Faceți căutări pe acest blog

vineri, 28 februarie 2014

Tăriceanu - o opțiune solidă sau nu pentru prezidențiale?

Senzaționalismul evenimentelor din ultimele zile acoperă faptul că situația lui Călin Popescu-Tăriceanu, în sondajele de opinie din ultimele luni, era destul de bună.

Încredere

Nu toți oamenii care spun că au încredere mare sau foarte mare în tine te-ar vota. Pe de altă parte, este imposibil ca oameni care n-au încredere în tine să te voteze în primul tur al prezidențialelor. Indicatorul "încredere" poate funcționa, deci, ca o modalitate ușor imperfectă de a măsura nivelul maxim spre care poți ținti.

Atât conform INSCOP cât și conform lui Mirel Palada un pic sub 30% din românii aflați în țară au încredere mare sau foarte în Tăriceanu. Fostul președinte al PNL nu este în topul încrederii dar face parte din plutonul USL, adică e superior oricui din opoziția de până mai ieri.

Tăriceanu - președinte?

Fostul prim-ministru nu era în prim-planul opțiunilor deschise, instinctive pentru prezidențiale, dar nu se afla nici în fundal.

Conform sondajului INSCOP din ianuarie 2014:

10% din românii aflați în țară îl preferau drept candidat la prezidențiale al USL.
19% din românii aflați în țară îl preferau drept candidat la prezidențiale al PNL, în eventualitatea spargerii USL.

(Pentru comparație: electoratul PNL este compus din 13% din românii aflați în țară).

În turul doi, iarăși conform sondajului INSCOP din ianuarie 2014, Tăriceanu l-ar fi învins pe MRU într-o competiție destul de strânsă (54-la-46) și l-ar fi învins pe Predoiu cu ușurință (66-la-34). Sondaje privind extrem de posibila confruntare Tăriceanu vs. Antonescu nu s-au făcut publice, dar este extrem de greu de crezut că deplasările de forțe de ieri s-au făcut "în orb", fără cercetări prealabile. În cazul în care Tăriceanu scârțâie, se poate face o rocadă (Ponta președinte, Tăriceanu prim-ministru), lucru despre care voi scrie mai jos.

Componenta strategică

O candidatură a lui Tăriceanu susținută de PSD e utilă pentru social-democrați. Care era singurul pericol realist pentru ei? Antonescu susținut de restul scenei politice în turul doi. Exista o certitudine că Ponta (sau Oprescu) > Antonescu+PDL+Băsescu+MRU+ #unitisalvam ? Nu. O candidatură a lui Tăriceanu poate ciupi destule procente de la Antonescu, din electoratul liberal, pentru a duce la o victorie. Formula atunci se schimbă și devine:

PSD + liberali atrași de Tăriceanu > liberali rămași la Antonescu + Băsescu + #unitisalvam.

Am scos din ecuație PDL, întrucât Vasile Blaga a trimis de-a lungul timpului mai multe apropo-uri legate de o alianță cu PNL dar fără Antonescu. PDL va avea de ales între antipatia față de PSD și antipatia față de Antonescu.

L-am scos din ecuație și pe MRU, nefiind clar cum s-ar poziționa el sau dacă s-ar poziționa într-un fel.

În plus, Ponta rămâne la Palatul Victoria, ceea ce se pare că dorește foarte mult. Am scris despre motive acum un an.

Probleme în cazul unei candidaturi susținute de PSD

Organizațiile PSD trebuie să se mobilizeze și să strângă voturi pentru Tăriceanu de la electoratul partidului. Profilul candidatului nu e ideal din acest punct de vedere.

Tăriceanu trebuie să obțină o performanță moderat-spre-bună în rândul electoratului non-PSD, adică să nu se prăbușească.

Tot ce-am scris mai sus era valid înainte de ziua de alaltăieri.

Edit: au apărut acum și informațiile acestea.

22 de comentarii:

  1. cred ca scopul aparitiei tariceanului (sic!) este destabilizarea partidului liberal, nu a lui antonescu. antonescu este batut deja.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Articolul lui Barbu nu pomeneste un lucru important.....cum va ajunge Tariceanu in turul doi? Imi este greu sa cred ca PSD-ul nu va avea un candidat propriu dar sa presupunem ca nu va avea....si asa ii va fi greu PSD-ului sa transfere voturi catre Tariceanu.Credeti ca Oprescu nu ar accepta sa fie iepurele lui Antonescu si sa rupa din voturile PSD-istilor? Ori un altul...nu spui inca nume.Sa nu credeti ca nu exista....asta este miscarea care urmeaza .Mutarea PNL... la manevra PSD cu Tariceanu.
      Va imaginati ca daca Tariceanu nu intra in turul doi ....adio finala ,pleaca direct in cimitirul dinozaurilor politici.

      Ștergere
    2. @Anonim17:13, nu o sa fie nici un tariceanu in competitia electorala. el a vrut sa ofere psdului un usl fara antonescu candidat la presedintie... se pare ca abia acum a intele sa psdul nu mai are novoie de usl, asa ca tariceanu o sa ramana cu un PFA , vorba lui dragnea! :))))

      Ștergere
    3. Dan Dinoiu.....corect! Si-au batut joc de batranul Tariceanu.Dupa 48 de ore au realizat ca ceea ce au gandit ei cu Tariceanu poate face si Antonescu cu un altul sau chiar cu mai multi din barca PSD. .....Geoana,Oprescu...

      Ma amuza ca unii au crezut ca asta ar fi un plan istet.Nu spui nume ...persoane importante de pe langa Ponta.

      Ștergere
  2. Permiteti-mi si mie cateva consideratii: 1. "the nature of the beast": PSD nu va sprijini un candidat la presedentie din alta formatie politica (si aia fantomatica), mai ales in conditiile ca nu se modifica constitutia (si e clar ca nu se mai modifica), deci presedintele ramane cu puterile cunoscute. Daca nu gasesc altul, volens-nolens Ponta va candida oricate fasoane face acum (ca doar nu-i cedeaza locul lui Gioana).
    2. Nici dreapta nu-i de capul ei, cat timp face parte din Partidul Popular european si spre partidul asta se indreapta acum Antonescu. Asa ca jocul e mai larg si nu-l vad pe Blaga sau MRU, ba chiar pe Basescu spunand "Nein" cand Angela spune "Ja". Ca si popularii europeni au nevoie de parlamentari.
    Cat despre sustinatorii lui Tariceanu nu prea cred ca si-au pastrat parerea, mai ales cei de sorginte liberala; caci cum tot dl. Palada spunea candva, cand era mai lucid caci nu facea strategii pentru guvern, sunt ceva mai sofisticati si nu cred ca le-a cazut bine plimbarea lui Tari singurel pe treptele de la Victoria ca sa-si ofere serviciile. Cum zic clasicii "iubesc tradarea dar urasc pe tradator" si scenariul facut pentru Calin a fost destul de slabut.

    RăspundețiȘtergere
  3. electoratul liberal il va considera pe tariceanu un tradator vandut comunistilor, o unealta cu care ponta a incercat ruperea pnl. nu-l mai voteaza nici dracu. lumea vrea oameni care seamana cu basescu, combativi, autoritari, nu pacifisti ca ponta sau tariceanu. in popor a ramas nostalgia totalitara a tatucului natiunii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu o singură condiţie, Tăriceanu să nu-şi fi pierdut bruma de capital în ultimele două zile. Cine e de dreapta şi mai vede în Călin o opţiune bună la prezidenţiale, fie e miop, fie ar putea să fie şi dadaist că liberal nu e.

    RăspundețiȘtergere
  5. "electoratul liberal il va considera pe tariceanu un tradator vandut comunistilor". Dar acelasi electorat au votat PNL (USL) stiind ca Antonescu e si el vandut comunistilor, stiind ca Antonescu e pro Ponta si anti Basescu (chiar foarte anti Basescu). Nu mai e valabil acum dar a fost la alegerile trecute. Posibil ca multor liberali sa nu le placa apropierea lui Antonescu de Basescu. Iar liberalii care sunt pro-Basescu sunt oricum pedelisti nu penelisti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Oare electoratul lui Basescu si al PDL-ului o sa il voteze pe Antonescu in turul 2 sau o sa stea acasa? Cand ai de ales intre antipatia fata de PSD si antipatia fata de Antonescu ce faci? Votezi Antonescu ca asa iti zice partidul sau mai bine stai acasa ca nu poti sa ii suferi pe niciunul dintre cei 2 candidati?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici prezenta in turul 2 va fi un factor foarte important. Cu cat prezenta va fi mai mare, candidatul PSD va suferi si efectul boicotului din partea "justitiarilor" va fi mai scazut.

      Ștergere
    2. Oare electoratul lui Basescu si al PDL-ului o sa il voteze pe Antonescu in turul 2 sau o sa stea acasa? Cand ai de ales intre antipatia fata de PSD si antipatia fata de Antonescu ce faci? Votezi Antonescu ca asa iti zice partidul sau mai bine stai acasa ca nu poti sa ii suferi pe niciunul dintre cei 2 candidati?............................................RASPUNSUL E SIMPLU.CE AR FI FACUT UN VOTANT PENELIST DACA AVEA DE ALES INTRE BASESCU SI REPREZENTANTUL PSD?....VEDETI CE SIMPLU E?

      Ștergere
  7. Sondajul ala pare cam dubios, parerea mea (IRES, Dancu). Eu unul nu inteleg in ruptul capului de unde vin acele scoruri la Tariceanu. Ce a facut el maret in ultimele 5-6 luni sa ajunga acolo.

    Iarasi, caderea lui Antonescu pare nerealist de dura, desi si eu sunt de parere ca a gestionat prost iesirea de la guvernare. Prost de tot.

    Si, finalmente, Tariceanu face astazi niste declaratii care or sa puna creierii votantilor non-PSD pe bigudiuri.

    "Am vazut ca si in PSD sunt oameni care au dimensiunea unui adevarat om de stat, cum e Ion Iliescu. Am fost adversari politici, dar il respect. Al doilea om, care azi e intr-o postura neplacuta, ca sa folosesc un eufemism, e vorba de Adrian Nastase. E un om de cuvant, foarte rar in politica. Victor Ponta a invatat de la el",

    Sau

    "Il cunosc pe Victor Ponta de cand era presedintele tineretului-social democrat, l-am retinut de atunci, dar mi-a atras atentia cand a fost ales presedinte al PSD. A avut o evolutie remarcabila. Nici eu nu ma asteptam la usurinta cu care poate sa abordeze o gama larga de subiecte"

    Paragraful asta al doilea e un pic cam gretos, chiar si dupa standardele politice de la noi.

    Totul e destul de complicat. Am impresia ca sondajele astea aruncate pe piata sunt mai mult aruncate ca sa rupa in doua PNL-ul, mai degraba decat sa ne convinga ca Tariceanu o sa fie candidatul PSD-ului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. basescu a avut interes sa se rupa usl si apoi ca pnl sa se rupa pentru a usura candidatura elenei udrea la prezidentiale. ce obligatii are basescu pentru udrea de o promoveaza atata, nu stiu

      Ștergere
  8. basescu a avut interes sa se rupa usl si apoi ca pnl sa se rupa pentru a usura candidatura elenei udrea la prezidentiale. ce obligatii are basescu pentru udrea de o promoveaza atata, nu stiu--------------------- ELENA UDREA POATE CANDIDA ORICUM,ASA CUM PUTETI CANDIDA SI DVS. SI EU SI ORICARE ALT CETATEAN AL ROMANIEI.NU TREBUIE SA NE PERMITA TRAIAN BASESCU SAU PONTA SAU VOICULESCU.E UN DREPT PREVAZUT DE CONSTITUTIE.SIMPLA CANDIDATURA NU NE GARANTEAZA SI SUCCESUL.NICI CHIAR ELENEI UDREA.DUMNEAVOASTRA VAD CA O COTATI CU SANSE REALE LA CASTIGAREA PREZIDENTIALELOR DIN MOMENT CE VA MANIFESTATI TEAMA SI SURPRINDEREA.EU VA ASIGUR CA NU VA TRECE NICI MACAR IN TURUL DOI....LUCRU PE CARE IL STIE SI EA.DE ACEEA NICI NU VA CANDIDA... DECAT IN EMISIUNILE LUI GADEA SI BADEA,BAIETEII CARE O PROMOVEAZA SAPTAMANAL.HAI CA ATI FOST SIMPATIC CU OBLIGATIILE LUI BASESCU....!

    RăspundețiȘtergere
  9. Domnule Barbu Mateescu, am o singura nelamurire si intrebare ptr dvs, poate chiar o sa scrieti un articol despre asta. Exista cazuri in care locomotivele au scos mult peste partid? Adica este credibil scenariul in care MRU ar putea lua 15% si partidul FC 5%, iar Catalin Predoiu ar lua 10% in conditiile in care PDL ia sigur peste 15%? Ca eu tot nu inteleg matematic de ce in momentul de fata daca ar fi alegeri MRU cu un partid de 5% s-ar clasa al treilea in fata unui Predoiu sprijinit de al treilea partid romanesc ca forta electorala?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Electoratele partidelor sunt mai mici decât electoratele prezidențiabililor. La parlamentare și europarlamentare vin mai puțini oameni decât la prezidențiale. În practică, asta înseamnă că un candidat la prezidențiale obține voturi din 3 surse:

      - votanții partidului său care rămân alături de el
      - votanții altor partide care, nemulțumiți de candidații acelor partide, se îndreaptă spre el
      - oamenii care nu au un partid favorit, nu votează la alegeri care conțin partide dar cărora prezidențialele le stârnesc interesul.

      MRU > Predoiu la ultimele două aspecte din listă. Nu cunosc niciun sondaj de la nicio firmă în care intenția de vot pentru Predoiu să fie mai mare decât cea pentru MRU.

      Cazuri există, în special în 2000. De atunci scena s-a mai simplificat din acest punct de vedere.

      Ștergere
  10. am visat aseara ca acum o luna, antonescu, speriat de ascensiunea pdl,pmp si afectarea imaginii pnl din cauza multiplelor lovituri (de la fenechiu- la stroe) a decis sa provoace un soc de imagine si schimbe garnitura pnl din guvern.
    ponta, luat prin surpirndere si aflat la soci, a pus botul si a zis ok. intors acasa, clarvazatorii l-au rasucit si i-au zis sa amane pana vad ei ce si cum...
    a urmat o supralicitare din partea liderilor usl si intr-o zi..un greier mic a inceput sa susure la urechea lui ponta...cri,cri,cri maria ta... tariceanu e frumos, inalt si destept si ne scoate din rahat.... in plus ii baga pe ei si cum omu e specialist in casatorii si divorturi nu pare nici prea urat mirositor... asa ca greierasul vine cu grafice,cu cifre,cu procente si-i face pe respectivii sa le traga pe nas si sa devina consumatori.
    asa ca lumea e in extaz, se si vad "singur la masa" unu si deschid sampania.
    fiecare isi joaca rolul, unu la televiziune, unu la butoane,altu explica la telefoanele care suna in disperare si din care se aude invariabil: "ati innebunit?" cum sta treaba si cum au reusit ei sa indoaie coada la lopata.
    asa ca tabloul de familie al usl crapa si toate bune si frumoase, iar viata bate filmul...
    omul potrivit din locul nimerit iese, pozeaza si declanseaza euforia in tabara care deja se crede victorioasa. in partea cealalta deruta e maxima, tradarea pluteste in aer dar nimeni nu stie pana unde se intinde si cine vor fi dezertorii.
    nu se stie cum, nu se stie de ce , dar o mica greseala da planul dusmanilor peste cap... imaginea unui om singur care se duce in tabara adversa urcand scarile catre palatul invingatorului arata a capitulare inaintea bataliei. mica armata in deruta, in loc sa bata in retragere, sta pe loc si incepe sa gandeasca ce are de pierdut si ce de cstigat. asa ca generalul mult laudat si priceput in razboaie se pomeneste ca nu are armata. daca ar avea macar una mica, le-ar arata el lor...dar asa rataceste in tabara dusmana, singur si deja incurcandu-i .
    armele sunt bagate in teaca, luptatorii revin in tabara si incep sa se faca evaluarile si sa se masoare pagubele si castigurile...
    se pare ca efectul drogului a trecut, privirea s-a limpezit si simturile s-au linistit iar la orizont se intrevad nori de furtuna sau de praf de la hoardele dusmane care vor veni sa sape la zidurile cetatii ca sa puna mana pe visterie.
    cine va lua betele pe spinare ptr acest razboi care se poate termina cu un dezastru si cu capul generalului infipt intr-un par peste cateva luni? deocamdata nimeni, dar greierasul a atras deja atentia baronilor asupra lui si la urmatoarea gramada aglomerata va incasa multi pumni sub coaste si multe capete in gura.
    pacat de el ca era baiat bun, dar mirajul puterii si psihoistoria i-au luat mintile,si cum dumnezeu nu bate cu parul, nu a putut prevede ca un accident minor si individual poate da peste cap o intreaga stiinta.
    poate ptr ca multi oameni au fost in 2012 pe caldura de foc si pe un ger napraznic sa schimbe ceva. poate ptr ca mintile si inimile atator oameni actionand in comun pot face ceva care sa schimbe legile si regulile... eu m-as teme sa port asemena pacat pe capul meu si cine mai stie pe al cui...
    in orice caz, vom vedea! ptr ca vin alegerile...inclusiv cele personale.

    RăspundețiȘtergere
  11. doua sondaje, dancu-psd si csci - voiculescu, contrazic ultimul sondaj inscop, mai ales la turul 2. sunt sondaje false. varanul e disperat. o sa putrezeasca in puscarie

    RăspundețiȘtergere
  12. http://www.ziare.com/politica/partid/fost-consilier-al-presedintelui-clinton-romania-numai-in-haos-si-in-breaking-news-in-fiecare-zi-interviu-1284542

    RăspundețiȘtergere
  13. sensu giratoriu4 martie 2014 la 15:59

    Tariceanu nu este o optiune cum nu a fost nici Antonescu... adevarata optiune ar trebui sa apara cam in saptamana patimilor... :) sau in cel mai rau caz dupa europarlamentare in prima saptamana...
    se vorbeste de Melescanu, de Isarescu, de Tiriac, de Iohanis, de etc... surprize pot fi !

    RăspundețiȘtergere
  14. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam se afla o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
    *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
    *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
    *Dacă doriți să tratați infertilitatea.
    *Dacă doriți să vă răzbuni/reprimi proprietatea.
    *Dacă vrei o vrajă de promovare.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog