Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 21 noiembrie 2012

1,4% în doi ani şi jumătate

Mai 2010. La câteva zile după discursul prezidenţial privind tăierile de pensii şi de salarii din sistemul bugetar, sondaj CCSB. Una dintre întrebări: "Ce părere aveţi despre măsurile anunţate de preşedintele Traian Băsescu?". 11% dintre respondenţi aveau o părere bună / erau de acord.

Să reţinem acest 11% din cei aflaţi în ţară, un procent confirmat de altfel şi la alegerile locale la votul politic pentru PDL (consilii judeţene), şi să ne uităm acum la tabelul de mai jos, care face referire la sondaje din ultimele luni:


Medie aritmetică: 10,9.
Medie ponderată pe numere întregi rotunjite: 8*1 + 9*1 + 10*2 + 11*1 + 12*1 + 13*3 = 99 / 9 =... 11.
Sondaje sub 11%: patru.
Sondaje peste 11%: cinci.
Media aritmetică a ultimelor trei sondaje (sunt de la institute diferite): 12,4.
Trend: Oscilant conform CCSB (11,6 - 9,8 - 11,4).
          Pozitiv conform CSOP (8,4 - 8,7 - 10 - 12,7). Impactul este atenuat în prezentarea rezultatelor sondajelor de faptul că USL a câştigat de asemenea susţinători în ultimele săptămâni - în principal datorită apropierii alegerilor, element care măreşte interesul faţă de politică.

Din mai 2010 şi până acum, PDL şi-a schimbat numele, culoarea şi echipa de conducere, a plecat în opoziţie, a captat două forţe politice care încercau să fie alternative la PDL (NR şi ICCD/FC), a adus trei comunicatori din afara partidului (Ungureanu - Neamţu - Pavelescu), a renunţat să mai susţină în campanie reformele propuse de preşedinte în perioada 2010-2012 şi a beneficiat şi de un referendum care a mobilizat psihologic toţi susţinătorii lui Traian Băsescu...

... aproape degeaba. Dacă ignorăm total conceptul de marjă de eroare şi ne concentrăm numai pe sondajele cele mai recente, PDL a reuşit să atragă în plus faţă de cei care susţineau tăierile 1,4% din românii aflaţi în ţară. Eforturile din paragraful anterior par a fi disproporţionate faţă de rezultat.

11 comentarii:

  1. nucleul asta dur de votanti sunt bugetari probabil in mare masura si o parte beneficiari ai contractelor avantajoase cu statul si angajatii lor... pentru oamenii astia nu a fost criza nici macar o secunda, viata si-a continuat luxul normal aferent unei oligarhii aflata la guvernare... probabil or mai fi ramas captivi pe acolo si niscaiva asistati sociali, speriati de gandul ca mor de foame daca li se taie ajutorul social... probabil ca si o parte din romi s-au bucurat de atentia primita si au pastrat o loialitate din asta de clan fata de primul presedinte care i-a bagat in seama la modul mai serios...
    asta este peisajul dezolant al acestui nucleu de votanti al unui partid care a calcat in picioare toate aliantele poiltice in care a fost pana acum...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sorry, am uitat elita: intelectuali fini cu gusturi delicate, tinuti in puf de gloata in perioada de glorie a partidului, trantiti acum cu hotarare in momentul in care se aplica deviza "scapa cine poate" ... felicitari d-lor intelectuali de partid pentru parerile dumneavoastra unse cu miere ca sa nu supere vreun potentat al partidului...

      Ștergere
    2. "nucleul asta dur de votanti sunt bugetari probabil in mare masura si o parte beneficiari ai contractelor avantajoase cu statul si angajatii lor .. pentru oamenii astia nu a fost criza nici macar o secunda, viata si-a continuat luxul normal aferent unei oligarhii aflata la guvernare..."

      Nu, zau, exista 2 milioane de bugetari si de beneficiari de contracte avantajoase cu statul, care traiesc in lux, tinuti in puf de gloata.. Mai abitir, nemernicii astia imbuibati din banul public nu au migrat inca spre noua putere, ca sa suga din nou banul public. Voteaza PDL ca sa ce? Caci banii nu mai sunt la PDL.

      Mai incercati.

      Ștergere
    3. Sigur nu e contra-sens giratoriu? Bugetarii voteaza PNL, asistatii PNL si PSD si toti intr-un cor USL. Cum sa-i votezi pe cei care ti-au taiat salariul cu 25% sau ti-au taiat din plata pt concediul maternal? Cum sa-i votezi pe cei care ti-au impozitat suplimentar pensia, ti-au luat drepturile de revolutionar si ti-au taiat din banii pt concediul maternal?

      Ștergere
  2. explicatia e simpla. 80% din populatia tarii e formata din natarai(ca sa nu folosim cuvinte mai tari). usl spune si promite exact ce vrea sa auda 80% din populatie. cinic vorbind lucrurile se vor schimba cand va disparea natural populatia care avea 40-60 de ani la revolutie,cei care nu s-au adaptat absolut deloc(din motive obiective,subiective)

    RăspundețiȘtergere
  3. PDL a reuşit să atragă în plus faţă de cei care susţineau tăierile 1,4% din românii aflaţi în ţară. .................Domnule Mateescu,la fel se prezinta situatia si in cazul USL.Indiferent ce au incercat in ultimii 5 ani cei din PSD si PNL ,nu au putut sa adune mai mult de 4,8--5,2 milioane de voturi.Mai exact,cam 3 milioane pentru PSD si cam 2 milioane pentru PNL.
    La ora asta ,in Romania mai voteaza doar electoratele dure.Practic,un partid nu mai poate guverna singur.Din cele 3 mari partide, este absolut necesar ca doua sa se alieze impotriva celui de-al treilea.Cu alte cuvinte...suntem tara Mioritei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte adevărat. Niciodată PDL > (PSD + PNL) la nivel naţional, şi chiar şi la nivel local au fost puţine cazuri până şi în 2008, darămite acum.

      Nu vreau să afirm că formarea şi menţinerea USL au fost lucruri uşoare, dar când te uiţi la câte a făcut PDL ca să scape de moştenirea tăierilor - am enumerat cam totul în articol, şi au încercat cam totul - efortul parcă a fost ceva mai mare.

      Ștergere
    2. Nici dincolo ,la USL, nu au fost mai putine eforturi.Sa nu uitam ...2 suspendari in 5 ani,ce costuri financiare,ce costuri politice, pentru Romania si mai ales pentru romani.

      Ștergere
  4. explicatia exista aici si e data chiar de autorul articolului.http://sociollogica.blogspot.ro/2012/11/6-mituri-despre-votantii-usl-si-ard.html
    ideea e ca multi vorbesc,putini citesc...si foarte putini,pricep.

    RăspundețiȘtergere
  5. Inca 6 luni de USL si totul se va inversa! Absolut totul! Prostia, incompetenta, hotia, demagogia si populismul USL nu poate duce decat la dezastrul tarii. Dupa aceea vom respira usurati...am terminat cu comunismul!

    RăspundețiȘtergere
  6. http://www.dcnews.ro/2012/11/capcana-sondajelor-cum-ar-putea-pierde-usl-5-procente-cat-de-aproape-e-ard-de-15/

    http://www.dcnews.ro/2012/11/usl-in-topul-increderii-51-dintre-romani-cred-ca-usl-ar-rezolva-problemele-economice/

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog