Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 18 ianuarie 2012

Despre manipularea mulţimilor din proteste

Această postare stă sub semnul prezumţiei failibile conform căreia prezenţa la proteste va creşte în următoarele 5-10 zile. 

Dacă USL nu a creat protestele şi/sau nu le "acaparează", toată clasa politică din România, aşa cum o ştim, va avea probleme serioase şi democraţia românească se va schimba radical. Pentru că în condiţiile în care USL nu poate controla situaţia - şi nici puterea, în mod evident - atunci protestele nu sunt reprezentate în binomul central politicii româneşti. Ceea ce naşte probleme sistemice - cum şi cine poate comunica cu protestatarii? cine le poate răspunde? Întrebări foarte reale şi importante, deşi par pompoase - întrebări la care nimeni nu are răspuns.

Mitul mişcărilor "autentice, din popor, fără implicare politică" e frumos dar periculos, pentru că mulţimile, fie ele şi bine intenţionate, nu pot intra în alegeri/Parlament decât dacă se organizează politic. Iar fără Parlament nu avem democraţie. Ci altceva. Dacă, pe de altă parte, mulţimea nu se organizează politic, ea rămâne la nivel de gloată. Iar gloatele fac revoluţii în care, ca să-l parafrazez pe Bismarck, ştim pe unde intrăm dar nu ştim unde ieşim.

Comunicatul Uniunii Studenţilor din România explică cât de grav a fost torpilată înţelegerea democraţiei de ultimii 20 de ani:

"Uniunea Studenţilor din România consideră protestele ca fiind o modalitate democratică de exprimare a opiniilor, dar, din momentul în care partidele politice participă la demonstraţii sau mobilizează deschis studenţii să meargă la manifestări, e clar că întreaga mişcare riscă să fie deturnată pentru interese politice."

Există oare altă modalitate pentru ca acele opinii să ajungă la urechea decidenţilor? Una singură. Dacă devii decident. Ceea ce înseamnă să te organizezi politic.

Nu am nimic personal cu liderul USR, nu îl cunosc şi consider că are dreptul la propriul său punct de vedere. Dar un protest poate avea una din patru finalităţi:

1. "e deturnat politic": măcar ceva din esenţa protestelor ajunge în câmpul politic sau provine din acesta. Dacă "deturnarea" e imperfectă, adică mesajul nu e captat corect de forţele politice existente, se merge la una din următoarele 3 opţiuni:

2. protestul se "deturnează" singur, formând o nouă formaţiune politică. Ceea în România nu s-a întâmplat niciodată. Dar nu e imposibil să se întâmple.

3. se stinge

sau

4. explodează. Cu tot cu clasa politică. Şi creează una nouă.

Pe care din cele patru alternative crezi că o preferă PDL? USL? Membrii USR? Dar cei din piaţă?

2 comentarii:

Arhivă blog