Se iau sondaje de opinie şi alte informaţii statistice. Se pun un strop de inteligenţă şi câteva grame de logică. A se servi fierbinte cu un pahar de echidistanţă.
joi, 3 mai 2012
Blog-ul la 8 luni de la lansare: cutia cu surprize.
În ultima vreme Sociollogica a primit mulţi vizitatori noi. Mai jos se află câteva link-uri interesante mai vechi de o lună, pe care ei probabil nu le cunosc. Asta nu le face învechite, ci dimpotrivă. Majoritatea sunt mai interesante şi mai adecvate momentului de acum decât celui când au fost postate. Ţi le recomand cu căldură.
Recomand de asemenea ca la link-urile de mai jos, în loc să dai click cu butonul stâng al mouse-ului să dai click cu butonul drept şi să selectezi prima opţiune de sus ("Open in a new tab" / "Deschide într-un tab" în firefox; o opţiune cu nume asemănător în Internet Explorer şi alte browsere).
Să începem cu cel mai important lucru: de ce cred că sondajele de opinie, odată explicate cu calm, pot furniza informaţii reale. Nu toate sondajele mint. Dar există manipulări.
Concret, am arătat cum două sondaje care dau USL la 49%, respectiv 59% spun, de fapt, acelaşi lucru. Şi nici unul nu e falsificat. Nu mă crezi? Dă click aici. O situaţie aproape identică (47%/57%) a avut loc câteva luni mai târziu.
În acest sens, am făcut publică situaţia USL / PDL prin raportare la totalul populaţiei (un element stabil) şi nu prin raportare la cei care spun că votează (un element în fluctuaţie).
Aici se află o perspectivă largă asupra situaţiei politice din ultimii ani - concisă şi graficizată. Dacă acest blog ar fi o pagină, acea postare este probabil ce ai vedea dând zoom-out la maxim.
Politica din România nu înseamnă numai putere şi opoziţie. Una dintre cele mai citite postări de pe blog este despre ... UDMR, care se confruntă cu o mare problemă - şi nu vorbesc despre partidul lui Tokes, ci despre cea-mai-puţin mediatizată disoluţie a unui electorat de după 1990.
Alte subiecte au fost: dificultăţile de mesaj cu care se va confrunta UNPR şi care i-ar putea aduce sfârşitul şi profilul votanţilor fiecărui partid. Dacă crezi că există "electorat de dreapta" şi "electorat de stânga", te poţi uita la evoluţia lor de-a lungul ultimilor 20 de ani aici.
De multe ori politicienii de la nivel local spun "nu e nevoie de consultanţi, cumpărăm voturi!" - am răspuns acestui mod de a gândi aici.
Încerc să fiu pe cât se poate de obiectiv. Câteodată, obiectivitatea înseamnă să observi lucruri oribile despre societatea în care te afli.
Am scris despre efectele votului uninominal într-un singur tur aici şi aici. Cu ocazia asta am şi alcătuit o bază de date pe baza rezultatelor de la 50 de alegeri parlamentare din ţări care folosesc sistemul de vot uninominal într-un singur tur. Concluziile sunt aici.
Statistica dă uneori răspunsuri amuzante sau mai puţin amuzante la întrebări precum:
Ce ar trebui să faci ca să ajungi preşedinte în 2014?
Contează scorul de la locale în lupta pentru alegerile parlamentare?
Care rezultate de la locale "contează" şi care nu?
Ce determină distribuţia intenţiei de vot în Polonia? (răspunsul e absolut incredibil)
Am făcut o analiză despre faimoasele "voturi de la Paris". Am generat informaţii pe care nu le veţi prea auzi sau vedea la posturi de ştiri. Iată despre ce vorbesc.
Nu toate sondajele interesante despre politică au de-a face cu partide. Aici sunt câteva informaţii interesante privind cum privesc românii anumite subiecte de drept constituţional sau electoral.
Am transpus în cifre ce s-a spus despre Albă-ca-Zăpada, atunci când povestea era tare la modă. Nu că n-ar mai fi.
MRU era un subiect cald şi poate fi din nou. Contextul numirii sale din perspectiva palatului Cotroceni: aici. Aşteptările iniţiale ale PDL faţă de noul prim-ministru au fost cuantificate aici. Acest articol a identificat punctul său de pornire. Aici s-a văzut că sosirea lui MRU nu se traduce în creşterea scorului PDL. Iar aici este natura dilemei cu care se confrunta.
Lectura unei cărţi absolut senzaţionale - "Tragedia unei naţiuni" de Orlando Figes - m-a împins să mă uit spre... est. Pentru nişte anecdote incredibile privind revoluţia bolşevică din 1917 şi perioada care a precedat-o, dă click aici, aici, aici şi aici. Dar şi Rusia prezentă are unele aspecte amuzante.
Să vorbim de protestele din ianuarie? Am încercat să înlătur puţin ceaţa din jurul primelor sondaje. Şi aici. Imaginea completă se află aici. (Nimeni nu a încercat să analizeze impactul protestelor în plan electoral.)
Curtea Constituţională a devenit un jucător important. Această bucăţică de interviu arată toate implicaţiile.
Uneori politica trebuie lăsată la o parte. Am analizat informaţii privind rata criminalităţii, munca la negru (şi cum ea involuează sau se măreşte numeric în funcţie de guvernare), brand-urile pe care le iubesc britanicii şi respectiv români (şi ce spune asta despre cele două ţări), sau indicatorul Gini - şi cum a evoluat inegalitatea în România de-a lungul timpului.
Dacă te interesează alegerile locale, în special bătălia pentru Bucureşti sau relaţia dintre voturile pentru primarul de sector şi primarul general, am scris şi despre asta.
Cine nu cunoaşte istoria alegerilor din România, în plan sociologic, e condamnat să... piardă. Iată cum arătau lucrurile în sondaje cu un an înainte de alegeri acum cinci, nouă şi treisprezece ani. Tot în acea postare vei găsi şi câteva concluzii.
2000 este un reper important pentru politica şi sociologia politică din România. Există însă şi lucruri care n-au fost spuse până acum, ca de exemplu acesta.
Un blog de mare calitate! La mai multe luni/ani, la mai multi cititori si analize la fel de pertinente, profunde!
RăspundețiȘtergereMulţumesc mult!
ȘtergereFelicitari, la mai multe analize si la mai multi cititori!
RăspundețiȘtergereSă fie.
ȘtergereFelicitari si la cat mai multe articole, cititori si comentatori! :)
RăspundețiȘtergereMulţumesc mult. Mâine am o surpriză pentru voi. Sper să o găsiţi cel puţin interesantă.
ȘtergereDoar 8 luni? Parca va citesc de ani buni...
RăspundețiȘtergereFelicitari si la muuulte postari!
După 8 luni, tutuieşte-mă! :)
ȘtergereChiar nu mai scriai niciun comentariu, mă gândeam că nu mai treci pe-aici.
Am trecut cel putin de 3 ori pe saptamana (uneori in fiecare zi), dar n-am gasit ce sa spun ca sa aduc valoare discutiei. Nu-mi place sa comentez doar de dragul de a comenta... :)
Ștergere