Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 9 noiembrie 2011

Mitul 382: "Crin Antonescu scade în sondaje"

Evenimentul Zilei încerca să explice ieri de ce Crin Antonescu scade în sondaje.

Există o mică problemă în legătură cu acest articol - una, aş putea zice, infimă, dar care merită totuşi luată în considerare:

Crin Antonescu nu scade în sondaje.

Procentul românilor care aveau încredere mare sau foarte mare în Crin Antonescu a variat de-a lungul anului 2010 între 21% în iunie (INSOMAR) şi 41% (CCSB). Abia din ianuarie 2011 încoace putem măsura lucrurile lună cu lună. Am folosit drept bază IMAS şi am citat între paranteze alte surse pentru o imagine mai clară.

Ianuarie: 27,9
Martie:   25,0 (ARP 48,1)
Aprilie:   25,6
Mai:       31,2
Iunie:      27,2 (CCSB 37, IRSS 32)
Iulie:       25,9
Octombrie: 27,7

Vă rog să nu încercaţi să citiţi 14 trend-uri şi sub-trenduri, este vorba de un politician cu o imagine relativ stabilă, aflat într-o structură politică bine definită în planul percepţiei electoratului. Pentru cine nu este familiar cu statisticile sociologice, el este "în creştere" faţă de iulie sau iunie sau "în scădere" faţă de mai. În realitate, percepţia faţă de Crin Antonescu evoluează în marja de eroare.

O întrebare mai complexă are de-a face cu intenţia de vot pentru Crin Antonescu în cazul unor alegeri prezidenţiale. Întrebarea este de facto inutilă, întrucât nu este clar cine va candida din partea PDL, iar Crin Antonescu este inerent favorizat de acest lucru. Mă voi opri asupra unui singur factor: în luna iunie, un institut pe nume IRSS a publicat un sondaj în care intenţia de vot pentru USL era sub 50%, iar intenţia de vot pentru UNPR era de 7,8%. În acest sondaj, pus în competiţie directă cu Victor Ponta (!) şi Traian Băsescu (!!!), Crin Antonescu obţinea 32% din voturile de la un scrutin prezidenţial.

În sondajele efectuate de alte institute înainte sau după luna iunie, Crin Antonescu stă incomparabil mai bine ca intenţie de vot la eventuale alegeri prezidenţiale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog