ar obţine aproximativ 87% din locurile din parlament (100% din cele  puse la bătaie în lupte uninominale şi 51% din cele 100 redistribuite proporţional).

Această situaţie ar fi, bineînţeles, catastrofală pentru PDL. Dar România nu este omogenă. Mai bine spus, colegiile nu vor fi omogene. Atâta timp cât PDL are un scor de 2-3 ori mai mic decât USL, singura sa şansă de a obţine mandate prin intermediul votului uninominal este de a beneficia de surse de asperitate electorală, adică - în româneşte - colegii în care susţinerea pentru USL este mult mai joasă decât media. Acolo, poate poate... partidul de guvernământ va reuşi o victorie strânsă.

Imaginea de mai sus elimină o astfel de sursă de asperitate. Regiunile istorice nu reprezintă un criteriu pe baza căruia PDL să poată privi cu optimism spre viitor. Liderii PDL nu pot să spună: "Da, ei au 51%, dar măcar noi avem Transilvania/Bucureşti-ul/etc. şi acolo o să câştigăm colegii cu duiumul".

Alte surse de asperitate posibile: colegii urbane vs. colegii rurale. Zone cu primari PDL vs. zone cu primari USL (deşi, având în vedere cazurile Apostu şi Scripcaru, nu sunt sigur că PDL ar beneficia de pe urma faptului că primarul local îi aparţine). Este însă foarte posibil ca favorabilitatea faţă de PDL să fie relativ constantă indiferent de colegiu, ceea ce ar fi foarte trist pentru principalul partid de guvernământ.

Trei observaţii de final:

- Eşantionul IMAS conţine 1081 de persoane. Pentru determinarea cu mai bună acurateţe a opţiunilor de vot la nivel de regiuni istorice, ar fi fost nevoie de o anchetă separată. Bineînţeles, asta nu înseamnă că datele de mai sus sunt inutile sau greşite.

- O imagine mai corectă a situaţiei din Transilvania este dată de următorul calcul: scoatem votanţii UDMR din ecuaţie. Vedem cum se distribuie votul etnicilor români din noul total: 51.1% USL; 24.3% PDL. Principalul partid de guvernământ are în Transilvania un scor mult mai bun decât în celelalte provincii istorice... şi tot nu obţine măcar 50% din intenţia de vot pentru USL.

- O mică obsesie personală. Îmi permiteţi să vă invit să vă uitaţi la numerele de mai jos?

Bucureşti: USL 63,3 ; MP 27,9

Moldova: USL 52,4 ; MP 34,1

Muntenia: USL 57,4 ; MP 32,8

Transilvania: USL 42,5 ; MP 30,3

La nivel naţional: USL 51,7 ; MP 31,7

MP = PDL + PP, fără reducere pentru efectul de alianţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog