Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 15 august 2018

Ce ar scrie acum Ion Iliescu

Dragi membri ai Partidului Social Democrat,

După o viață îndelungată în politică, după multiple victorii în alegeri prezidențiale, în virtutea experienței mele ca politician de vârf al partidului, îmi permit să spun câteva gânduri care mă frământă.

Ideologic, partidul se află pe un drum care nu oferă beneficii electorale majore. Patriotismul, apelul la valorile tradiționale și naționalismul economic sunt doar paliative pentru România de azi. Nu aud în partid voci care să vorbească despre inegalitățile de dezvoltare dintre regiuni istorice, dintre rural și urban, dintre orașele foarte mici și metropole. Partidul a pornit pe un făgaș conservator, rupt de realitățile stângii moderne. Milioane de voturi sunt abandonate și ignorate. Mai mult de jumătate din România suferă, iar partidul ignoră România suferindă.

Un om, indiferent cât ar fi de inteligent sau educat, nu poate îmbrățișa cu înțelepciune toate problemele unei țări. Are nevoie de echipe consistente, de consilieri eficienți, de departamente coerente care să realizeze analize utile. Fără ele guvernarea seacă iar discursul partidului devine sărac. Expertiza profesională a guvernării este în acest moment limitată. Pericolul este mortal.

Alegerile prezidențiale din 2019 vor defini destinul partidului pentru mai mulți ani. Este nevoie de un candidat echilibrat, capabil să privească în ochi atât electoratele dinamice ale marilor orașe cât și pe cei în nevoie de ajutor și susținere. Este nevoie de un garant al democrației, un lider care să asigure dezvoltarea țării și simultan pacea socială. Mă tem că partidul se îndepărtează de acest făgaș.

Cu respect și stimă pentru fiecare membru, doresc să semnalez nevoia unei reorientări rapide. Barca partidului se îndreaptă spre vârtejul familiar din ultimii ani: un discurs agresiv care nu rezolvă dificultățile țării și nici nu asigură succesul în alegeri la care vin la vot mai mult de 9 milioane de cetățeni. Prăbușirea în hău poate fi evitată, însă acest lucru depinde de fiecare dintre voi.

Sperând la schimbarea atât de necesară în aceste momente de restriște,
Președinte al României (1990-1996, 2000-2004),
Ion Iliescu.

Arhivă blog