Faceți căutări pe acest blog

joi, 27 martie 2014

Europarlamentare vs. prezidențiale: scurt ghid statistic

În 2009 la europarlamentare s-au înregistrat 4,8 milioane voturi valide.
În același an, la prezidențiale s-au înregistrat 9,7 milioane voturi valide în primul tur.
Un raport de unu-la-doi.

E probabil ca în acest an să vedem un raport asemănător. Implicit, rezultatul europarlamentarelor nu este rezultatul prezidențialelor. Nu este vorba nici de o imagine a prezidențialelor "ușor mișcată". Ci de doar jumătate de imagine.

A citi în rezultatul europarlamentarelor ce se va întâmpla la prezidențiale e un sport atractiv care va câștiga mulți practicanți în lunile următoare. Câteva gânduri despre acest subiect:

a. Să zicem că un partid obține 20% la europarlamentare după care vine cu un candidat propriu la prezidențiale. Dacă acel candidat este votat în primul tur doar de cei care au votat partidul său la europarlamentare, ce scor va avea el?

Nu 20%, ci mai puțin sau mult mai puțin.

Dacă prezența la prezidențiale este dublă față de parlamentare, ca acum cinci ani, răspunsul la întrebare este 10%.

(Adică, în coordonatele din 2009:
La europarlamentare partidul său a primit 20% din 4,8 milioane voturi, adică 960 de mii de voturi.
La prezidențiale, din cei 9,7 milioane de votanți cei 960 de mii sunt aproximativ 10%).

b. Deși pare surprinzător la prima vedere, potențialul unui candidat PSD nu se limitează la ce poate obține partidul la europarlamentare.

În 2009, la europarlamentare, PSD a primit 1,5 milioane voturi.
În 2008, la parlamentare, PSD a primit 2,2 milioane voturi.
În 2009, la prezidențiale, Geoană a primit în primul tur 3,0 milioane voturi.

De fapt, în rândul oamenilor care au votat la prezidențiale dar nu și la europarlamentare, Geoană a obținut mai multe voturi (1,5 milioane) decât Crin Antonescu (1,2 milioane).

O modalitate de a citi această informație: și PSD-ul, ca orice partid, are un grad diferit de mobilizare în funcție de scrutin. Nu este o vorbă de o structură monolitică și (în sensul muzical al cuvântului) monotonă, care indiferent de tipul de scrutin pompează același număr de voturi.

Cele două puncte reunite duc la subiectul următor:

c. Nu există nicio legătură între scorul PSD la europarlamentare și soarta candidatului PSD la prezidențiale.

PSD poate obține 51% din voturi la europarlamentare, adică aproximativ două milioane și jumătate de voturi. Dacă omul care va candida din partea social-democraților nu reușește să strângă mai mult de 500 de mii de voturi în plus între europarlamentare și prezidențiale, obține un total de doar 3 milioane de voturi, adică nici măcar 40% în primul tur.

Cu doar 31% din voturile de la europarlamentarele din 2009 PSD a fost extrem de aproape de a câștiga prezidențialele. Împotriva lui Băsescu cel din epoca pre-austeritate.

d. Dacă te interesează prezidențialele, sunt atunci europarlamentarele irelevante?

Nu chiar.

Începeam postarea spunând că ele dau jumătate din imagine. În 2009 această jumătate de imagine a fost decisivă:

PNL (locul trei) era cu 800 de mii de voturi în spatele PSD (locul doi în urma combinației PDL+EBA).

În rândul oamenilor care au venit la vot doar la prezidențiale, Antonescu trebuia să obțină cel puțin 46% pentru a recupera distanța și a se califica în turul doi.

A primit doar 24% din voturile lor, a ratat turul doi la o diferență considerabilă.

Ceea ce conduce la ideea de final.

e. Ultimele 15 minute ale unei partide de fotbal sunt mai importante decât primele 15. Pentru că după acele ultime 15 minute nu mai poți face nimic. În același sens, impactul unei candidaturi ca atare este mai important decât baza de la care pornește.

Pare destul de probabil ca în acest an să avem o scenă dezechilibrată, cu 8-10 formațiuni politice, și poate la fel de mulți candidați la președinție, "înghesuite" sau "înghesuiți" pe 50-60%. Plutonul va fi compact dar cu o formă haotică (MRU e mult mai puternic ca FC, nu știm dacă Dan Diaconescu va fi în arenă și dacă nu spre cine s-ar îndrepta susținătorii săi, PNL are multe opțiuni strategice la dispoziție, etc). Ruperi de ritm inspirate ale prezidențiabililor pot răsturna ierarhia de la europarlamentare în spațiul non-PSD, întrucât diferențele de la care se va porni sunt reduse.

41 de comentarii:

  1. spatiul non-psd sa faca bina sa comande sondaje care sa spuna care ar fi candidatul care in turul 2 l-ar bate pe ponta si acela sa fie candidatul unic non-psd.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tanase Stamule 18 PDL, 18 PNL, 4.7 PMP
      25 martie la 21:17 · Îmi place
      Tanase Stamule Primit in Modrogan miercuri dimineata!
      ( pnt-cd la cat este?)
      Tanase Stamule In marja de eroare, nu stiu exact cifrele, , PSD e la 35....de restul nu am intrebat!
      Gabriel Carbunaru Si cum draq s-a dus mah PMP de la 8-9 in doua sondaje (Inscop si csop) la sub 5 ?
      25 martie la 21:21 · Îmi place · 1

      Rada Rogojan au turnat pedelistii o galeata de apa,
      25 martie la 21:21 · Îmi place

      Tanase Stamule pe 14.02 erau la 5. pe 23 au sarit la 9...poate intrebarea e cum au crescut asa de repede atunci....
      25 martie la 21:22 · Îmi place

      Tanase Stamule poate ca explicatia tine de motive financiare si de venirea doamnei Udrea
      25 martie la 21:22 · Îmi place

      Tanase Stamule acum, doar s-a revenit la normal...

      Tanase Stamule Va voi da un exemplu!In vremea cand doamna Udrea era presedinta la PDL Bucuresti organizatiile doreau sa organizeze actiuni prin care sa atace primarii non-PDL!Cand noi la S1 vroiam sa-l atacam pe Chiliman ni se zicea: Nu-l atacati fiindca e cu noi!, cand la S2 vroiau sa il atace pe Ontanu la fel: E cu noi si trece la PDL, cand vroiam sa-l atacam pe Piedone: E cu noi! chiar a devenit sef de campanie!Ajunsesem la situatia in care ni se zicea ca si Vanghelie e cu noi! Inclusiv atacurile la Oprescu nu au existat fiindca si el era cu noi!Eu am coordonat grupul de analiza a bugetului Primariei Capitalei, am gasit o gramada de lucruri problematice acolo, le-am prezentat doamnei Udrea care nu a facut nimic in directia de a ataca politic....La sfarsit am aflat ca existau legaturi invizibile....
      25 martie la 21:46 · Îmi place


      Gabriel Carbunaru Rada, acu tu ce vrei mai exact? Dupa doi ani de PSD procentele opozitiei cea frumoasa si devreme-acasa (ca nu pot sa spun "dreapta"), excluzand PNL au crescut de la 17% la un ~25-27%. PDL-ul a ramas cu un 15-17%. Te astepti sa dispara PDL-ul complet si sa se ingrase ceilalti in doar doi ani? Imposibil asa ceva, nici in filme. Tranzitia (daca ea va continua) e un proces de durata. Si desi PDL-ul in forma actuala e clar limitat si prafuit, eu cred ca nici PMP-ul nu mai are mult pana cand va atinge maximul. Pentru ca PMP-ul se confunda cu TB, vinde brandul TB si nimic altceva. Nu poti sa urci prea mult cand vinzi doar Coca-Cola.

      Ștergere
  2. singurul;partid care ar fi fost in zona mea de interes (pnl) e pe buda de prin 2006 iar tipul asta scrie ca nu exista sanse ca liberalii sa isi revina in urmatorii 4 ani. inclin sa-i dau dreptate:
    http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/ce-ii-impinge-pe-tariceanu-si-antonescu-sa-faca-pnl-ul-praf-330605.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mihu ala abereaza, cati liberali s-au dus dupa tariceanu? zero. cine a semnat pentru mircea diaconu? pensionari pesedisti care si-l mai amintesc ca actor. mihu ala adora pmp-ul

      Ștergere
    2. PNL-ul a fost si va ramane o nuca tare pentru multe partide absolute... problema este ca niciodata PNL-ul nu va avea mai mult de 20-25% din alegatori pentru ca este un partid elitist care se adreseaza unui segment relativ redus de votanti... in concluzie nu o sa vedeti liberali "disperati" ca pleaca Stolo, Stoica, Catarama sau mai nou Tariceanu...
      :) keep calm !

      Ștergere
    3. domnule sensu giratoriu,
      PNL are procentul acesta de +/-20-25% de aproape 10 ani. in acest timp nu au apucat sa guverneze decat 4 ani oficial, si defapt 1-2 ani, in realitate. restul timpului s-au lipit si au facut figuratie pentru PSD si chiar pentru PDL. in fapt, realizarea lor cea mai mare, aproape singura, este ca si si-au imbogatit liderii, vezi cazurile tariceanu, rusanu si altii. alte rezultate notabile nu au avut, deci: urarea dumitale, keep calm, e buna daca esti ruda cu vreunul din liderii partidului. daca insa vrei capitalism in romania, atunci numai calm nu trebuie sa fi. cam atat, o zi buna!

      Ștergere
    4. Domnilor liberali, nu stiu cum va amintiti dvs, dar eu stiu sigur ca PNL n-a avut niciodata 20%, ca sa nu mai vorbim de 25%. S-au dus vremurile in care la alegeri liberalii ii chemau in armata pe opozanti. :)) Asta apropo de fesenism si de apucaturile din alte vremuri. Caci era vor vot universal, dar femeile si militarii nu votau.

      La ultimile alegeri la care a participat de capul lui, a strans vreo 16-17%. In 2008. Inainte facea vreo 7%, 15%. Si mai inainte i-au luat aia in CRD de mila. La ultimile prezidentiale, Antonescu a facut parca 19-20%.

      In rest ADA si USL sa traiasca, paritati din astea la gramada. Nu pe forte proprii. Sa vedem acum.

      Ștergere
    5. Daca in tara asta sunt 80% ortodocsi, asta nu inseamna ca protestantii, catolicii si celelate culte religioase ar trebui sa inceteze sa mai mearga duminica la biserica... cam tot asa si cu politica noastra... daca PSD ajunge la 80% asta nu inseamna ca nu vom mai merge la vot...

      Capitalismul romanesc mai are nevoie si de o patura de mijloc consistenta, abia atunci vor creste sansele unui partid de dreapta cum e PNL-ul... nu poate face PNL-ul o patura de mijloc... PNL-ul o poate doar sprijini pe cea existenta...

      Calmul este triumful ratiunii asupra emotiilor... sustin insa si inflacararea daca este concretizata in niste actiuni... altfel este doar un consum energetic inutil...

      Ștergere
  3. Buna seara,

    Sondaj de la IRES:
    http://www.stiripesurse.ro/wp-content/uploads/2014/03/ires-agenda_publica_24-26_martie-2014.pdf

    PNL e la 14% :) :) :) Pana si Sultanescu ii dadea la pragul psihologic de 15%. Astia, pesedisti concitadini, au umflat scorul prm si ppdd.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. culmea, nesimtitii astia de pesedisti de la ires dau suma intre mru si crin (12+12=24%) mai mica decat pentru ponta (31%) , ceea ce e o aberatie cat dancu , palada si sultanescu la un loc (adica_cat bogdan teodorescu de mare)

      Ștergere
    2. sondorii pesedisti (aceiasi) dadeau in 2004 sanse zero lui basescu , stolojan si compania sa ajunga la putere. eu nu inteleg de ce mint populatia in asa hal. oricum sondajele astea au efect zero asupra votantului.

      Ștergere
  4. Salutare.

    As vrea sa imi spui parerea ta despre diferentele dintre sondajul INSCOP si sondajul IRES (in special despre scorurile la prezidentiale din cele doua sondaje)

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă te semnai :( lăsam un comentariu detaliat; o să apară un articol despre IRES luni.

      Ștergere
  5. despre IRES e un articol in cotidianul :http://www.cotidianul.ro/gogomanii-uriase-intr-un-sondaj-ires-234915/

    interesant cum ires (fostul institut de sondare extremis de necredibil si compromis Metro Media Transilvania) publica cifre convenabile grupului pesedist securistic de la cluj. logic, e condus de vasilica dancu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. erata : *extrem de necredibil

      Ștergere
    2. Sa inteleg ca securistii legionari de la cotidianul au devenit mai nou penelisti? Interesanta "evolutie"...

      Ștergere
  6. daca antonescu e terminat (conform sondorilor psd) si nu mai trece nici de calificari, d-apoi turul 2, atunci de ce il ataca rtv si antena 3 de dimineata pana seara mai mult chiar decat pe basescu? ar trebui sa nu il mai bage in seama. asta imi confirma ca sondajele sunt mincinoase si ca inca e un adversar redutabil , mult mai bun decat predoiu sau decat mru (apropo, vad ca mru e foarte apatic, asteapta probabil sa-l ia basescu de manuta si sa-l puna candidat la presedintie) . se va vedea totul la alegeri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact! toate tunurile psd sunt pe antonescu. cu basescu se porcaie nitel si cad la pace.

      Ștergere
    2. Antonescu a tradat PSD-ul, deci sa-l atace nene! macar pana la europarlamentare USL-ul se putea minti ca ei guverneaza dupa programul autentitc 'jos Basescu'.
      In rest nu va supara stomacul cand va uitati pe rtv sau antena3? Educatie si civilizatie vrea romanul parca!

      Maiestria sondajelor sta in manipularea sclavilor - il minti ca decat intre 2 candidati are de ales si el ramane blana acolo nu mai vede nici stanga nici dreapta chiar daca intra cu piciorul intr-o groapa.

      Ștergere
  7. Eu am incredere in Turambar. :) Daca Turambar confirma cifrele, inseamna ca asa este. Asta pe baza istoriei, omul a dat cifre corecte pana acum, validate electoral. Chiar daca pentru unii a devenit un dusman de vreo 2-3 saptamani. :))

    In Dancu n-am incredere oricum, chiar dincolo de sondaje, iar in privinta sondajelor mi le amintesc pe alea facute in RM si este de ajuns. Teapa mai mare ca aia nu-mi amintesc. Dar daca trendul "se pupa" cu altele, atunci o fi ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai a dat cifre? si eu aveam incredere in el pana la divortul usl. sa speram ca nu s-a schimbat din cauza apropierii de putere...chiar mi-ar pare rau sa-si pateze obrazul ptr cine stie ce.

      Ștergere
    2. Da' ce Laurentiu, cand era la putere, dar USL nu era rupt aveai incredere? Dar cand il slugarea pe Varan aveai incredere? Acuma, gata, ca nu mai sunt ai tai la Putere nu mai ai incredere? La tine asa se da/pierde increderea? Cam bizar... chiar si pentru un liberla :P

      Ștergere
    3. Turambar, daca citesti, te rog sa "dai" PNL la 25% pe trend ascendent, ca sa te creada laurentiu si sa nu te suspecteze de apropiere fata de putere. :))

      Ștergere
    4. pai pana sa ajunga consilierul lui ponta, mirel palada a avut niste "prognoticuri" foarte bune. pe blogul sau gaseai grafice si articole cu miez.
      de pe 27 februarie nu mai are postat niciun grafic.
      problema nu e la ce procent da mirel palada pnl-ul...ci daca il da corect.
      am vazut destui insi schimbati de bani, de putere sau chiar de saracie si nu mai iau pe nimeni pe garantie. dar as fi foarte mahnit daca mirel palada
      ar umbla cu furaciuni ptr te miri ce avantaje vremelnice. ptr ca astea raman si mai tarziu i-ar fi aruncate in fata, chiar daca de acum incolo va avea toata dreptatea de pe lume.
      cat titmp a lucrat la varan a facut-o ok si cand nu si-a mai putut face meseria cum trebuie a plecat. as prefera sa cred ca e consecvent.
      daca pnl e la 10% sau la 20% e problema liderilor pnl si vor plati daca vor gresi. eu am un vot si deocamdata li-l dau lor. dar nu exclud ca daca baiatul lu liiceanu va dori sa candideze la presedintie anul asta, nu l-as vota pe el, chiar daca taica-su imi displace ca om.
      eu i-am luat apararea d-nei petrescu si dupa despartirea usl. si chiar lui sova a carui viziune despre sistemu de autoostrazi mi se pare ok si ar fi extraordinar daca s-ar putea respecta graficul sustinut de el.
      la fel am aparat in fata prietenilor dreptul lui mircea diaconu de a candida la europarlamentare. desi as fi preferat ca el sa stranga semnaturi ptr a schimba legea privind incompatitbilitatile ptr ca nu mi se pare normal ca diaconu in calitate de director de teatru de stat sa nu poata fi si senator iar cristi preda sa fie profesor universitar si europarlamentar. sa nu zic ca d-lui preda si chiar mru li se arunca in fata trecutul "comunist" de catre fostii tovarasi de drum... lucru pe care l-am semnalat si respectivilor ca e curios de ce au aceste revelatii abia acum si nu cand erau in acelasi partid.
      in rest... s-auzim de bine!

      Ștergere
    5. Laurentiu, e cam urat ce faci tu in comentariul de mai sus. E adevarat ca eu l-am adus pe Turambar in discutie, lucru pentru care imi cer scuze, si ca de la comentariul meu glumet a pornit toata discutia.

      Dar ce-ai facut tu mai sus, ca si in alte dati, se cheama "Nuti nu e curva !".
      A explicat-o CTP candva, pui sus pe prima pagina a ziarului titlul asta si automat jumatate din cititori o sa creada ca nu e curva, iar cealalta jumatate o sa zica ca este.

      La fel faci tu mai sus, ca ai fi mahnit daca Turambar ar face nu stiu ce furaciuni pentru avantaje, ca varanul (uau, se vede ca esti in opozitie), ca i-ar fi aruncate in fata. Exact ce spuneam, Nuti nu e curva !

      Pana acum omul a dat cifre corecte, validate, deci nu ai de ce sa te gandesti tu ca o sa fii mahnit daca...si toata teoria. Ca nu mai posteaza sondaje pe blog o avea poate legatura si cu ceea ce face in momentul de fata, o activitate care se ocupa poate si de sondaje dar le si excede, fiind mai larga, mai cuprinzatoare. Eu in cazul lui Dancu macar am pe ce sa ma bazez, ca au fost diferente de zeci de procente (parca) la alea din Republica Moldova. Au fost si acolo niste explicatii, legate de faptul ca sondorii romani nu s-au adaptat la realitatile locale, ca oamenii aia nu prea spun de frica ce voteaza, ca nu stiu ce. Or fi, n-or fi valabile eu nu stiu, altii analizeaza chestiunile astea, dar rezultatul a fost de doi bani si credibilitatea a fugit pe geam. Precum credibilitatea lui Lazaroiu.

      Si toata chestiunea a fost transata la o emisiune, sorry ca nu mai retin care; i s-a transmis lui Pocora sa faca publice sondajele pe care le are PNL la care Pocora a zis ca PNL n-are bani sa faca sondaje toata ziua.
      Stai asa sa-mi sterg o lacrima.

      Exact asta e PNL-ul de astazi, nu face sondaje din motive banesti sau de alta natura dar are pretentia ca nici altii sa nu faca si eventual sa nici nu le dea publicitatii pe motiv ca rezultatele le strica imaginea.

      Hai totusi sa ne pastram luciditatea, sa citim (si sa interpretam daca putem) ce apare, si mai ales sa nu facem procese de intentie doar pentru ca suntem in opozitie.

      Ștergere
    6. se pare ca turambar a inceput sa manipuleze prin sondaje de cand a devenit purtator de cuvant al guvernului. e total decredibilizat prin asocierea cu ponta. macar lazaroiu s-a lasat de sociologie de cand e in echipa lui basescu

      Ștergere
    7. Se pare ca Udrea participa impreuna cu Basescu la lupte de caini tinute in curtea palatului Cotroceni. Se pare ca in ultima perioada la aceste lupte ilegale participa si Crin Antonescu.

      Ștergere
    8. @Anonim30 martie 2014, 11:43- e ok! imi cer scuze! ar mai fi fost o chestie de care nu am pomenit si pe care nu o aduc in discutie, dar treaca de la mine...sa mergem pe prezumtia de nevinovatie si eu am facut acuzatii fara just temei.
      sper ca e in regula acum. altfel nu pot indrepta, decat stergand postarea. asa ca astept o parere.

      Ștergere
  8. AM VESTI BUNE!

    a candidat ponta al slovaciei si a pierdut ! tot asa, ponta al slovaciei are un partid de 40% si restul partidelor de dreapta (4-5) au procente sub 20%. toate au sustinut in turul 2 un singur om si ponta al slovaciei (40 de ani, presedinte de partid mare) a fost votat in turul 2 doar de social-democratii lui! exact asa se va intampla si in romania in toamna!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact asa s-a intamplat si la Cluj cu Ioan Rus si Emil Boc. Ca acesta din urma s-a dovedit in final o catastrofa umana e o alta discutie, dar romanii si-au facut datoria. Asadar principiul ramane valabil, deci mult succes PSD la toate alegerile prezidentiale din urmatorii 20 de ani !

      P.S. Smecheria cu Oprescu nu va tine ca Romania nu inseamna doar Bucurestiul !

      Ștergere
    2. Pai de ce, ca doar Bucurestiul este cel mai evoluat si de dreapta oras din Romania. :)))
      Reveniti cu imaginatia in 2014, nu ramaneti blocati in trecut, in 2004.

      Ștergere
  9. "Domnul Ponta vorbeste cu mult drag despre PNL. Scuzati comparatia, dar vorbeste cum vorbea in timpul razboiului Radio Moscova despre Romania, care trebuia sa fie eliberata (...). Domnul Tariceanu sta ca Ana Pauker in bagajele comunistilor si daca, intr-adevar se intampla ceva dupa alegeri cu PNL, ceva rau, vine ocupatia sovietica, recte pesedista, si-l aduce pe domnul Tariceanu, adevaratul reprezentant al nazuintelor poporului muncitor din PNL"

    http://www.hotnews.ro/stiri-politic-16934888-crin-antonescu-exclude-posibilitatea-cazul-care-ales-presedinte-ponta-ramana-premier-liderul-pnl-tariceanu-putea-folosit-psd-pentru-prelua-controlul-pnl.htm

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai bine dadeai titlul asta de pe Mediafax, nu oratoria lui Crin :))

      http://www.mediafax.ro/politic/ludovic-orban-pnl-a-scazut-la-10-12-la-suta-in-sondaje-dupa-ruperea-usl-dar-acum-e-pe-un-trend-ascendent-12361013

      Ștergere
    2. mersi! nu stiam de asta. deci e ok, nu? am dat si sus niste cifre din ineriorul pdl unde pnl are 18%.
      deja de acum cu redistribire pnl ar fi pe la 20%.

      Ștergere
    3. Habar n-am daca e ok.
      Ce nu inteleg eu este cum recuperezi de la 10-12 la 17 spre 20 in doua-trei saptamani fara sa faci nimic.. Mie mie se pare, asa de la distanta, ca 5% inseamna enorm, dar observ ca de fapt n-ar fi asa, doar trece timpul si gata. Ori e asa, ori e atat de fluida treaba incat 5-7% se invart dupa soare, ori naiba stie. :))

      Ștergere
    4. pai gandeste-te ca prima data a fost socul si propagada psd care a functionat ireprosabil, avand la indemana antena 3 si romania tv. in acelasi timp, pnl a fost atacat si pe partea dreapta de basescu si pdl care au incercat si ei sa coboare pnl-ul cat mai jos. adaugam si defectiunea lui tariceanu, socul din filiale care nu stiau unde se va opri "tradarea" si e normal ca s-a inregistrat o deruta care a coborat pnl pana la nivelul electoratului dur.
      faptul ca tariceanu nu a fost urmat de nimeni si explicatiile lui antonescu au facut cat de cat lumina au determinat ca aia 5-7% sa se apropie iar de pnl si sa se gandeasca sa-l voteze.
      in restul scenei politice avem acum pmp-ul pe care o sa-l voteze basistii fanatici si pdl-ul care e "frecventabil" iar "justitiarilor" din randul electoratului. deci fiecare parte din fostul "pdl" are ceea ce-si doreste si nu ar mai avea motive sa stea acasa. daca adaugam si fc si nr...nu e scapat niciun strop de electorat care gravita in jurul "marelui" pdl.
      a mai ramas psd in ceata care se da singur la peste 40% si pe care ceilalti il dau la 35%.
      mai e putin si vorba lui turambar sub poza asta:
      http://2.bp.blogspot.com/-J0hsrahE744/UxDUyJibxCI/AAAAAAAAOYg/a95D5hbqGY8/s1600/Drujba+intre+picioare.jpg

      prosti da' multi, stari si zile, vin alegerile!
      sa vedem acum care or fi aia...

      Ștergere
  10. Omuletul asta nu se mai teme deci de Departamentul de Stat?? O da la intors? Acuma se teme de pesedistul monarhist Tariceanu si de ocupatia sovietica? Parca e o clatita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ideea e ca avut dreptate si atunci si are si acum. numai ca tu nu poti sa vezi decat daca ti se da voie.

      Ștergere
  11. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam se afla o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
    *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
    *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
    *Dacă doriți să tratați infertilitatea.
    *Dacă doriți să vă răzbuni/reprimi proprietatea.
    *Dacă vrei o vrajă de promovare.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog