Faceți căutări pe acest blog

luni, 21 octombrie 2013

Câteva indicii despre campania din 2014 a lui Antonescu

Provin chiar de la preşedintele PNL, fiind livrate într-un interviu care a avut loc la B1.

1. "Nu vreau să fiu un preşedinte al maşinăriei. Eu am fost şi am rămas un om liber. Liber în sensul raporturilor cu cercuri financiare, cu influenţa şi forţa serviciilor de informaţii şi a altor grupuri."

O poziţionare pentru cazul în care PSD pleacă pe altă cărare când vine vorba de candidaturi. În mod ironic, genul ăsta de fraze enervează PSD (aducând aminte prea mult acestui partid de Traian Băsescu) şi reduc şansele ca social-democraţii să-l susţină pe Antonescu la prezidenţiale.

Această poziţionare ne spune de fapt mai multe despre mesajele ofensive ale lui Crin Antonescu într-o campanie prezidenţială în care n-ar avea susţinerea PSD. În oglindă: 'X este un om al maşinăriei de partid, Y este la fel, etc etc, eu sunt liber'. Un plan bunicel în contextul în care imaginea PDL încă nu s-a refăcut după perioada de austeritate iar PSD este partidul aflat la timona guvernării şi deci cel care va încasa şi o mare parte din costurile ei. De asemenea: conform a 2 institute de sondare a opiniei publice din 3, toţi liderii importanţi şi instituţiile statului au pierdut din încrederea cu care erau creditaţi/creditate în aprilie. Mesajele anti/non-sistem pot avea priză anul viitor.

2. "Mă interesează în mare grad electoratul lui Băsescu."

Electoratul lui Traian Băsescu este irelevant în cazul în care Crin Antonescu e candidatul USL.

3. "Electoratul lui Băsescu este vinovat de mandate dar nu are nicio altă vină."

Gafă. Nu blamezi nici măcar cu o petală electorate pe care le curtezi. Mai ales când lucrul blamat este exact aspectul care-i defineşte din punct de vedere politic.

În concluzie, Antonescu începe să-şi creioneze o candidatură non-PSD, fără ca asta să însemne că va fi cel care iniţiază ruperea. Dar el pare a fi din ce în ce mai sigur de faptul că ruperea va exista. Niciunul din mesajele prezentate în interviu nu era congruent cu cel al unui candidat al Uniunii.

15 comentarii:

  1. Penelist sau pedelisto-basist, candidatul PSD nu are sanse in turul 2. Basistii+PNL+electoratul peremist > PSD+UDMR. Masinaria pesedista va fi gripata rau (Dragnea face craciunul la parnaie, baronilor le e frica de DNA sa foloseasca masinaria de furat la turatie maxima). Acum mai ramane doar de facut o alta majoritate parlamentara dupa 2014, insa e mai greu, dar nu imposibil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Basistii+PNL+electoratul peremist > PSD+UDMR....................Glumiti.Basistii il urasc pe Antonescu la fel de tare precum il urasc penelistii pe Basescu.Ani intregi Crin s-a straduit sa demonizeze electoratul lui Basescu si asa cum a sesizat Barbu,a facut-o si in interviul de duminica.Iata ca i-a reusit.Acum are parte de o ura totala din partea lor.Pentru Antonescu nu exista decat o varianta...sustinerea PSD.

      Ștergere
    2. Nu văd un nume care să aibă atât simpatia votanţilor PNL, cât şi simpatia susţinătorilor lui Traian Băsescu, cât şi a PDL. Un astfel de candidat poate exista, dar e greu de imaginat unul acum. Pe de altă parte, între turul unu şi turul doi pot apărea dinamici noi.

      Ștergere
    3. :)
      EXACT !

      Plus ca beneficiaza si de statutul de victima cand a fost propus prim-ministru si TB l-a desemnat tot pe Boc desi chiar si sustinatorii lui TB stiau ca ar fi un prim-ministru mai bun......

      Ștergere
  2. Nasol sa fii Crin Antonescu...
    Tot ce poate spera e ca va intra in turul 2 din postura de Vadim 2.0 si ca va lua un scor acceptabil (35-40%) in fata pesedistului/independentului pesedist. Dar nici intrarea in turul 2 nu e deloc sigura deoarece dreapta "basista" ar putea propune un singur candidat. Mai bine s-ar baza pe faptul ca va fi unicul candidat al Puterii decat ca cei 25% basisti il vor sprijini in turul 2. Antonescu are si problema strategica rezultata din faptul ca e etern candidat din 2009. E ca un jucator de sah care joaca cu albele si care a facut o prima mutare indoielnica. Jucatorul cu negrele are acum o multime de optiuni...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai abera si sahistic, mai Ovi. Albul are intotdeauna un tempo in plus, chiar si cand muta a3 in deschiderea Andersen. M. R. Ungureanu sau Elena Udrea nu vor intra in turul 2. Exceptia ar putea fi Isarescu, dar intr-un context anti-sistem nu cred ca se va sifona cu o campanie care ar putea sifona multe lucruri intr-o maniera.. moderna, prea putin.. discreta.

      Ștergere
    2. Pai Krin a jucat f3 sau Ca3... Mai ales ca a facut un stagiu jenant de "pregatire" la Cotroceni vara trecuta!
      Daca dumneata declari ca "basistul" nu va intra in turul 2, e clar ca nu va intra... Pot sociologii sa zica orice, ca nu conteaza.

      P.S. Observ ca sustinatorii fostului USL recita mantra candidaturii Elenei Udrea. Nu cred ca e foarte utila aceasta strategie, e cam ca si Petrica si lupul pentru electoratul dumnealor... Cum nu va curge lapte si miere, mobilizarea acestui electorat s-ar putea face prin demonizarea udresei. Ce te faci insa, cand in loc sa iasa bizonul sa-i dea cu stampila in cap ciorii vopsite auriu, te trezesti ca fara punga de faina nu iese din casa...

      Ștergere
  3. Crin sufera in tacere si vrea neaparat niste voturi de la unii care nu numai ca nu il vor sustine niciodata ci mai mult dacfa ar putea i-ar pune si piedica. Din pacate pentru el jocul la doua capete nu va avea nbici o finalitate. Si am senzatia ca jocurile sint nitel facute.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi s-a părut mai încrezător decât oricând. Încrezător în sensul de "sigur pe el". Peşte în apă. A dat senzaţia de om care în sfârşit şi-a clarificat nişte lucruri şi acţionează pe baza lor, fie ce-o fi. O atitudine bună şi pozitivă, care se transmite.

      Ștergere
    2. si cu multe chestii de bun simt, de normalitate... cu scuza ca a gresit cand a plecat de la cotroceni si ca e "vinovat" si nu se va duce la palat, dar ca sa repare lucrurile va trimite un vicepresedinte ca sa nu se stirbeasca autoritatea senatului.
      antisistem, cu nu reprezinta nicio masinarie.
      in interviul de la b1 mi s-a parut super. ofensiv cand a fost cazul, in retragere in favoarea statului si poporului....
      o atitudine care ar trebui activata permanent si cu specificatii locale ptr fiecare zona a tarii...
      antonescu vb f bine...ii mai trebuie 2-3 proiecte practice din care cel putin unul in domeniul economiei si va castiga detasat alegerile.

      Ștergere
    3. laurentiu, tu esti implicat in vreun fel in campania lui crin antonescu sau esti doar un simpatizant?

      Ștergere
    4. simpatizant...atat si nimic mai mult.

      Ștergere
  4. referitor la punctul 3, poate vrea sa atraga electoratul care a fost cu basescu si apoi l-a parasit.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog