Faceți căutări pe acest blog

vineri, 7 decembrie 2012

Calculele (pe care ar trebui să le facă) ARD

O estimare simplă a rezultatelor poate fi găsită aici.

Pe scurt:

Pentru ca USL să nu aibă majoritatea în parlament, ar fi necesar ca USL să obţină 43% din voturi sau mai puţin.
Cu fiecare procent de prezenţă peste 33%, şansele USL de a obţine majoritatea cresc. Pentru ca USL să piardă majoritatea chiar dacă la vot au venit 40% din cei de pe liste, ARD trebuie să spere că votanţii USL au fost afectaţi de absenteism dar că votanţii PPDD au ieşit la vot în număr foarte mare.


Detaliat:
 
Pentru ca USL să aibă mai puţin de 50%+1 din mandate, ar fi necesar ca USL să primească 43% din voturi sau mai puţin. Dacă această frază ţi se pare de neînţeles, te rog să citeşti următorul paragraf; dacă nu, te rog să treci direct la paragraful care începe cu "Ingrediente".

(De ce cu 44% din voturi USL ia peste 50% din mandate? România nu este omogenă şi nici performanţa USL nu va fi omogenă. La locale, unde USL a luat la nivel naţional 49,8% din voturi, a obţinut 35% din voturi în unele judeţe şi 65% din voturi în alte judeţe. Chiar şi în cazul în care, la nivel naţional, USL obţine 43% din voturi, acest lucru se datorează şi judeţelor cu populaţii maghiare semnificative, în care USL este tras sub media naţională. Implicit, există şi judeţe unde USL va obţine lejer peste 50% din voturi - aproape toată Valahia şi toată Moldova, cu excepţii punctuale. Într-un judeţ cu 10 colegii în care USL obţine 55% din voturi, câştigând 7 colegii cu peste 50% din voturi, USL nu primeşte "55% din 10 = 5 mandate (rotunjire în jos)", ci 7. După cum enunţam mai sus, nu vorbim de două sau trei judeţe în care USL va reuşi acest lucru, ci de minim zece. Ceea ce înseamnă zeci de parlamentari în plus, din cauza cărora 44% din voturi = 51% din mandate).
 
Ingrediente:
- o prezenţă mică a electoratului USL;
- o prezenţă mare a celorlalte electorate, numărul acestor votanţi "sufocând" din punct de vedere matematic voturile pentru USL şi reducându-le ponderea la 43%.

Cine sunt celelalte electorate?

500 de mii de votanţi din cadrul minorităţii maghiare;
400 de mii de votanţi pentru partide care nu intră în parlament (PRM, PER, minorităţi naţionale);
1,8 milioane votanţi ARD - o cantitate practic cunoscută şi stabilă;
Cât mai mulţi votanţi PPDD... într-un caz extrem şi foarte bun pentru ARD 1,5 milioane (mare atenţie, deja la acest nivel PPDD începe să ia multe mandate de la ARD).

Sumă votanţi-pentru-altceva-decât-USL: 4,2 milioane.

Pentru ca 4,2 milioane să reprezinte 57% din numărul total de votanţi sau mai mult, ar trebui ca numărul total de votanţi să fie de 7,36 milioane sau mai puţin (40,4% din cei de pe liste).

Altfel spus, la o prezenţă de 40%, doar în contextul în care performanţa PPDD este foarte bună, USL riscă să obţină sub 50% din mandate.


Propoziţia subliniată are importanţa ei: nici la acest nivel de prezenţă nu există garanţii. Este foarte posibil ca prezenţa PPDD să fi fost mai mică decât cea de 1,5 milioane estimată mai sus, iar în rândul celor 7,36 milioane care vin la vot să fie de fapt mai mulţi votanţi USL. Degeaba prezenţa e 40,4% dacă, de exemplu, PPDD eşuează (500 de mii de voturi) iar USL are 4,1 milioane voturi (55%!).
Un calcul mai realist ar fi bazat pe o prezenţă a votanţilor PPDD precum la locale (800 de mii). Atunci situaţia devine:

500 de mii de votanţi din cadrul minorităţii maghiare;
400 de mii de votanţi pentru partide care nu intră în parlament (PRM, PER, minorităţi naţionale);
1,8 milioane votanţi ARD - o cantitate practic cunoscută şi stabilă;
800 de mii de votanţi PPDD.

Sumă votanţi-pentru-altceva-decât-USL: 3,5 milioane.

Pentru ca 3,5 milioane să reprezinte 57% din numărul total de votanţi sau mai mult, ar trebui ca numărul total de votanţi să fie de 6,1 milioane sau mai puţin (33,7% din cei de pe liste).

La o prezenţă de 33,7%, chiar şi în contextul în care PPDD obţine la fel de multe voturi ca la locale, USL riscă să obţină sub 50% din mandate.

Evident există şi cazuri extreme. O reducere a electoratului PPDD la două treimi din valoarea de la locale (aprox. 530 000 voturi) ar pune ARD în situaţia de a spera că prezenţa va fi de 5,4 milioane (29,8%).


Calculele de mai sus sunt singurele valide când vine vorba despre aducerea USL la mai puţin de 50% din mandate. Celelalte nu iau în calcul lipsa de omogenitate politică a României sau legea electorală.

32 de comentarii:

  1. lasa-i pe ard-isti sa doarma linistiti. sau, pardon, sa execute o retragere tactica.

    prin blat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Calculul tau nu tine seama de care va fi distributia absenteistilor (o presupune uniforma de fapt). Daca nu vor veni oameni la vot tocmai in judetele alea zece in care estimezi ca USL va lua tot atunci poate vor mai aparea colegii care nu se castiga cu 50%+1 si bonusul USL-ului nu va mai fi asa mare, deci ar putea rata majoritatea si la un procent de 45% sa zicem. Sunt prea multe variabile in joc ca sa faci predictii prea precise, dar nu-i nimic, ne vom lamuri in curand :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Moldova şi Valahia au absenteismul mai mic decât Transilvania (2008, turul 2 din 2009, etc.). Deci cu o distribuţie uniformă a absenteiştilor am avantajat ARD, dacă mă gândesc mai bine.

      Observaţia ta rămâne şi e valabilă, vedem curând :)

      Ștergere
  3. Mai e o mica chestie. mandatele PPDD sunt un artificu logic si electoral. In fapt sunt acolo multi care vin de la PD/ USL si care si-au cumparat locul. Si cei care nu vin de nicaieri si probabil asteapta sa fie cumparati la bucata.

    Adica 50% din mandate inseamna peste 50% pentru USL. Si ARD va beneficia desigur dar nu asta este obiectul discutiei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am bănuiala că dacă USL obţine sub 50% din mandate (ceea ce nu pare foarte probabil) toţi oamenii ăştia o să intre în PDL, FC sau PNŢCD fără să clipească. Inclusiv USL-iştii PPDD-işti, ca să zic aşa.

      Ștergere
    2. Parerea mea e ca daca USL nu ia 50% din mandate (mi se pare si mie foarte greu de crezut) se vor gasi traseisti care sa schimbe uniforma. E posibil sa-l revedem pe S. Frunzaverde in ARD...

      Ștergere
  4. http://sociollogica.blogspot.ro/2012/11/6-mituri-despre-votantii-usl-si-ard.html
    cat mai conteaza ce scrie aici ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În contextul prezenţei, nu prea contează. Eventual dacă te gândeşti la rural vs. urban în condiţii de vreme proastă, atunci ARD are un avantaj, dar nu enorm.

      Ștergere
  5. daca vremea este asa de proasta precum se anunta, inseamna ca primarii din rural vor avea rolul cel mai important.aici pare ca USL are un avantaj consistent: sunt mai multi, sunt probabil mai hotarati iar masina de vot din rural a PSD pare ca merge brici (a se vedea referendumul).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai sus făceam referire la faptul că în mediul rural drumurile sunt mai proaste şi mai vulnerabile la zăpadă şi ploaie.

      Ștergere
  6. Se pare ca vor fi putin peste 8 milioane de votanti sau poate mai putini...
    Intrebarea care firesc deriva de aici: Unde sunt cele 7,4 milioane ale USL? Sau te pomenesti ca USL face 90%? :)))))))))))))

    Ramane cum am vorbit la vot direct:
    USL sub 50% se prabuseste
    ARD peste 25% creste
    PP-DD sub 15% in usoara scadere

    Asezati-va oameni buni pe canapele si enjoy prabusirea USL si a sistemului mafiot instaurat de Iliescu, perfectionat de Nastase si Ponta!!! Ne vom distra de minune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la fel ca si ard-ul, n-ai priceput nimic...
      voturile alea nu sunt ale usl ci ale lui basescu, adica impotriva lui.
      usl-ul va face peste 50% si chiar daca ar face sub, tu crezi ca guvernul ard-ului aliat cu ppdd va avea zile multe!?
      ar fi doar linistea dinaintea furtunii si sfarsitul ptr pdl. asa mai are o sansa sa se regenereze in opozitie.
      in ceea ce-l priveste pe basescu e doar zbatere inutila, la fel cu a lui ceausescu inainte de revolutie.
      e ca un tip care nu stie sa inoate si care se trezeste in mijlocul oceanului. se agita inutil in toate directiile, striga fara sa-l auda nimeni iar sfarsitul este inevitabil.

      Ștergere
    2. Scopul USL a fost de la inceput sa castige peste 50% ca alianta ca sa ii forteze mana lui Basescu. Daca nu o vor face atunci au o mare problema existentiala...

      Ștergere
  7. dle mateescu uitati o chestie.
    in mediul rural cei c are se misca greu sau sunt nesiguri, vor fi adusi cu masinile la vot.
    in fiecare circumscriptie electorala primarul are intre 5 si 10 autoturisme care duc lumea la vot. acestia sunt repartizati pe strazi si fiecare stie cine vine sa-l aduca si fiecare sofer stie pe cine trebuie sa duca. eventual se fac corcetii pe parcurs.
    daca va aduceti aminte stirile de presa inainte de alegeri si referendum in care primarii raportau de ce au la dispozitie si ce mai au nevoie.
    http://stiri.botosani.ro/stire/43690/Vezi+cum+au+cazut+14+primari+in+capcana+REFERENDUMULUI.html

    mai jos vedeti ce spune primarul din aschileu referitor la vreme si prezenta la vot.
    http://www.gandul.info/news/strategia-pdl-la-referendum-cum-sa-tii-alegatorii-departe-de-urne-asculta-ce-raporteaza-primarii-cand-primesc-un-telefon-de-la-sediul-central-al-partidului-9898724

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi, vom vedea duminică dacă prezenţa este mai mare în rural decât în urban - sau măcar egală - în condiţii de vreme proastă.

      Ștergere
  8. 99% sanse ca USL sa ia peste 50% mandate. Pana la urma, e preferabil ca ARD si PDL sa piarda. De fapt greseala lor a fost in 2009 ca s-au incapatanat sa ia puterea, chiar stiind ca e criza si ca au o majoritate fragila. Uneori trebuie sa fii inteligent si sa stii cand si cum sa pierzi. Teoretic USL poate face peste 70% mandate (inclusiv cu racolari), asa ca, PDL va fi in genunchi si nu se stie daca si cand isi vor reveni. Nu e bine pentru ei sa revina la putere deoarece nu s-au inchis inca ranile si estompat amintirile, iar USL nu si-a demonstrat si atins maximul de incompetenta guvernamentala. In plus, trebuie sa piarda sau sa nu intre la guvernare pentru a avea o sansa la presidentialele din 2014.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aseara la RTV, la remarca moderatorului că, obţinând o largă majoritate în Parlament la alegerile parlamentare din 9 decembrie, USL va putea modifica Legea Fundamentală după cum va dori, Ponta a răspuns că USL nu va întruni două treimi din mandate, câte sunt necesare pentru modificarea Constituţiei.

      "Nu vom putea. Eu nu cred că luam două treimi din mandate", a susţinut Victor Ponta.

      De unde scoti peste 70% daca Ponta nu crede ca va lua nici 66%?

      E bine ca ne dam toti cu parerea dar e nevoie totusi de niste argumente solide, pe care nu ni le impartaseesti pana una alta. Ce-ai sa faci daca o sa ia sub 50% la vot direct? :)

      Ștergere
    2. si ponta si antonescu au micsorat voit procentele, pe care totusi le spera, ptr a nu demobiliza electoratul usl de a veni la vot.

      Ștergere
    3. De-abia astept sa va intreb Duminica seara unde sunt cei 7,4 milioane de la referendum care au votat cu USL!...
      Prezenta se pare ca va fi in jur de 40%, adica vreo 8 milioane cu totul...

      Ștergere
    4. ti-am mai spus... aia 7.4 mil nu sunt ai usl ci ai lui basescu cu semnul minus...

      Ștergere
  9. Poate vin doar 10 persoane la vot, 9 voteaza cu ARD si vreun maghiar ratacit cu UDMR.
    Asa puteti fi toti multumiti sper.

    RăspundețiȘtergere
  10. "Nu vom putea. Eu nu cred că luam două treimi din mandate", a susţinut Victor Ponta aseara la RTV.

    Aceasta declaratie practic infirma toate sondajele CCSB,CSCI,Avangarde sau IMAS, care dadeau USL peste 60%! Practic, conform acestor sondaje USL ar fi obtinut peste 2/3 cu redistribuire, chiar cu marja de eroare!

    Ramane cum am vorbit, ne vom distra cu USL... :)))

    RăspundețiȘtergere
  11. La Congresul PNL din 2010, Crin Antonescu a primit puteri depline si discretionare in baza angajamentului sau de a duce PNL la 30% in 2012; in caz contrar, s-a angajat ca-si va da demisia. (Ca si la referendumul din vara!) .... Prin urmare, este foarte important pentru el ca USL sa obtina vreo 90%, daca, la fel ca la locale, partea care va reveni PNL din cota USL va fi si acum de 1/3! ... Sau poate credeti ca nu are onoare si nu intentioneaza sa se tina de cuvant?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tocmai de aceea la pnl se va organiza congres imediat dupa alegeri, ptr a se stabili strategia ptr prezidentiale si cred ca ptr a scapa de cativa gen primarul de la baia mare si din sectorul unu.

      Ștergere
    2. Daca la aceste alegeri PNL va obtine mai putin de 30 % din mandate, Congresul va trebui sa fie organizat DUPA demisia lui Antonescu. Demisie angajata in urma cu 3 ani si, sa speram, macar in cazul asta onorata.

      Ștergere
    3. s-ar putea sa si-o dea...crezi ca nu va fi reales in pnl cu 51%? pe tine cu ce te incalzeste? sau vrei sa se duca sa se intalneasca lunar cu traian basescu in piata universitatii?

      Ștergere
    4. „Demisia” de dupa referendum nu ne face prea optimisti in legatura cu onoarea lui Crin. Daca proiectul pe care l-a propus - 30 % la parlamentare - esueaza, nu ar trebui sa mai candideze la conducerea PNL. Insa e tot mai evident ca un „ altfel de politician” a fost doar un slogan electoral cu care ne-am iluzionat in 2009!

      Ștergere
    5. daca ai fi de bunacredinta si te-ar interesa ce se intampla in pnl ar fi ok. dar rastalmacesti si esti rauvoitor in aceasta privinta. oricum pe cine isi va pune pnl la conducere e treaba membrilor de partid. daca te pasioneaza politica interna a acestui partid, fa-te membru si voteaza cu orban sau tariceanu...poate ai succesuri.

      Ștergere
    6. Din consideratie pentru autorul acestui blog, nu voi cobori la nivelul de discutie pe care il propuneti si ma voi opri aici.

      Ștergere
  12. nu inteleg de cand electoratul cunoscut si stabil al ard e de 1,8 milioane...la locale cu implicarea majora a primarilor abia a fost un pic peste 1,4 milioane. de fapt doar in 2008 au avut peste 2 milioane cu texte de gen "a doua zi marim lefurile profesorilor cu 50%" si alte blabla-uri.
    pariem ca scot mai putin decat la locale? ca doar nu-s dusi cu capul cei din teritoriu sa se dea peste cap pentru neamtu sau ungureanu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Estimarea este una la care am ajuns de-a lungul multor postări. Evident ea este failibilă. Dar argumentul pe care îl foloseşti nu e valid. La locale PDL a luat peste 2 milioane de voturi. Cred că te gândeşti la PDL-fără-alianţele-cu-UNPR-PER-şi-alte-partide. Dar PDL a avut alianţe în 18 judeţe.

      Da, vor obţine mai puţin ca la locale. 1,8 milioane sau pe-acolo :)

      Ștergere

Arhivă blog