Faceți căutări pe acest blog

vineri, 30 august 2013

CSCI august: Crin pe tobogan

Sondaj CSCI, efectuat în perioada 12-15 august 2013. Mai multe detalii despre CSCI aici.

E interesant să privim datele privind încrederea în oameni politici în perspectivă, prin comparaţie cu alte sondaje CSCI:

În cuvinte:

Antonescu la un minim istoric.

Încrederea în Ponta depăşeşte în mod considerabil încrederea în Antonescu (18%). Ponta nu a crescut - preşedintele PNL a scăzut.

Băsescu la 4% în urma lui Antonescu. Distanţe în trecut: 14%, 35%, 24%.

Triada Isărescu-Oprescu-Ponta în frunte - ca în toate sondajele.

În ultimele douăsprezece luni, scăderi la toţi liderii formali sau informali ai USL: mai vizibile (Antonescu -16%, Oprescu -7%) sau mai puţin vizibile (Ponta -2%).

În cifre:

% din populaţia aflată în ţară cu încredere mare sau f. mare în Antonescu:
2011, iunie: 36
2012, ianuarie: 42
2012, august: 46
2013, august: 30

% din populaţia aflată în ţară cu încredere mare sau f. mare în Ponta:

2011, iunie: 35
2012, ianuarie: 40
2012, august: 50
2013, august: 48

% din populaţia aflată în ţară cu încredere mare sau f. mare în Băsescu:

2011, iunie: 22
2012, ianuarie: 9
2012, august: 22
2013, august: 26


% din populaţia aflată în ţară cu încredere mare sau f. mare în Oprescu:

2012, ianuarie: 42
2012, august: 56
2013, august: 49

Reamintesc că prezentarea rezultatelor unor sondaje pe acest blog nu reprezintă de fel o garanţie privind veridicitatea sau acurateţea datelor.

Edit: replica lui Crin Antonescu este corectă:

[EvZ] "Crin Antonescu nu a părut deloc mirat că Mugur Isărescu, Sorin Oprescu şi Victor Ponta figurează înaintea lui în topul încrederii. "Da' ce, am fost vreodată înaintea lor?, a fost răspunsul lui pentru EVZ, menţionând că poziţia lui , "nu indică şansele unui politician la vot, de pildă cota de încredere spune puţin despre şansele cuiva la alegerile prezidenţiale".
Situaţia s-ar răsturna însă în momentul în care se fac sondaje cu tema alegeri prezidenţiale. "Adică, fiind pe locul patru la încredere, sunt, în toate sondajele care s-au făcut, pe locul întâi la întrebarea deschisă, la alegeri prezidenţiale", a venit cu lămuriri prezidenţiabilul."

37 de comentarii:

  1. Cu ~30% incredere in sondaje si sa te mai visezi - inca - presedintele tarii, inseamna sa fii cel putin rupt de realitate. Inca nu s-a prins ca pentru PSD PNL-ul este doar o "unealta" si nu un partener?

    RăspundețiȘtergere
  2. nu stiu de unde e oprescu in fata, il cunoaste altcineva in afara de bucuresteni ca sa poata sa spuna ca are incredere in el? e tras de par. ce , eu stiu cat de bun e boc sau nichita sau olguta?

    RăspundețiȘtergere
  3. in orice caz , remarc festivismul, exuberanta si bucuria fara margini a domnului Mateescu si a altor basisti din presa. oare de ce? nu trebuie putina moderatie si calm? si impartialitate, chiar daca sunt naiv?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum nu reiese de nicaieri "bucuria" dl-ui Mateescu, tot la fel nu reusesc sa regasaesc "tristetea" dumneavoastra.
      Va indemn la calm si echidistanta deoarece functia de presedinte se joaca pe multe fronturi: interne sau externe; vazute sau ascunse; politice sau apolitice...
      Daca va impacientati de pe acum pentru un sondaj aparut cu 1 an si 3 luni inainte de alegeri inseamna ca pana la alegeri veti suferi inca destul de mult.
      Roata se invarte de la 9% la 22% cum ati vazut in cazul TB intr-o distanta de cateva luni...
      De la marire la decadere e doar un pas...

      Ștergere
    2. Nu ma impacientez, dimpotriva, altii ar trebui sa se impacienteze. Bineinteles, ma refer la "oamenii rai"

      Ștergere
  4. Trebuie sa recunosc, ca acum chiar mi-as dori sa candideze Antonescu si Oprescu la presedintie. Decat un Iohannis si Ponta sau chiar Calafat, mai bine astia doi. Asa sunt sanse...
    Pe Oprescu l-am vazut cum a vorbit deunazi la reuninunea diplomatiei. Nici nu stiu daca era beat sau senil... A insailat niste panseuri de o vulgaritate oribila, o sictireala absoluta, si o lipsa de viziune sufocanta. Cine l-ar vota pe asta in Ardeal sau Bucovina???!?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. calafat=arafat? esti varza...si mai cred ca esti boc sub pseudonim .

      Ștergere
    2. Pe-apropape, sunt clujean!
      Calafat ii spunea un protestatar din iarna lui 2012. Intrebat de reporter de ca protesteaza, bravul nostru revolutionar, dupa un moment de ezitare a declarat usor intrbator ca a iesit pentru domnu' Calafat si jos Tiranul.

      Ștergere
    3. @laurentiucat cred ca esti geoana andercover

      Ștergere
    4. Cine o sa-l voteze?
      Pai cine a votat si in 2012!!! Pentru ca nu toti au internet si acces la el. Iar informatia nu ajunge. Activi pe net cu niste opinii clare sunt putini. Iar multi din acesti putini nu vor merge la vot. Intre Antonescu si MRU sau Tomac sau Blaga poti pune semnul egal. Acelasi semn se putea pune si intre BAsescu si Geoana/ Nastase.
      Va fi de ales nu constructiv, ci mereu chestia cu raul mai mic.
      Asta unu la mina.
      DOI. In sondaje n-am nici cea mai mica incredere. Sunt facute dupa ureche (desi jignim lautarii care cinta bine desi nu stiu notele). Toate institutele ce publica sondaje sunt niste SRL-uri de apartament sponzorizate de cei ce comanda sondajele. In felul asta au impresia de seriozitate si obiectivitate: "Un sondaj facut de Institutul....". Lumea cind aude "Institut" vede mental o cladire mare, cu citeva etaje si multe birouri in care misuna sute si sute de oameni, specialisti...
      Cu multi pe teren, respectind o procedura.
      O mare minciuna.
      Cautati sa vedeti ca pe la ultimele alegeri intre sondajele de la iesirea de la urne si rezultatele efective diferentele au fost mari, mai mari decit marja de eroare spusa de fiecare INSTITUT-SRL.
      Iar CSCI nu e institutul de casa al lui Felix?

      Ștergere
    5. @ Anonim 18:02

      CSCI e al lui Ponta. Dan Sultanescu, seful CSCI e si consilierul pe imagine al lui Victor Ponta. Deci cand iese Ponta si zice ca Palatul Cotroceni e acum doar sediul de campanie pentru candidatura la prezidentiale a Elenei Udrea, sa stiti ca aia a fost gandita de Sultanescu. Sau cand Ponta zice ca el ca om, parlamentar si sot al Dacianei autoinlantuite e impotriva exploatarii Rosia Montana, dar ca premier e pentru exploatare.

      Ștergere
    6. Mda, aia din Ardeal si din Bucovina ii voteaza pe Apostu si Flutur. :)))
      Plus ca pe acolo exista si teleportare. :)) Sau asa vor sa ne lase sa credem niste politruci pusi in slujba unora care mizeaza pe voturi obtinute intr-un mod jenant ca sa nu mai zic ca ardelenii ajunsi sa conduca si ei ceva in Bucuresti ori s-au dovedit la fel de hoti ca ceilalti, ori s-au dovedit a fi niste slugarnici de elita.

      Ștergere
    7. ase, ase mai ovi ma, sunteti cei mai tari! ati bagat in voi atata fainosag ca ati scos din urne pe funar de doua ori, pe boc de doua ori si ati avut un intermezzo cu apostu.
      mai incercati!

      Ștergere
    8. Foarte tare chestia cu fainosag-ul !!! Perfect de acord si cu restul cu niste detalii:
      - pe Funar l-au scos primar studentii si armata
      - pe Boc - Manasturul si Marastiul
      Clujul nu a mai dat oameni de valoare in politica de la celebrul "grup" cu Vasile Puscas, Vasile Dancu, Ioan Rus etc...

      Ștergere
  5. da, periodic apare tzeapa asta cu "increderea"...

    Chiar nu inteleg, la ce foloseste "indicatorul" asta? Cine poate face ceva cu el?

    De ce nu se intreaba simplu si la obiect: daca maine ar fi alegeri, cu cine ati vota? E atat de greu? Nu, dar nu mai poti sa faci manareli.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acord, este un indicator înşelător. El funcţionează mai degrabă negativ: dacă n-ai încredere mare sau foarte mare într-un politician, e greu de crezut că îl vei vota, în special în turul unu.

      Ștergere
    2. si daca nici la contracandidati nu gasesti ce-ti doresti, stai acasa in ziua votului...adica inselator,dar elocvent in acelasi timp.

      Ștergere
  6. ce cacat de relevanta poate avea un sondaj publicat de firma lui Teodorescu si Sultanescu? serios. ce dracu o fi interesant?

    socioloage, pt. muci foloseste bre batista, ca fasolea ta nu era rea.

    RăspundețiȘtergere
  7. barbu, lamureste-ma si pe mine: exista o relatie cuantificabila intre intrebarea „aveti incredere in x?” si intrebarea „il votati pe x?”. nu de alta, dar, pe de o parte, expresia „a avea incredere” e foarte vaga si, zic eu, aproape nerelevanta in calculele politice si electorale, iar pe de alta parte, si nu sunt nici pe departe unic, am votat cu oameni in care nu am incredere (mai exact, eu nu am incredere in nimeni, dar am mai votat din cand in cand)

    altfel spus, de ce institutele prefera intrebarea asta nerelevanta cu „aveti incredere...” si, in perioada asta, dispar intrebarile relevante, adica „daca duminica ar fi alegeri, ati vota cu...”?

    RăspundețiȘtergere
  8. lol. Fabulos cite spume puteti face pentru sondaje. Sa nu vi se umfle ficatul, pateticilor :) In privinta nivelului de 30%, a mai fost unul in 2009 care tot atit avea si a cistigat alegerile. beware, beware, there is uncertainty in the air.

    Barbule, cum lasi toti dobitocii sa intineze nobilele idealuri ale profesiei tale? :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @ berenger: se foloseste indicatorul "incredere" dintr-un motiv f simplu: de comparatii pe termen lung si intre diverse persoane. nu poti sa simulezi situatia de vot in momente intre alegeri din doo motive: a) nu stii clar candidatii si b) nu e lumea setata mental in regim "alegeri". in the mood for vote, cum ar zice Kar Wai Wong. Lumea intra in regim de vot cam incepind cu 6 luni inainte de campanie si cu siguranta cu 2-3 luni. Pina atunci se stiu si candidatii. E ca si cum te-as intreba eu acum pe tine "ce-o sa-ti cumperi de Pasti" sau sa te intreb in martie "ce cadouri iei la copii de Craciun?" Timpul, acest mare relativizant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. serios, ar trebui sa selectezi oamenii carora incerci sa le explici ceva. daca dadeai o cautare pe gogu pentru berenger stiai ca n-are rost sa te chinui. omul e basist, de dreapta, orice ar inseamna dreapta asta. :))
      ai venit tu repede sa strici buna dispozitie cu metode felixiene, antenistice, whatever. :))

      Ștergere
    2. nu e basist...e doar un egocentric balonat care are impresia ca le stie pe toate.
      face parte din gasca de "la coltul strazii" unde isi dau limbi unii la altii si se minuneaza ce destepti sunt.
      in rest, cam pasiv la partea de democratie participativa si mai mult decat activ la partea cu gura...sau cu scrisu, tot aia e.

      Ștergere
  10. daca tot siuntem la ora intrebarilor: exista o relatie intre incredere si trend?

    RăspundețiȘtergere
  11. exista vreo relatie intre suruburi si paradigma?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Subtil ca o grebla ... :)
      Exista insa un surub care e batut in cap si nu insurubat (ala de la diblu pt cunoscatori)... Ar putea fi o paradigma, idee asta de surub care de fapt se bate ...

      Ștergere
    2. Eu cred ca sondajul Sociopol este corect. L-am "haituit" de ani buni pe Turambar si deja il cam citesc. Indiferent ce crede, nu ar atenta la cifre. Sub nicio forama. Ii datorez si acum o bere (sau poate alta bautura, nu-mi mai amintesc), pentru un pariu legat de rezultatele din decembrie 2012. Mi-ar face placere sa ma achit de "obligatie". In alta urdine de idei, mie mi se pare sa sondajul arata un punct de cotitura, in sensul ca efectul band-wagon a trecut, pdl a rezistat foarte bine tensiunilor din ultimul an si are 18% (a crescut un pic), in conditiile in care a aparut si MP, care cel putin teoretic i-a mai luat din alegatori (2-3%). Eu cred ca in 2-3 luni PDL va devansa PNL si va trece de 20%. Daca nu ar fi aparut MP, cred ca acest lucru s-ar fi intamplat deja. Sunt curios daca Turambar s-ar prinde in acest pariu ?!

      Ștergere
  12. turambar, daca cumva mi-ai raspuns mie, iti multumesc frumos!....

    RăspundețiȘtergere
  13. mirel, explicatii pentru nivelul de la antena 3 pastreaza-le pentru acolo. de banalitati precum aceea ca e timpul prea mare intre voturi sunt satul. iar faptul ca lumea nu e in regim de vot tot timpul e practic o minciuna. ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca „nu stii candidatii”. asta-i o scuza pentru incompetenta institutelor de manipula... aaa, sondare a opiniei publice. de ce nu-i stiti? va ganditi sa-l puneti pe berenger in lista inchisa de candidati si nu stiti daca e bine?
    si chiar daca nu s-ar putea testa intentia de vot, a inlocui aceasta testare cu una absolut nerelevanta, precum cea pe „incredere”, tot o mare prostie e. iar cand e explicata cu emfaza e si mai mare.
    pana una alta, cand apar intrebari de genul:
    „sunteti multumit de prestatia lui x in functia z?”
    sau
    „cum calificati demisia senatorului v din parlament la doua sapatamani dupa alegeri? e respect sau lipsa de consideratie fata de electorat?”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. haida de, ce destepti si ironici suntem noi...
      mai ales cand suntem unici si atotstiitori.
      cum era aia cu ": berenger23 august 2013, 08:58
      stii ce-i ala scenariu :)?"
      bai berger, daca e sa ne luam la misto,sa ma anunti. daca doar dai si fugi, esti doar un becali nitel mai citit...

      Ștergere
    2. crede-ma, n-am simtit nevoia sa raspund unuia care are nevoie de dictionar ca sa vada ce inseamna cuvantul „scenariu”

      Ștergere
    3. ti-am dat explicatia din dictionar, ptr ca se parea ca tu esti restant la capitolul asta.
      si am chiar certitudinea ca... cam asa e.

      Ștergere
  14. Buna seara,

    A aparut un nou sondaj Sociopol (ai cui sunt astia?, par a fi ceva fantoma?).
    Uitati aici linkul:
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/sondaj-sociopol-pnl-are-jumatate-din-scorul-psd-1055232.html
    Liberalii ajung la scorul PDL...

    Faza faina e ca baetii au mai facut un sondaj:
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/sondaj-romanii-sustin-proiectul-rosia-montana-si-exploatarea-gazelor-de-sist-1055230.html
    De aici reise ca romanii sunt in mare masura (68%) pro exploatarea de la Rosia Montana...
    Sa fie sociopol casa de sondaje a Gold Corporation?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca Sociopol astia sunt ai lui Palada. Probabil de cand a plecat din sanul Varanului, si-a facut o noua jucarioara.

      Ștergere
  15. Saprofitii Pieleanu si Palada au scos si ei sondaje pe luna trecuta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Una peste alta un lucru e clar. Sociopol (ultrarecent), Avangarde (mai rar), CSCI (luna asta) si INSCOP (astia avand constant sondaje in ultimele luni), desi sunt din barci diferite, toate arata ca Antonescu e pe tobogan si mult sub nivelul USL.

      Ștergere

Arhivă blog