Faceți căutări pe acest blog

duminică, 1 aprilie 2012

Bucureşti. Oprescu vs. Prigoană: cine va pierde mai puţin?

Motto: "Cei care simt deja gustul amar al înfrângerii au primele reacţii. Mi se plâng de electorat. “Oamenii noştri nu ies la vot” - spun ei exasperaţi." (Sever Voinescu, 15 iunie 2008).

Sondajele pentru campania de la primăria Bucureştiului vor fi extrem de volatile. Motivul este simplu şi vechi de când există sondaje nu numai în România, ci oriunde: un număr semnificativ de respondenţi spun că vin la vot, dar nu fac acest lucru.

2008, Insomar, cu două săptămâni înainte de turul 1:
69% din bucureştenii cu drept de vot spuneau că vin să voteze.

Oprescu 39% ... din 69%... deci 26,91% dintre bucureştenii cu drept de vot votau Oprescu.
Blaga 24% ... din 69% ... deci 16,56% dintre bucureştenii cu drept de vot votau Blaga.
Orban 12% ... din 69% ... deci 8,28% dintre bucureştenii cu drept de vot votau Orban.

Altă sursă (CCSB), o săptămână mai târziu...
60% dintre bucureştenii cu drept de vot spuneau că vin să voteze.
Oprescu 36% ... din 60%... deci 21,6% dintre bucureştenii cu drept de vot votau Oprescu.
Blaga 27% ... din 69% ... deci 18,6% dintre bucureştenii cu drept de vot votau Blaga.
Orban 13% ... din 69% ... deci 8,97% dintre bucureştenii cu drept de vot votau Orban.

Ce avem noi aici? O scădere în numărul potenţialilor votanţi (de la 69% la 60% din totalul populaţiei bucureştene cu drept de vot), Orban stabil, Oprescu în scădere (27 -> 21), Blaga eventual în creştere (16,5 -> 18,5).. mă feresc să citesc trenduri peste tot şi veţi vedea imediat de ce.

Rezultate?
31,36% au venit să voteze. Nu 69%, nu 60%, nu 50%. Mult sub aşteptările oricui.
30,1% dintre ei au votat pentru Oprescu... deci 9,4% dintre bucureşteni
29,56% dintre ei au votat pentru Blaga... deci 9,27% dintre bucureşteni
11,8% dintre ei au votat pentru Orban.. deci 6,1% dintre bucureşteni.

Orban a pierdut un sfert din electorat faţă de sondaje, Oprescu a pierdut mai mult de jumătate, Blaga a pierdut jumătate. Nu vorbim de votanţi potenţiali care au fost însă convinşi de adversari, ci vorbim de oameni care n-au mai venit să voteze.

În schimb pentru cititorii neatenţi de trenduri, a părut logic că Oprescu a scăzut de la 39 la 36 la 30, şi că Blaga a crescut de la 24 de la 27 la 29. De fapt vorbim de dezastre în planul mobilizării electoratului, doar că dezastrul de la PDL a fost un pic mai mic decât cel de la Sorin Oprescu. Procentele sunt lucruri relative - nu absolute; dacă tu nu-ţi aduci jumătate de electorat în cabina de vot, iar oponentul nu-şi aduce două treimi, ai câştigat procente deşi ai pierdut voturi.

În următoarele săptămâni, dragii mei cititori, va fi mult mai rău din perspectiva sondajelor. Prezenţa la vot se învârte în jurul unor cifre incredibile (60% - 81%) care nu se vor concretiza. Vă reamintesc că în 2008, prezenţa a fost de 31,3%. Jocurile nu sunt făcute: în măsura în care PDL este disciplinat iar electoratul lui Sorin Oprescu nu prea, putem avea surprize - atenţie, nu există al doilea tur de scrutin. Cheia bătăliei pentru Bucureşti este dacă Sorin Oprescu îşi va mobiliza susţinătorii să vină la vot şi să nu se bazeze pe sondaje în care are 59%. Acum Sorin Oprescu, spre deosebire de 2008, are şi susţinerea PNL, ceea ce este bineînţeles în favoarea sa.

Prigoană însă poate câştiga pe carismă. Votul pentru primăria Bucureşti nu este atât de politizat şi ideologizat pe cât se crede: în 2000 Traian Băsescu a câştigat deşi PD nu a obţinut procente bune în Capitală nici măcar la parlamentarele din acea toamnă, iar momentul Oprescu-2008 este de acelaşi tip, negând stereotipul "Bucureşti (inimioară) PDL".

2 comentarii:

  1. Buna si felicitari pentru blog.
    Cu privire la acest text dar nu numai, ar trebui cred ceva mai multa atentie la ipotezele alternative. In acest caz distributia optiunilor, diferentele, trendurile pot fi si rezultatul unor metodologii diferite, biasului de selectie (mai multi interesati de politica si implicit votanti "ajung") in esantioane, dezirabilitatea sociala, ratele de raspuns, etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mircea, îţi mulţumesc pentru felicitări şi pentru comentariu. În mod evident, ai dreptate: din motive de lungime a postării dar şi de coerenţă, sunt obligat să renunţ la a lista toate alternativele sau la a explora toate opţiunile în mod riguros. Critici argumentate, sugestii sau comentarii sunt întotdeauna binevenite.

      Ștergere

Arhivă blog