Faceți căutări pe acest blog

duminică, 28 octombrie 2012

Opţiunea pro-monarhie: istoricul sondajelor

Pe scurt:

Numărul românilor care preferă monarhia republicii este stabil, mici puseuri de emoţie mediatică mărind din când în când numărul lor.

Potrivit celor mai recente informaţii, 14% dintre români ar dori reinstaurarea monarhiei.

Detaliat:

În această postare vorbesc exclusiv despre sondaje naţionale. Un sondaj online aflat pe site-ul X sau Y nu e foarte reprezentativ nici pentru cei care accesează acel site, darămite pentru populaţia din România care foloseşte Internetul, darămite pentru populaţia României ca atare. De asemenea nu mă interesează încrederea mare sau foarte mare în personalităţi ale Casei Regale - după cum am mai arătat, între încredere şi acţiune distanţa este enormă.

Martie 1997: 7%. Sondaj realizat de CURS pentru Fundaţia Soroş. Emil Constantinescu tocmai fusese ales preşedinte, mulţi monarhişti alegând votul util şi reorientându-se către acesta. Încrederea în republică, ca să zicem aşa, era considerabilă în acel moment chiar şi în rândul monarhiştilor.

Cine erau monarhiştii? Pe categorii sociale vorbim de o distribuţie mult mai egală decât s-ar crede. Doar un sfert aveau studii superioare. Doar o treime erau pensionari care trăiseră măcar o parte din viaţă în monarhie. O treime erau... absolvenţi de şcoală profesională: muncitori în fabrică sau maiştri. Românii de etnie maghiară erau de două ori mai "monarhişti" decât etnicii români.

Iunie 2002: 10%. Trei sferturi dintre români sunt republicani, restul fiind indecişi conform unui sondaj realizat de IMAS pentru Fundaţia Soroş.

O treime din monarhişti se aflau în Bucureşti, Banat şi secuime. În continuare etnicii maghiari înclinau spre monarhie într-o măsură semnificativ mai mare decât majoritarii. Opţiunea pentru monarhie era semnificativ mai mare în rândul bărbaţilor (53% din monarhişti erau bărbaţi, în contextul în care femeile reprezintă şi reprezentau mai mult de 51% din populaţie). Jumătate dintre monarhişti aveau peste 48 de ani - o cincime aveau peste 70 de ani. În continuare opţiunea pro-monarhică nu reprezenta apanajul celor cu educaţie superioară, trei sferturi absolvind cel mult liceul. În continuare pensionarii reprezentau undeva între 30% şi 40% dintre monarhişti. Două treimi dintre monarhişti se aflau în mediul urban.

2007: 14%. Sondaj realizat la comanda Casei Regale. Nu se ştie cine l-a realizat. Având în vedere rezultatul slab, mă îndoiesc că este falsificat.

Septembrie 2008: 16%. Sondajul a fost realizat de Insomar, marjă de eroare +/- 2,8%.

Septembrie 2011: 28%, conform Avangarde. Dar asta nu înseamnă că 72% din români sunt republicani. De fapt, 24% nu au o opinie formată sau nu răspund. Puseu de emoţie datorită afirmaţiilor preşedintelui de pe 22 iunie şi instrumentării acestora ("urăsc pe X" + "X îl atacă verbal pe Y" => "Y şi cauza sa îmi devin simpatice"). Sau pur şi simplu o anomalie statistică. Şi asta pentru că, peste nici cinci luni...

Februarie 2012: 14,4%, conform IMAS. Vorbim de o revenire la situaţia din anii anteriori. Trei sferturi dintre români se declară susţinători ai republicii.

Arhivă blog