Faceți căutări pe acest blog

joi, 24 octombrie 2013

Jocuri contrafactuale

Contrafactualul, spune Niall Ferguson, este util din două motive:

a) Amuzament/joacă
b) Descoperirea cauzalităţilor.

Iată câteva discuţii de acest tip - utile sau interesante:

1. Dacă Adrian Năstase nu era corupt, câştiga lejer în 2004 şi probabil şi în 2009. Până la mijlocul secolului ar fi avut statui în centrul fiecărui oraş din România.

2. Dacă Traian Băsescu pierdea în 2009, subiectul prezidenţialelor din 2014 nici măcar n-ar fi existat. Victoria sa anul viitor ar fi fost cea mai previzibilă din istorie.

3. PDL ar fi supravieţuit mult mai bine crizei economice dacă, conform politicii tradiţionale a partidului, ar fi creat o coaliţie alături de un partid puternic la care să facă opoziţie din interiorul puterii. În alte cuvinte, apariţia UNPR şi utilizarea sa pentru guvernare a fost nu numai gravă în plan democratic dar şi politic.
Blestemul e aproape shakespeare-ian: singura dată în istoria PD/PDL când partidul a vrut şi a putut să rămână singur la prăjitură, prăjitura era expirată şi a explodat.

Unele aspecte contrafactuale pot fi formulate sub formă de întrebări:

1. Cine s-ar fi poziţionat altfel dacă protestele anti-RMGC ar fi avut loc exact în forma lor actuală dar în septembrie 2011, când la putere era guvernul Boc?

2. Care ar fi fost rezultatul alegerilor din 2012 sau 2014 dacă Mircea Geoană - şi nu Victor Ponta - ar fi câştigat congresul PSD de la începutul anului 2010?

3. Care ar fi fost destinul electoral al PNL dacă Tăriceanu - şi nu Crin Antonescu - câştiga preşedinţia partidului în martie 2009? Cine ar fi candidat la prezidenţialele din 2009 cu susţinerea PNL? Care ar fi fost formula de guvernare în perioada 2010-2012?

4. Dacă mass-media ar fi fost controlată de PDL, aşa cum dreapta maghiară sau din alte ţări est-europene domină peisajul mediatic, s-ar fi schimbat rezultatul alegerilor din 2012? Cum?

5. Cât de puternică ar fi fost candidatura Monei Muscă la prezidenţiale în 2014, dacă nu s-ar fi retras de pe scena politică datorită scandalului arhicunoscut?

54 de comentarii:

  1. is destul de populare argumentele contrafactuale in dezbaterile televizate de la noi. apar sub forma "dar daca..." sau "si voi ati fi facut...". cel mai amuzant e totusi cand apar in concluziile sondajelor sub forma "80 la suta dintre respondenti ar vota maine cu ceausescu daca acesta ar candida" - no fucking shit!!! 80 la suta dintre respondenti ar avea un soc existential sa vada un mort inviind si inscris la BEC... get real. dar ce zici tu mai ales in partea a doua e cumva parafactual. contrafactual, cum ne zice si etimologia inseamna care contrazice realitatea. iar primu, cel cu nastase e dea dreptu suprarealist. daca adrian nastase nu era corupt, nu mai era adrian nastase.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca punctul 4 e un bun subiect de meditatie, chiar daca ii va nemultumi pe laurentiucat si pe sensul giratoriu. Mai ales ca ei sunt de dreapta, lololo...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce sa ma nemultumeasca? daca adrian nastase controla masmedia a castigat?
      astea sunt cu daca...
      vrei cu daca?uite cateva:
      - daca basescu, ca boc n-a existat decat cacarpa de sters praful la palatul victoria, era un adevarat patriot si stiind de la serviicii ce criza e in lume, in 2009 macar aplica masurile anticriza adoptate de tariceanu aveam mai putina
      datorie externa si o scadere mult mai mica a nivelului de trai?

      Ștergere
    2. Asta cu masurile anticriza "doar" adoptate de Tariceanu e ANTOLOGICA. E, acolo sus, aproape de schimburile semantice paralogice ale lui Ponta cu ziaristii nearondati prin conferintele de presa, e de Tractausul lui Wittgentstein...
      Credite doar cu buletinul, angajari in sectorul bugetar, folosirea fondului de rezerva si a banilor din privatizarea BCR pentru pomeni electorale. Astea le-a adpotat Tariceanu. Nu inteleg de ce nu le-a APLICAT Boc, care, fie vorba intre noi, si el e vinovat pentru forfetar, pensia minima si TVA-ul mare. Dar daca aplica masurile "corecte", USL venea la putere din 2009. Las' sa ne bage PSD/PNL+Blaga in faliment in urmatorii 2 ani, ca merita, ca deja de doua ori oalele sparte au fost platite de Conventie/PDL...

      Ștergere
    3. Hai sa pun si un link cu masurile anticriza adoptate de Calin Anton File de Poveste (zis si stiti voi cum):
      http://businessday.ro/06/2009/cum-a-aruncat-domnul-tariceanu-pe-fereastra-doi-ani-de-crestere-economica/

      Ștergere
    4. ejti varza...cred ca te uiti la b1 da si acolo te benoclestii degeaba ca nici aia nu-s chiar asa ...
      1. creditul cu buletinul e in curtea bnr, la fel ca si relaxarea normleor de creditare din 2007in domeniul ipotecar. fapt ce a pus gaz pe foc. adica bnr a actionat cum nu se putea mai prost. asta e una din principalele vini ale lui iasarescu din acea perioada....
      2.banii din privatizarea bcr au finantat deficitul dar oricand putea fi luat un imprumut ca sa se recontituie fondul..adica acum deficitul e finantat din banii imrumutati, atunci s-au folosit temporar de acei bani, dar fondul special constituit cu banii respectivi exista.
      3 aia cu angajarile de bugetari iar e ok ptr ca depinde de ce stat vrei sa dezvolti si ce servicii vrei sa oferi populatiei in schimbul taxelor. e normal cand ai investitii directe de 8 miliarde de euro la un pib de 140 de mld de sa maresti nr de angajati ai statului in domeniile in care e nevoie. uite un ex ptr mintea tade ardelean. daca ai o crestere exploziva a sectorului de contructii e bine sa ai mai multi angajati care sa dea avize, sa controleze calitatea etc? in turism daca se mareste nr de locuri de cazare a unitatilor hoteliere sau nr de unitati de alimentatie publica e bine sa angajezi mai multi inspectori care sa controleze calitatea si reclamatiile clientilor? daca am vrut sa intram in schengen era normal sa se suplimenteze nr politistilor de frontiera care sa securizeze granitele cu probleme? la spital e ok sa ai o asistenta la 10 paturi sau la 50 de paturi? o femeie de serviciul a un etaj sau la jumatate?
      la scoala e bine ca sa se invete in clase cu un nr de 30 elevi ca acum sau cu 20? si asa mai departe ma ovi,ma...
      altele sunt vinile lui tariceanu da nu ti le zic pe principiul : "de ce trag clopotele mitica?"
      p.s.
      cat despre boc, principala sa vina e ca a luat direct banii de la fmi sii-a cheltuitca sa-l realeaga pe basescu in 2009. si ca bonus a stat ca boul in guvernele alea 3intr-unu cand romania se adancea in criza pe zi ce trece...
      in rest a fost baiat bun, numai ca era cazut in cap si nu avea simtul ridicolului. da ptr voi e bun...

      Ștergere
    5. :)

      Stii bine ce parere am despre TB si relatia lui cu massmedia - nu cred ca a existat un om politic mai nociv pentru parlament si mass media... Presa nemultumeste intotdeauna puterea, daca ai observat, televiziunile de stiri au inceput sa atace si actualul guvern...
      Vorbeam cu un anonim la articolul precedent apropo de independenta justitie si cred ca independenta presei este la fel de importanta...

      Ștergere
  3. Cel mai tare joc contrafactual e urmatorul: cum ar fi aratta scena politica si tara daca Tariceanu accepta anticipate in vara inundata a anului 2005...

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos exercitiu. Apropos, pentru cei mai copti un pic, mai tineti minte exercitiul contrafactual de prin 1990 - 1991? Daca ne dadea ceva de mancare Ceausescu asta, nu mai era Revolutia si mai traia si acum ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si crezi ca daca ceausescu baga in magazine produse de 1mld de dolari nu-l aveai acu pe valentin ceausescu la butoane?
      sau in cel mai fericit caz...pe "revolutionarul" cu voia dvs....ioooon ilieeescuuu!

      Ștergere
    2. Ei na, putea Ceasca sa bage si produse de 2 miliarde ca nu avea cum sa ramana la butoane iar cu Ilici ne-am procopsit oricum :)

      Eu spuneam doar ca dl Mateescu mi-a adus aminte de locul asta comun din 1990, un exercitiu contrafactual la nivel de natiune. Am auzit fraza asta spusa in Bucuresti, Oltenia si Ardeal...

      Ștergere
  5. raman la ideea lui ovi ca cel mai tare joc contrafactual e cel cu alegerile anticipate in 2005. tariceanu a ratat atunci ocazia sa fie om politic.

    insa interesant ar fi fost momentul nominalizarii lui johanis ca premier in 2009, de catre basescu. si daca acesta din urma avea viziune si era ancorat in `sinergia faptelor`, asa facea: dadea guvernarea pentru trei ani de criza uniunii ad hoc (la acea vreme) psd-pnl, iar in 2012 gruparea sa (oricare ar fi fost ea) ar fi castigat fara probleme, intr-o perioada mult mai usoara pentru guvernare. din pacate, politicienii romani, oricare ar fi, nu vad dincolo de `puterea acum`, chiar daca pe termen scurt, mediu si lung, ei pierd, asa cum pierdem si noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1- tariceanu a facut foarte bine ca nu s-a dat pe mana lui basescu care si-a dovedit masura de atunci si pana acum.
      asa ca clubul ovi poate fi redenumit acum, clubul bovi...
      2. sa castige boc in 2012 sa faca ce? adica in plina criza n-a fost in stare nici sa se lege la sireturi si acum era bun...?

      mare e gradina visatorilor...!

      Ștergere
    2. chiar asteptam asa un raspuns de la tine. stiu ca atata poti...

      Ștergere
    3. aiurea, te asteptai pe naiba...bagi si tu texte ca sa nu pari prea fraier...
      ideea e ca daca dezgropi securea razboiului, ai face bine sa stii ca esti in stare sa o si poti ingropa.
      pana atunci, pe unde te prind, ti-o trag...

      Ștergere
  6. in iunie 2005, alianta da avea 55-60% din intentia de vot. aceasta intentie, materializata in majoritate ce l-ar fi sprijinit pe premierul tariceanu in perioada celei mai faste perioade din punct de vedere economic din ultimii 70 de ani, ghici ce fel de personalitate politica ar fi propulsat? intre timp, aminteste-ti unde e calin acum. eu nu-l gasesc pe nicaieri...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stai ca inca nu a primit pe mail ce sa raspunda. nu se stie daca se rupe usl si s-ar putea ca pdl si boc sa fie buni ca au trecut tara prin criza si se poate face cu ei o majoritate :)

      Ștergere
    2. Omul nu cred ca e postac, dar e ca si cand ar fi. Argumentele rationale nu mai prind la secta lui KKRW...

      Ștergere
    3. Nu, nu este postac; e un simpatizant pnlist pentru care politica, in general, este "un entertainment".

      Ștergere
    4. si daca esti tu asa de convins...
      hai sa luam alt scenariu:
      basescu care deja era presedinte il mai punea pe tariceanu prim ministru?
      se mai pastrau raporturile de forte pnl-pdl in alianta da?
      atacurile lui basescu la adresa lui tariceanu si pnl, modul cum a dorit sa distruga pnl dupa 2007 arata ca tariceanu a actionat corect.
      ca nu va place voua ...e alta treaba.
      asa ca mai dragilor din clubul bovi..nu mai confundati realitatea cu dorintele voastre.
      de fapt acest club contine un igas si un fel de cristi preda... cu "igas" suntem lamuriti. problema e "cristi preda".. e citit,e desteptut, da e fanatic si cam papagal...
      parerea mea, ma bovilor, ma!

      Ștergere
    5. era sa uit...de majoritatea din 2009 cu "guvernul pe care l-am visat" si bineinteles cu boc pe post de "baiete, mai adu una mica!".pai daca o facea in 2005 dupa ce spargea psd-ul? uitam de solutia imorala?
      a naibii istorie contrafactuala cum judeca ea doar ce-i convine...!
      plus ca de la capul clubului b-ovi aveam pretentii bre, sa-l vaiti pe cpt acu cand copilareste cu noua nevasta e chiar ridicol. el performeaza mai spre finalul casniciilor si nu se stie daca antonescu rezista iarna asta.
      in pnl nu e nici ca la pdl, nici ca la psd...si recunosc, nu e nici pe departe ca la liberalii britanici.

      Ștergere
    6. in 2005 nu s-a pus nicio secunda problema ca sa nu fie calin premier... dar nu stiu de ce imi mai bat capul cu tine. incoerenta si insulta iti sunt caracteristice. e ultima data cand iti mai raspund si te rog sa nu ma mai interpelezi, oriunde dai peste mine.

      Ștergere
    7. ce memorie selectiva avem...http://www.revista22.ro/cronologia-afacerii-biletul-3408.html
      deci scandalul biletelul se pregatea din ianuarie 2005, altfel respectivul bilet ar fi fost aruncat la cos...
      cum era daca "fraierul" de tariceanu punea botu la alegeri anticipate si chiar cand sa se formeze guvernul aparea biletelul? si ups..gata mapa profesionala a lui tariceanu, nu mai era buna...
      om fi noi , vorba unui tovaras de pescuit, urati...da' nu si prosti.
      p.s.
      in alta ordine de idei. tu ai inceput cu mistoul...chiar aici pe blog, si nu acum.
      sau cand zic si io, nu-ti mai convine?
      cred ca-mi fac si niste conturi aiurea si vad eu de unde le accesez sa vin si "la coltul strazii dupa tine". ca v-ati facut niste 'cluburi" din astea de papagali unde va pupati in fund unu pe altul si va minunati cat de destepti sunteti...vax! sunteti prosti de dati in gropi ca daca erati altfel aveati si voi "succesuri" cu nr, fc,mp si nu stateati sa va care basescu in carca.
      asa ca nu ma mai ruga si cereti scuze, dupa care mai discutam...

      Ștergere
  7. Duelul comentatorilor de mai sus ,demonsreaza din nou,ca la viitoarele alegeri prezidentiale din 2014 Crin Laurentiu Antonescu nu poate visa la voturile electoratului pedelist,basist,de dreapta.....cum doriti sa il catalogati.Semeni vant,culegi furtuna....
    Daca la legerile din 2012 electoratul lui Crin abia astepta sa se razbune pe Basescu si pe PDL,in 2014 ,e randul electoratului lui Basescu si al PDL sa se razbune pe Antonescu si pe PNL.Pozitia lui Blaga nu va conta...nu il va asculta nimeni in turul 2.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca daca turul 2 ar fi intre un pesedist si Antonescu, electoratul basist ar sta acasa(mare parte din el).

      Ștergere
    2. Asa este, decat o "dreapta" Blaga-Antonescu, mai bine un faliment sanatos si complet sub PSD. Cam e cazul ca si PSD sa traiasca un CDR2000 sau PDL2010. PNL e oricum praf in vant, o secta de penali si extremisti cu cas la gura care vor sa fure in 201# precum fura PSD in anii 90.

      Ștergere
    3. decat cu prostii la castig...mai bine cu desteptii la paguba.

      Ștergere
    4. @Ovi
      "Asa este, decat o "dreapta" Blaga-Antonescu, mai bine un faliment sanatos si complet sub PSD. Cam e cazul ca si PSD sa traiasca un CDR2000 sau PDL2010."

      Mie mi se pare corect. Nu are rost sa ne mai amagim si sa prelungim boala. O dreapta marca "Antonescu-Blaga-Fenechiu-Frunzaverde-Rusanu-Olteanu-Cezar Preda" care sa castige pe muchie si sa guverneze la fel e inutila. Doar pierdem timpul de pomana si in final iese si mai rau pe termen lung. Pe partea dreapta cred ca e nevoie de inevitabila trecerea prin desert. E drept ca nu e vorba de 40 de ani, dar de vreo 6 ani tot e nevoie.

      Ștergere
    5. @ Anonim 09:56
      Nu cred ca vor fi 6 ani de pesedism. Probabil ca vor prelua intreaga putere in cursul anului viitor, dupa care, avand toate parghiile in mana se vor trezi ca trebui sa gestioneze o tara non-eurozone care se va afla in situatia Greciei de acum 2 ani. Nu desert vine, ci un uragan din care nu vor iesi nici PSD, nici PNL si nici PDL. Poate nici Romania, dar asta deja e alta poveste. Istoria ne poate scapa extrem de dur de pesedism si fesenism prin disparitia acestui stat, de exemplu.

      Ștergere
    6. @ovi
      nu cred va fi asa decat daca va fi razboi in zona, caz in care disparem ca stat in mai putin timp decat le i-a ocupantilor sa ne ocupe,... daca nu va fi razboi, atunci vom syupravietui mult timp cu cangrena in noi; o sa puta dar unii vor avea bai de parfum.

      Ștergere
    7. @laurentiucat, pai asta e problema cu antonescu: nu ne este clar ce ne propune sa pierdem... si nu poti sa spui ca nu a avut timp sa ne spuna!

      Ștergere
    8. ptr ca " m-ai citit" hai sa-ti raspund pe larg...
      eu vad in antonescu un om simplu,care cu consecventa a ajuns unde e acum.
      unu ii reprosa ca nu e in stare sa conduca ptr ca nici macar nu poseda permis de conducere...mie asta imi place. denota ca e cineva care priveste altfel viata. e de 23 de ani in politica si nu are nimic in carca. cum zicea intr-un interviu cu cristoiu la b1 ...nu e omul nimanui.
      iar faptul ca nu promite marea cu sarea iar e un avantaj in ochii mei.
      consider ca am avem nevoie de un om linistit, care sa asume si stanga si dreapta si sa le uneasca ptr telul comun pe care il dorim toti.
      sa traim mai bine.
      e promotorul a doua mari coalitii, cu bune cu rele care au insumat aproape tot esicherul politic si fara a face mare caz si a iesi patat.
      ca are defecte...cine nu le are? ca a supralicitat la referendum si nu i-a iesit...cati politicieni nu zic una azi si alta maine?
      nu vreau sa fie nici sarac si cinstit, nu vreau sa fie nici smecher, nu vreau sa fie nici reprezentantul societatii civile... vreau sa fie si cred ca este un om normal, care vrea sa faca bine.

      Ștergere
    9. Bai Laurentiu, tu vezi ce grimase si ce gesturi face la orice iesire publica? Alea nu sunt manifestari de om normal... Pur si simplu ma inspaimanta.

      Ștergere
    10. bai frate-miu...tu ori esti obisnuit cu poza lui ceausescu deasupra catedrei ori cu smenurile lui basescu...il mai tii minte cu fesu la podul de la maracineni?
      sau ptr tine era ok?
      si pana la urma, ce gesturi?

      Ștergere
    11. @Laurentiu: Uite aici un montaj cu idolul sectei:
      https://www.youtube.com/watch?v=AhTQDaJId1s
      Dincolo de facies, Dumneata ai vazut in ocazii oficiale sau pe holuri cum umbla? E un mers neurotic, ridicol, cum n-am vazut niciodata, o combinatie intre umbletul unei "dive" de la o parada in culorile curcubeului, voit efeminat si grotesc, si intre mersul unui semizeu sau supraom.

      Ștergere
  8. daca ponta si antonescu isi pastreaza luciditatea, usl va guverna si in 2020...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai corect spus ar fi: "daca Ponta si Rusanu isi pastreaza luciditatea". Ca daca si-o pastreaza Crin, nu au cum sa ramana impreuna.

      Ștergere
  9. Luciditatea ? Pai tocmai luciditatea ii va impinge pe fiecare dintre ei sa isi evalueze ... INTERESUL.

    In functie de cat de mare va fi interesul PSD ca Antonescu sa ajunga presedintele Romaniei,tot la fel de mari vor fi si sansele acestuia si sansele PNL-ului.

    Cum aflam cota de interes a PSD? Simplu....in functie de cat de mult mai foloseste USL-ul pesedistilor.

    Despre cine va guverna in 2020....?! La nivel de alegator...cui ii pasa? Oamenii sunt intotdeauna preocupati de guvernarea de azi.E firesc.... facturile le vin maine ,nu in 2020.
    Daca aruncam o privire catre mediul politic---observam cu totii ca factura guvernarii e platita electoral numai de PNL iar asta ne arata ca anul 2020 e mult ,mult prea departe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stii care e dusmanul binelui? mai binele...
      cine are cap acum...nu mai da tunuri. isi foloseste influenta sa castige contracte si sa castige profituri normale pe termen lung...
      cred ca multi politicieni si oamenii de afaceri lucizi azi, isi consolideaza afacerile si le proiecteaza pe termen lung.
      acum functioneaza olaf, dna si rezultatul = puscarie, nu stiu daca mai e rentabil...
      asa ca niste oameni cu cap s-ar putea sa regandeasca politica romaneasca prin prisma intereselor financiare.

      Ștergere
    2. Ma refeream la interesul politic.

      Multi politicieni si oameni de afaceri ...lucizi ....traiesc de 23 de ani din contractele cu statul si in mare prietenie unii cu ceilalti.Afaceri pe care chiar azi si le consolideaza .E un parlamentar USL din Constanta care are 500 de contracte cu statul.Milionar ,fireste.Lucid,bine anturat,cu proiecte pe termen lung si foarte lung.Cat despre riscul puscariei....toti baietii astia lupta sa il faca cat mai mic.De aici si interesul pentru controlul JUSTITIEI.Despre rentabilitate.....e mare.Atata timp cat risti doar cativa ani de puscarie dar ramai cu milioanele de euroi.....rentabilitatea e mare.Apropos,de ce nu da USL-ul o lege, ca sa le poata fi averea confiscata,celor dovediti in instanta ? Ca nu necesita miliarde de lei o astfel de lege ca sa se invoce lipsa banilor.Necesita doar vointa politica si o larga majoritate.Majoritatea o au .Vointa, nu o vad inca,desi a trecut un an si jumatate de cand sunt la putere.

      Ștergere
    3. usl nu poate da o lege in acest sens. pentru ca e neconstitutionala.
      iar modificarea constitutiei e obstructionata de se stie cine...
      in plus, parerea mea sincera este ca farao lege a declaerarii averilor lupta impotriva coruptiei e un mare fas...nu ai cum sa dovedesti pecineva ca a facut avere ilicit atata timp cat pot apare oricand matusi tamara...

      Ștergere

    4. Nu are nicio legatura cu modificarea constitutiei.

      Romania a adoptat, inca din 2012, legea confiscarii averilor, insa procurorii nu au apelat de prea multe ori la ea. Se "impiedica" tot de legislatie, recunoaste chiar Procuror Sef al DNA, Codruta Kovesi. Totusi, avocatii spun ca legea "ar cauza prea mare deranj". Autoritatile lucreaza din nou la aceasta lege pentru a o reintroduce, intr-o formula mai clara, din 2014 in noul Cod Penal. Legea le permite procurorilor sa confiste ceea ce a afacut obiectul direct al infractiunii, insa nu bunurile dobandite din veniturile ilegale.

      "Spre exemplu, daca esti prins cu un tir transportand marfa ilegala, iti confisca pe loc masina si marfa, dar nu pot face acelasi lucru cu averea obtinuta pana atunci", a explicat avocatul Gabriel Biris.

      Procurorul sef al DNA a mai aratat ca din analizele Oficiului de Recuperare a Creantelor din Ministerul Justitiei rezulta ca, in prezent, organele fiscale reusesc sa recupereze un procent neinsemnat din sumele confiscate prin hotarari definitive, una dintre cauze fiind dificultatea de a identifica bunurile apartinand persoanelor condamnate atunci cand nu s-au dispus masuri asiguratorii pe parcursul procesului penale.

      Kovesi a mai spus ca, din cauza cadrului legal restrictiv, atunci cand se dispune confiscarea unor sume provenite din infractiuni, executarea efectiva a hotararii judecatoresti se realizeaza in mod sporadic.

      Ștergere
  10. pe bune?
    "Apropos,de ce nu da USL-ul o lege, ca sa le poata fi averea confiscata,celor dovediti in instanta ?"

    Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit astăzi că unele propuneri de modificare a Constituției, formulate de președintele Traian Băsescu, încalcă drepturile fundamentale. Ei au decis că prevederile referitoare la eliminarea prezumţiei caracterului licit al averii, imunitatea parlamentară şi ministerială, dar și cele referitoare la componenţa Consiliului Superior al Magistraturii sunt neconstituționale. Avizul Curții este consultativ.
    Sursa: AGERPRES
    Președintele României a propus ca menţiunea "caracterul licit al dobândirii averii se prezumă", prevăzută la articolul 44 (alin.8) să fie eliminată.

    Judecătorii Curții Constituționale au stabilit însă o astfel de propunere contravine legii fundamentale, pentru că ”are ca efect suprimarea unei garanţii a dreptului de proprietate” și se încalcă astfel limitele revizuirii prevăzute de art.152 alin.(2).


    Citiţi mai mult: Curtea a făcut praf Constituția lui Băsescu. Averile se prezumă licite și nu pot fi confiscate fără sentința justiției > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/curtea-a-facut-praf-constitutia-lui-basescu-averile-se-prezuma-licite-si-nu-pot-fi-confiscate.
    EVZ.ro
    ti-am dat citat din evz sa n-avem contestatii ca e de la voiculescu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am uitat sa-ti mai scriu ca: coroborat ce ai scris tu in postare si cu ce ti-am dat eu din decizia curtii ...e ca mine.

      Ștergere
    2. Intotdeauna e ca tine.Eu nu vreau sa iti schimb convingerile.Poti sa te consideri in continuare detinatorul adevarului absolut si sa ai simpatiile pe care le doresti.
      Eu te intrebam doar atat....ai considera ca e firesc ca averea ilicita,produsa prin incalcarea legii,prin furt,prin coruptie,sa fie confiscata ? Fireste,doar in cazul celor dovediti si condamnati definitiv.

      Legea aceasta a fost introdusa de Catalin Predoiu si ea prevede ca atunci cand judecatorul are convingerea ca o parte sau tot patrimoniul celui condamnat penal sa poata dispune confiscarea averii. Procurorul trebuie sa convinga judecatorul ca acel patrimoniu a fost obtinut din savarsirea infractiunii pentru care a fost condamnat. Se introduce prezumtia de nelegalitate. S-a trecut deja de prezumptie prin condamnare si atunci nu il mai prezumezi ca fiind nevinovat si nu mai prezumezi ca averea lui a fost obtinuta in mod licit. Nu mai ai prezumtia de licit ai prezumtia de ilicit", a explicat pentru Business24 avocatul Gabriel Biris, partener fondator al casei de avocatura Biris Goran.

      Revenind la constitutie.....ceea ce ai prezentat mai sus nu se refera la aceasta lege care este in vigoare si este constitutionala.Romania a adoptat, inca din 2012, legea confiscarii averilor.Autoritatile lucreaza din nou la aceasta lege pentru a o reintroduce, intr-o formula mai clara, din 2014 in noul Cod Penal. Legea le permite procurorilor sa confiste ceea ce a afacut obiectul direct al infractiunii, insa nu bunurile dobandite din veniturile ilegale.

      CONFISCAREA BUNURILOR DOBANDITE DIN VENITURI ILEGALE.DESPRE ASTA ESTE VORBA....ATAT.

      Ștergere
    3. nu trebuie sa-mi schimbi convingerile. mi le schimb singurel daca imi dai argumente de bun simt.
      1. sunt de acord cu confiscare tuturor averilor care nu isi pot dovedi provenienta licita.nu numai cele rezultate unei activitati infractionale dovedite si condamnate. adica sa-l luam pe unu care a fost bugetar din1990 si pana acum. dar are o avere pe care nu o poate justifica cu venituri fiscalizate. sunt de acordca individului sa i se ia toata averea si sa fie bagat si la puscarie.
      2.inclusiv as dori adoptarea legii rico si in romania.
      un ins care ar face obiectul unor asemenea legi ar fi chiar dl guvernator...
      3. ca sa nu ne mai incurcam in semnificatii intelese gresit. sunt de acord cu tot ceea ce sustii in materie de anticoruptie si incalcarea legii.
      e ok?

      Ștergere
    4. E OK.Acum sa ii convingem pe politicieni sa le adopte.

      Ștergere
    5. eu incerc...pe bune.
      cam ca aici:
      Într-o pădure izbucnise un mare incendiu și o pasăre Colibri tot aducea apă în cioc, ca să stingă focul.
      Toate celelalte animale, înnebunite de spaimă, fugeau care încotro, pe unde nimereau. Pasărea Colibri continua, însă, să care apă în cioc.
      Un tigru, conștient de zădărnicia demersului, îi atrase atenția:
      -Ești nebună? Tu crezi că poți să stingi focul ăsta imens cu stropul de apă pe care-l aduci tu?
      Pasărea Colibri îi răspunse:
      -Eu îmi fac partea mea.

      Ștergere
  11. uite un politician ptr prdl! http://adevarul.ro/news/politica/statul-rol-victima-1_5270c248c7b855ff5697b7cf/index.html
    eu deocamdata sunt decis.

    RăspundețiȘtergere
  12. E ULIMĂTOR SA VORBI MINUNAT DESPRE DR DAWN. Sunt Vanessa Canga. Am avut o uniune frumoasă cu soțul meu și am împărtășit fericire, căldură și dragoste adevărată. Am locuit împreună timp de 10 ani și am avut doi copii. În urmă cu câteva luni, am început să avem probleme nesfârșite și certuri constante. Casa era plină de nefericire și copiii mei plângeau mereu văzându-ne luptăm tot timpul. În cele din urmă, a plecat și a tăiat toate mijloacele pentru ca noi să comunicăm cu el. Am făcut tot ce am putut să-l recuperez din cauza cât de mult l-am iubit, dar fără rezultat. DR DAWN mi-a venit în ajutor când l-am contactat și mi-a dezvăluit că în spatele problemelor pe care le aveam se afla o femeie și mi-a promis că mă va ajuta, ceea ce a făcut când i-am urmat procedurile de lucru. Soțul meu s-a întors acasă la noi și am inventat lucruri. Trăim din nou fericiți împreună. DRAWN te poate ajuta și pe tine. contactați-l prin WhatsApp: +2349046229159
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    *Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul/soția ta.
    *Dacă doriți să aveți o căsătorie/relație pașnică.
    *Daca ai nevoie de vraja pentru a ramane insarcinata/a ramane insarcinata.
    *Dacă doriți să tratați infertilitatea.
    *Dacă doriți să vă răzbuni/reprimi proprietatea.
    *Dacă vrei o vrajă de promovare.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog