Faceți căutări pe acest blog

vineri, 4 mai 2012

Rezultatul alegerilor parlamentare - varianta aprilie

Voi prezenta o simulare a rezultatului alegerilor parlamentare, dacă ele ar fi avut loc în mai şi dacă guvernul MRU n-ar fi căzut. Simularea rezultatului unor alegeri parlamentare este o antrepriză riscantă, care poate cădea uşor în ridicol. Îmi asum acest risc, fără a avea pretenţia sau a emite garanţii că voi indica rezultatul corect. Simulările despre care vei citi pe acest blog reprezintă o modalitate de a interpreta informaţii, şi atât.

De-a lungul anului voi mai face simulări precum cea de mai jos; acesta este un "test run", o verificare a mecanismului, acelea vor fi la zi. În mod evident situaţia din noiembrie nu va fi aceeaşi ca cea din simularea pe care o prezint azi; chiar dacă în iunie sau iulie ar fi alegeri anticipate, rezultatele ar fi altele pentru că prea mulţi factori noi au intervenit deja. Sper totuşi că lectura va fi stimulantă.

Premize de pornire: Acelaşi sistem electoral ca şi în 2008. Alianţă electorală PDL-UNPR. Din cauza apariţiei lui MRU, orice spirală a tăcerii privind votul pro-PDL a dispărut. Uniunea Social-Liberală rămâne în opoziţie şi nu se rupe. Nu intervin fenomene bruşte (catastrofe naturale, demisia preşedintelui, "filmuleţe" şi "vizite la moguli", etc).

Formule cheie: COVIVO = COeficientul de Valorificare a Intenţiei de VOt. Pe scurt, este vorba de câţi votanţi un partid/candidat pierde sau câştigă între sondajele de la un moment dat şi ziua votului. COVIVO este exprimat sub format unui procent: un COVIVO de 75% prin referinţă la momentul "cu două săptămâni înainte de alegeri" înseamnă că în ultimele două săptămâni un sfert dintre votanţii tăi "din sondaje" au hotărât să nu te mai voteze.

Voturile obţinute de un partid sau de o alianţă = (populaţia adultă cu drept de vot aflată în România) (înmulţit cu procentul din populaţia adultă cu drept de vot care susţine acel partid sau acea alianţă) (înmulţit cu COVIVO-ul acelui partid sau al acelei alianţe) + voturi din străinătate. Mai pe româneşte: vorbim despre câţi oameni poţi să aduci la vot sau să convingi să vină la vot din cei care afirmă că te-ar vota.


Hai să începem cu cei care ar fi fost la putere la momentul alegerilor.

PDL+UNPR


Cât de mare este electoratul PDL conform sondajelor?

CCSB (15-20 martie): 13% din cei 59% dintre români care ar veni la vot. Adică 7,6% din totalul populaţiei adulte.

CSOP (23 martie-1 aprilie): 19% din cei 42% dintre români care ar veni la vot. Adică 7,98% din totalul populaţiei adulte.

Paradoxal, CSCI/OR (15-25 martie) dă un procent ceva mai bun PDL decât CSOP: 13% din cei 65% dintre români care ar veni la vot, adică 8,45% din totalul populaţiei adulte.

8% mi se pare o estimare corectă. La acest scor adăugăm un 1% de la / pentru UNPR. Cum în România sunt 18,5 milioane de adulţi cu drept de vot, am ajunge la un electorat al PDL+UNPR de 1,66 milioane.

La acest număr aplicăm un COVIVO solid de 82%, cu 5 procente mai mult decât în 2008, întrucât PDL a pierdut mulţi votanţi dezamăgiţi şi a ajuns practic la nucleul dur-şi-hotărât. La aceste cifre adăugăm voturi din străinătate (dar care nu vor reprezenta o cantitate atât de mare precum în 2009, să zicem 50 000). Avem în total 82% din 1,66 milioane + 50 000 = aproximativ 1,4 milioane voturi pentru PDL+UNPR.


USL


Electoratul USL variază între 29% şi 31% din populaţia adultă cu drept de vot aflată în România, adică poate fi estimat ca având între 5,36 milioane şi 5,73 milioane de persoane. Voi alege un număr de mijloc (5,5 milioane) pentru a simplifica calculele.

Electoratul USL însă constă din trei grupuri:
- Votanţii PSD (45%) ... 2,47 milioane. Cu 200 de mii mai mulţi decât cei care au votat în 2008.
- Votanţii PNL/ACD (35%) ... 1,92 milioane. Aproape numărul de votanţi ai lui Crin Antonescu din turul unu al alegerilor prezidenţiale din 2009.
- Votanţii anti-PDL dar nu pro-PSD sau pro-PNL (20%). 1,1 milioane.

COVIVO-ul PSD la ultimele alegeri a fost 77%. Pierderile suferite de plecarea unor oameni cu capacitate organizatorică certă la UNPR se echivalează cu agenda anti-protecţie socială a puterii, care a mărit determinarea electoratului PSD de a veni la vot. Voi lăsa COVIVO-ul la acelaşi nivel ca şi înainte.

COVIVO-ul PNL la ultimele alegeri a fost 68%. Dar COVIVO-ul lui Crin Antonescu la prezidenţiale a fost sensibil mai mare (97%), iar în termeni relativi nivelul de încredere faţă de acest lider politic e mai înalt acum decât era în 2009. Voi da un "spor" de 4% COVIVO-ului PNL, care ajunge la 72%.

Votul anti-ceva este cel mai uşor de demobilizat prin campanii negative. Să nu uităm că aceşti oameni nu susţin de fapt niciunul dintre partidele componente şi ar putea devia spre PPDD sau PRM. Voi propune un COVIVO mic, de 25%.

Şi atunci...

Voturile USL = (COVIVO PSD)(Electorat PSD) + (COVIVO PNL)(Electorat PNL) + (COVIVO electorat USL anti-PDL)(Electorat USL anti-PDL) + voturi din străinătate.

adică...

Voturile USL = 77% din 2,47 milioane + 72% din 1,92 milioane + 25% din 1,1 milioane + voturile din străinătate.

Voturile USL = 1,9 milioane + 1,38 milioane + 275 mii + voturi din străinătate = 3,55 milioane + 30 000 voturi din străinătate = 3,58 milioane voturi.

Alţi competitori electorali


Ne apropiem de sfârşitul simulării. Voi estima 320 de mii de voturi pentru UDMR (numărul poate părea scăzut, dar este logic datorită scăderii accelerate a electoratului acestei organizaţii politice).

Electoratul de factură PPDD-PRM-PNG şi-ar fi mărit ponderea faţă de 2008 (când ultimele două partide din enumerare au strâns împreună 370 de mii de voturi). Lipsa unor structuri solide ale PPDD în teritoriu şi limitările impuse de o structură neortodoxă a electoratului ar fi limitat COVIVO-ul acestuia. Estimez că cele trei opţiuni radicale ar fi însumat 1,1 milioane voturi.

Precum în 2008, aproximativ 400 de mii de voturi s-ar duce spre alte partide.


În total, am fi avut:





 

E momentul să îţi reamintesc premizele acestei simulări: alegeri în mai, guvernul MRU nu ar fi căzut, guvernul Ponta nu ar fi existat.

Acum câteva reacţii posibile şi observaţii:

Scorul PDL e prea mare! Ai încercat să favorizezi PDL! 
Răspuns: USL>50% din voturi. PDL (după cum vei vedea mai jos) nu ocupă "locul unu la partide". Nu înţeleg cum aş fi încercat eu să favorizez PDL în contextul în care acestea sunt rezultatele la care am ajuns.

Scorul USL este prea mare! Ai încercat să favorizezi USL!
Răspuns: În 2008 PDL a obţinut 32,3% din voturi iar partidele care compun acum USL 50,9%.
PDL a guvernat singur în timp de criză. PNL şi PSD nu au fost părtaşe la tăierea salariilor, mărirea TVA, etc.
Să folosim logica. De ce ar trebui atunci ca scorul opoziţiei să fie mai mic decât în 2008? O creştere de doar 1,7% pentru opoziţie este extrem, extrem de puţin.

Element adiţional: atunci PDL avea un lider informal în preşedintele ţării care era extrem de popular. Acum situaţia e total diferită.

De asemenea, COVIVO-ul PDL este mai mare în calculele de mai sus decât COVIVO-ul oricărui partid din USL. Problema PDL nu este că nu şi-ar mobiliza electoratul, ci că electoratul este prea mic.

Scorul PDL este prea mic! Ai încercat să defavorizezi PDL!
Răspuns: În niciun sondaj de opinie din ultimele luni scorul PDL adunat cu scorul UNPR nu dau mai mult de 20,0%. Un scor de 20,6% ar fi peste cel din orice sondaj... inclusiv peste scorurile din sondajele comandate de PDL. Deci cum defavorizez PDL?

Scorul USL este prea mic! Ai încercat să defavorizezi USL!
Răspuns: Scorul USL a fost calculat pe baza a trei factori. Despre doi dintre ei avem informaţii din trecut: câţi din votanţii "din sondaje" ai PSD şi PNL chiar vin la vot. Despre al treilea factor - votanţii USL care nu sunt nici pro-PSD şi nici pro-PDL - ştim foarte puţin. Trăgând de cifre în fel şi chip, fără nici un fel de explicaţie ştiinţifică, scorul USL ar fi putut ajunge, să zicem, la 58-59%, dar pe baza datelor disponibile şi pe baza premizelor de la care a pornit simularea nu ar avea cum să aibă "6" în faţă.

Scorul PPDD este prea mic! În sondaje are cel puţin 15%!
Singura dată când o formaţiune atipică a hiper-performat, adică 2000, a beneficiat de suprapunerea unor alegeri prezidenţiale care au permis liderului formaţiunii să mobilizeze electoratul. Situaţia PNG din 2007-2008 este ceva mai veridică. Pe de altă parte, nu mi-am permis nici să elimin posibilitatea ca PP-DD să intre în parlament.

Rezultatul votului este mai puţin de un sfert din ce contează. Hai să vorbim despre ce contează: împărţirea mandatelor în parlament.

Presupunând că s-ar fi folosit acelaşi sistem electoral ca în 2008, UDMR ar fi intrat în parlament - în ciuda scorului sub 50% - pentru că ar fi câştigat 6 colegii în Camera Deputaţilor şi 3 în Senat. Un alt lucru important este că paritatea 1:1 din rândurile USL se aplică doar candidaturilor din colegii eligibile pentru mandate nou-câştigate. Faptul că sistemul de vot e cvasi-proporţional face ca împărţirea mandatelor să fie dificil de estimat. Câteva mandate ar merge de la PSD spre PDL sau PPDD, dar cum nu există o relaţie demonstrabilă clar, am lăsat acest lucru la o parte. În consecinţă, parlamentul ar fi arătat cam aşa:

USL 279 mandate - adică PSD 157, PNL 101, PC 21 (o mică posibilitate ca PC să aibă mai multe mandate)
PDL+UNPR 109
PPDD 56
UDMR: 9
Minorităţi naţionale: 18
Total: 471 de mandate
Majoritatea simplă: 236 de mandate

Pentru cine s-ar fi gândit la viitorul apropiat: da, 279 este o majoritate confortabilă.
Pentru cine s-ar fi gândit în perspectivă: şi 266 este o majoritate comfortabilă (PSD+PDL+UNPR), dar 210 nu ar fi fost o majoritate (PDL+UNPR+PNL), decât prin cooptarea PPDD (210 + 55 > 236). PSD ar fi fost un mare câştigător al alegerilor, o moţiune de cenzură împotriva unui guvern susţinut de PSD având nevoie de conlucrarea celorlaltor trei forţe politice principale din parlament pentru a înregistra un succes.

Detaliu: pentru o majoritate de două treimi ar fi nevoie de 314 voturi, iar singurele formule prin care s-ar fi ajuns la aşa ceva în parlamentul de mai sus sunt: PDL+USL sau USL+PPDD.

Încheiem aici simularea. Sper că ţi-a făcut plăcere. Repet: calculele de mai sus sunt estimative şi supuse greşelilor de concepţie. Aştept critici şi sugestii. Dacă există ceva ce nu am luat în calcul sau am supra/subestimat, te rog să menţionezi acest lucru într-un comentariu.

13 comentarii:

  1. Ha ha! Deci alianța post-electorală și parlamentară PNL-PDL nu e posibilă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant exercitiul.

    Eu tot n-am inteles cum a sarit PDL de la 13% in sondaje la 20% in alegeri. Si nici cum a cazut PPDD la doar 10%. In fine. PPDD oricum e o gogoasa umflata care o sa faca poc.

    Estimarile mele - in aceeasi parametri - ar fi: PDL 10%, PPDD 8%, USL 65%, UDMR 3%, altele 14%. Prezenta la vot 30-35%.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu fiecare votant PP-DD "din sondaje" care nu vine la vot, scorul PDL creşte, ca şi scorul tuturor celorlaltor participanţi la competiţia electorală cu excepţia PPDD.

      Din altă perspectivă: 10-15% dintre români au încredere mare sau foarte mare în Traian Băsescu. Sunt oameni care ar merge prin zăpadă şi foc pentru el. PDL şi (indirect) Traian Băsescu îi vor mobiliza aproape pe toţi. Dar nu toţi românii vor vota. Deci acei susţinători (hai să zicem 7-12%, pentru că unii şi-au pierdut definitiv încrederea în PDL) n-ar mai fi 7-12% din voturi, ci mai mult.

      Ștergere
  3. la udmr nu mi se pare in regula; din 96 in 2008 s-a inj7umatatit nr total de voturi (de la 12 mil la vreo 6), insa udmr a coborit procentual de la aprox 6.8% la 6.2% si a ramas acolo la ultimele 2 runde (2004,2008)
    nu vad argumentul pentru care ar sari brusc la 4.7%

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În 2004 şi 2008 nu exista PPDD. Cu cât prezenţa la vot a simpatizanţilor PPDD este mai mare, cu atât voturile pentru UDMR se calculează dintr-un total mai mare, şi deci reprezintă un procent mai mic.

      Altă variantă: poate că electoratul PPDD constă în majoritate din votanţi PSD şi PDL de la alte scrutine. În acest caz, o parte semnificativă din electoratul USL vine de la oameni care nu au votat în 2004 sau 2008.

      Indiferent de situaţie, avem acelaşi rezultat posibil: electorat în scădere pentru UDMR + votanţi mai mulţi în rândul non-maghiarilor = scăderea procentului UDMR.

      Pe de altă parte, există incredibil de puţine informaţii privind forţa organizaţională a lui Laszlo Tokes şi a altor partide politice care se adresează etniei maghiare. Iată încă o sursă de probleme pentru UDMR care nu prea exista în 2004 sau 2008.

      Ștergere
    2. ppdd - citeva exemple de filiale s-au constituit din prm/png (fie ca au migrat cu totul, fie nemultumitii); asta ar putea fi o indicatie si pentru profilul votantilor - probabil fosti votanti prm/png

      pe de alta parte, si png a trecut printr-o bula de popularitate care nu s-a confirmat la vot; una peste alta, impresia/speculatia mea este ca ppdd/prm/png ar putea ramine in total sub 10% ca si la ultimele runde

      maghiarii actioneaza rational - se cearta inca pentru alegerile locale pentru ca au sanse fiecare, insa la cele generale intelegerea, din cite stiu, exista deja ca vor merge cu udmr; tokes & co vor sa se consolideze local deocamdata, tinta de a lua locul udmr la nivel national se amina

      Ștergere
    3. Mulţumesc pentru informaţii. PPDD este marea necunoscută a alegerilor parlamentare din 2012. La locale vom avea un indiciu despre ce pot să facă în toamnă.

      Ștergere
  4. Alianta PDL+PNL ar fi posibila, adaugand voturile UDMR si ale minoritatilor.

    RăspundețiȘtergere
  5. desigur ca fara calcule si fara pregetire... doar asa la feeling ULS nu va trece de 40 % la parlamentare... ma risc chiar la pariuri :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să văd dacă ajung la Sibiu în 2013. Îmi place berea nemţească, apropo.

      Serios vorbind: voi mai face simulări în lunile următoare şi vom vedea ce şi cum. Nu am interesul să favorizez pe unii sau pe alţii.

      Ștergere
  6. doua link-uri interesante
    1. http://www.rtv.net/sondaj-ires-cati-romani-aproba-guvernul-ponta_27373.html
    2. http://users.heeloo.ro/4//files/13363300857568485756_raport-bucuresti---aprilie.pdf

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Unele informaţii se bat cap în cap cu altele. Dar sondajul e interesant ca sursă de informaţii.
      2. Conform Avangarde, PDL a pierdut Bucureştiul. Adică de fapt a pierdut şi locul 2 în Bucureşti. A se verifica la momentul votului :) Elena Udrea, mai nepopulară decât Traian Băsescu în Bucureşti. No comment.

      Mulţumesc pentru link-uri.

      Ștergere
  7. Scrie opinia ta7 mai 2012 la 04:03

    Insa vreunu' dintre distinsii analisti ai sondajelor de opinie se intreaba daca cumva PNL chiar ar avea cel mai mic interes spre o alianta cu PDL.

    Din cate stiu Antonescu si marea majoritatea din PNL au tot spus ca sunt penibile scenariile astea, practic : "Nu, mersi, nu va vrem."

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog