Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 13 aprilie 2013

Mişcarea Populară - primele estimări ale potenţialului

A apărut un sondaj interesant de la IRES apropo de subiectul 'Mişcarea Populară ca partid politic'.

În acest moment vorbim despre un ghem de prezumţii şi aşteptări (nerealiste) din partea electoratului. Se pot face însă câteva observaţii:

1. La întrebarea "Aţi vota Partidul Mişcarea Populară în cazul în care Traian Băsescu ar face parte din el?" 21% dintre respondenţi dau o replică afirmativă.

Nicio surpriză pentru cine citeşte Sociollogica :), am scris despre acest 21% aici, cam cu două săptămâni înainte să se efectueze sondajul.

1b. Legătura dintre Traian Băsescu şi MP induce volatilitate în rândul mai multor electorate. De remarcat reacţia pozitivă a PPDD-iştilor şi etnicilor maghiari la apariţia Mişcării. Dacă luăm în calcul şi modul în care au votat cei din urmă la parlamentare (16% USL, 7% ARD) e posibil ca alegerile din 2012 să fi fost cântecul lebedei pentru UDMR.

2. Ştim şi cât "costă", cel puţin temporar, faptul că este o iniţiativă a lui Traian Băsescu. O întrebare anterioară măsoară disponibilitatea respondenţilor de a vota MP dar fără să li se amintească cine a iniţiat-o.

Aţi vota MP? 28% zic da.
Aţi vota MP-ul lui Traian Băsescu? 21% zic da.

28% - 21% = 7% = un pic peste 1 milion de persoane adulte aflate în ţară. Această valoare este importantă pentru că observaţiile de la punctul următor se referă la electoratul potenţial "mai mare", cel de 28%...

3. ... iar aceştia sunt în principal PPDD-işti şi PDL-işti sau, conform unei teorii care face furori, electoratul slab educat care a făcut tranziţia între TB şi Domnu' Dan, din când în când aruncând o privire înapoi.

La acest stagiu, vorbim de fapt despre "un vis despre un partid" şi nu despre o opţiune raţională. Gândeşte-te la mesajele lui Traian Băsescu din ultimii ani, la figurile asociate cu MP şi acum uită-te la electoratul potenţial:

58% se află în rural.

Gradul de respingere al MP de către cei care au auzit de iniţiativă este mai mare în rândul locuitorilor de oraşe decât în rândul sătenilor.

Intenţia de vot scade puternic odată cu nivelul educaţional al respondentului.

Trei cincimi din cei atraşi de MP nu muncesc în acest moment.

Faptul că 72% din votanţii potenţiali ai MP ar opta, în genere vorbind, pentru un partid de centru sau de dreapta mai echilibrează oarecum situaţia.

Surprinde nivelul de susţinere în rândul tinerilor, deşi s-ar putea să nu fie tinerii pe care-i are în minte MP.

Cifrele de mai sus sunt orientative. Aceştia sunt cei 28% din populaţie care răspund "da" la întrebarea generală "Aţi vota la viitoarele alegeri Mişcarea Populară, dacă se transformă în partid politic?".

Când trecem la o întrebare mai concretă ("Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare..."), numărul susţinătorilor MP se modifică. De la 28% din populaţie ajungem la 9% din cei care afirmă că au o intenţie de vot. Loialitatea faţă de PDL, PPDD, etc. - cât mai există - se resimte aici.

4. Figurile din USL cumulează 63% din opţiunile spontane de vot la prezidenţiale. Axa Diaconescu-Vadim-Becali ia 12%. Traian Băsescu 14%. Restul ceva mai puţin.

5. Suma intenţiilor de vot pentru PDL şi MP este mai mare (22%) decât intenţia de vot pentru PDL în ultimii ani, aşteaptă-te ca aşa să stea lucrurile de acum înainte. Dacă toţi oamenii care l-au votat pe TB în primul tur al prezidenţialelor din 2009 ar fi venit la vot să susţină PDL la parlamentarele din 2008, democrat-liberalii ar fi obţinut peste 42% şi ar fi guvernat singuri până în 2012 (fără PSD, fără UNPR). La alegerile care tocmai au fost, ARD n-a luat voturile a nici măcar jumătate din cei care aveau încredere mare sau foarte mare în Traian Băsescu. Au trecut mulţi ani de la ultimul moment când Traian Băsescu îşi direcţiona în totalitate şi nemijlocit susţinătorii către un partid politic. Potrivit sondajului IRES, jumătate din electoratul PDL deja a început să-şi facă valizele.

15 comentarii:

  1. Urmaresc blogul asta constant, felicitari Dle Mateescu si multumesc pentru informatiile cu care ne "luminati" :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pdf-ul lui dancu imi dau seama ca se doreste un partid stangist, al asistatilor sociali, fara carte, asta-i profilul. Daca incerci pe ei thatcherism, zboara iar... sau un partid comunist ar dori oamenii. Ca spun ei ca sunt de dreapta, ei nu inteleg ce inseamna dreapta, adica responsabilitate individuala , stat minimal.

    RăspundețiȘtergere
  3. In general, entuziasmul este mai mare la inceput, astfel incat este de presupus ca cifrele din sondajul de astazi vor scadea, in timp. MP nu va exista ca partid in urmatorul an, cel putin. Oricum, formalitatile de inregistrare ar dura cam un an. Deci, daca ar incepe demersurile in 2014 , le-ar finaliza prin 2015. Nu va participa la europarlamentare, nici la prezidentiale. Stii ca lucrurile sunt "calde" la inceput, dupa care se racesc. Daca acum se afla in zona 9%, cand entuziasmul e maxim, nu vor trece de 3-4% peste 2 ani. Deja prin participarea la europarlamentare si prezidentiale, pdl isi va intari imaginea de partid "alpha" pe zona de dreapta. Va fi prea tarziu pentru MP. Aceasta miscare ar fi avut o sansa daca devenea partid ACUM.
    Oricum, observ ca pdl incepe usor sa creasca (mai ales ca la altii, figureaza si 2-3% care se gandesc, probabil, la FC, PNTCD sau Noua Republica. In total ar fi 19% plus 3%, da cam 22% fata de 16,5% (ARD le cuprindea pe toate) la parlamentare. Incep sa se miste. Dupa conventie, cam toti analistii si marturisesc ca si eu (care n-am veleitati de analist) ma asteptam la o prabusire a pdl in sondaje. A iesit cam urat la conventie. Dar, se pare ca functioneaza principiul unui prieten: nemultumitii trebuie sa se duca undeva si, daca nu au unde, se vor duce si spre pdl, chiar daca nu arata foarte bine acum. Cred ca daca nu ar fi fost "bruiajul" prezidential, pdl ar fi putut avea 20-21%, in acest sondaj. Oricum, trebuie remarcat ca intrebarea despre intentia de vot este pusa dupa un calup consistent de intrebari despre un nou partid si despre MP, ceea ce a dezavantajat un pic pdl la intrebarea privind intentia de vot. A "constientizat" o parte din potentialii lor votanti.
    Legat de intrebarea privind alegerile prezidentiuale, e total nerelavanta. Intrebarea a fost una deschisa, astfel incat au raspuns in principal cei care stiau clar ca CA e candidat, ca VP e prim ministru cu potential prezidential, pe cand o parte consistenta din potentialii votanti de dreapta nu au raspuns, intrucat e o mare debusolare pe zona asta, cu privire la cine va fi candidat (vezi nr. relativ ridicat de voturi pentru Basescu, desi nu mai poate candida).. In acest fel, rezultatul e, intr-o anume masura, distorsionat. As vrea sa vad intrebari precum: cu cine ati vota ditre CA (USL) Emil Boc (PDL), DD (PPDD), KH (UDMR), GB (PNG) sau in loc de CA (USL(, CA (PNL) si VP (PSD). Sau altcineva din pdl, in loc de EB. Aceste tipuri de intrebari ar fi mai relevante.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 19% avea si in sondajele IRES inainte de alegeri. la pdl se intorc asistatii social de la ppdd

      Ștergere
    2. Sergiu, urmăreşte suma PDL+PPDD.

      Parlamentare, 2012: 16% + 14% = 30%.
      Sondajul IRES, dacă nu există MP: 19% + 9% = 28%.
      Sondajul IRES, dacă există MP: 13% + 9% + 9% = 31%.

      Eu nu sunt fanul teoriei că PDL şi PPDD împărtăşesc acelaşi electorat, dar PDL creşte întotdeauna când PPDD scade (şi invers), aşa erau lucrurile şi acum un an, un an şi jumătate.

      Ștergere
    3. Nu mai tine schema: scade ppdd creste pdl Acum e o alta realitate...post-alegeri....cu siguranta insa....band-wagon -ul s-a incheiat....dupa scandalul de la conventie si dupa ce TB s-a lepadat de pdl prin mesaje reluate intens de tv-uri, iti mai puteai inchipui ca pdl ia 19% in sondaje peste o saptamana de la conventie ? eu credeam ca se vor prabusi la 10%, dar electoratul gandeste altfel....inteleg ca toate institutele au sesizat aceasta crestere a pdl...dar, nu toate si-au publicat cercetarile....

      Ștergere
    4. 13%, daca ar fi existat acum mp ca partid....dar nu e cazul...nici nu cred ca mp va mai deveni partid....poate peste 2-3 ani...dar, atunci, oricum nu va mai conta...

      Ștergere
  4. Punctul 1 ar fi putut fi formulat si asa?
    "73% dintre respondenţi spun ca nu ar vota Partidul Miscarea Populara dacă Traian Băsescu ar face parte din formaţiune."(revista22.ro)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În primul rând, *79%* n-ar vota Partidul Miscarea Populara dacă Traian Băsescu ar face parte din formaţiune.

      În al doilea rând, şi mult mai important, 72% n-ar vota-o oricum, cu TB sau fără TB. Modul în care e formulat punctul 1 de către tine sugerează că dacă n-ar fi Traian Băsescu, ar vota-o. În realitate, chiar dacă TB n-ar fi implicat, tot n-ar vota-o peste două treimi din populaţie.

      Ștergere
    2. Nu eu am formulat punctul 1, ci un articol nesemnat din Revista 22. In legatura cu *79%*, m-am dus pe sondajul original IRES si vad ca 73% se confirma; nu toti cei intrebati sint asa de categorici, mai exista si raspunsuri NU STIU/NU RASPUND.

      Pot sa va intreb daca sinteti implicat in vreun fel in Miscarea Populara?

      Ștergere
    3. Acum am înţeles ce vrei să spui apropo de sondajul IRES - ai avut dreptate.

      Nu sunt implicat în Mişcarea Populară.

      Ștergere
  5. e o miscare buna...mai mult din buric.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am o presimtire ca in cativa ani, la actualul USL se va mai alatura inca un partid, PDL ... De ce? Pentru asi pastra cat mai mult din cei 60% care i-au votat in decembrie

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog