Faceți căutări pe acest blog

joi, 29 decembrie 2011

Scorul USL: IMAS (49%) vs. Avangarde (59%). O explicaţie de bun simţ statistic.

Se dă următoarea situaţie:

IMAS, sondaj realizat în perioada 9-17 decembrie 2011:
Intenţie de vot pentru USL: 49%

Avangarde, sondaj realizat în perioada 1-15 decembrie 2011:
Intenţie de vot pentru USL: 59%

Ambele sondaje au o marjă de eroare de 3%. Păi între 49 şi 59 e mult mai mult decât 6 (adică 2 marje de eroare).

Vai de mine şi de noi. Triş!

Sau NU. Mare grijă:

% din populaţie care intenţionează să voteze:
Conform IMAS, 65% (informaţia este ascunsă aici, în ultimul paragraf).
Conform Avangarde, 53%.

Cât reprezintă atunci votanţii USL din totalul populaţiei României?
Conform IMAS, 49% din 65%, adică 31,85%.
Conform Avangarde, 59% din 53%, adică 31,27%.

Nu mai e triş.

Ce înseamnă toată cifrăraia de mai sus? Atât IMAS cât şi Avangarde arată că susţinerea pentru USL este de 31% din totalul populaţiei României. Subiectul asupra căruia diferă este câţi români vin la vot (sau pretind că o vor face). Simplu spus, cu cât mai mulţi români vin la vot - dar nu pentru USL, ci pentru PDL, PRM, PP, Noua Dreaptă, etc. - cu atât procentul USL scade. Din motive care ţin de eşantionare, întrebări, dar şi context, % românilor care votează pare diferit.

Pe scurt: da, USL are o problemă. Problema nu este pierderea de votanţi (USL se învârte în jurul a 31-32% din populaţie de multe luni). Problema este că oameni care spuneau că nu votează şi-au schimbat părerea - vor să voteze, dar nu USL.

8 comentarii:

  1. De ce la IMAS votează 65%, iar la ăilalţi 53%? Că sondajele sunt fix din aceeaşi perioadă. Pentru că un sociolog deştept o trage din condei pe Sărindarul comandat, umblând la participarea la vot? De la 53% la 65% sunt 12 procente. De ce s-au sucit ăştia doar în sondajul IMAS, şi merg şi ei la vot, declarativ, ce-i drept? Doar pentru că abia aşteptau comasarea alegerilor? Hai, că mă umflă plânsul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Români care ştiu sigur că nu vin la vot:
    13,6% (conform IMAS)
    14% (conform Avangarde).

    Nici o problemă aici. IMAS însă a lăsat doar două alte răspunsuri posibile:

    vin la vot 65%
    nu ştiu sau nu răspund 21%

    În timp ce Avangarde are trei:

    vin la vot 53%
    nu sunt hotărâţi 31%
    nu răspund 2%

    Opţiunea de răspuns "nu sunt hotărât" e de vină pentru diferenţă. La IMAS, ea n-a existat, iar respondentul a fost încurajat indirect să dea o opţiune sau să spună că nu vine la vot. La Avangarde, au fost surprinsă situaţia celor care sunt *hotărâţi* să voteze, şi nu atât de mult a celor care nu sunt siguri.

    Impactul asupra procentelor USL e minim, după cum am arătat mai sus. Impactul asupra procentelor PDL e major, lucru observat şi de Soroş/Gallup. Dar asta nu se vede la prima vedere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Exceptionala analiza, dle Mateescu ! Se vede ca sociologii romani nu sunt deloc tonti. IMAS face cercetare in dulcele stil clasic, face to face. Avangarde - CATI. Prin urmare,nu procedura de colectare a datelor influenteaza rezultatele, ci modul in care se pun intrebarile. IMAS e experimentat si nu da nici o sansa respondentului sa o scalde, sa se ascunda. Avangarde inca mai are de indurat...

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu e tot o manipulare, pe principiul "mulţi vede, puţini pricepe"? Şi apoi, dacă tot vor să scape de bănuielile de manipulare, n-ar trebui ca institutele de sondare să se pună de acord asupra unui set de întrebări standard, măcar în câteva domenii de bază? Sau nu se pot abţine de la micile lor partizanate?

    RăspundețiȘtergere
  5. 31% din total electorat este, cam indeferent de prezenta la vot (care nu cred ca va depasi 60%), mai mult decat suficient (dupa redistribuire) pentru o confortabila majoritate parlamanetara...

    Asta in situatia in care vom avea vot proportional. Orice alt sistem chiar va mari decalajul...

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim: mulţumesc de compliment. Observaţia dvs. e foarte corectă.

    @Constantin Gheorghe: capitalismul aduce varietate, dar şi lipsă de unitate. Introducerea de criterii comune e f. dificilă într-o piaţă liberă.

    @Claudiu Minea: depinde care votanţi vor veni la vot. Depinde câţi votanţi din diaspora vor veni la vot. Variabile multe şi interesante.

    RăspundețiȘtergere
  7. acum sa vedem daca tot usl iese,aceiasi oameni nimic bun pentru tara,nimic doar sa fure...

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog