Faceți căutări pe acest blog

luni, 30 aprilie 2012

"La răspântie de mlaştini" - dilema actuală a PDL

La alegerile din toamnă, PDL şi MRU pot merge pe acelaşi drum sau nu.


În cazul în care MRU preia conducerea PDL sau este integrat, într-o formulă sau alta, partidului el şi-ar putea risca capitalul de popularitate - singura sa posesie în clipa de faţă. Este greu de văzut cum ar putea activul organizaţional al PDL să accepte un om politic care, aparent, este unul dintre principalii vinovaţi pentru pierderea puterii. Dar să spunem că în numele unor procente în plus, PDL ar face acest lucru. Ce ştim deja despre această situaţie?

- Campania din toamnă ar prinde PDL sub alt nume - niciodată PDL nu s-a prezentat la două alegeri parlamentare consecutive sub aceeaşi denumire, iar denumirea actuală este cea mai tocită din istoria partidului.

- Portocaliul nu va mai exista.

- MSPDL (Mişcarea de Salvare a PDL - evident numele nu va fi chiar acesta) ar duce o campanie punctuală de atac la adresa USL. O campanie dură şi stridentă ar aduce pagube imaginii lui MRU.

- Dacă liderii PDL au înţeles cu adevărat ce se întâmplă, MRU ar fi singurul vârf de lance al campaniei. Pe durata campaniei electorale Emil Boc, Elena Udrea, Roberta Anastase şi alţii ar trebui să ia o foarte meritată vacanţă undeva, foarte-foarte departe de România. Ceea ce nu se va întâmpla.

În lipsa unor sondaje care să măsoare încrederea în MRU în ultimele săptămâni, este greu de estimat gradul de succes al unei asemenea antreprize, dar ea are avantaje evidente: folosirea singurei persoane cu credibilitate pe care PDL o are la dispoziţie şi abandonarea brand-ului "blestemat". În acelaşi timp, acest drum este şi cel mai dificil de acceptat, atât de MRU cât şi de partid.


Dacă MRU şi PDL merg pe drumuri separate la alegerile din toamnă, cel dintâi creând un corpuscul organizaţional pe baza susţinerii anumitor lideri din PDL şi deci o nouă forţă politică, cele două forţe s-ar afla în competiţie pentru un electorat stabil. În plus, MRU ar avea posibilitatea să încerce să atragă votanţi care nu simpatizează PDL.

APAPDLSUA (Alianţa Pentru Ascunderea PDL în Spatele Unui Acronim), adică PDL + o bucăţică din PNŢ + orice altceva se poate utiliza, nu ar avea nevoie să protejeze imaginea lui MRU, precum în scenariul anterior. În consecinţă, ar duce o campanie puternică, agresivă, care ar specula orice eroare a USL,dar lipsită de aportul unor vectori de imagine puternici, ceea ce ar putea rezulta în următorul scenariu: USL pierde procente, dar nu PDL le câştigă.

Partidul lui MRU ar duce probabil o campanie mai "soft", orientată spre soluţii, scopul fiind nu atât obţinerea unui scor excepţional cât:
1) intrarea în parlament, ceea ce ar asigura vizibilitate şi ar da opţiuni pe termen lung în ceea ce priveşte conflictul PSD vs. PNL care va începe în 2013.
2) nemurdărirea imaginii unui prezidenţiabil.

Este greu de cuantificat care tabără ar obţine cât. Variabila crucială constă în identitatea liderilor PDL care ar părăsi partidul pentru MRU. Plecarea unor organizaţii judeţene precum Neamţ, Suceava, Arad şi încă câteva judeţe (PLD-iste) ar nenoroci PDL / APAPDLSUA, aducându-l la cota din 2000 (7%).

Avantajul unui astfel de scenario este că deturnează fluxul de migrare PDL -> USL(care e pe cale să reînceapă) într-unul PDL -> MRU. S-ar putea ajunge în situaţia extremă ca prea mulţi oameni din PDL să vrea să intre în partidul lui MRU. Aş fi curios să afle cui i se va spune "nu".

Dezavantajul scenariului este nevoia de acţiune rapidă din partea lui MRU dar şi impresia de dezintegrare a fostei puteri / posibil viitoarea opoziţie.

Există bineînţeles şi a treia opţiune: Mihai Răzvan Ungureanu să aştepte alegerile parlamentare fără să facă nimic, asistând la eşecul previzibil al PDL şi putând eventual să preia partidul sau anumiţi lideri ai săi în primăvară. Avantajul primeia din cele două posibilităţi este prezenţa în parlament, un lucru foarte important în politica românească.

Absenţa lui MRU din planul dezbaterii publice din această toamnă nu ar fi benefică pentru imaginea sa. În planul disputei dintre PNL şi PSD care va începe în 2013 şi care se va concretiza cu existenţa a doi candidaţi separaţi la preşedinţie în 2014, re-apariţia lui MRU peste aproape un an ar putea trece neobservată sau, dimpotrivă, ar putea capta atenţia. Întrucât acest scenariu este şi cel mai complex, despre el se poate vorbi şi cel mai puţin.

Niciunul dintre scenariile de mai sus nu ia în calcul suspendarea preşedintelui Băsescu, această eventualitate necesitând un studiu separat.

După cum se poate vedea niciunul din scenariile de mai sus nu garantează "victoria", ba chiar toate sunt axate de minimalizarea pierderilor sau pe transformarea înfrângerii într-un prilej de reorganizare pentru 2014 sau 2016. Din tolba PDL lipsesc acum aproape toate armele cu care se poate câştiga o bătălie.

2 comentarii:

  1. Astept cu interes primul sondaj cu popularitatea lui MRU.

    Probabil ca in doua saptamini va fi un ilustru anonim, cum zicea tapalaga.

    daca nu face nimic, desigur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Următorul sondaj, oricare ar fi el, nu va prinde căderea guvernului ci alte elemente care ar putea aduce o scădere a încrederii în MRU (http://sociollogica.blogspot.com/2012/04/mru-intr-o-tripla-furtuna.html).

      Sunt rezervat cu privire la o eventuală intrare a lui MRU în anonimitate, chiar dacă nu va face nimic în următoarele două săptămâni.

      Ștergere

Arhivă blog