Faceți căutări pe acest blog

vineri, 27 iulie 2012

Despre referendumul care se apropie (partea 2)

Partea 1 a fost scrisă acum o lună şi două zile. La acel moment:

- Traian Băsescu nu fusese suspendat, dar suspendarea era previzibilă
- nu era clar dacă cvorumul urma sau nu să fie necesar (USL având majoritatea în parlament urma în mod evident să schimbe legea referendumului pentru a elimina necesitatea unui cvorum)
- tema boicotului nu exista.

Motivul pentru care revin acum asupra subiectului şi nu după referendum: boicoturile vor schimba în mod radical situaţia. Cifrele de acum o săptămână nu mai au importanţă, în special cele care fac referinţă la cei care votează "NU".

Campania lui Traian Băsescu, strict prin prisma cifrelor

Scriam atunci:

"Cine este de partea lui Traian Băsescu?
a. 2,2 milioane de votanţi PDL de la alegerile locale care tocmai au avut loc. (...)
c. Susţinători ai preşedintelui care, din diferite motive ţinând de candidaţii PDL sau de PDL însuşi, nu au votat acest partid la alegerile de acum două săptămâni. Maxim 500 de mii de persoane - poate mult mai puţin.
(...) O întrebare importantă: cât de mult va reuşi el să recupereze până la clipa referendumului?"

Răspunsurile la întrebarea: "câţi din românii aflaţi în ţară spun că ar vota NU?"
IMAS, 5-7 iulie: 21,9%
Avangarde, 7-11 iulie: 18,5%
                                     (români care au încredere mare sau foarte mare în TB: 20%)
[10 iulie: CCR decide introducerea cvorumului]
[TB nu susţine boicotul, ba chiar se opune acestei idei]
CURS, 11-16 iulie: 20%
Avangarde, 16-21 iulie: 18,3%
CCSB, 18-21 iulie: 19,5%
[23-24 iulie: TB susţine boicotul, PDL îl adoptă]

Dacă luăm în calcul şi marjele de eroare, susţinerea pentru Traian Băsescu s-a plimbat între 17% şi 23%. Acest ultim procent include şi cei care boicotează din motive civice, ca opoziţie faţă de modul în care a suspendat preşedintele. (cine avea de gând în mod serios să boicoteze referendumul înainte de decizia CCR privind introducerea cvorumului făcea rău lui Traian Băsescu, şi nu bine).

17% din populaţia aflată în ţară = aproximativ 2,7 milioane.
23% din populaţia aflată în ţară = aproximativ 3,6 milioane.

Vorbim despre minim 100 de mii şi maxim 1,3 milioane de oameni care s-au alăturat cauzei anti-demitere fără să fi votat PDL la locale şi fără să fie susţinători înfocaţi ai lui Traian Băsescu în lunile anterioare. Este rezonabil să considerăm că numărul lor este undeva pe la mijloc: între 500-900 de mii de persoane.

Marea întrebare în perspectiva parlamentarelor este legată de aceşti oameni. Vor putea fi ei mobilizaţi pentru PDL/ICCD?
Este posibil ca acest lucru să fie mai greu decât se crede. În trecut am avut următoarea poveste:

Referendum 2007: 6 milioane voturi anti-demitere
Parlamentare 2008: 2,2 milioane voturi pentru PDL
Prezidenţiale 2009 (turul unu): 3,1 milioane voturi pentru TB
Prezidenţiale 2009 (turul unu): 5,2 milioane voturi pentru TB

PDL nu a reuşit să fructifice atunci decât 36% (!) din votul anti-demitere.
Până şi Traian Băsescu nu a reuşit decât să ajungă la 800 de mii de voturi distanţă de numărul de voturi din 2007, şi asta dacă luăm drept reper turul doi al prezidenţialelor.

Trecând la o perspectivă mai largă, trebuie spus un lucru care poate părea evident: dacă necesitatea unui cvorum n-ar fi existat, Traian Băsescu ar fi pierdut referendumul.

Scriam acum o lună:

"Preşedintele va încerca în mod evident să reducă credibilitatea liderilor USL în ochii susţinătorilor acestor partide. Antipatia larg răspândită faţă de preşedinte i-ar putea juca feste acestuia, reducând credibilitatea argumentelor utilizate. Cel mai probabil se va ataca prin interpuşi. Din perspectiva lui Traian Băsescu, cei 4,4 milioane [de votanţi USL] trebuie să devină în ziua votului... 2,8 milioane sau mai puţini. Aici este frontul central al referendumului."

Frontul central a fost o înfrângere pentru Traian Băsescu. Dacă exclusiv votanţii USL de la locale ar fi susţinut demiterea, în sondaje opţiunea "DA" ar fi fost aleasă de 27,5% din populaţia aflată în ţară. Cele mai pesimiste estimări, cu marjă de eroare cu tot, arată că cel puţin încă 10% din populaţie, oameni care nu votaseră USL la locale, s-au raliat cauzei "DA". Dacă USL a pierdut electorat după locale, atunci procentul acestora este şi mai mare.

Concluzii

Asumarea boicotului de către PDL schimbă în mod evident dinamica. Este posibil ca numărul votanţilor "DA" să scadă semnificativ tocmai datorită boicotului ("votul meu nu mai contează, oricum nu se validează referendumul"). Ce s-a întâmplat însă în campanie este important:

1. Atât Traian Băsescu cât şi USL şi-au coalizat temporar susţinători. De văzut dacă ei vor fi menţinuţi în lunile următoare, în perspectiva parlamentarelor.

2. Tema anti-Traian Băsescu va rămâne extrem de fertilă şi după referendum.

3. PDL/ICCD se confruntă cu o dilemă interesantă:
a. pot încerca să utilizeze masiv tema referendum/lovitură-de-stat pentru a capta electoratul venit alături de TB după suspendare. Acest lucru i-ar izola însă de majoritatea populaţiei votante;
b. pot încerca să concentreze atenţia populaţiei pe alte teme, asumând implicit o trecere a lui Traian Băsescu în planul doi al campaniei.

4. În ciuda emoţiilor extrem de puternice, campania nu a adus modificări de amploare în percepţia populaţiei cu privire la principalele forţe de pe scena politică. Radicalizarea, însă, este un fenomen evident.

18 comentarii:

  1. TB: “Dacă mă uit pe sondajul de alaltăieri (luni, 23.07. - n.red.), sunt 37% electori care votează «NU», deci în favoarea mea şi 53% care votează «DA», pentru destituirea mea şi 10% care spun că sigur merg la vot, dar nu s-au hotărât cum să voteze. Deci aici discutăm doar de un tronson de 60% din electorat, iar în interiorul acestui 60% din electorat sunt aceste procente. Ceilalţi de 40% nu merg oricum la referendum.”
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/interviu-traian-basescu-993761.html
    Stiti cumva despre ce sondaj este vorba?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sondaj intern, dacă există. Datele sunt cu totul şi cu totul altele decât cele din alte sondaje (tehnic un scor 59% DA, 41% NU în rândul celor care intenţionează să voteze şi au o opinie).

      Ștergere
    2. Videanu: http://www.gandul.info/politica/adriean-videanu-la-gandul-live-pdl-va-iesi-in-termen-de-48-de-ore-dupa-referendum-cu-toti-cei-care-vor-vota-suplimentar-nu-ne-ajuta-sts-video-9905140

      "Dacă PDL nu îndemna oamenii să stea acasă, pe analizele noastre, avem sondaje din 3 în 3 zile, trendul era foarte bun, în urmă cu 10 zile eram la o intenţie de vot 56% - 44% pentru suspendare."

      Informaţiile nu se leagă. Dar mai contează?

      Ștergere
  2. O sa fie si cvorum. Greu de crezut poate, dar o sa fie cvorum.

    RăspundețiȘtergere
  3. Puteti, va rog, sa explicati concluzia de la punctul 3.a.?

    Alte evenimente post-referendum vor influenta si ele alegerile din toamna. Ca sa ma opresc doar la cei mai importanti actori, va conta reactia lui Crin Antonescu, dar si cum va evolua Victor Ponta, care are si alte necazuri pe cap.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 3a: se poate specula fractura de la referendum între cei care au votat DA şi, pe de cealaltă parte, cei care au votat NU sau care au boicotat. În funcţie de calcule, poziţionarea la referendumul ar putea deveni o temă de campanie în toamnă ("Cine s-a opus referendumului, să vină alături de ICCD").

      Aveţi dreptate, până la parlamentare se vor întâmpla multe lucruri. Am încercat însă să văd care ar fi impactul *posibil* al referendumului, pornind evident de la premiza nevalidare+scor mare pentru DA.

      Ștergere
    2. Multumesc. Da, acum am inteles, ipoteza este plauzibila.

      Ștergere
  4. SOCIOLOGÍE s.f. Știință care se ocupă cu studiul descrierii structurii și fiziologiei societății, al relațiilor interumane în cadrul grupurilor sociale, precum și al instituțiilor din societatea dată. [Pr.: -ci-o-] – Din fr. sociologie.

    Studii folosite apoi pentru societate sau impotriva ei.
    Stidii care fac bine celor care-si inteleg cu adevarat interesele si ajuta la manipularea maselor in functie de evolutia lor....

    Nici nu mai cred ca este important pentru mine cetatean simplu ce o sa se intample la referendum.....
    O sa fie o cale pe care o sa o urmez fie ca-mi convine fie ca NU
    De aceea orice comentariu in acest sens ii ajuta pe cei ce trag sforile
    Daca eu nu inteleg ce se intampla atunci nici un studiu sociologic nu ma poate destepta,
    este vorba despre un anume nivel......
    Daca ma pierd ca individ in lucruri marunte sociologia o sa analizeze asta dar mie nu-mi foloseste la NIMIC.

    Ura si dezbinare constatata de sociologi este de folos celor care conduc nu individului in sine....
    Cu cat ura este mai mare victtoria este asigurata......
    Cu cat dezbinarea este mai mare dominarea maselor este sigura......

    Suntem convinsi zilnic ca analistii si sociologii , strategii si consultantii sunt oameni onesti care-i invata pe unii sau pe altii cum sa lupte impotriva celorlalti......si sa domine majoritati

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu e foarte interesant şi merită o dezbatere aparte după referendum.

      Ștergere
  5. Ce parere aveti de sondajul Public-Affairs realizat intre marti si joi?
    http://www.realitatea.net/sondaj-referendum-2012-peste-50prc-dintre-romani-merg-la-referendum_976100.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rezultatele sunt foarte interesante. De exemplu, "26% din cei intervievaţi nu s-au decis cum vor vota". Cu o lectură atentă, descoperim că este de fapt vorba de 26% din cei care spun că vin să voteze - 16% din populaţia cu drept de vot aflată în ţară. Probabil că nu e vina Public-Affairs că lucrurile au fost formulate greşit, dar ce mă interesează este dacă nu cumva aceşti 16%/26% au dubii *dacă să vină la vot sau nu*, mai degrabă decât *pentru care opţiune* să voteze.

      Mai sunt şi alte informaţii interesante în prezentarea sondajului, le vom discuta probabil după referendum.

      Ștergere
  6. Cateva observatii vis a vis de baza de date uitlizata, devenita irelevanta dintr-un motiv elementar:volatilitatea/impredictibilitatea votului pe clasa votant. Referendum-ul din 2007 si alegerile prezidentiale nu mai pot oferi cifre tip baza, preferintele/simpatiile sau antipatiile de atunci au suferit permutari majore.
    Ultimul /cel mai apropiat scrutin (alegerile locale) este singurul care ofera o anume stabilitate/predictibilitate a datelor de baza si pe ele se poate construi o anume aritmetica.
    Cheia este "...votanţii USL de la locale ar susţine demiterea (27,5% din populaţia aflată în ţară) ..... cel puţin încă 10% din populaţie, oameni care nu votaseră USL la locale, s-au raliat cauzei DA. Dacă USL a pierdut electorat după locale, atunci procentul acestora este şi mai mare."
    Prima intrebare este carei categorii apartine cele 10% din populaţie, oameni care nu au votat USL la locale ?? votantii altor partide tip PPDD, UDMR sau celor care nu au votat deloc la locale ?
    Conform ultimelor evolutii, votantii lui Dan Diaconescu, intr-o proportie covarsitoare nu vor vota asa cum le-a "indicat" liderul in cauza, maghiarii se vor abtine masiv si cei din categoria nevotantilor prin traditie nu cred ca vor "incalca" regula taman acum, pentru o confruntare atat de irelevanta pentru interesele lor imediate.
    N.B. Din informatiile si semnalele pe care le-am cules eu personal in ultimele saptamani, o buna parte dintre votantii USL la locale, recte cei din mediul rural, nu vor vota la referendum.
    Situatia dramatica a recoltelor si uriasele pagube pe care taranii le inventariaza in aceste zile nu lasa loc nici unei alte preocupari. In plus, ca orisice om aflat la necaz, pe langa seceta, Dumnezeu si soarta, agricultorii sunt tentati sa puna paguba lor si in carca autoritatilor (locale si centrale), ca atare, in multe zone locale, agentii electorali uselisti ce bat la poarta fermierilor sa ii cheme la vot se aleg cu amenintari tip: iti rup picioarele daca te mai prind pe aici sau pun dulaii pe voi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu contează din prisma referendumului cărui grup aparţin cei 10% (care, iată, conform lucrurilor spuse de tine, pot fi 15%).

      O victorie a lui TB la referendum ar fi necesitat reducerea masivă a numărului celor care susţin demiterea. Acest lucru nu s-a întâmplat. Pe de altă parte, cvorumul a schimbat tot.

      Ștergere
  7. vad ca sinteti prieten cu senatorul PSD Vasile Dincu. Sa fiti sanatos.

    RăspundețiȘtergere
  8. Când *sociologul* Vasile Dâncu zice ceva corect sau inteligent, aprob. Apropo, nu mai e senator de ceva ani de zile...

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog