Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 4 decembrie 2013

Back to the future: toamna lui 2003

Cu un an înainte de alegeri, adică într-un moment aproape simetric faţă de cel în care ne aflăm acum, conform Barometrului Opiniei Publice/Fundaţia Soroş lucrurile stăteau astfel:

a. Intenţia de vot la parlamentare:

PSD 44% (mai bine ca acum)
Opoziţia de atunci 31% (mai bine decât opoziţia de acum)
PRM 17% (mult mai bine decât PPDD+PRM acum)
Alte partide: sub 4,5%.

Motivul pentru care toată lumea stătea mai bine în sondaje atunci: scena politică s-a complicat prin comparaţie cu acum 10 ani. În special poziţia în care se află PNL acum nu e comparabilă cu cea a vreunui partid din 2004.

b. Mult discutata încredere:

Iliescu 37%.
Năstase 33%. Cam cât Ponta acum.
Stolojan 29%.
Băsescu 24%. În mod amuzant, ca acum.
Vadim 17%. Peste Domnu' Dan din prezent.
Voiculescu 5,3%.

c. Intenţii de vot la prezidenţiale (întrebare spontană, fără listă):

Năstase 30% (la alegeri a luat 41%, voi explica de unde vine diferenţa trei rânduri mai jos)

Stolojan 21% şi Băsescu 9% (la alegeri, candidatul ADA a obţinut 34%)

Vadim 17% (la alegeri a luat 12%)

Iliescu 18% (majoritatea s-au îndreptat spre Năstase)

Nimeni altcineva n-avea mai mult de 1%.

De remarcat:

1. Viteza informaţiei. Alianţa DA a fost anunţată la sfârşitul lui septembrie. Sondajul a fost efectuat în octombrie. Într-o Românie fără Facebook şi fără televiziuni de ştiri, deja jumătate din votanţii Alianţei DA se identificau ca atare (cealaltă jumătate încă se defineau drept votanţi PNL sau PD).

2. Similitudini la opoziţie. Atunci votanţii ADA/PNL/PD reprezentau 16% din totalul respondenţilor. Acum PDL, MP şi FC cumulează cam tot atât. Candidaţii potenţiali Stolojan şi Băsescu cumulau 30% din intenţiile de vot. Cu excepţii rarisime, candidaţii potenţiali ai opoziţiei cumulează în sondaje acelaşi scor şi acum.

3. Scenă clară şi simplă. Opoziţia avea doi candidaţi posibili. Restul nici nu existau în conştiinţa publică. Acum mulţi, mulţi oameni sunt "în pluton".
Strategic vorbind, în octombrie 2003 era destul de evident că urmau să existe trei candidaturi de prim-plan la prezidenţiale: din partea PSD, ADA şi PRM. În clipa de faţă nu e cert că PSD va avea un candidat sau că acesta va fi Ponta, iar în ceea ce priveşte opoziţia, orice scenariu este plauzibil (deşi la şase candidaţi cred că e greu să se ajungă).

4. Preşedinţi aflaţi în situaţii diferite. În 2003 Iliescu era pe locul întâi la încredere şi aparţinea unui partid. În alte cuvinte, avea capital politic dar era limitat în modul în care putea să-l cheltuie. Traian Băsescu este în situaţia inversă: nu este extrem de influent în plan electoral şi are o libertate considerabilă.

6 comentarii:

  1. ponta :"eu chiar si iarna sunt pe val, n-astept sezonul estival"

    RăspundețiȘtergere
  2. Viteza informatiei este mai scazuta acum tocmai din cauza televiziunilor de stiri. Din cauza acestora vedem deja fenomene aberante, cum ar fi dorina de a plati mai mult la benzina doar pentru a te opune lui "baSS" :))).
    Ilustrez cu un comentariu de pe blogul unui cunoscut "analist militar" cu doua prenume in loc de nume si prenume:

    "Eu nu accept sa-mi zice Ciclopul ce sa fac cu banii mei!!! Daca vreu sa-i dau pe benzina pentru a ajuta oamenii saraci din Teleorman, sunt dispus sa fac un efort. De aia am votat cu USL, ca si atunci cand imi baga ei mana in buzunar, sa stiu ca SIGUR banii MEI nu merg la Basau. Mai bine imi ia Ponta din buzunar decat sa-mi puna Belzebouth ceva in buzunar!!!!"

    Asa ceva nu a existat in 2003, in plina epoca Nastase. Nu erau televiziuni de partid (cu exceptia tvr, dar aia e si acum tot de partid daca nu-l punem si pe Guran la socoteala), nu erau postaci, nu era barajul asta media care a produs imense mutatii in subconstientul colectiv. Atunci taximetristii ascultau BBC in masina, acum asculta emisiunea lui Mircea Badea.

    P.S. Detaliul acela cu Stolojan 21%, Basescu 9% pare sa fie marea speranta a gruparii Blaga-Predoiu :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Inainte sa verificam daca omul e nebun, daca are sustinerea poporului, daca are sustinerea maimarilor lumii, vreau sa verificam altceva:

    - Ce scie in fisa postului ca are obligatia sa faca?

    Scrie acolo ca este consultant economic, poate... sau chiar premier cu atributii clare pe partea de economie?
    Aveai obligatia conform fisei postului sa primesti 14 premieri din UE? Aveai ! i-ai primit? Nu ! daca nici macar treaba sa nu si-o face bine, de ce as crede ca si-ar face mai bine treba in locul premierului ?

    Legat de problema cu iarna/vara an electoral/an ordinar - pot spune doar ata: tensiunile induse in societate de acest individ in momentul in care a refuzat un premier valid (Johanis) propus de o majoritate consistenta (aproape 55%) - si in schimb la numit tot pe BOC chiar si dupa ce a fost demis de parlament... aceste tensiuni vor disparea greu sau foarte greu pentru ca suferintele se uita mai usor decat umilintele...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. saptamana asta esti repartizat pe bloage de intelectuali?

      Ștergere
    2. si tu esti la telectuali sau la intelectuali?

      Ștergere
    3. Sa nu coboram, totusi, nivelul discutiei domnule Laurentiu Catr.

      @Nea Nelu: sunteti "nea"-ul acela cu 3 caini in trenulet?

      Ștergere

Arhivă blog