Faceți căutări pe acest blog

joi, 19 ianuarie 2012

Televizoare şi proteste. Patru numere care descriu România: 15-31-19-35

15% dintre români aveau încredere în Traian Băsescu înainte de scandal. Toţi votează PDL. Dintre ei, două treimi aveau/au încredere în Boc. Ei sunt oamenii care au rămas alături de preşedinte şi coaliţie indiferent ce s-a întâmplat în ultimii ani. Nu mă aştept ca scandalul Arafat să fi schimbat lucrurile - el a fost deja raţionalizat şi explicat în sensul perspectivei politice pe care aceşti cetăţeni o aveau deja.

31% dintre români susţin că ar vota USL la alegerile următoare. Acest număr este stabil de jumătate de an. Atitudinea lor faţă de proteste este cel puţin favorabilă.

19% nu vor vota. Sunt oamenii care şi-au pierdut de mult interesul în politică - aproape sigur n-au votat nici în 2004, nici în 2007, nici în ... Ei sunt oamenii total dezinteresaţi de orice fel de dezbatere privind protestele, Arafat, Traian Băsescu, etc. În aceste zile ei se uită la Antena 1, ProTv, etc.
Sau nu.

Ultimii 35% dintre români nu au încredere în Traian Băsescu şi nici în Emil Boc. Ei votează alte forţe politice decât USL sau sunt indecişi. În lunile trecute, din ce în ce mai mulţi dintre ei deveneau siguri că vor vota în 2012.

Procentele de mai sus vor fi schimbate de proteste. Datorită mediatizării acestora de către televiziuni, vom avea pentru prima dată o schimbare reală în această pondere, şi nu mişcări infinitezimale, precum de-a cursul ultimelor luni.

Un comentariu:

  1. nu, ceva nu-i in regula. suma da 100%, insa eu nu-s in nocio categorie: n-am incredere in basescu-boc (si in niciun alt politician cu influenta), nu voi vota cu pedele, nu voi vota cu pesede, nu voi vota (sau, mai degraba imi voi anula votul), dar nu mi-am pierdut interesul pentru politica, am votat de fiecare data pana acum, sunt foarte interesat de tot ce se intampla, si, in sfarsit, nu voi cota cu nici un alt partid in afara de usele sau pedele, dar nu sunt indecis. si nu cred ca-s singur cu optiunile astea. de fapt, sunt majoritar, apartin celor 83%, conform ires, care n-au incredere in clasa politica romaneasca (iar apropo de clasa politica, a se vedea asta: Expresia „clasa politică”, folosită cu atâta nonșalanță și inconștiență chiar de liderii partidelor de stânga conține o întreagă filosofie: aceea că de o parte se află o minoritate puternică – elita conducătoare, iar de cealaltă parte se află o majoritate lipsită de putere – massele („poporul”), incapabile să se organizeze și să se conducă de unele singure.” http://www.criticatac.ro/13564/apel-catre-elite/

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog