Faceți căutări pe acest blog

marți, 3 septembrie 2013

Factorialul prezidenţialelor

Pe scena politică sunt trei forţe majore în plan organizaţional: PSD, PNL şi PDL. Nicio altă forţă nu poate mobiliza măcar 1 milion de votanţi. În special în turul doi dispunerile acestor trei partide vor deveni transparente. A sta pe margine înseamnă auto-nulificare. Posibilităţile:

a. PSD + PNL versus PDL. (Cea mai evidentă materializare: Antonescu susţinut de USL). Rezultat: 1992 bis. Timpul scurs de la alegerile din 2012 este prea redus, iar personalităţile opoziţiei n-au priză. Antonescu câştigă fără mari emoţii, chiar dacă scorul din turul doi nu va fi cel de acum douăzeci de ani.

b. PSD + PDL versus PNL. (Cea mai evidentă materializare: schimbarea majorităţii parlamentare şi a coaliţiei, Ponta candidează din partea PSD, candidatul PDL nu intră în turul doi, democrat-liberalii îl susţin pe Ponta contra lui Antonescu). Două organizaţii solide versus un partid cu o tradiţie nu prea stelară din acest punct de vedere. PNL poate avea de partea sa şi pe Traian Băsescu, că tot nu poate remonta diferenţa.

c. PSD versus PNL + PDL. (Cea mai evidentă materializare: Ponta vs. Antonescu, dar PDL îl susţine pe cel de-al doilea). Cel mai strâns dintre scrutine. Diferenţa nu mai este dată în această situaţie de organizaţii, ci de factori mai mici - mesajele lui Traian Băsescu, electoratul PPDD (cât va mai fi el atunci), atitudinea UDMR, etc.

18 comentarii:

  1. Ponta nu e prost sa ajunga la punctul c)

    RăspundețiȘtergere
  2. interesant este ce se intampla la Z+1 in cele trei ipoteze, mai ales daca nu se diminueaza atributiile prezidentiale.

    RăspundețiȘtergere
  3. Imaginea lui Iliescu este prea proaspata in mintea romanilor pentru ca PSD sa aiba in viitorul apropiat vreun Presedinte.
    EXista un soi de coalizare tacita anti PSD cand acesta da semne de succes (vezi Adrian Nastase, Mircea Geoana, Ioan Rus la primaria Cluj... Etc.)
    Ponta nu are sanse in nici o configuratie. Oprescu in schimb ar putea avea... Dar cu ce i-ar folosi asta lui Victor Ponta ?
    In concluzie:
    -Ponta pierde in turul doi indiferent cu cine concureaza.
    -Oprescu e o posibila victorie cu mari emotii si costuri imense in viitor pentru viitorul guvern
    -Antonescu se retrage in ultima clipa (stolo/base) si face schimb cu X (persoana agreata si extern)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Initial asa am scris si eu, pe urma am sters pentru ca mi-am adus aminte ca si Isarescu ar putea fi interesa(n)t...

      Ștergere
    2. isarescu are multe bube in cap, care intr-o campanie electorala se vor evidentia.
      nu cred ca isi doreste sa-i fie studiate "actiunile',deciziile,castigurile intr-o campanie electorala care va fi foarte spumoasa.
      si asa are cativa dusmani scoliti care-l toaca pe unde-l prind, cum ar fi florin citu si lucian isar.
      iar isarescu are de dat explicatii in privinta falimentului catorva mari banci,in politica de creditare din 2007-2008 care ne-a pus bomboana pe coliva si in angajamentele cu fmi, unde sectorul bancar supravegheat de onor bnr a sugrumat creditarea intreprinderilor romanesti.
      eu cred ca isarescu doreste sa-si bea otetul in tihna si sa ramana in istorie ca un guvernator de succes , decat sa esueze in politica si sa fie manjit intr-o campanie electorala.
      tariceanu are o imagine buna data de traiul decent din perioada 2005-2008. e perceput ca adversar al lui basescu si antonescu.are relatii bune cu psd,udmr chiar si pdl.
      are siel ceva bube dar are si atuul cu ford in care impaca si etatistii si dreapta. sa nu mai pomenim ca in periada guvernarii sale,nu existasat in care sa nu se fii facut o scoala,o sosea,o canalizare,un iluminat publica sau o alimentare cu apa...

      Ștergere
    3. http://lucianisar.com/general/iar-o-frecam-ul-d-isarescu-un-gen-de-procrasturbatie-sarcastica-pe-fond-de-politica-monetara-pro-ciclica/

      Ștergere
  4. un articol de azi din "catavencii" spune ca daca nu candideaza antonescu si castiga un pesedist presedintia , pnl fara crin sef se uneste cu pdl, motiune de cenzura si basescu va fi premier din 2015. foarte posibil, cred si eu ca asta e planul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Scenariul 2 ar fi de groaza; ar insemna ca toti politicienii romani actuali sa scuipe unde au pupat si viceversa.

    Nu ca ar fi prea delicati si n-ar fi facut-o pana acum, dar cred ca ar dezgusta definitiv de politica intreaga societate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai precis, ar fi o prelungire de koabitare.

      Ștergere
    2. nu e contextul necesar pentru ca acela care organizeaza alegerile sa le si piarda. Ergo, PSD e in sens giratoriu numai la Cj.

      Ștergere
  6. Dupa numirea lui Palada la Guvern, cred ca ati ramas singurul sociolog cunoscut nearondat politic.
    Palada de azi e la guvern, Kivu e cu Rosia Montana, Bulai e pesedist batran cu sotie tanara, Dancu e pesedist cu staif, Pieleanu e un impostor uselist.
    In contexutl numirii lui Palda ar trebi citite si ultimele lui sondaje sociopol. Alea cu Rosia Montana 70% PRO si ala cu activitatea Guv. Ponta 58% OK.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. oamenii vor locuri de munca. cianura e o chestie asa care merge pe net. daca intrebi prin sate si la periferiile oraselor ce e aia cianura..s-ar putea sa fii surprins.

      Ștergere
    2. Nu uita te rog de Anronic si Lazaroiu, care pe langa ca sunt sociologi mai sunt si independenti. :))
      Astia cand fac o Miscare, fac cat trei ale...celorlalti, oricare ar fi aia, PSD, PNL, cleptocrati, moguli, comunisti, rusi, USL, whatever. Si nu uita ca mai exista arme secrete de genul lui Bruno Stefan, stie turmabar... :)))

      Ștergere
    3. Da, aveti dreptate, astia au intrat in politica de atata timp ca nici nu i-am mai luat in calcul. Si Lazaroiu si Andronic au lucrat penteu Adelu. Si sa nu-l uitam pe alt dinozaur pesedist, pe Alin Teodorescu.

      Ștergere
  7. turambar va fi la guvern expertul in minciuni :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mie imi place, ptr ca are talent literar. macar cu atat sa ne alegem...
      igas, tu esti?

      Ștergere

Arhivă blog