Faceți căutări pe acest blog

duminică, 20 aprilie 2014

Prezidențiale 2014: interviu ziare.com și bătălia narațiunilor

Față de versiunea inițială a acestei postări am făcut o modificare, eliminând o dezbatere care distrăgea atenția de la subiectul principal.

Extrem de recent mi s-a luat un interviu de către ziare.com, interviu pe care-l poți citi aici.

Comentariile mi s-au părut interesante pentru că reflectă un lucru important despre prezidențialele din toamnă.

Citez din Bobby_Fischer: "Candidaturile nu trebuie [sublinierea mea] sa se invarta in jurul dilemei pro sau anti Basescu, ci pro sau anti PSD, grupul infractional organizat (cine zice ca e partid ?), care daca ar avea si presedintia ar subjuga, in stilul atat de cunoscut argesenilor, constantenilor, prahovenilor s.a.m.d., totul. Nu ne ramane decat sa nadajduim in mintea de pe urma. Romania are nevoie de un presedinte de dreapta, oricare ar fi acela. Nu putem acceptasa ne decida (iarasi) soarta asistatii, analfabetii sau interlopii."

doru0506 completează cu mai multă concretețe: "Exista o stare de ura si conflict intre acestea.Basescu are un electorat dur propriu care poate devenii semnificativ in conditiile absenteismului in masa.Daca va transfera acest capital electoral catre Boc,Udrea sau Mru ,unul din ei va avea foarte mari sanse sa intre in turul 2,in conditiile in care Antonescu este in scadere.Pe de alta parte electoratul Pnl il va sanctiona in turul 2 pe Ponta.Deci 20% si ceva de la Basescu +20% electoratul Pnl+ x% de la serviciil=exista un risc semnificativ ca Ponta sa piarda."

Dacă ești votant anti-PSD, așa trebuie să se întâmple, așa trebuie să se pună problema. Dar nu se întâmplă așa (cel puțin deocamdată), nu se pune problema așa (cel puțin deocamdată). Votanții lui Antonescu/PNL *nu* fac în clipa de față joncțiunea cu celelalte electorate dacă li se propune un candidat apropiat de Traian Băsescu. Miticul vot al unității anti-PSD nu există (cel puțin deocamdată). Detalii aici.

Trăgând linia, la ce asistăm? Conflictul dintre două narațiuni, ambele bazându-se pe o imagine dragă oricărui român și anume lupta cu sistemul și deținătorul de putere:

1) Ponta luptă cu puterea, adică cu Băsescu.
2) Restul lumii politice luptă cu puterea, adică cu Ponta.

La 1) vedem accentul pe AMR și clinci-urile dese cu Băsescu (din care câștigă amândoi). Probabil că până în ziua turului doi se va compara modul în care Ponta ar fi președinte cu modul în care Băsescu a fost președinte. Noțiunea centrală e prinderea valului - în scădere - de anti-băsism. Alegerile prezidențiale vin pentru Ponta prea târziu, dacă aveau loc în 2012 era OK.

La 2) vorbim de o miză evidentă celor un milion de oameni care vor vota întotdeauna pe baza Pieții Universității din 1990 și de asemenea de o miză evidentă membrilor de partid ai "dreptei". Dacă ei reușesc să transmită mesajul și altor 2-3 milioane de români, câștigă (cum s-a întâmplat în 1996 și 2004, cum nu s-a întâmplat în 1992 și 2000). Noțiunea centrală e captarea erodării guvernării sau crearea acestei erodări. Alegerile prezidențiale vin pentru "dreapta" prea devreme, dacă aveau loc în 2016 era OK.

Una din narațiuni se va duce la ghena istoriei, cealaltă va rămâne în memoria tuturor drept "modul în care au votat românii în 2014". Ambele narațiuni, după cum am sugerat mai sus, au probleme serioase de fond și sunt într-un punct sau altul deficitare. Una va fi mai puțin slabă.


23 de comentarii:

  1. Apropo de Bobby_Fischer, Spartacus si altii ca ei, unii facandu-si veacul si pe aici: l-ati uitat pe ingeruldreptei underscore 15. :))))

    Il gasiti aici: http://www.youtube.com/watch?v=Tj5I4VCW-L4

    Lumea nu intelege, comentariile sunt jenante si inspirate, in cele din urma, de cuvantarile basiste, de modul de gandire basist. Cand astea se vor schimba, de la sine sau cu ordin, atunci poate o sa devina si confruntarea una stanga vs. dreapta. Pana atunci ramane pro-anti Basescu.

    Sarbatori Fericite

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ponta e ridicol , se lupta cu basescu asteptand sa-si termine mandatul :))) eu cred ca oamenii se vor uita in buzunare , vor vedea ca sunt goale si vor zice: lasa-ne cu basescu, paine cand ne dai, ca de circ ne-am saturat !

      Ștergere
    2. Sărbători fericite. Am fost cam dur cu el, până la urmă a scris "probabil", așa că modific articolul.

      Ștergere
  2. "Votanții lui Antonescu/PNL *nu* fac în clipa de față joncțiunea cu celelalte electorate dacă li se propune un candidat apropiat de Traian Băsescu. "

    probabil ca de asta udrea si basescu au avansat ideea ca l-ar vota cu scarba pe crin in turul 2 . daca un candidat basist nu e acceptat de liberali inca, dar mai e timp, se incearca (incercarea moarte n-are!) ca basescistii sa voteze un candidat liberal pe modelul iliescu-vadim din anul 2000.

    concluzia: situatia e fluida si riscanta. practic nu se poate spune cu mare probabilitate cine castiga prezidentialele.

    p.s. " clinci-urile dese cu Băsescu (din care câștigă amândoi). " oare? sau doar solidifica electoratele dure si ii scarbeste pe nehotarati? oare castiga ceva din clinciuri, sau e doar in mintea noastra?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "sau doar solidifica electoratele dure (...)?" Cele mai dure electorate sunt jos-Băsescu și hai-Băsescu. Nu cele mai mari, dar cele mai emoționale.

      "oare castiga ceva din clinciuri, sau e doar in mintea noastra?" Ponta are o temă oarecum vandabilă la dispoziție, mult mai bună decât "uite ce bună e stânga" sau dezbaterile despre performanța guvernării.
      TB își creează reputația pentru după-2014 de principal oponent al PSD.
      Din discuție, din prim-planul dezbaterii publice dispar în ordinea numerelor de pe tricouri: Antonescu, Blaga, MRU, Predoiu, etc. adică aproape toată lumea cu excepția lui VP și a lui TB, dar e menținută (pentru că face ecou la ce zice Traian Băsescu) Elena Udrea.

      Ștergere
    2. "TB își creează reputația pentru după-2014 de principal oponent al PSD"
      degeaba , pesedistii il vor bagat in puscarie. cum sa mai candideze atunci? daca vrea sa scape , mai bine tace si nu mai intra in clinciuri cu basescu

      Ștergere
    3. edit(am gresit) : "daca vrea sa scape , mai bine tace si nu mai intra in clinciuri cu basescu" este de fapt
      "daca vrea sa scape , mai bine tace si nu mai intra in clinciuri cu ponta"
      scuze pentru greseala

      Ștergere
  3. Ponta si Basescu sunt azi pe post de Vadim si Tokes din anii 90, se ridica reciproc. Ei ocupa toata scena si dezbaterea publica si par a avea un soi de complicitate. Ponta spera sa mai convinga cu JosBasescu, pe cand Basescu stie ca Ponta presedinte e garantia ca Antonescu dispare din scena si el devine liderul opozitiei. Antonescu pare strivit dar impreuna cu Blaga pregatesc lovitura de parlament in toamna, cand bascularea tradatorilor spre ei l-ar putea arunca pe Ponta din palatul Victoria cu efecte devastatoare: Iohaniss PM si calea spre prezidentiale larg deschisa prin bascularea primarilor spre noua putere si ruperea fortei organizationale a PSD. Cam astea par a fi jocurile, noi suntem doar spectatori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Decat o dreapta condusa de Blaga si Antonescu, mai bine inca 5 ani cu PSD-ul calare pe tara. Doar aia au votat romanii in 2012, aia trebuie sa primeasca!

      Ștergere
  4. sunt confirmat. exista un pesedist, membru de vaza, important, ce stie multe din bucataria interna a psd si care comenteaza pe site-ul pesurse.ro sub nickname-ul "perseverent". pe langa faptul ca spune ca udrea intra in turul 2 (desi eu cred ca ea nu candideaza) , pesedistul comenteaza acum 2 zile pe acel site de politica: "Base va fi scos cu mascatii, de la Cotroceni. Basca ce va urma. "

    deci planul pesedistilor e sa-l aresteze instant pe basescu. si mai spune cineva ca acei baieti nu sunt antioccidentali. psd nu crede in statul de drept. deci daca base isi imagineaza ca psd o sa-l lase sa fie liderul opozitiei pana in 2016, greseste. psd-istii vor sa-l bage urgent in puscarie.

    RăspundețiȘtergere
  5. si de ce ar fi ceva rau ca Basescu sa fie arestat pana de Sf.Andrei ?
    daca procurorii dispun si judecatorii hotarasc asta e, n-o sa se impiedice statul de drept si balanta justitiei de Basescu. si fie vorba intre noi, are destule bube in cap si exista destule coincidente in averea familiei prezidentiale iar serviciile de informatii, procurorii, judecatorii nu prea cred in coincidente.
    noi sa fim sanatosi, astia mai amarati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta cu arestarea lui basescu e atat de stravezie ca te umfla rasul! tradusa in romana, suna cam asa: "dati-mi postul de presedinte, ca sa-l bag pe basescu la puscarie!" :))) recunosc aici infantilismul tipic al mesajelor lui ponta; e foarte putin probabil ca o sa bage psdul sau ponta pe cineva la puscarie, dar ma rog, pentru o campanie prezidentiala tinuta intr-o tara de creduli, merge.

      Ștergere
    2. Da domnule Dinoiu, foarte stravezie. La fel de stravezie ca prin 2004, la plangerea penala depusa de Basescu si Musca Mona, doar ca atunci nu te citeam, la fel ca prin 2005-2006, la adoptarea pachetului Macovei prin asumare, cand iarasi nu te citeam.
      Insa sunt gata sa te cred pe cuvant ca ai fost tare suparat inca de atunci, pe derapajele statului de drept, si chiar ai protestat. :)))))

      Sau ti-a convenit pe vremea aia si ai uitat sa protestezi ?
      Apropos, citeam blogul lui Radu Tudor si la intrebarea cu cine votati pe 25 mai am gasit o "noua sintagma": cu cea mai valoroasa echipa de europarlamentari, echipa Valean, Weber, samd. :)))) O sa faca cariera sintagma asta....

      Ștergere
    3. bla-bla-bla! eu nu m-as uita la ce zice ponta ci la ce face! restul e vorbarie de campanie... in rest, eu personal sunt de parerea anonimului de la 20 aprilie 2014, 19:57...

      Ștergere
    4. parc-l aud pe ponta dupa alegerile prezidentiale: "nu ma lasa basescu sa-l bag la puscarie!" :)))))))))))

      Ștergere
    5. Inteleg de la tine ca esti vreun medium si tocmai ai avut o viziune. Bun asa. :))))

      Ștergere
    6. nu e nevoie sa fi medium, e destul sa vezi cine-ce-face: mazare merge sa se spovedeasca la arhiepiscopul tomisului, jumatate din baronii psdului au probleme cu inima si pe net circula tot mai insistent legenda cu arestarea lui basescu... e greu de priceput?... :)))))

      Ștergere
    7. plagiatorul ponta o sa zica ca exista basisti in justitie care-l apara pe basescu si carora le expira mandatele in 2016, deci va cere romanilor o majoritate si o guvernare psd care sa-i schimbe :) penibil personaj ponta asta

      Ștergere
    8. Pai si Antonescu le spune liberalilor ca pana la iarna o sa aiba si premier si presedinte, care ar fi problema ca aia il cred ? :)))))

      Iar basisti in justitie sunt destui, exemplul la indemana fiind Papici care se ocupa de hectarele lui Basescu.

      Ștergere
  6. Nu cred ca a aparut adevaratul prezidentiabil care va ajunge presedinte ! Este suficient timp pentru o schimbare de garda si la PNL si la PSD. Un candidat sustinut de partidele astea 2 altul decat Antonescu sau Ponta, are sanse mari sa castige. Daca ramane actuala situatie, atunci Predoiu are sanse mari sa prinda un tur 2 si chiar functia !

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. http://www.stiripesurse.ro/surse-refrenul-anului-la-psd-basescu-la-puscarie-pana-de-sfantul-andrei/

    RăspundețiȘtergere
  9. S-a ajuns in punctul care a depasist orice anticipare basista. Intre noi fie vorba, consecintele oricaror actiuni n-au fost luate niciodata prea in serios de basisti, ei socotindu-se "by default" indreptatiti sa urineze oriunde fara a da socoteala. Nu e de mirare pentru oricine a absolvit 5 clase primare ca daca asmuti caiinii bagand batul prin gard si "asta-i bun si celalalt e rau" reactia va fi pe masura. Din pacate pentru basisti, au pierdut razboiul dar nu oricum, ci rasunator.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog