Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 5 decembrie 2012

Anii pe care îi vor mânca lăcustele?

Ioel, 2:24-25:

"Ariile se vor umple de grâu, vor geme tocitoarele şi teascurile de must şi de untdelemn,
Vă voi răsplăti astfel anii pe care i-au mâncat lăcustele."

Anii în pericol de a fi ronţăiţi sunt 2013 şi 2014. La finele celui de-al doilea vom avea alegeri prezidenţiale. Este posibil ca alegeri prezidenţiale să aibă loc şi mai devreme, caz în care "anii" sunt "luni". În contextul în care PNL îl are pe Crin Antonescu sau ca alternativă pe Călin Popescu-Tăriceanu, intenţia de vot pentru Dan Diaconescu poate creşte pe fondul unei crize economice extrem de dure iar PSD îşi va propulsa candidatul în turul doi (oricare ar fi el) datorită forţei organizaţionale, dreapta pro-Băsescu riscă să rămână pe dinafară sau să piardă la zeci de procente distanţă în turul doi. Tocmai pentru că situaţia acestui segment este foarte dificilă, ea merită studiată în detaliu.

... de ce este foarte dificilă?

1. Organizaţional, se porneşte cu şansa a treia. Dacă mergem la firul ierbii, lupta la prezidenţiale nu se dă între mesaje ci între organizaţii de partid. PDL este actualmente cel mai slab din cele trei partide principale. Chiar dacă diferenţa nu este atât de mare precum cea dintre Crin Antonescu şi oponenţii săi la momentul alegerilor din 2009, ea este semnificativă.

2. Dependenţa de PDL este un punct slab. ... nici măcar nu este foarte clar dacă PDL va susţine un candidat propriu, sau dacă nu cumva o să vedem un candidat de mucava, ale cărui 700-900 mii voturi să fie tranzacţionate între cele două tururi pentru un avantaj sau altul. Astfel electoratul pe care contează acum dreapta reformistă va fi divizat sau împărţit între trei competitori. În trecut (2000, 2009) o astfel de experienţă s-a dovedit neplăcută şi dătătoare de frisoane, fie în primul tur fie în al doilea.

3. După perioada 2010-2012, cooptarea de noi votanţi reprezintă o provocare. A îmbina susţinerea electoratului pur pro-Băsescu cu atragerea altor votanţi este un proces important, dar care trebuie întreprins cu delicateţe. Poţi să rămâi suspendat între sârme - dezamăgind pe primii şi convingând prea puţini din grupul doi. Fără electoratul pur pro-Băsescu nu se intră în turul doi şi fără alţii în plus nu se câştigă turul doi.

4. Haosul strategic domină situaţia. Nu există un candidat la prezidenţiale asumat ca atare. Cel mai vizibil - MRU - este liderul unui partid mic, fără primari şi cu o infrastructură limitată. Partidul mai mare (PDL) e în criză de prezidenţiabili. În spaţiul politic al dreptei reformiste se află mai multe figuri interesante dar lipsite de putere organizaţională. Nu există semnale că vreuna din aceste persoane ar fi hotărâtă să facă pasul înainte.
Unii susţinători activi dar care nu sunt membri de partid sunt în cea mai nefericită dintre situaţii: nu au încredere în capacitatea organizaţiilor politice actuale de a livra un prezidenţiabil de calitate, dar nici nu au făcut paşii necesari pentru crearea unui proiect propriu. În curând nici n-o să mai aibă timp.

5. Lipsa de know-how este acută. Nu voi scrie aici despre domenii precum planificarea strategică sau analiza politică (cea serioasă, nu de televizor). Hai să vorbim despre cum sociologia te poate ajuta să câştigi alegerile prezidenţiale: care sunt generaţiile (cohortele) care vor decide câştigătorul alegerilor prezidenţiale? Care sunt zonele geografice asupra cărora ar trebui să se concentreze campania unui candidat de dreapta pentru a obţine rezultatele dorite la nivel naţional? Ce trebuie făcut în Bucureşti pentru ca declinul dreptei în capitală să fie oprit? De ce a pierdut dreapta prezidenţialele atunci când le-a pierdut? Care din greşelile de atunci pot fi evitate?

Răspunsurile greşite costă bani, timp şi procente. Dacă nu ai cifre şi lucrezi cu răspunsuri greşite poţi irosi efortul unor profesionişti realmente talentaţi în domeniul comunicării, ca să dau un exemplu la îndemână. Dreapta reformistă nu pare să posede în clipa de faţă aparatul analitic necesar pentru succes.

Până la prezidenţiale mai sunt doi ani. Pare mult. Este exact intervalul de timp dintre faimosul articol al lui Sebastian Lăzăroiu despre Albă-ca-Zăpada şi formarea în grabă a ARD. Alţi ani mâncaţi de lăcuste.

33 de comentarii:

  1. of, of, iarasi dreapta reformista= dreapta pro-Basescu...

    astia au facut din "reforma", "dreapta", "modernizare", "institutii" etc niste notiuni goale de continut.

    pt a fi "dreapta reformista" trebuie sa respecti niste principii, nu sa fii pro-Basescu. cea mai mare lovitura pe care cineva o poate da dreptei romanesti este sa o identifice cu niste relicve feseniste ca PDL si Basescu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce porneşti de la premiza că reforma e un lucru pozitiv? Mai aplicat, de ce ar fi o reformă pozitivă pentru toată lumea? Sau pentru majoritate?

      Ștergere
    2. Ca idee separată, nu ai de ce să oftezi. *Ei* au de ce să ofteze.

      Ștergere
    3. Toti uita ca USL isi da cu stangul in dreptul de cand guverneaza si pierde electorat pe bana rulanta. Intr-un an cel mult din cele 7,4 milioane din visele USL nu vor ramane real un milion si ceva. Guvernarile erodeaza dar la USL e mai si evidenta, prostia fiind enorma iar guvernarea fiind un dezastru pe zi ce trece mai mare!
      Vom trai si vom vedea!

      Ștergere
  2. Barbu, oftez pt ca, fiind de dreapta, vad ca sansele de aparitie a unei forte politice puternice de dreapta sunt impiedecate de tot felul de confuzii.printre ele, faptul ca PDL si Basescu ar fi "dreapta reformista".

    si nu pornesc de la ideea ca reforma e un lucru pozitiv. chiar cred ca s-a terminat cu reforma in intervalul 1996-2007.nu mai avem nevoie de reforma, avem nevoie de stabilitate si de intarire a ceea ce avem pana acum. si mai ales, avem nevoie de predictibilitate, sub toate asptectele ei, mai ales cele politice si economice.

    Andrei

    RăspundețiȘtergere
  3. scenariul 1:
    -pdl intra cu aripa moderata( blaga,cezar preda,paleologu) in pnl si primeste niste posturi de vice. un tandem tariceanu-antonescu va fi promovat in 2014.
    pdl taliban( macovei,cristi preda) va ramane cu cativa fosti grei( videaunu,udrea,oltean) si se va divide iar dupa cateva scandaluri.
    -psd va aborbi unpr, o parte din ppdd si va face tandemul ponta-ionut vulpescu. ptr ca ponta nu-l vrea in partid pe oprescu si va miza pe un nume curat,tanar si care sa fie pus de poza.
    scenariul 2
    -ponta si antonescu vor incerca sa-si tina alianta si cuvantul dominand impreuna scena politica ptr urmatorii opt ani.

    in ambele scenarii, pdl va avea o viata grea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sa mai fie ponta si antonescu sefi de partide in 2014

      de unde tandem, ca nu suntem in state?

      stefan1984

      Ștergere
    2. PSD a avut nevoie de un partid de dreapta, de fapt o prelungire a Securitatii, ca PNL, ca sa mai conduca Romania.

      De indata cei care mai cred in PNL vor fi inrobiti de taxe prin schimbarea cotei unice in sus, cand economia se va rupe in fata lor datorita prostiei, hotiei si incompetentei care populeaza intreg USL, cand vor avea clar in fata spectrul scoaterii Romaniei din UE ceea ce le va afecta profund interesele, PSD va ramane singur din nou sub 30% si va ramane in opozitie pentru alti 8 ani, pana se va reforma.
      Intre timp PNL va dispare, o parte in PSD si o alta parte, reformatoare, in noua formatiune de dreapta condusa de viitorul presedinte al Romaniei, MRU!

      Nu exista alt scenariu de viitor, asta se va intampla, guvernarea ii va aduce pe USL la stadiul de a fi un nou PNTCD. E normal, e criza si habar n-au sa traverseze tara prin aceasta, singura lor tinta fiind justitia. furtul, iesirea din UE!
      Sunt ca si terminati... Tot ce trebuie sa facem este doar sa stam pe canapele si sa ne distram zilnic cu Ponta, Antonescu si Usl!

      Ștergere
  4. Sa ne uitam putin la istoria PD. Acest partid s-a relansat atunci cind a reusit sa se desprinda de liderul care ii ingropa electoral.
    Si nu a facut-o doar formal, Petre Roman n-a mai reusit sa traga sforile nici macar din fundal, dupa debarcare n-a mai avut nici un cuvint de spus in PD.
    Asta trebuie sa faca din nou PDL. Sa se reinventeze fara Traian Basescu. Sa isi gaseasca in interior un lider/lideri care sa isi afirme propria personalitate, lideri care sa nu mai para purtatori de cuvint ai presedintelui. Cred ca sint citiva pdlisti cu potential, dar in acest moment sint eclipsati de autoritatea liderului actual. Deocamdata nu vad un prezidentiabil 2014 la PDL, doar daca nu reusesc sa faca o "achizitie" competitiva din exterior. Dar pentru varianta asta trebuie sa se grabeasca.
    Astfel PDL poate deveni atractiv pentru un nou electorat si pentru eventuale aliante cu partidele care formeaza acum USL.PDL nu va mai cistiga alegeri sau acces la guvernare fara o combinatie cu PNL sau cu PSD.
    Pe termen mediu/lung, cred ca locul PDL e alaturi de PNL, poate chiar se va realiza fuziunea planificata pe timpul ADA.
    PDL mai are o problema, slaba profesionalizare a resurselor umane. Perceptia mea este ca nepotismul si clientelismul predomina in criteriile de selectie ale acestui partid. Sigur ca acest aspect se gaseste si la USL, dar la PDL proportia e net superioara.

    In Biblie se mai pomeneste si de 7 vaci grase si frumoase si 7 vaci slabe si urite. Se pare ca PDL-Basescu a intrat in perioada vacilor slabe si urite. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cezar preda...altul nu vad ptr pdl,pana acum. ca sa vina unul din exterior, nu cred ca va fi lasat. "talibanii" nu sunt agreati de marea masa a activului de partid.
      a avut tot timpul un discurs gen crin antonescu in perioada tariceanu. mi se pare un tip echilibrat, are discurs,replica si pare de bun simt.

      Ștergere
    2. Ar putea fi. Departe de genul "sectant", a fost printre putinii din PDL care uneori a avut curajul de a merge contra curentului.

      Ștergere
    3. sau valeriu stoica daca ar vrea sa renunte la bani si sa faca politica pro bono. cred ca valeriu stoica ar marsa la o lipire de pnl. ar fi o migratie in sens invers. valeriu stoica se va lipi repede de pnl, ptr ca e obisnuit sa sara in barca puterii avand nevoie de ctr cu grase cu statul. sa vedem pe cine va lua dupa el.
      ar fi cel mai bine ptr dreapta romaneasca pe termen lung. s-ar elimina santajele partidelor mici iar frunzaverde ar transporta si pnl-ul in ppe, asa cum a facut cu pd.

      Ștergere
  5. constat ca domnul mateescu tine sa se stie ca vrea sa fie angajat de gruparea careia ii si impartaseste opiniile politice. au mai fost astfel de articole.

    vreau sa va intreb, intra, sau nu, mru in parlament?

    stefan1984

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ptr pdl mai bine ar fi sa nu intre. o sa fie alataturi de elena udrea caii de bataie ptr putere.

      Ștergere
    2. Dacă aş fi angajat... crezi că ar fi publice? Şi gratis? Iisuse!!

      Intrarea lui MRU depinde de Falcă.

      Ștergere
    3. Apropo. Am mai scris şi voi mai scrie articole *despre tabăra aflată în situaţia cea mai dificilă* într-un moment dat.

      Ţi se pare că PSD are probleme? Că PNL se află într-o situaţie electorală dezastruoasă? Mie nu. Ba chiar dimpotrivă. Pentru mine ar fi foarte plictisitor să scriu despre ei în clipa asta. Şi de vreme ce tot ce public e gratis ... ar fi de-a dreptul stupid să scriu gratis, pe timpul meu, despre lucruri care nu mă interesează.

      Ștergere
    4. n-am spus ca sunteti, am spus ca vreti. asta-i viata

      stefan1984

      Ștergere
  6. vorbim de alegeri care se vor desfasura, foarte probabil, dupa reperele unei alte constitutii, una ce va promova o republica parlamentara, iar presedintele va fi fix dupa imaginea lui crin, impotent si adormit. asa ca funtia asta nu va mai conta... interesant e ca premierul va deveni cel mai puternic om in stat, cu puterile actualului premier si cu cele ale actualului presedinte. atunci va fi distractie mare. plus ca nu va fi limitat in mandate...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. antonescu asa impotent si adormit i-o va trage lui basescu. si asta din pozitia celui mai mic dintre cele trei partide principale si contra a tot ce inseamna "organ de represiune" in tara asta. adica servicii, dna,csm ccr...
      parerea mea.
      faptul ca o sa avem o constitutie in care un sigur om nu va mai putea sa aiba cotrolul asupra institutiilor statului si isi va putea exercita rolul de mediator mi se pare o avanasare a democratiei si nu un regres.
      primul ministru poate fi demis mai usor,nefiind nevoie de pronuntarea ccr si adoptarea unui referendum, asa ca nu e nevoie sa se specifice nr de mandate. ma indoiesc ca in romania un prim ministru va rezista mai mult de 8-10 ani.

      Ștergere
    2. e plina lumea de vazatori in stele. nu inteleg insa ce cauta unii pe aici si nu joaca la loto

      Ștergere
    3. pe cuvantul meu ca joc in fiecare saptamana un singur bilet . si pe bune ca nu m-am uitat in ultimii zece ani daca am castigat. ma intereseaza doar "lozul cel mare" iar pe asta o sa-l anunte ei ca nu s-a prezentat nimeni sa-l ridice...
      pana atunci,revenind la oile noastre electorale, mai mare distractie ca de cand cu basescu, nu se exista... si e naspa ptr unii "democrati" sa fie dezulizonati de doi fosti comunisti, unul fost mic sef si unul...numai naiba stie ce n-a fost...
      asa ca macar unii dintre noi ne putem uita cu speranta in viitor, nefiind inca dezamagiti.
      p.s.
      cel putin eu am mers mereu pe chestia cu :"sperante mici, dezamagiri mici"...

      Ștergere
    4. a, e bine ca ai sperante mici. guvernul ponta face lucruri minore. de exemplu, anunță că „procedura de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost modificată pentru a se scurta durata acesteia şi să fie reduse costurile pe care le implica.” faptul ca procedura e stabilita prin lege organica si poate fi modificata doar prin alta lege organica, iar guvernul ponta o modifica nici nu se stie cum (nu a fost pomenit acest lucru nici macar intr-o sedinta de guvern, ci doar intr-un comunicat de presa al mj), nici nu mai conteaza. ai dreptate, ne putem uita cu speranta la viitor.

      Ștergere
  7. Ma umfla rasul, pur si simplu!

    N-ati inteles pana acum baieti ca stanga e ca si pierduta? PNL se va topi o parte in PSD si o parte in ARD dupa cel mult un an de guvernare a USL, cand vor fi mult sub 35%.

    Iar dreapta reformata de MRU si restul vor prelua puterea exact inaintea alegerilor prezidentiale, cand USL va fi cea mai detestata formatiune din istoria Romaniei, atat de mare rau vor face tarii.

    MRU va fi presedintele Romaniei cu peste 60% din primul tur, fie ca il va avea pe Cacarau sau pe Oprescu contracandidati.
    Pana si vecinul meu, un om simplu care nu-si ia informatiile de pe internet ci doar de la televizor, mi-a spus deunazi, oprindu-ma pe strada ca MRU e pentru el modelul de politician vertical, pro-european, scolit si inteligent! Ce sa mai zic de cei din diaspora care va vota masiv contra USL, care le baga acum bete in roate, nelasandu-i sa voteze sau numindu-i romani de mana a doua.

    Va chinuiti degeaba baieti, USL se va prabusi mai repede decat ne asteptam cu totii, din incompetenta, prostie, furt, demagogie, clientelism si pentru ca stanga la noi nu a condus niciodata tara in timp de criza si mai ales in UE... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de-o curiozitate: aveti vreun exemplu in care incompetenta, prostia, furtul, demagogia si clientelismul au pierdut pe cineva in tara asta?

      Ștergere
  8. Pe surse, de la o persoana care stie ce vorbeste, care a anuntat inainte sa fie oficial ca Rus isi va da demisia, USL este sub 48%!
    Vestea a venit pe FB. Nu spun daca o s-o faca sau nu oficiala.
    De-aici si cele 3 sondaje ale USL trase la xerox cu peste 60% pentru USL.

    Disperarea duce la pierderi necontrolabile... :)

    Ce va spuneam baieti mai sus?..sa ne asezam si sa ne distram cu USL!... :))))))

    RăspundețiȘtergere
  9. dle mateescu va semnalez ca mai sus apare un domn marian, care are apelative de genul "cacarau" la adresa lui crin antonescu. consider ca nu este normal si va rog sa luati masurile pe care le credeti necesare.
    mentionez ca acest apelativ vine de la urmatorul articol http://www.glasul-hd.ro/Sare-n-ochi_0_2710.html al cuiva din hunedoara, care habar nu are si care de rea credinta fiind a inventat o poveste gen romania mare.
    intamplator cunosc cateva persoane din zona, care activeaza in domeniul presei( si care-l cunosc personal pe respectivul) si la intrebarea mea pe ce se bazeaza acel domn, au raspuns ca e doar un pamflet...
    asta e moralitatea persoanelor care se considera sustinatoarele celui mai corect partid din romania. adica doar fatada si atat. inauntru fiind ce se vede cu ochiul liber, adica nimic....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Urmareste-l pe Banciu! El are toata povestea lui Cacarau... :)))))))))

      Ștergere
  10. Marianicule, prelungire mica a securitatii este pdl.
    Dan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Traian Basescu privind declaratiile lui Ponta ca ar fi ofiter sau informator al Securitatii: " Nu am fost nici securist, nici ofiţer SIE sau SRI acoperit!".

      Mircea Marian in seara asta pe Facebook: "Prin martie, aprilie, a venit in emisiunea pe care o aveam la tvr info un lider psd, nu dau nume, pentru ca discutia a fost off the record, care, dupa emisiune ne-a zis: Ponta este ofiter sub acoperire al SRI. Scurt, fara "se poate" sau "am auzit. Nu inventez nimic. Ioana (Lupea) a fost martora."

      Traian Basescu stie, Mircea Marian confirma...
      QED!...

      Ștergere
  11. Domnul Barbu, sociologia este influentata de diferiti factori, politici, economomici,etc si nu invers.
    Ca sa extrapolezi acum sansele de reusita a unui candidat sau al unei formatiuni politice privind prezidentialele de peste 2 ani, e ca si cum am spune azi cum va fi vremea peste exact peste 2 ani... :)

    Deci de unde pornim?

    Avem o fosta guvernare care inca incaseaza politic datorita unor masuri de austeritate pe care chiar si actuala guvernare le recunoaste acum ca au fost necesare (vezi Liviu Voinea). Trendul ARD e crescator, ca vor sau nu sondajele de opinie si toti stim asta.

    Avem o guvernare USL de 7 luni, practic cea mai dezastruoasa din istoria recenta a Romaniei, o guvernare-TV, care inca mai are benzina pentru a castiga aceste alegeri. Asta in virtutea faptului ca multi sustinatori inca nu le vine sa creada ca au putut sa puna stampila pe asa incompetenti si prosti dar ii vor vota macar acum, odata pentru ca le e greu sa-si recunoasca greseala si doi, din spirit de turma. Trendul USL e negativ, culmea, chiar Avangarde "a scapat" acest lucru in ultimul sondaj prezentat.

    La poza de fata singurul lucru pe care il putem spune este ca o guvernare USL pe timp de criza va roade aproape toate sansele acestei formatiuni de a da presedintele tarii in 2014. Daca merg doar la jumatate din turatia de pana acum de a-si da cu stangul in dreptul si vor pierde cu siguranta electorat, mai ales in zona marilor orase si mai ales din electoratul PNL, atat cat a mai ramas el. Daca vor guverna bine, ceea ce ma indoiesc ca pot pe timp de criza, rezultatele din ultimele 7 luni fiind dezastruoase din toate punctele de vedere, vor avea a doua sansa si nu prima. Guvernarile erodeaza masiv la noi, iar furtul si incompetenta si mai mult. MRU si ARD sau ce formatiune de dreapta va fi atunci vor veni automat pe un val de simpatie care va rade tot....

    Cam astea sunt datele care pot influenta momentul prezidentialelor si nu ceea ce avem acum pe masa. Bucatele se pot invechi si atunci trebuiesc gatite altele noi. Doar Traian Basescu a fost capabil sa se pastreze intact doua mese la rand... :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Domnule Mateescu,

    Asa cum ati scris de nenumarate ori, cred ca un factor important pentru determinarea rezultatelor alegerilor este prezenta la vot. Stiu ca in 2008 la parlamentare prezenta a fost de 39%.Aveti posibilitatea sa imi spuneti unde pot gasi si pe intervalul orar acest procent asa cum a fost anuntat de BEC din 3 in 3 ore ? Este f interesant de urmarit acest lucru in ziua alegerilor. Eu nu am mai gasit aceasta informatie pe net.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avem chiar mai mult decât 2008:

      http://sociollogica.blogspot.ro/2012/07/referendumul-o-unealta-pt-estimarea.html

      Ștergere

Arhivă blog