Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 2 iunie 2012

"Testul Vaslui"

În 18 judeţe PDL candidează la locale sub formă de alianţe cu PNŢ, UNPR, minuscule partide ecologiste, etc. Acest lucru îi oferă posibilitatea de a participa la alegeri sub alt nume şi siglă.

Una dintre alianţe - cea din Vaslui - este extrem de interesantă şi importantă. Acest judeţ este singurul în care PDL are o alianţă cu PPDD.

Deputatul PDL de Vaslui Dan Marian ...... explică logica alianţei:

"Se bazeaza pe faptul ca trebuie sa construim o contrapondere la USL in judetul Vaslui si pe faptul ca numarul de mandate pe care il vom obtine in Consiliul Judetean, atat noi cat si cei de la Partidul Poporului, conform sondajelor de opinie pe care le avem si conform analizelor noastre, vor fi mai mari decat cele ale USL, deci vom putea asigura din start o majoritate la nivelul Consiliului Judetean."

Pe sociologeşte:
În Vaslui, procentele PDL + procentele PPDD > procentele USL.

În cazul în care votul uninominal este declarat constituţional, pe baza aceleiaşi logici cu cea enunţată de Dan Marian, PDL ar beneficia de o alianţă cu PPDD la nivel naţional. Distribuţia relativă a procentelor ar putea fi asemănătoare în multe colegii cu cea din Vaslui de la locale.

Dacă CCR declară votul uninominal neconstituţional iar partidele componente ale USL "se ţin tare pe poziţii", PDL ar putea avea nevoie oricum de PPDD pentru a forma o majoritate parlamentară post-2012.

Informaţii adiacente:
Vaslui-ul a fost un judeţ relativ slab pentru PDL: Traian Băsescu a pierdut acolo atât în turul unu cât şi în turul doi al alegerilor prezidenţiale, iar PDL nu a ocupat locul unu la ultimele alegeri parlamentare.
Scorurile PRM de-a lungul timpului în Vaslui la parlamentare: 18% în 2000; 11% în 2004; 4% în 2008.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog