Faceți căutări pe acest blog

luni, 3 decembrie 2012

Alegerile parlamentare: "tortul" cu electorate

18,2 milioane de români adulţi sunt înscrişi pe listele electorale.

Dintre ei, aproximativ 2,5 milioane sunt în străinătate. Vor vota peste câteva zile foarte puţini dintre ei, sub 100 000 sau un pic peste.

Ergo se află în ţară (18,2 - 2,5 = ) 15,7 milioane persoane cu drept de vot.

Cum arată opţiunile lor de vot? Să ne imaginăm un tort cu mai multe straturi. Fiecare strat conţine ingrediente diferite în proporţii inegale. La baza tortului se află "electoratele dure", oameni extrem de hotărâţi să vină la vot. În celelalte straturi găsim oameni care ezită într-o măsură mai mare sau mai mică. Ce este foarte important în legătură cu aceste straturi mai "moi": şi oamenii aceştia au o preferinţă, dacă îi întrebi (şi sondajele asta fac).

Stratul unu. "Electoratele dure" sunt dispuse astfel:
2,8 milioane voturi USL
1,4 milioane voturi ARD
700 de mii voturi PPDD
400 de mii voturi UDMR
300 de mii alţii (PRM, minorităţi naţionale care trebuie să vină la vot pentru a avea reprezentare în parlament, etc.).

Avem aici 5,6 milioane persoane. Cu excepţia PPDD - unde datorită volatilităţii electoratului aproape orice este posibil - aceste voturi sunt practic garantate, în sensul în care numărul de voturi primit de USL, ARD, UDMR, etc. va depăşi aceste nivele.

Stratul doi. Aici se află 3,2 milioane de români care nu fac parte din "electoratele dure", însă mulţi dintre ei vor veni la vot. Opinia lor este în mare parte formată, dar intervin factori care îi fac să ezite: partidul spre care înclină le-a propus un candidat în colegiu cu care nu sunt de acord, votul este pur negativ ("nu votez pentru X, ci împotriva Y, deci nu am o foarte mare tragere de inimă să pun ştampila pe X"), etc. În unele sondaje ei răspund de parcă ar face parte din "electoratele dure", în altele se comportă de parcă ar fi la câteva secunde distanţă de a decide să nu mai voteze. Concret, în stratul doi se află:

2 milioane voturi USL
700 mii voturi ARD
250 de mii voturi PPDD
Restul: UDMR şi alte forţe politice.

Observaţii:
- estimez că vor veni la vot maxim trei sferturi dintre aceştia, dar este posibil ca participarea lor să fie superioară acestui nivel;
- mobilizarea electoratelor din stratul doi va fi inegală. În alte cuvinte, din acest grup pot veni la vot 1,8 milioane de votanţi USL şi 100 de mii de votanţi ARD sau 600 de mii de votanţi din ambele electorate sau 400 de mii de votanţi USL şi 600 de mii de votanţi ARD, etc;
- dacă există un Schwerpunkt al alegerilor, este vorba despre acest grup. Electoratele dure sunt... dure. Celelalte straturi, după cum vei vedea mai jos, nu au impact decisiv asupra rezultatului;
- o prezenţă de peste 49% conform BEC înseamnă că la vot au venit şi alţii decât cei din straturile unu şi doi, şi anume...

Stratul trei. În penultimul grup de posibili votanţi se află 2,5 milioane de persoane care vin să voteze la prezidenţiale şi uneori la alegerile locale. Sunt LIV-i (Low Information Voters), persoane care nu sunt foarte interesate de scena politică naţională şi a căror mobilizare se datorează unor impulsuri de moment sau cercului imediat de cunoştinţe. Dacă îi întrebi pe aceşti votanţi, şi ei au o opinie:

1,5 milioane: USL
300 de mii: ARD
500 de mii: PPDD
200 de mii: UDMR şi alte forţe politice.

Din punctul meu de vedere, această campanie nu a fost una care să-i mobilizeze. Ambele forţe politice principale au puncte slabe, n-au formulat un proiect naţional care să suprascrie apatia şi au realizat o campanie neatrăgătoare. În plus nu vorbim de prezidenţiale, ci de un scrutin care are în centru o instituţie nepopulară (Parlamentul). PPDD a atras disproporţionat de mulţi LIV-i, ceea ce s-ar putea să îl afecteze.

Unii votanţi din stratul trei vor veni la vot, dar nu prea mulţi, poate chiar mai puţin de 100 000. 

Stratul patru. Nu în cele din urmă, există 4,4 milioane persoane neinteresate de alegeri. Datorită campaniei electorale, doar mai puţin de un milion spun direct că nu s-ar duce să voteze, restul mimând nehotărârea. Este posibil ca unii dintre ei să vină la vot, dar numărul lor va fi infim.

Element de haos. Şansa de a veni la vot scade cu fiecare strat, dar oamenii nu sunt statistici. De exemplu, este posibil ca vecinul tău de vizavi să facă parte din stratul doi şi să nu vină la vot, în timp ce verii tăi, care fac parte din stratul trei, să voteze.

Trend-uri. Fandaxie aparentă, dar doar aparentă:

Trend-ul USL este descendent conform CCSB (în ultimele trei luni, din populaţia aflată în ţară: 39% - 37% - 34,7%).

Trendul USL este ascendent conform CSOP (în ultimele trei luni, din populaţia aflată în ţară: 18% - 19,7% - 25,4%).

Cele două institute privesc diferit tortul (CSOP se concentrează pe electoratele dure, CCSB include şi altele). Cel mai probabil votanţii USL devin din ce în ce mai puţini dar din ce în ce mai hotărâţi să voteze. În termenii articolului de azi, cei care intenţionau în trecut să voteze USL dar făceau parte din straturile doi şi trei "iau liftul" spre stratul unu sau spre stratul patru.

53 de comentarii:

  1. prognoza meteo arata ploaie torentiala, lapovita sau ninsoare in toata tara pentru ziua de duminica...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://www.hotnews.ro/stiri-politic-13746199-cum-influenta-vremea-rea-prognozata-meteorologi-alegerile-din-9-decembrie.htm

      Ștergere
    2. m-am uitat. eu zic ca o sa fie bine.si la vreme si la vot.

      Ștergere
  2. m-am uitat si eu pe prognoza si nu pare o vreme potrivnica ptr data de 9 dec, calendaristic vorbind. in sud, sud-vest, vest e chiar ok. la fel mi se pare ptr cluj, brasov, iasi unde nu e ceva extraordinar...poate ceva ninsori slabe. cel mai rau o sa fie in partea de sud-est. dar aici la noi, e cam greu cu precipitatiile si nu cred ca vom vedea mai mult de doi trei fulgi sau cateva picaturi de ploaie. in plus, mi se pare ca vremea are un minim rece la mijlocul saptamanii acesteia si spre sfarsitul ei este in incalzire, care s-ar putea sa fie mai mare decat ce se prevede...
    prognoza meteo exacta este cam pe trei zile, dupa aceea intervin multe variabile care micsoreaza gradul de indeplinire al previziunii.
    problema principala este sa nu bata vantul tare, in rest ar fi ceva normal din punct de vedere al temperaturii si precipitatiilor.
    piedica "meteo" va fi ptr electoratul in varsta, care este cel mai sensibil la frig si la deplasare in conditii de pericol de a aluneca.
    eu sper ca scorul electoral sa fie clar de o parte sau de alta, presedintele sau usl-ul, dupa caz, sa respecte decizia stabilita prin voturile majoritatii si sa nu avem inca un referendum la care sa votam cu manusi de boboteaza, dupa ce la cel din vara s-a votat in chiloti in luna lui cuptor.
    p.s.
    http://www.accuweather.com/ro/ro/romania-weather

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Mateescu,

    Ce inseamna din punctul de vedere al intereselor USL urmatoarele tipuri de vot:
    a. Multe voturi anulate
    b. Multe voturi pentru partidele neparlamentare
    c. Multe voturi pentru minoritatile nationale?

    Senzatia mea e ca b ajuta USL in mare masura, a nu ajuta prea mult USL, iar c nu ajuta de loc. Nu stiu exact ce se intampla cu voturile anulate. Se iau in considerare la calculul procetelor partidelor sau nu?
    E interesant si daca s-a facut vreun studiu care sa coreleze vremea cu prezenta la vot in Romnaia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a- e o smecherie cu voturile astea anulate( daca sunt anormal de multe). aici depinde cu cine "tine" comisia de votare, care din "patriotism local", interesat sau nu, mai pune o stampila pe alt candidat. stiu un caz clar petrecut acum peste zece ani, cand o prietena care era presedinta de sectie de votare a anulat cateva voturi in acest fel, ca sa nu iasa "concurenta" din primul tur( i-am si spus ca e inconstienta, ptr ca ea chiar nu se alegea cu nimic, decat poate cu puscarie). iar in turul doi a pierdut cel clasat pe primul loc, in turul intai. aici ar conta pentru (ne)realizarea pragului de 50%.
      b- voturi ptr partidele neparlamentare, inseamna voturi redistribuite in plus,in favoarea celor care castiga alegerile.
      c-semnificative ar fi doar voturile ptr udmr. cel mai mare impact ar fi daca udmr nu ar intra in parlament.
      parerea mea!

      Ștergere

    2. a. voturile anulate nu influenteaza cu nimic rezultatul alegerilor, legea spune ca nu sunt luate in calcul decat la stabilirea prezentei la vot, nu si la algoritmul de determinare a rezultatelor alegerilor;

      b,c - voturile respective sunt valide, deci conteaza la determinarea daca un colegiu se castiga cu 50% + 1 sau nu; e evident sa se pot face fraude prin anulare de voturi pentru ca un candidat sa obtina mult doritul procent de 50% + 1 si sa intre direct in parlament;
      - minoritatile nationale au nevoie de un anumit numar de voturi pe tara ca sa fie reprezentate de un deputat in parlament, iar grupul minoritatilor care acum are 18 deputati va influenta cu vreo 2% daca USL ia 50% + din mandate sau nu;
      - procentele obtinute de partidele care nu reusesc sa intre in parlament se redistribuie catre cele care intra proportional cu procentele acestora din urma; probabil aceste procente vor scadea, caci a scazut mult numarul partidelor mici care participa la alegeri (USL a cooptat niste candidati verzi si PNG-ul prin Becali, ARD a cooptat PNTCD-ul), ma astept sa ramana doar vreo 6-8% pentru partidele care nu reusesc sa intre in parlament;

      Ștergere
    3. Total de acord cu Bogdan Stroe, cu mica dar importanta precizare că minorităţile naţionale au candidaţi doar la Camera Deputaţilor, din acest motiv la Senat scorurile forţelor politice fiind întotdeauna mai mare decât la CDEP (bulgarii, armenii, etc. votează la Senat pentru partidul lor favorit).

      Ștergere
  4. Interesant post, insa am impresia ca e usor neterminat. Ce ne puteti spune despre trendul ARD? Stabilizare, scadere sau crestere?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stabil. Conform unor sondaje de la institute neprietenoase, ceva ezitări pentru o treime din electoratul ARD pe la începutul lui noiembrie (discuţii privind alianţa cu PNL, etc.). Trend-ul pozitiv de dinainte de campanie s-a oprit, indiferent de institut.

      Ștergere
  5. apropo, turambarr zice 42-45% (nu spune din ce)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. palada zice 48% prezenta la vot. si ca se modifica rezultatele estimate spre 40%.

      Ștergere
  6. Vorbim tot de 18,2 milioane de alegatori? Adica in cele 4 luni care au trecut de la Referendum autoritatile nu au fost in stare sa actualizeze listele electorale pentru care au fost penalizati Rus si Dobre in vara?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. „actualizarea” a fost o tema in perioada imediat postreferendum. cum totul s-a clarificat, n-a mai interesat pe nimeni „actualizarea”. iar fizic si legal aceasta e posibila pe baza datelor referendumului. care are termen de publicare in 2013...

      Ștergere
    2. mai este posibila prin eliberarea cartilor de alegator sau cum se face acum in ungaria, prin inscrierea celor care doresc sa voteze pe listele electorale printr-o cerere depusa personal.

      Ștergere
    3. Eu as privi cu mai putina intelegere “actiunea cvorumul” din vara si as numi-o pur si simplu “inselatorie”… As aminti ca, pentru “actualizare”, s-a blocat timp de vreo 2 saptamani activitatea Guvernului, a prefectilor si primarilor - Prim-ministrul insusi implicandu-se in acel demers -; s-a intarziat cu aproape o luna decizia CCR; au fost iluzionati 7,4 milioane de oameni ca si-ar fi demis in fapt Presedintele; s-au scris mii de articole, s-au facut sute de emisiuni si ecourile inca nu s-au sfarsit… Iar, in vremea asta, pe tacute, se folosesc aceleasi liste electorale. Nu de alta, dar restrangerea nr. de alegatori ar fi implicat reducerea nr. de parlamentari, nu-i asa?

      Ștergere
  7. Predictiile d-vstra duc in functie de prezenta la vot la urmatoarele rezultate:
    Participare 31% USL 50%, ARD 25%, PPDD 12,5%, UDMR 7%
    Participare 49% USL 55%, ARD 24%, PPDD 11%, UDMR 6%
    Participare 62% USL 56%, ARD 21%, PPDD 13%, UDMR 5,5%

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prezenţele "dintre" (ex. 42% sau 55%) pot duce la surprize (ex. subtitlul "element de haos" din postare). Acesta este motivul pentru care nu am făcut calculele.

      Ștergere
    2. In opinia d-vstra care electorate din stratul doi-trei vor participa intr-o proportie mai mare/mica ?

      Ștergere
  8. curs- avantgarde prezenta 48% ; usl 57%;ard 17%;

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îl discut mâine (marţi dimineaţă). Mai am nevoie de nişte informaţii, sper să le obţin până atunci.

      Ștergere
  9. cam la toata lumea prezenta e pe la 48%. asta inseamna o prezenta "reala" in tara aproape de 60%. se pare ca lumea e interesata sa-si spuna parerea.
    asta ca sa nu avem discutii dupa alegeri, ca nu a venit lumea la vot si de fapt alegerile nu sunt reprezentative ptr vointa poporului. ca imediat sare guvernatorul ca stie el ce vrea poporul cu adevarat si ca scrie la ccr sa ne zica ei.
    si acum mai gasesc pe net soldati japonezi portocalii care sustin ca aia 11 mil care nu au venit la vot, tin cu ...ursul.

    RăspundețiȘtergere
  10. USL scade cum trebuie...

    Mai putin cu o luna in urma, Avangarde, institutul condus de omul lui Felix, Marius Pieleanu, dadea USL la 62%:
    http://www.ziuanews.ro/stiri/usl-cotat-la-62-intr-un-sondaj-avangarde-86406

    Ieri, un nou sondaj Avangarde alaturi de CURS ne prezinta USL la doar 57%. Daca mai citim si printre randuri, gasim si catch-ul cu care Pieleanu vrea sa ne prosteasca dar sa ramana si cu credibilitatea intacta. In acest sondaj "Procentele au fost calculate excluzîndu-i pe cei care nu au răspuns, cei care sunt nehotărâţi sau care nu ar vota."
    Va dati seama cu cat s-ar fi diluat cele 57% de procente ale USL daca sondarea s-ar fi facut normal, incluzand si categoriile exceptate, cum fac toate institutele care se respecta?...
    Mult sub 50%...pe la 45%...:)
    http://www.realitatea.net/sondaj-curs-si-avangarde-cu-o-saptamana-inainte-de-alegeri-cat-are-usl_1065639.html?utm_source=Cub-politica&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb

    Daca mai adaugam la asta si ultimele masuri ale USL, gen racolarea lui Becali, liber o zi la studenti pentru a vota, retragerea proiectului privind limitarea atributiilor SRI a lui Pivniceru sau demiterea lui Diaconu pe ultima suta de metri din Senat, avem tabloul perfect al disperarii USL ca nu va face peste 50%!

    La vot ca se poate!!!

    P.S. Andrei Volosevici tocmai a anuntat pe FB ca are 52% in sondaje in colegiul lui din Ploiesti in timp ce candidatului USL Augustin Mitu are numai 38%...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai cum să incluzi nehotărâţii şi cei fără intenţie de vot. Scorurile la alegeri sunt determinate exclusiv de cei care... votează.

      Volosevici are foarte mari şanse să intre în parlament.

      Ștergere
    2. Ba ma scuzati, nehotaratii vor vota si ei iar IIRES spunea ca sunt vreo 39%. Asta inseamna ca sondajul e nul daca nu include si aceasta categorie! Oricum era nul, ca e a lui Pieleanu... :)
      Oricum, arata ca USL o ia in jos rau de tot!
      Ce ziceti?...

      Ștergere
    3. Dacă votează şi nehotărâţii din sondajul IRES, am avea prezenţă cam 95%. Eu cred că, mai mult, precum în 2008, unii din cei care susţin că sunt siguri că vin la vot nu se vor duce la vot. În principal votanţi USL. Cât de mulţi, şi care e ponderea lor în totalul "votanţilor" care de fapt vor sta acasă - astea sunt elementele-cheie.

      Ștergere
    4. Chiar domnia voastra spuneati ca cei 39% vor creea alegeri fara un rezultat exact.
      Vorba lui Cristoiu: pentru PSD e o adevarata infrangere faptul ca doar cu PNL mai poate conduce Romania. Odata ce PNL isi va pierde electoratul lovit de modificarea cotei unice in sus si dezastrul din economie care va veni, PNL va dispare in PSD. O parte va merge la ARD. Din momentul acela stanga nu va mai conduce tara pentru alti 8 ani.
      Vom trai si vom vedea!

      Ștergere
  11. Ca sa vorbim pe cifre...Turambarr ( Palade),cum doriti sa-i spuneti,ofera pe blogul dumnealui urmatoarele date:voturi pentru CJ in iunie 2012--4.452.017 -USL
    Voturi pentru CJ marcate in dreptul PDL--2.121.976

    Ce estimari face domnul Palade acum?
    Participare la vot: undeva în zona de jos a lui 40. Între 42 și 45. Variație în funcție de vreme (mostly), dar și de priceperile organizatorile ale strǎlucitorilor combatanți. Acum în sondaje ne iese 48%. Va fi mai puțin. Dar va începe cu 4.

    Vot popular:
    USL: 56%
    ARD: 23%
    PP-DD: 9%
    UDMR: 7%

    Incercati sa vedeti ce inseamna asta in milioane de voturi,pornind de la faptul ca avem 18.200.000 de cetateni cu drept de vot.La o prezenta de 45 la suta vor vota 8.190.000 de romani.56 la suta vor vota USL,adica...4.586.400voturi,adica cu 134.000 mai multi decat in iunie 2012.Greu de crezut ca au crescut in perioada asta,insa remarcam ca USL ramane la pragul de 4,5 milioane de voturi.

    ARD ar lua 23 la suta ,adica...1.883.700 voturi.Adica o scadere de 238.276 voturi fatza de locale.Ma indoiesc si aici dar fiind in marja de eroare nu are sens sa punem multa patima.Oricum si ARD-ul ramane la pragul de 2 milioane de voturi.

    Am tinut sa arat numarul de voturi al celor doua aliante,ca sa nu mai existe asteptari inutile cu privire la procentaje de 66 -70 la suta pentru USL sau de 30-32 la suta pentru ARD.Cat despre cele 7,4 milioane de voturi de la referendum...nici nu mai are rost sa vorbim.Vise...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa facem o diferenta... aici vorbim de voturi si in parlament vor fi mandate.
      in contextul in care usl castiga 56-58% din voturi, in urma redistribuirii si "premierii" castigarii colegiilor cu peste 50%, va avea cam 61-62% din mandatele din parlament. la aceste mandate se vor adauga minoritatile si jumatate din mercenarii de la ppdd,poate si cativa de la pdl. in concluzie guvernul usl va fi sustinut de circa 65-66% de parlamentari.
      parerea mea!

      Ștergere
    2. turambar= mirel palada nu palade.

      Ștergere
    3. Anonim, de ce nu-i ceri lui Turambar să explice? Probabil că asta consideră el pe baza sondajelor că se va întâmpla. Dar nu strică să-l întrebi care-o fi explicaţiile, din perspectiva lui.

      Ștergere
    4. Votul popular al USL a fost de 49% la locale. Ma refer la votul pentru consilii judetete si consilieri locali. Deci, e clar ca va fi mai jos!

      Ma miram eu de ce Turambar e asa de apropiat de viziunile comuniste ale lui Felix. Este de fapt omul lui, lucreaza practic pentru el!

      Ștergere
  12. Palada...scuze,nu a fost cu intentie.Eu nu discut acum despre mandate ,fiindca e foarte greu de anticipat cum va functiona loteria mandatelor.Discut despre sondajele din ultimul an care dadeau USL la 62 - 66 la suta voturi,sondaje cel putin fanteziste...repet,voturi nu mandate.Cat despre migratia parlamentara,ea a functionat,functioneaza si va functiona in toate sensurile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu nu stiu de sondaje cu 66%, nici macar de 62% din voturi. puteti sa ne aratati unele?

      Ștergere
    2. Tocmai zambesc....
      http://www.rtv.net/sondaj-60prc-ar-vota-cu-usl-19prc-cu-ard_56403.html

      Cu cine veţi vota la alegerile parlamentare de duminică?

      USL 60,8%
      ARD 19,2%
      PPDD 12%
      UDMR 5%

      Nu e 62 ...este 60.8
      Ca sa nu mai spun ca...sondaj CSCI, realizat în perioada 29 noiembrie - 4 decembrie 2012

      4 decembrie este azi...

      Ștergere
    3. am vazut si eu sondajul asta la rtv in direct. dar cand ai postat tu...nu era public.
      ups!

      Ștergere
    4. Atentie, la locale lideri importanti ai USL erau dati in sondaje cu 9-12% in plus fata de cat au avut in realitate - exemplu Oprescu Buc. (independent dar cu afinitati USl) avea in sondaje 65-68% real a avut ~56% , Mircea Cosma la consiliul PH - bunul amic al lui Nastase era dat cu 56-62% si a avut putin peste 47%, lista poate continua.... ceea ce probabil se intampla si acum in conditiile in care vorbim pentrU locale de candidati importanti cunoscuti.
      Dupa cum s-a spus daca votul popular al USL a fost de 49% la locale acum sunt putin mai jos judecand si dupa agitatia lor, cu un Ponta care lucreaza pentru televiziuni si nu pentru tara - guvern. Sensul este spre votul celor care a venit la referendum.
      oricum cu o vreme care se arata a fi f.rece, o scadere a votantilor devine reala iar aici cei mai multi ar putea fi din tabara USL si mai putin de la ARD.

      Ștergere
    5. http://www.bistrita24.ro/articole/USL-%E2%80%93-66-la-suta--PDL-%E2%80%93-16-la-suta--potrivit-unui-sondaj-CSCI-6599.html#.UL51MYYt3II

      UPS!....uite si un sondaj cu 66 la suta.USL – 66 la sută, PDL – 16 la sută, potrivit unui sondaj CSCI

      uite un alt sondaj...
      http://www.tashy.ro/sondaj-imas-7-15-iunie-2012-usl-666-pd-l-127/

      Sondaj IMAS 7-15 iunie 2012: USL – 66,6%, PD-L – 12,7%

      si ,in fine,unul cu 62 la suta....UPS!de acum 2 zile...

      USL este cotata cu 62% intr-un sondaj CCSB si cu 61% intr-o cercetare a CSCI

      http://www.ziare.com/alegeri/alegeri-parlamentare-2012/usl-este-cotata-cu-62-la-suta-intr-un-sondaj-ccsb-si-cu-61-la-suta-intr-o-cercetare-a-csci-1204970

      Usor de anticipat.Previzibil.Nimic nou...

      Ștergere
  13. Hi,hi,hi!
    Oameni buni, USL va avea la vot direct sub 50% doar prin redistribuire avand sansa sa faca putin peste 50%.
    Fiti realisti! Guvernarea lui Ponta a fost un dezastru recunoscuta si de cei mai inversunati militanti comunisti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. laurentiucat

      Nu e nevoie, esti ciuruit demult, numai ca nu realizezi decat odata la 4 ani! :)

      Peste 60%? Tu in ce lume traiesti Cataline, te crezi in comunism? :)

      Ștergere
    2. pe cuvantul meu ca nu. am baut vreo 100 de viziki si 2 beri si nu curge nimic.

      Ștergere
  14. am o gramada de prieteni care au fost la referendum si care acum stau acasa sau nu se stie... daca mai apare basescu mult la tv.
    dar am avut o surpriza. am niste prieteni in judetul hunedoara sustinatori ai lui basescu, ai pdl, care la referendum au boicotat ei si grupul lor si care acum voteaza omul. omul respectiv ...o femeie si e de la usl( pnl). interesant este ca respectivii sunt cu activitate pe net, cu bloguri de succes si care sunt si formatori de opinie in zona.
    s-ar putea ca asta sa fie doar o particularitate in zona...sau poate a fost o strategie a usl sa puna oameni mai curati in ardeal.
    o sa vedem.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hai sa mintim, Catalin! Daca minte Ponta de dimineata pana seara, de ce n-ai face-o si tu?
      Eu nu te vad pe tine cu prieteni de dreapta, zau asa! :)

      Ștergere
    2. pai eu zic ca-s de dreapta...ei au convingeri spre extrema dreapta. din aia milosi... care prefera un pistol si o moarte rapida ptr unii minoritari, ptr unii asistati social...si asta in loc de educatie.
      in rest, numele meu e laurentiu catrina, dar asa am apucat sa ma semnez pe net...

      Ștergere
  15. Oricum am sucio e greu de crezut ca USL va scade sub 50% cum vor unii! Probabil nici 60% nu va atinge cum vor altii! Iar ARD nu are cum sa depaseasca 25-26%,dar nici sa scada sub 17%. PPDD are un electorat mai volatil si va scoate undeva intre 7-8 % minim si maxim 13-14%. Iar UDMR undeva intre 5 si 8 % si cam astia intra in parlament. Cam astea sunt limitele mmaxime si minime intre care se vor invarti rezultatele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vot direct:
      USL: sub 50%
      ARD: peste 25%
      PP-DD: sub 15%

      Ștergere
    2. uite, ca sa dormi linistit iti spun ca usl va face undeva intre 60-70% din mandate. la asta pot sa adaug ca grupurile lor parlamentare vor face 75%din mandate( cu aproape tot ppdd emigrat intre depunerea juramantului si votarea guvernului) si psd se va apropia amenintator de 45%. asta ar fi o problema... ca daca se aliaza cu udmr si face 50%, ca s-ar putea asta dupa adoptarea modificarilor la constitutie... sa faca ca pnl in 2007.
      te-ai calmat acum...sau nu!?

      Ștergere
    3. Cu alte cuvinte,cine reuseste sa aiba o majoritate in Parlament... isi trece guvernul.Din explicatiile pe care le dai mai sus,inteleg ca dupa alegeri,orice combinatie este deschisa ,orice noua coalitie e posibila si constitutionala ...iar traseistii o pot rezolva.

      Ștergere
  16. Ce preocupari are lumea...cu cine se aliaza PSD dupa alegeri. Reminder: PSD se afla in USL care este alianta POLITICA nu electorala, adica are personalitate juridica si regim juridic de partid partidipant la alegeri. Prin umrare, procentele pe care le vor lua impreuna, le vor profita impreuna si impreuna vor ramane dupa alegeri, ca de aia s-au constituit si interistrat ca alianta politica, nu electorala, de vreun an.
    Si 2: in loc sa faceti scenarii ( cu sau fara analizele sociologice, care sunt si ele cum pot fi la o situatie atat de grava si de precara ca acum), mai bine ati mai misca doi-trei vecini, un coleg de serviciu, ceva, din aia care dorm pe ei si nu vor vota. De ce? Pai uite dece:http://ihincu.wordpress.com/2012/12/03/un-om-un-vot-despre-un-paradox-democratic-monstruos/
    Sunt ingrozita de cum se pierd ( chiar si oamenii inteligenti si educati )in detalii, unele legale pe care nu le pricep - alianta/partid politice, comentarii pe la televizor, etc. - si asta in timp ce realitatea e mult mai simpla si mai brutala. somn usor

    RăspundețiȘtergere
  17. In aceste momente grele ma adresez majoritatii popor’lui roman’lor!
    Vorbesc celor care au boicotat referendumu’, imensei major’tati tacute care nu a votat niceodata (sau doar in 1990), deci care a fost intotd’auna de partea lu’ IO si a statulu’ de dreptzi!
    Poporen’lor, roman’lor, sustinatorii mei!
    Indiferent daca sunteti de la ARD, PPDD sau UDMR!
    BOICOTATI ALEGER’LE DIN 9 DECEMBRIE!
    Ie singura solutie!
    Sondajul real, facut de organele statulu’, cu multa acuratete, folosind un minimum de constrangere fizica, care nu a lasat in principiu rani vizibile, arata cam asa:
    USL – 72%
    ARD – 10%
    PPDD – 9%
    UDMR – 4.5%
    Altii – 4.5%
    Esantion de: 61.428 persoane, reprezentativ pentru pop’latia adulta neinstitutional’zata a Romaniei (din care numai 1154 internati ulterior la urgente si doar 24 de decedati). Eroare tolerată de 0.5%, la un nivel de prob’bilitate de 98%. Metoda de ancheta: la domiciliul intervievat’lor, doar aia recalcitranti a’ fost transportati la sedi’le organelor.

    Pericolu’ ie urmatoru’: ARD e pe muche! Daca nu castiga 10%, nu intra in parlament! De asta a lasat USL-u’ tot vechile liste, care stim cu totii ca ‘ie false, mult umflate! Ca sa ne scada procentu’!

    Asa ca, dragi compatrioti de dreapta’mprejur, nu votati!
    Aveti incredere in Tata vostru, care sunt IO!
    Am gasit solutia!
    In urma boicotulu’, USL va lua 95-98% din mandate. Niceun pericol!
    Voi declara aleger’le FALSIFICATE! DNA si Parchetu’ va’ incepe imediat anchetele, cu recuzita de rigoare, biblii, catuse, bulane, teasere, armamentu’ din dotare! Ii vor aresta in primul rand pe noii alesi!
    Angela Merkel e avertizata deja! Viviane Reding stie si va transmite pupici! Joseph Daul, van Rompuy si toti pop’larii iuropeni ne va’ sprijini!
    Monica Macovei are scrise deja sesizar’le catre Consiliu’ Iuropei, catre Parlamentu’ Iuropean si catre Papa de la Roma! Augustin Zegrean, Aspazia Cojocar, Lazaroiu-Ceausescu si cu Iuliea Motoc va’ merge imediat sa planga si sa-si smulga paru’ din cap la Comisiea de la Venetiea!
    Ce va urma?
    Un guvern de uniune nationala si o noua constituanta, care-o sa le desemnez IO! Cu ministri de la ARD, dar si Dan Dieaconescu la Cultura si Laszlo Tokes la Invatamant!
    Iar ca premier, Elena Udrea!
    Ghiciti cate mandate va putea avea Presedintele, adica tot IO?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai pus chestia asta si pe Antena 3, nu-i asa? Si pe JN, si pe FB, nu-i asa?
      Gata, ti-ai facut numarul! La revedere! Intoarce-te topaind ca Geoana dupa alegeri!!! :)

      Ștergere

Arhivă blog