Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 13 noiembrie 2013

Spaţiul opoziţiei la prezidenţiale

Scriam în urmă cu câteva zile: "dacă [reprezentanţii opoziţiei] ar anunţa deodată, într-o conferinţă de presă, că doar unul dintre ei ar candida, tranziţia susţinătorilor nu s-ar face perfect şi ordonat, unii optând să renunţe la a mai vota".

Iată şi de ce.

Sondajele de până la începutul competiţiei interne din PDL arătau că palierul aflat la dispoziţia opoziţiei la prezidenţiale e clar şi bine definit: mai puţin de o treime din cei care intenţionează să voteze.

În ultimii doi ani s-au făcut publice 22 de sondaje care măsurau intenţia de vot la prezidenţiale.

În 4 sondaje din cele 22 s-a testat performanţa unei candidaturi unite a opoziţiei. În medie, scorul acelui candidat era de 27,4%.


În 7 sondaje, s-a testat situaţia în care opoziţia ar avea doi candidaţi. În medie ei cumulau 28,7%.


În 8 sondaje, s-a testat posibilitatea ca opoziţia non-PPDD să fie reprezentată de 3 candidaţi. În medie, ei cumulau 26,5%.


Abia în sondajele în care există mai mult de 3 candidaţi scorul cumulat scade în mod semnificativ, ajungându-se la 23-24%. (Exasperaţi de lunga listă de candidaţi ai opoziţiei, unii respondenţi aruncau prosopul).

În alte cuvinte, indiferent dacă opoziţia avea 1, 2 sau 3 candidaţi scorul total al acestora la prezidenţiale era de 26-29%. Dacă un singur candidat ar beneficia de acest scor, el ar intra în turul doi, pentru că este cvasi-imposibil ca alţi doi candidaţi să obţină câte 30% fiecare.

În acest context a apărut sondajul CSCI.

Scriam despre faptul că are o veste bună pentru opoziţie. De fapt sunt trei:

1. Cei trei candidaţi menţionaţi acolo cumulează 37% (compară, te rog, acest scor cu valorile în albastru din rândurile de mai sus).

2. Niciunul dintre ei nu e Mugur Isărescu, o figură care stă foarte bine în sondajele privind prezidenţialele şi care ar fi avut efectul de a sălta artificial opţiunea de vot.

3. La fel de important era faptul că opţiunea în virtutea inerţiei (dar şi ca mod de a penaliza ceilalţi candidaţi potenţiali) pentru Traian Băsescu nu mai e la cote considerabile.

Însă sondajul CSCI este primul în care se măsoară intenţia de vot pentru Predoiu, o candidatură care schimbă dinamici. Începe un război tăcut şi invizibil între MRU şi Predoiu, un fel de semifinală a alegerilor prezidenţiale din iarna viitoare. Acest conflict se va duce parţial prin intermediul europarlamentarelor (la care Predoiu/PDL este avantajat) dar şi prin intermediul sondajelor. Dacă opţiunea de vot continuă să îl avantajeze pe MRU la diferenţe consistente - 12% conform CSCI - situaţia în opoziţie se va complica.

Pentru prima dată în ultimii ani vor exista două candidaturi "în carne şi oase", două persoane a căror dorinţă de a candida este evidentă şi nu o posibilitate. Calibrul luptei este de maximă importanţă. Indiferent care dintre cei doi va deveni "candidatul dreptei", dacă prestaţia sa în anul următor este slabă simpatizanţii celuilalt vor avea/găsi motive pentru a nu se prezenta la vot. Competiţia dintre MRU şi Predoiu nu are voie să creeze ziduri între electorate, altfel câştigătorul se va pomeni cu o extrem de inutilă medalie de bronz în turul unu. 

Reamintesc că un sondaj, în sine, nu poate constitui un reper valid. Este posibil ca sondajul CSCI să nu fie confirmat de sondajele efectuate de alte institute în perioada următoare - sau să fie confirmat parţial - caz în care analiza situaţiei va fi revizitată.

PS: Scoruri de minim 5% în primul tur din 1992 încoace, nu în ordine cronologică ci a performanţei:

1992, Iliescu: 47%
2004, Năstase: 41%
2000, Iliescu: 36% (podium pentru PSD)

2004, Băsescu: 34%
2009, Băsescu: 32,4% (situaţii extrem de diferite. După cum se poate vedea, scorurile din primul tur ale lui Traian Băsescu nu sunt senzaţionale. Însă a câştigat alegeri din calitate de maestru al votului negativ faţă de celălalt candidat).

1996, Iliescu: 32,2% (cel mai slab scor înregistrat vreodată de Iliescu este aproape cât cel mai bun scor al lui Băsescu. Asta apropo de forţa organizaţională a FDSN/PDSR).

1992, Constantinescu: 31,25%

2009, Geoană: 31,15% (la procente, cea mai slabă candidatură vreodată a PSD. Singurul candidat PSD care a ocupat locul 2 în primul tur).

2000, Vadim: 28,3%

1996, Constantinescu: 28,2% (un scor mai slab decât în '92 pentru că UDMR a avut în '96 candidat propriu la prezidenţiale).

1996, Roman: 20,5%
2009: Antonescu 20% (candidaturi comparabile. Efectele nu prea: Roman şi-a dus partidul la putere şi a dispărut. Antonescu a ratat transmiterea perfectă a voturilor sale către Geoană dar a ajuns în prim-plan).

2004, Vadim: 12,5% (o candidatură uitată acum).

2000, Stolojan: 11,8% (slab)

1992, Funar: 11%

2000, Isărescu: 9,5% (foarte slab)

1996 şi 2000, Frunda: 6%

2009: Vadim 5,6% (întotdeauna a depăşit candidatul UDMR la scrutinele la care a candidat)

2004, Marko Bela: 5,1% (candidaturile UDMR = din ce în ce mai puţin relevante cu trecerea timpului).

28 de comentarii:

  1. Domnule Mateescu,

    Doua intrebari:
    1. Interesant cum in '96 Constantinescu a avut doar 28% din cauza UDMR. Intr-o ecuatie cu trei candidati importanti, e posibil ca o eventuala candidatura/renuntare la candidatura din partea partidelor maghiare sa decida care dintre candidatii non PSD intra in turul 2?
    Evident, intr-o astfel de ecuatie conteaza si candidatii extremisti sau razvratiti fata de propriul partid...
    2. Aceasta competitie pe dreapta non-PNL (cum ii ziceti dumneavoastra cu delicatete) e totusi mai buna in perspectiva maximizarii sanselor pentru turul 2 decat stabilirea acum sau cat mai curand a unui candidat unic?
    Sondajul CSCI pare sa duca la concluzia ca e mai buna o competitie fara atacuri prea dure, dar, avand in vedere ca vine de la consilierul lui Ponta, care are tot interesul ca opozitia non-PPDD sa ia decizii gresita, as fi oarecum rezervat...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Depinde câţi vor veni la vot (probabil puţini, <3%) şi cât de strânsă va fi lupta (dacă diferenţa e de 6% sau mai mult, nu contează)

      2. Argumente se pot găsi în ambele sensuri. Personal consider că o competiţie e bună în sine. Plus că e ... de dreapta.

      Ștergere
  2. Dom'le , ziceti sa se uneasca dreapta non-PNL, dar unita a luat 16% in decembrie 2012.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi exact, n-are destulă forţă să-şi permită doi sau trei candidaţi şi simultan măcar unul dintre ei să intre în turul doi.

      Ștergere
  3. Pentru prima dată în ultimii ani vor exista două candidaturi "în carne şi oase", două persoane a căror dorinţă de a candida este evidentă şi nu o posibilitate. Competiţia dintre MRU şi Predoiu nu are voie să creeze ziduri între electorate, altfel câştigătorul se va pomeni cu o extrem de inutilă medalie de bronz în turul unu. ------------------DOMNULE MATEESCU,ASEARA A ANUNTAT BLAGA ,CA IMEDIAT DUPA EUROPARLAMENTARE,TREBUIE SA SE FACA O ALIANTA DE DREAPTA IAR CANDIDATUL LA PREZIDENTIALE VA FI CEL CARE SE VA PLASA ATUNCI CEL MAI BINE IN SONDAJE.DACA NU VA FI PREDOIU ,ATUNCI ACESTA VA FACE LOC CELUILALT.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. El confirmă ce-am spus. Un paragraf mai sus, tot în postarea de azi: "Acest conflict se va duce parţial prin intermediul europarlamentarelor (la care Predoiu/PDL este avantajat) dar şi prin intermediul sondajelor."

      Ștergere
  4. Marii idioți din cariera lui Băsescu

    12 noiembrie 2013Doru Bușcu'

    Mai e puțin pînă-n vară, cînd fermierul Băsescu se va plimba cu mîinile prin grîu, mîngîind tarlaua de la Nana înainte de asaltul final, așa cum proceda, în film, gladiatorul lui Ridley Scott. Generalul n-a avut probleme cu goții, pe cît va avea președintele cu mangoții, fiindcă și suma, și banca, și ratele miros a război de presă. Dar știți cum se spune: nimeni din presă n-a cîștigat un război cu Băsescu.
    De fapt, Băsescu a avut uimitorul și neîntreruptul noroc de a se confrunta doar cu idioți. Le putem spune adversari slabi, ca să se simtă inclus și Petre Roman, dar întreaga istorie a personajului Băsescu cere cuvinte mai tari. Idiotul Geoană și idiotul Vântu i-au oferit încă un mandat. Idiotul Voiculescu i-a creat nesfîrșite ocazii. Idiotul Ponta l-a lăsat să scape de suspendare. Idiotul Antonescu i-a fost contemporan. Iar noi, idioții ceilalți, l-am ajutat să rămînă la Cotroceni ieșind la vot exact atît cît să pară el de neînvins.
    Șirul proștilor care i-au stat împotrivă a făcut din Băsescu un supraviețuitor pe care Bear Grylls îl urmărește pe Twitter. Mitul, în care atîția și atîția nerozi l-au culcat ca într-o raclă, îl păstrează ca pe un cadavru public neputrezit, bun de scos în momente de secetă politică. Cu concursul celor mai tonți dușmani din Univers, omul e bănuit de sfințenie electorală, are statut de moaște făcătoare de guvern și, lucru periculos, e la fel de rezistent la lovituri pe cît e la băutură.
    Sorin Roșca Stănescu e, cum ar observa Patapievici, prostul recent. Transferul nedovedit al milioanelor din Cipru reprezintă pentru Băsescu ceea ce a reprezentat pentru văcarii adăpostiți după căruțe atacul de despresurare al cavaleriei. De acum înainte, Băsescu poate primi din Cipru diamante, cocaină, sclavi, specii dispărute sau armament nuclear, fiindcă nimeni nu va mai crede o iotă. Și, desigur, nimeni nu va mai îndrăzni să pomenească de plăți făcute în Seychelles, în Mauritius sau în orice alt paradis unde, după moartea politică, fermierii se reîncarnează în rentieri.
    Băsescu, acest Superman alimentat cu prostia celorlalți, nu poate fi doborît cu tehnici pămîntene. Schemele clasice, figurile previzibile, lupta fățișă trebuie aruncate la coș. Dacă ar exista, băieții deștepți din democrație ar ști cum să fure electricitate din rețeaua lui de securiști. Dar, în absența lor, se pot încerca procedee mai ciobănești, cum ar fi asfixia cu voturi și fractura de șanse. Dacă Ponta și Antonescu ar candida fiecare la președinție, USL va intra singur în turul doi. Cotroceniul va intra în stăpînirea celui mai bine plasat, iar Palatul Victoria va rămîne celuilalt. Asta înseamnă, pentru USL, 70% din Parlament, 100% din Guvern, 100% din Președinție, 100% din servicii și Parchete, 60% din Curtea Constituțională. O dictatură aproape de perfecțiune, de la care poate începe redemocratizarea țării.
    Dar pentru asta îți trebuie un strop de inteligență, ceea ce face planul absolut irealizabil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu, ca sustinator al lui Basescu mi-as dori sa castige USL tot, pt ca dupa, partidul lui Basescu sa ia majoritate absoluta la alegerile parlamentare. Ca dupa cum guverneaza Ponta, este imposibil sa curga lapte si miere, indiferent de cat de propice va fi mediul economic mondial/ european . Nu mai mentional ca oricum economia mondiala o sa ai ba cresteri modeste pentru viitorul previzibil...

      Ștergere
    2. Foarte tare Doru Buscu...
      Legat de prezidentiabili eu mi-am adus aminte de niste personaje care pot fi scoase de la naftalina pentru "binele nostru comun" :
      - Daniel Daianu
      - Mihai Tanasescu
      - Teodor Melescanu
      - Bogdan Aurescu
      - George Maior
      - Florin Georgescu
      - Dan Puric
      - Ion Tiriac
      - Ionel Blanculescu
      - Andrei Plesu
      - Mona Musca
      - ...
      - las lista deschisa... cine vrea sa mai completeze...

      Ștergere
    3. sensule...stiai ca 'familia basescu" e singurul client de la cec care a primit credit ptr achizitiade teren pe anul acesta?

      Ștergere
    4. :) fain !
      nu stiam ca CEC-ul e o institutie atat de exclusivista !
      daca ma grabesc un pic poate apuc sa-mi iau si eu vreo 1 ha de pasune cu credit ipotecar de la CEC... asa o sa fim 2 si o sa pot sa vorbesc cu el ca de la fermier la fermier...
      sau va dati seama cum o sa fim amandoi invitati la final de an la tombola celor cu credite ipotecare de la cec?

      omul e ranchiunos... dupa ce a pierdut vila dante pe mana prietenilor lui americani, s-a apucat sa braveze prin targ ca el de fapt nu era playboy de dorobanti ci fermier de nana...

      capcana in care cad toti ticalosii este sa creada ca ceilalti sunt ca ei... abia atunci incep sa faca greseli... cand faci atatea strategii de distrugere a adversarilor, incepi sa intri in paranoia si sa crezi de exemplu ca Lazaroiu joaca la doua capete sau ca Maior este omul lui Ponta :) atunci incepe de fapt decaderea... cred ca e groaznic sa fii in locul lui... mai tineti minte imaginea aia dezolanta de a doua zi cu Geoana care era singur pe holurile PSD dupa ce cu o seara inainte toti erau calare pe el si il purtau pe brate... well, cam asta trebuie sa fie senzatia...

      Ștergere
    5. laur,sensu,mai rasfirati baieti,mai rasfirati.

      Ștergere
    6. La anul penelistii astia gen laurentiu si sensu giratoriu o sa aiba mult de reevaluat. Ei spera in tacere ca doar pe Blaga vor trebui sa-l reevalueze, dar s-ar putea sa fie nevoiti sa-i reevalueze chiar pe Marele Ciclop, pe Piticu si pe Blonda etc. Deci baietii astia veseli, fie intra in disonanta cognitiva ca penelisti, fie se fac pesedisti-pcisti. Grea dilema pentru niste oameni "cu adevarat de dreapta", asa cum evident sunt laurentiu si sensu la stanga.

      Ștergere
    7. Lasa-i sefule, ca postacii penelisti sunt mereu rasfirati! Aia pesedisti-pecisti sunt ceva mai grupati, in schimb. Deja observ cum se cearta postacii si trepanatii pesedisti cu aia liberali pe blogul ilustrului anal-ist militar Radu Tudor. Ase e ordinul de zi pe unitate, postacii penele sa se cearte cu aia pesede. Asa ceva nu exista acum 2 luni pe cand duduia koabitarea...

      Ștergere
    8. asta-i fain la penelisti: sunt proprii lor sefi ! de aici si indemnul "prin noi insine" ... de-aia a plecat si Udrea... ca nu intelegea: "prin noi insine si mai cine ?"

      dragilor, nu orice postac poate ajunge postac penelist... este un club destul de exclusivist si in general nu se fac primiri de noi membrii... si la valoarea textului postat de voi, in opinia mea nu v-ati incadra nici macar la postaci PSD - sectia rural... incercati totusi la PPDD poate mai au locuri (pe la Caracal pe undeva... dar ce sa faci de undeva trebuie sa incepi in orice cariera)...

      ....si deoarece modestia a fost inventata de oamenii mediocrii pentru a isi ascunde incompetenta pot sa-ti mai spun ca in domeniul in care activez eu sunt cotat de beneficiari ca fiind in top 10 profesionisti din tara... tu pe ce loc esti in comuna?

      apoi, pe blogul asta se intalnesc la discutii civilizate, argumentate, echidistante, (in masura in care admitem ca toti gresim) - uneori chiar amuzante, oameni care in meseria lor - sociologie - sunt cotati in top 10 (unii sunt de top 3)... ii urmaresc discutiile dintre ei cu respect si cu deferenta cuvenita omului care si-a dedicat timpul liber pasiunii sale si totodata meseriei sale...
      in felul acesta, de exemplu nu m-a surprins scorul usl de la alegeri deoarece aici era anuntat cu 6 luni inainte...
      deci? te-ai decis tu ce vrei de la tine? ramai un mediocru sau incepi sa evoluezi si in timp vei scapa de hahaiala si vei pretui mai mult un umor fin care starneste poate nu mai mult de un zambet, dar iti bucura mintea prin conexiunile neasteptate ?
      multumesc, nu mai am intrebari.

      Ștergere
    9. ma ovi,ma...in virtutea faptului ca suntem cu "inima romana", ma tot chinui sa-ti explic ca daca pui un atom de fainosag langa un atom de fainosag iese o molecula care face...boc!

      Ștergere
    10. @laurentiu: "singurul client de la cec care a primit credit ptr achizitia de teren"... de unde ai informatia, ai un link?

      Ștergere
    11. dan dinoiu-de la victor ciutacu. afirmatie facuta in direct la rtv. din pacate nu gasesc o transcriere de la emisiune. afirmatia a fost data pe post dupa care ciutacu se "lauda" intre invitatii de pe platoul emisiunii ca :" credeti-ma pe mine ca stiu ce vorbesc si niciodata n-am primit de la persoana respectiva o informatie falsa". sau ceva in genul asta, dar cu acelasi sens. ramane sa vedem daca cec o contrazice. pana acum nu am dat de nicio declaratie de la cec.

      Ștergere
  5. Diferenta dintre sondajul CSCI si celelalte consta in lista mult mai scurta a candidatilor. Lipsesc DD, CVT etc. Normal ca cei 3 candidati ai "dreptei" (din cei 5 propusi) intrunesc mai multe procente decat atunci cand erau intr-o lista de 10.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu m-as astepta ca elctoratul lui CVT sau DD sa mearga catre PNL si PSD, nu catre MRU, Predoiu si Udrea. Sau, dimpotriva, Antonescu si Ponta intrunesc mai putin, si pe cale de consecinta, dreapta are mai mult?

      Ștergere
    2. În categoria "Alţii" (6% din respondenţi) găsim votanţii lui Dan Diaconescu. PPDD-ul, conform acestui sondaj dar şi altora, are o intenţie de vot redusă la europarlamentare. La prezidenţiale, unde electoratul care intenţionează să voteze este şi mai mare, grupul "PPDD/Domnu' Dan" reprezintă şi mai puţin.

      Având în vedere că nu cunoaştem în ce măsură vorbim de listă au ba, şi ce fel de listă, subiectul va trebui monitorizat şi în viitor. Mai ales dacă Domnu' Dan revine în prim-plan, mediatic vorbind.

      Ștergere
    3. Intrebarea e "Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Președinția României și ar candida următorii...", deci e lista

      Ștergere
  6. Mircea Kivu Ceva dubios cu sondajele CSCI:
    - avem un sondaj, 1-5 oct., cu intentia de vot la parlament national si euro si evaluari activitate Ponta si Basescu;
    - alt sondaj 28-31 oct, cu intentia de vot euro si prezidentiale (tur I si II) si ceva incredere in personalitati.
    Intentia de vot la euro e identica in ambele. Deci, sunt doua sondaje diferite, sau unul?
    acum 5 ore · Editat · Îmi place · 2

    Barbu Mateescu Singura diferenţă între cele două seturi de răspunsuri la europarlamentare este că pe 1-5 oct. respondenţii sunt specificaţi ca fiind 45% din eşantion, iar pe 28-31: 44%.
    acum 5 ore · Îmi place

    Mircea Kivu Am facut sute de sondaje, nu mi s-a intamplat niciodata sa obtin exact aceleasi scoruri la toate partidele

    RăspundețiȘtergere
  7. Gata, referendumul pentru constitutie se face in acelasi timp cu prezidentialele , antonescu va avea atributii scazute, deci va fi sustinut de psd si pnl pentru prezidentiale. Miza e cine si mai ales cate voturi va lua in turul 2 impotriva lui crin. Acela va avea dreptul sa spuna ca e reprezentativ , pentru ca x milioane l-au votat si va fi practic liderul opozitiei.

    RăspundețiȘtergere
  8. https://www.facebook.com/notes/ivan-zubeldian/b%C4%83sescu-prim-ministru-o-idee-catastrofal%C4%83/447461208693310

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam offtopic, Laurentiule. De mai mare interes sociologic (suntem totusi pe blogul unui sociolog, nu pe aventuri la pescuit) ar fi modul in care suporterii si postacii PNL se cearta cu cei ai PSD pe siteurile si blogurile apropiate de USL. E un fenomen fascinant, de data recenta, care spune mai multe despre viitoarele reconfigurari politice decat toate sondajele de opinie si estimarile analistilor.

      Ștergere
    2. da ma ovi, ma! mare dreptate ai...
      aseara am scos pistoalele cu mirel palada la el pe wall si am tras io, a tras el...si ce sa vezi!
      a cazut "impuscat" nea vlaston...
      nu stiu cum naiba se face ca astia de la partiduletele astea: pdl,fc,nr,mp...de la o vreme incoace cad singuri in cap precum iubitul tau boc...
      pe bune daca nu mi se umezesc ochii cand ma gandesc ce e pe/de capul vostru.

      Ștergere
    3. sensu giratoriu1 martie 2015 la 12:25

      cum le mai rezolva timpul pe toate... te si miri ce mai ramane in urma lui...

      Ștergere

Arhivă blog